StoryEditorOCM
Svijetkod vovčanska

Pogledajte video: Kad su Ukrajinci u borbu ubacili moćni američki Stryker, Rusi su odmah stali!

Piše vijesti sd
24. svibnja 2024. - 17:18
Ukrajina je dobila 200 borbenih vozila Stryker, koji su došli u ruke novoj, elitnoj 82. zračno-jurišnoj brigadi (ilustracija)Afp

Ukrajinska vojska od početka obrane svoje zemlje stalno traži međunarodnu vojnu pomoć. Ipak dio oružja i streljiva u nekoliko navrata je i dobila, uglavnom od zapadnih saveznika.

Među tom vojnom pomoći je i skoro 200 borbenih vozila Stryker, koji su došli u ruke novoj, elitnoj 82. zračno-jurišnoj brigadi.

Sada ih je brigada napokon počela upotrebljavati tamo gdje su i namijenjeni - u gradu.

Točnije u Vovčansku, trenutnom žarištu dvotjedne ruske sjeverne ofenzive u regiji Harkiv na sjeveru Ukrajine, gdje je 82. zračno-jurišna poslana da ojača garnizon, piše Forbes.

image

Ukrajinski padobranci jedna su od uzdanica obrane

Yasuyoshi Chiba/Afp

Brigada je u utorak objavila video koji su snimili dronovi i kamere na kacigama vojnika, a u kojem ukrajinski padobranci idu u bitku u središtu grada, a jedan od njih ispaljuje protutenkovsku raketu iz Strykera.

“Zadatak je zauzeti obrambene pozicije i odbaciti neprijatelja,” rekao je u drugom videu jedan padobranac. To je upravo onakva bitka za kakvu je 82. brigada i osnovana. Ukrajinska vojska trebala bi svoju novu brigadu i njihove Strykere poslati u urbane borbe.

Uigrana ruska taktika

Ono što ne bi trebali činiti je slati brigadu u direktne bitke s ruskim mehaniziranim ili tenkovskim brigadama, pogotovo na otvorenom terenu gdje teški tenkovi i borbena vozila mogu u potpunosti iskoristiti svoju vatrenu moć.

Kada je prošlog ljeta brigada prvi put krenula u bitku, bilo je to na pogrešnom terenu i protiv pogrešnog neprijatelja: čvrsto ukopanih ruskih mehaniziranih snaga na otvorenim poljima na jugu Ukrajine. Brigada je izgubila najmanje osam Strykera, potvrdili su analitičari u Oryxu.

Kako se južna fronta stabilizirala, a Rusi koncentrirali svoje snage u urbanim područjima na istoku i sjeveru.

Ulozi su bili ogromni kada je brigada poslana u Vovčansk. U želji da se probiju kroz grad i očiste si put do Harkiva, ruska vojska je usvojila već uspješne taktike.

“Jurišne skupine, uglavnom veličine vodova (oko 40 vojnika) napadaju uporište, a potom se spajaju s drugim jurišnim skupinama,” objašnjava ukrajinski Centar za obrambene strategije. “To umanjuje gubitke tijekom približavanja meti, ali također usporava sam napredak.”

image

Vovčansk je trenutno žarište dvotjedne ruske sjeverne ofenzive u regiji Harkiv, gdje je poslana 82. zračno-jurišna brigada

Afp

 Strykerima se teško prišuljati

Ruski vodovi raširili su se po urbanoj ničijoj zemlji u centru Vovčanska, zamutivši tako liniju fronte i prisilivši ukrajinske vojnike da se u Strykerima bore sa svih strana. “Držali smo kružnu obranu, dolazili su iz svih smjerova,” kaže jedan padobranac.

Strykerima dobro leži kružna obrana. Oni su vrlo visoki, što ih čini dobrim platformama za promatranje i pucanje, zbog čega im se teško prišuljati.

image

Ukrajinski padobranci 

Anatolii Stepanov/Afp

Očito je da je 82. zračno-jurišna bila spremna na urbane bitke u Vovčansku. Nakon što su napredovali nekoliko kilometara prema jugu u prvim danima sjeverne ofenzive, Rusi su naletjeli na čvrstu ukrajinsku obranu u središtu Vovčanska – uključujući i novopridošle padobrance i njihova vozila – i gotovo potpuno prestali napredovati.

“Postoje znakovi da se ruske trupe nastavljaju infiltrirati u šume i pojedine zgrade na južnijim točkama kako bi se tamo ukopali,” naglašava ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight.

“Ipak, skeptični smo da će uspjeti napredovati duboko na jug”, piše Forbes.

image

Vovčansk je pod žestokim udarima ruske vojske

 

Afp
image

Pripadnici ukrajinske 82. zračno-jurišne brigade u veljači su bili u Zaporižju, a odnedavno su u Vovčansku, sa Strykerima

 

Genya Savilov/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 01:59