stdClass Object ( [id] => 1355147 [title] => Onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi i Njemačkoj i čitavoj Europi, može komotno otvoriti šampanjac [alias] => onaj-tko-je-razdvajanjem-njemacke-od-rusije-htio-nauditi-i-njemackoj-i-citavoj-europi-moze-komotno-otvoriti-sampanjac [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odavno Njemačka nije bila tako paralizirana kao ovog tjedna: farmeri su traktorima blokirali ceste, vozači kamiona istu rabotu provode svojim vozilima, strojovođe su zaustavili vlakove, liječnici prijete zatvaranjem ordinacija... Niz nezapamćenih štrajkova pogađa najveću europsku ekonomiju.

Razlozi za bunt su naoko različiti, ali svi ukazuju na srozavanje položaja njemačkih radnika: farmeri se bune zbog ukidanja subvencija na dizelsko gorivo i kupnju poljoprivrednih vozila, autoprijevoznici galame zbog poskupljenja cestarine, željeznički sindikati žele veće plaće i kraći radni tjedan, liječnici traže veće državne potpore za preopterećeni zdravstveni sustav...

No ovaj burni štrajkaški tjedan samo je vršak goleme sante koja prijeti ozbiljnim destruiranjem njemačkoga gospodarskog Titanica. Desetljećima se Njemačku smatralo “ekonomskom lokomotivom” Europe, ali zadnjih mjeseci ekonomisti je sve češće spominju kao “europskog bolesnika”. MMF je lani objavio da će Njemačka biti jedina zemlja skupine G7 čiji će BDP pasti tijekom 2023. godine, a i u 2024. se očekuje pad proizvodnje za 0,5 posto.

Ekonomisti navode više uzroka njemačkog sunovrata, od pandemije i usporavanja kineskog gospodarstva – koje predstavlja “svjetsku lokomotivu” – do utjecaja ukrajinskog rata i antiruskih sankcija, koje su dovele do poskupljenja energenata i njemačku vladajuću koaliciju stavile u psihološki težak položaj grobara vlastite ekonomije.

“Koalicija je naslijedila mnoge trenutne probleme u zemlji i obećala je velike reforme kako bi ih riješila – ali covid, potpora Ukrajini i energetska kriza stavili su veliki pritisak na njezino obećanje da će modernizirati gospodarstvo bez štete po pojedinačne sektore”, piše nekidan britanski Guardian.

---

image

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstvaAFP

Kenzo Tribouillard/Afp
---

’Moramo otpuštati radnike’

Uz kemijsku i metaluršku industriju, jedan od sektora koji je uslijed energetske krize pretrpio osobitu štetu je i građevinarstvo, naročito stanogradnja. Njemačka vlada na početku mandata je najavila izgradnju 400 tisuća novih stanova godišnje, ali lani ih je izgrađeno tek 260 tisuća, a ekonomski institut IFO u Münchenu procjenjuje da bi ih ove godine moglo biti izgrađeno najviše 215 tisuća.

– Već sada je gorka realnost da svaka druga tvrtka u stanogradnji ima problema popuniti knjige narudžbi. Nema ni jasne perspektive za iduće godine, pa na tržištu vlada golema nesigurnost – kaže nekidan za Deutsche Welle (DW) šef njemačke Udruge građevinske industrije Tim-Oliver Müller.

Prema anketi instituta IFO, u prosincu 2023. bilo je ispunjeno samo 66 posto kapaciteta građevinskih tvrtki u visokogradnji, što je najniža razina od proljeća 2010. godine.

– S obzirom na takav razvoj situacije, u 2024. godini morat ćemo prvi put nakon 2008. ukidati radna mjesta u građevinskom sektoru. Sad još samo pokušavamo spriječiti masovno obustavljanje radova na gradilištima – kaže Müller, a Deutsche Welle zaključuje da bi takav ishod bio dramatičan ne samo za sektor stanogradnje, nego i za čitavo njemačko društvo, jer će “građanima biti još teže i skuplje naći stan koji će moći i plaćati”.

Razmjere krize potvrđuju i ankete “Deutschlandtrend” (Njemački trend), koje se svaki mjesec provode za javni servis ARD. Prema zadnjoj anketi, objavljenoj prošlog tjedna, vladom u Berlinu zadovoljno je samo 17 posto Nijemaca, dok je njih 82 posto nezadovoljno, a popularnost SPD-ova kancelara Olafa Scholza pala je na 19 posto, što je najniža vrijednost za nekog kancelara otkad se anketa 1997. počela provoditi.

