StoryEditorOCM
Svijetpotreba za mirom

Poslije Norveške i Irske i Španjolska priznala državu Palestinu; Premijer Sanchez: Ovo je povijesna odluka

Piše vijesti sd
28. svibnja 2024. - 10:16

Kao što su ranije najavljivale, tri države članice Europske unije, Španjolska, Irska i Norveška, službeno su priznale  državu Palestinu.

Kako su 22. svibnja priopćili ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide i premijer Jonas Gahr Store danas je na snagu stupila odluka Norveške o priznanju palestinske države. Na isti način odluku je donijela i Irska.

Španjolski premijer Pedro Sanchez danas je na konferenciji za medije priznanje države Palestine učinio službenim.

"Na današnjem sastanku španjolska vlada odobrit će priznanje države Palestine. Španjolska će se tako pridružiti više od 140 zemalja koje već priznaju Palestinu kao državu u svijetu. Ovo je povijesna odluka koja ima jedan cilj: pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir. To nije odluka koja je usmjerena protiv bilo koga. To radimo zbog mira, pravde i koherentnosti. Oba teritorija bile bi ujedinjena pod legitimnom vladom Palestinske nacionalne vlasti. To nije samo pitanje povijesne pravde, to je imperativna potreba za postizanjem mira", rekao je Sanchez, piše Klix.ba.

image

 Pedro Sanchez: To nije samo pitanje povijesne pravde, to je imperativna potreba za postizanjem mira

Thomas Coex/Afp

Španjolski premijer je pojasnio kako se ne priznaju nikakve promjene granica iz 1967. godine te da palestinska država mora biti održiva sa Zapadnom obalom i Gazom kao i koridorom povezanim s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Službenim priznanjem Španjolske, Irske i Norveške broj država koje priznaju Palestinu porasti na 145 od 193 članice UN-a. 

image

Službenim priznanjem Španjolske, Irske i Norveške broj država koje priznaju Palestinu porasti na 145 od 193 članice UN-a

Silvana Flores/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 03:03