A ovotjedno istraživanje instituta INSA pokazalo je da gotovo dvije trećine Nijemaca, njih 64 posto, želi da Scholz podnese ostavku. Tim povodom Bild je opisao Scholza kao “najnepopularnijeg kancelara svih vremena”.

Dramatično su pali i rejtinzi sve tri partije koje čine vladajuću koaliciju: SPD je na 14 posto (najniža vrijednost od formiranja vlade), Zeleni na 13 posto (najniži rejting u zadnjih pet godina), a FDP je pao na pet posto. Sve tri vladajuće partije zajedno imaju glasova kao opozicijski CDU, stranka desnog centra koja dobiva 32 posto. A druga po popularnosti je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD), koja dobiva 22 posto, prizivajući povijesne sablasti.

Život na energiji iz Moskve

Indikativno je i nedavno istraživanje Eurostata o subjektivnom zadovoljstvu građana svojim životom, provedeno u svih 27 zemalja Europske unije. Najsretnijima se doživljavaju Austrijanci (ocjena 7,9 od 10), najmanje sretnima Bugari (5,6), dok prosjek EU-a iznosi 7,1 bod, koliko bilježe građani najvećih europskih ekonomija – Francuske, Italije i Španjolske. Najveće iznenađenje bila je Njemačka, koja je s ocjenom 6,5 zauzela pretposljednje mjesto: jedino se Bugari osjećaju nesretnije od Nijemaca.

Pritom je zanimljivo da je u istraživanju iz 2022., koje se odnosilo na ocjenu zadovoljstva u 2021. godini, i Njemačka također imala ocjenu 7,1, kao i druge velike i razvijene EU zemlje, ali je otada Berlin značajno pao u odnosu na Pariz, Rim i Madrid. Što se to dogodilo tijekom 2022. i 2023. godine, a da je ovako srozalo osjećaj zadovoljstva Nijemaca?

---

image

Prema anketi “Deutschlandtrend” popularnost SPD-ova kancelara Olafa Scholza pala je na 19 posto, što je najniža vrijednost za nekog kancelara otkad se anketa 1997. počela provoditi

Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Analitičari ističu da je ta zabrinutost povezana s gospodarskom stagnacijom Njemačke, koja je dobrim dijelom uzrokovana ratom u Ukrajini. Tu je njemačka situacija specifična: najmnogoljudnija država EU-a ima energetski intenzivnu industrijsku bazu, što njeno gospodarstvo čini iznimno ovisnim o nabavi jeftinih energenata, pa ju je slom energetske suradnje Europe i Rusije pogodio više od drugih zemalja.

Čitav uspon njemačkoga gospodarstva posljednjih desetljeća dobrim se dijelom – još iz vremena Sovjetskog Saveza – bazirao upravo na masovnom korištenju jeftine sovjetske, danas ruske energije: uoči rata Njemačka je uvozom iz Rusije podmirivala oko 50 posto svojih potreba za plinom i trećinu potreba za naftom. Stoga je gubitak tih energetskih veza i prelazak na skuplje izvore energenata Njemačkoj zadao puno veći ekonomski udarac nego drugim zemljama.

U tom smislu, možda je zanimljivo kronološki izložiti neke od prijelomnih točaka u razmišljanju njemačkog društva o energetskim problemima svoje zemlje u zadnje dvije godine.

Po gorivo u Poljsku

Ubrzo nakon što se Njemačka u veljači i ožujku 2022. pridružila antiruskim sankcijama EU-a, bumerang efekt tih sankcija – u vidu naglog i znatnog poskupljenja goriva – vrlo brzo se negativno odrazio na njemačko gospodarstvo i standard njemačkih građana.

Već 17. travnja Die Welt piše da zbog poskupljenja benzina Nijemci koji žive blizu poljske granice masovno idu u Poljsku točiti gorivo, jer im je tamo za trećinu jeftinije (u Njemačkoj je litra bila dva eura, u Poljskoj 1,4 eura), a dan potom šef Konfederacije njemačkih udruženja poslodavaca (BDA) Rainer Dulger i vođa Njemačke konfederacije sindikata (DGB) Reiner Hoffmann objavljuju zajedničku izjavu u kojoj upozoravaju da bi potpuni embargo na ruske energente opasno ugrozio njemačku industriju.

“Embargo na plin brzo bi doveo do gubitka proizvodnje, zatvaranja tvornica, deindustrijalizacije i dugoročnog gubitka radnih mjesta u Njemačkoj”, poručili su vođe njemačkih industrijalaca i sindikalaca tog 18. travnja 2022. godine.

Tri mjeseca kasnije, u srpnju 2022., Institut za ekonomska istraživanja u Kölnu objavljuje da je gotovo četvrtina Nijemaca već zapala u “energetsko siromaštvo”, odnosno da im povećanje računa za režije značajno degradira sposobnost plaćanja drugih životnih troškova. Paralelno s time, ankete počinju ukazivati kako sve više građana smatra da sankcije više štete Njemačkoj nego Rusiji.

---

image

Olaf Scholz u posjetu proizvođaču automobila BMW AFP

Alexandra Beier/Afp
---

U tim okolnostima, u njemačkoj su javnosti tog ljeta 2022. ojačali pragmatični glasovi koji su rješenje energetske krize s kojom se zemlja suočila vidjeli u otvaranju tada još živućeg plinovoda Sjeverni tok 2 (čiju su gradnju financirale i njemačke tvrtke Wintershall i Uniper, svaka s po milijardu dolara), koji je u to vrijeme bio napunjen plinom i spreman za rad, ali mu zbog antiruskih sankcija Berlin nije htio izdati certifikat. Sve više njemačkih političara počelo je pozivati na ukidanje sankcija i otvaranje Sjevernog toka 2.

’Potpuno u rukama Rusije’

U tom smislu, led je probio šef Bundestagova odbora za energiju i klimu Klaus Ernst, ekonomist i energetski stručnjak iz stranke Die Linke (Ljevica), koji je u srpnju 2022. upozorio da bi prekid energetskih veza s Moskvom mogao prouzročiti “nepopravljivu štetu njemačkoj industriji”, ističući da je Njemačka “ovisna o ruskom plinu” i da Rusiju kao dobavljača kratkoročno ne može nadomjestiti nijedna zemlja:

– Potpuno smo u rukama Rusije. Energetske sankcije nisu naštetile Rusiji, nego Njemačkoj. Zaustavljanje opskrbe plinom ugrozilo bi našu industriju – poručio je njemački parlamentarac.

Krajem tog mjeseca i potpredsjednik CDU-a i premijer pokrajine Saske Michael Kretschmer u razgovoru za Die Zeit iznosi da će ruski plin Njemačkoj biti nužan još barem pet godina i da bi se gubitkom tog izvora nacionalna industrija našla u opasnosti; stoga bi prekid veza s Rusijom bio “apsurdan i opasan za Njemačku”.

– Cijeli naš ekonomski sistem je u opasnosti od kolapsa. Njemačka bi mogla postati deindustrijalizirana – upozorio je Kretschmer.

Napokon, sredinom kolovoza 2022. na otvaranje Sjevernog toka 2 pozvao je i prvi visoki dužnosnik iz vladajuće koalicije, FDP-ov potpredsjednik Bundestaga Wolfgang Kubicki, koji je poručio da prioritet vlade treba biti stabilna opskrba plinom.

– Trebali bismo požuriti i otvoriti Sjeverni tok 2 kako bismo napunili spremnike plinom za zimu – rekao je Kubicki u razgovoru za Redaktions Netzwerk Deutschland (Urednička mreža Njemačke).

No ta je ideja ubrzo postala tehnički neizvediva: 26. rujna 2022. Sjeverni tok je raznesen u terorističkom napadu “nepoznatog počinitelja”, kojeg je čuveni američki istraživački novinar Seymour Hersh u svom članku iz veljače 2023. godine – pozivajući se na izvore iz američke obavještajne zajednice – locirao u predsjedniku SAD-a Joe Bidenu i njegovim specijalnim službama.

Tehnički u recesiji

Prije tri tjedna, baš uoči Božića, Hersh je na Substacku objavio novi članak u kojem tvrdi da Bidenov napad na Sjeverni tok nije bio usmjeren protiv Rusije, nego protiv Njemačke, jer se Biden plašio da će njemački kancelar Scholz popustiti pred pritiscima svoje javnosti i otvoriti plinovod.

---

image

Članovi SPD-a na kongresu stranke u prosincu 2023.AFP

Odd Andersen/Afp
---

“Neki u CIA-i vjeruju kako je predsjednik strahovao da bi Scholz, čiji su birači bili mlaki u svojoj podršci Ukrajini, mogao pokleknuti s nadolazećom zimom i zaključiti da je održavanje topline njegova naroda i prosperiteta njegove industrije važnije od podrške Ukrajini protiv Rusije”, napisao je Hersh.

Slavni američki žurnalist zaključuje da je uništenje plinovoda značajno utjecalo na ekonomske teškoće Njemačke, zemlje koja je nekada “dominirala svjetskim tržištima sa svojim luksuznim automobilima i industrijskim strojevima”, dok je “sada u procesu koji neki nazivaju brzom deindustrijalizacijom”.

Osim po uništavanju Sjevernog toka, tu jesen 2022. građani Njemačke pamtit će po rekordnoj inflaciji, najvećoj u zadnjih 70 godina. U studenome je Savezni ured za statistiku objavio da je u listopadu u Njemačkoj zabilježena godišnja stopa inflacije od 10,4 posto, što je bila najveća vrijednost od 1951. godine.

“Glavni razlog za visoku inflaciju je i dalje enormni porast cijena energenata, ali je primjetan i osjetni porast cijena drugih roba i usluga”, komentirao je tada direktor Statističkog ureda Georg Thiel, ustvrdivši da su u godinu dana naročito poskupjele živežne namirnice: kruh 20 posto, mlijeko i jaja 30 posto, jestivo ulje 50 posto. Najviše je poskupio zemni plin – 110 posto.

Njemačka privreda je koncem 2022. i početkom 2023. zabilježila pad u dva uzastopna kvartala, čime je tehnički ušla u recesiju. U ožujku 2023. zastupnik Bundestaga i član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Andrej Hunko, iz stranke Die Linke, u razgovoru za kineski Global Times pripisao je njemačke ekonomske nevolje uništenju Sjevernog toka.

– Njemačka je debelo platila lanjske eksplozije na cjevovodima koji su izgrađeni za isporuku jeftinog plina iz Rusije – rekao je Hunko, dodavši da je sabotaža prisilila Berlin da ruski plin zamijeni američkim, “što je daleko skuplje i ekološki lošije”, i što je donijelo “ne samo više cijene plina za njemačke građane, nego i problem za njemačku industriju”.

Habeckovo priznanje

Pet mjeseci kasnije, u kolovozu 2023., gorku ekonomsku dijagnozu zemlje potvrdio je i predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Peter Adrian:

– Naša zemlja više nije lokomotiva rasta, nego kočničar, i to kao najveća nacionalna ekonomija Europe – rekao je Adrian za Deutsche Welle, navodeći kao ponajveći problem “visoke cijene energije”.

Čak je i njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) nedavnu vijest da je Njemačka lani smanjila emisije stakleničkih plinova za petinu morao smjestiti u pravi kontekst, priznavši da je to smanjenje mahom rezultat pada industrijske proizvodnje.

---

image

U godinu dana cijene nekih namirnica narasle su 50 posto AFP

Sina Schuldt/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Tako se nekadašnja “lokomotiva Europe” u zadnje dvije godine pretvorila u “europskog bolesnika”, što znači da je i europski vlak, ostavši bez lokomotive, osuđen da tavori na slijepom kolosijeku: propast Njemačke u tom smislu zloguko nagovještava sudbinu čitave Europe.

Nevoljama tu nije kraj; štoviše, ozbiljne nevolje možda tek počinju. Kako znamo iz povijesti, a osobito iz njemačke povijesti, ekonomska katastrofa plodno je tlo za jačanje fašizma i ekstremizma, pa je otuda u zadnje dvije godine u Njemačkoj silno narasla krajnje desna politička stranka Alternativa za Njemačku (AfD). Dok je na izborima krajem 2021. AfD s 10 posto glasova bio tek peta stranka u Bundestagu, sada mu ankete daju 22 posto i druga je partija po snazi, iza CDU-a. Svaki peti Nijemac danas bi glasao za ovu ekstremističku partiju.

---

image

Skup AfD-a u Drezdenu u prosincu 2023. AFP

Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Britanski Times nedavno je ustvrdio da “radikalna desničarska Alternativa za Njemačku (...) jaše na valu ogorčenosti zbog pada životnog standarda, distanciranja od Rusije i odnarođene političke elite”, dok njemački mediji pišu da AfD “kapitalizira bijes birača zbog rasta cijena energije nakon sankcija Rusiji”. Kako god, onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi Njemačkoj – a preko nje i čitavoj Europi – može komotno otvoriti šampanjac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ozbiljne nevolje možda tek počinju. Kako znamo iz povijesti, osobito njemačke, ekonomska katastrofa plodno je tlo za jačanje fašizma i ekstremizma, pa je otuda u zadnje dvije godine u Njemačkoj silno narasla krajnja desna politička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja, pišu njemački mediji, ‘kapitalizira bijes birača zbog rasta cijena energije nakon sankcija Rusiji‘. Kako god, onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi Njemačkoj – a preko nje i čitavoj Europi – može komotno otvoriti šampanjac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nevolje tek počinju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ozbiljne nevolje možda tek počinju. Kako znamo iz povijesti, osobito njemačke, ekonomska katastrofa plodno je tlo za jačanje fašizma i ekstremizma, pa je otuda u zadnje dvije godine u Njemačkoj silno narasla krajnja desna politička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja, pišu njemački mediji, ‘kapitalizira bijes birača zbog rasta cijena energije nakon sankcija Rusiji‘. Kako god, onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi Njemačkoj – a preko nje i čitavoj Europi – može komotno otvoriti šampanjac Nevolje tek počinju 2 0 14229 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-10 07:38:06 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-13 19:11:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-13 19:11:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ozbiljne nevolje možda tek počinju. Kako znamo iz povijesti, osobito njemačke, ekonomska katastrofa plodno je tlo za jačanje fašizma i ekstremizma, pa je otuda u zadnje dvije godine u Njemačkoj silno narasla krajnja desna politička stranka Alternativ [metadata] => robots= author= title=Onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi i Njemačkoj i čitavoj Europi, može komotno otvoriti šampanjac page_title=Onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi i Njemačkoj i čitavoj Europi, može komotno otvoriti šampanjac [metakey] => Njemačka, gospodarska kriza, sjeverni tok, SPD, AFP, Olaf Scholz, robert habeck [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26338761.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26329130.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26338759.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26338763.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26338768.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26338770.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26338772.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Claire Serie\/Hans Lucas Via Afp","Kenzo Tribouillard\/Afp","Michael Kappeler\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Alexandra Beier\/Afp","Odd Andersen\/Afp","Sina Schuldt\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Robert Michael\/Dpa Picture-alliance Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

AFP<\/p>","

Robert Habeck, njema\u010dki ministar gospodarstvaAFP<\/p>","

Prema anketi \u201cDeutschlandtrend\u201d popularnost SPD-ova kancelara Olafa Scholza pala je na 19 posto, \u0161to je najni\u017ea vrijednost za nekog kancelara otkad se anketa 1997. po\u010dela provoditi<\/p>","

Olaf Scholz u posjetu proizvo\u0111a\u010du automobila BMW AFP<\/p>","

\u010clanovi SPD-a na kongresu stranke u prosincu 2023.AFP<\/p>","

U godinu dana cijene nekih namirnica narasle su 50 posto AFP<\/p>","

Skup AfD-a u Drezdenu u prosincu 2023. AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26338761_1920.jpg":"1920x1080","k_26338761_1280.jpg":"1280x1280","k_26338761_1024.jpg":"1024x1024","k_26338761_640.jpg":"640x640","k_26338761_480.jpg":"480x480","k_26338761_340.jpg":"340x340","k_26338761_220.jpg":"220x220","o_26338761_1280.jpg":"1280x853","o_26338761_1024.jpg":"1024x682","o_26338761_640.jpg":"640x426","o_26338761_480.jpg":"480x320","o_26338761_340.jpg":"340x226","o_26338761_220.jpg":"220x146","h_26338761_1280.jpg":"1280x854","h_26338761_1024.jpg":"1024x683","h_26338761_640.jpg":"640x427","h_26338761_480.jpg":"480x320","h_26338761_340.jpg":"340x227","h_26338761_220.jpg":"220x147","pp_26338761_1280.jpg":"1280x1628","pp_26338761_1024.jpg":"1024x1303","pp_26338761_640.jpg":"640x814","pp_26338761_480.jpg":"480x611","pp_26338761_340.jpg":"340x432","pp_26338761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26329130_1920.jpg":"1920x1080","k_26329130_1280.jpg":"1280x1280","k_26329130_1024.jpg":"1024x1024","k_26329130_640.jpg":"640x640","k_26329130_480.jpg":"480x480","k_26329130_340.jpg":"340x340","k_26329130_220.jpg":"220x220","o_26329130_1280.jpg":"1280x854","o_26329130_1024.jpg":"1024x683","o_26329130_640.jpg":"640x427","o_26329130_480.jpg":"480x320","o_26329130_340.jpg":"340x226","o_26329130_220.jpg":"220x146","h_26329130_1280.jpg":"1280x854","h_26329130_1024.jpg":"1024x683","h_26329130_640.jpg":"640x427","h_26329130_480.jpg":"480x320","h_26329130_340.jpg":"340x227","h_26329130_220.jpg":"220x147","pp_26329130_1280.jpg":"1280x1628","pp_26329130_1024.jpg":"1024x1303","pp_26329130_640.jpg":"640x814","pp_26329130_480.jpg":"480x611","pp_26329130_340.jpg":"340x432","pp_26329130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26338759_1920.jpg":"1920x1080","k_26338759_1280.jpg":"1280x1280","k_26338759_1024.jpg":"1024x1024","k_26338759_640.jpg":"640x640","k_26338759_480.jpg":"480x480","k_26338759_340.jpg":"340x340","k_26338759_220.jpg":"220x220","o_26338759_1280.jpg":"1280x853","o_26338759_1024.jpg":"1024x682","o_26338759_640.jpg":"640x426","o_26338759_480.jpg":"480x320","o_26338759_340.jpg":"340x226","o_26338759_220.jpg":"220x146","h_26338759_1280.jpg":"1280x854","h_26338759_1024.jpg":"1024x683","h_26338759_640.jpg":"640x427","h_26338759_480.jpg":"480x320","h_26338759_340.jpg":"340x227","h_26338759_220.jpg":"220x147","pp_26338759_1280.jpg":"1280x1628","pp_26338759_1024.jpg":"1024x1303","pp_26338759_640.jpg":"640x814","pp_26338759_480.jpg":"480x611","pp_26338759_340.jpg":"340x432","pp_26338759_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26338763_1920.jpg":"1920x1080","k_26338763_1280.jpg":"1280x1280","k_26338763_1024.jpg":"1024x1024","k_26338763_640.jpg":"640x640","k_26338763_480.jpg":"480x480","k_26338763_340.jpg":"340x340","k_26338763_220.jpg":"220x220","o_26338763_1280.jpg":"1280x853","o_26338763_1024.jpg":"1024x682","o_26338763_640.jpg":"640x426","o_26338763_480.jpg":"480x320","o_26338763_340.jpg":"340x226","o_26338763_220.jpg":"220x146","h_26338763_1280.jpg":"1280x854","h_26338763_1024.jpg":"1024x683","h_26338763_640.jpg":"640x427","h_26338763_480.jpg":"480x320","h_26338763_340.jpg":"340x227","h_26338763_220.jpg":"220x147","pp_26338763_1280.jpg":"1280x1628","pp_26338763_1024.jpg":"1024x1303","pp_26338763_640.jpg":"640x814","pp_26338763_480.jpg":"480x611","pp_26338763_340.jpg":"340x432","pp_26338763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26338768_1920.jpg":"1920x1080","k_26338768_1280.jpg":"1280x1280","k_26338768_1024.jpg":"1024x1024","k_26338768_640.jpg":"640x640","k_26338768_480.jpg":"480x480","k_26338768_340.jpg":"340x340","k_26338768_220.jpg":"220x220","o_26338768_1280.jpg":"1280x853","o_26338768_1024.jpg":"1024x682","o_26338768_640.jpg":"640x426","o_26338768_480.jpg":"480x320","o_26338768_340.jpg":"340x226","o_26338768_220.jpg":"220x146","h_26338768_1280.jpg":"1280x854","h_26338768_1024.jpg":"1024x683","h_26338768_640.jpg":"640x427","h_26338768_480.jpg":"480x320","h_26338768_340.jpg":"340x227","h_26338768_220.jpg":"220x147","pp_26338768_1280.jpg":"1280x1628","pp_26338768_1024.jpg":"1024x1303","pp_26338768_640.jpg":"640x814","pp_26338768_480.jpg":"480x611","pp_26338768_340.jpg":"340x432","pp_26338768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26338770_1920.jpg":"1920x1080","k_26338770_1280.jpg":"1280x1280","k_26338770_1024.jpg":"1024x1024","k_26338770_640.jpg":"640x640","k_26338770_480.jpg":"480x480","k_26338770_340.jpg":"340x340","k_26338770_220.jpg":"220x220","o_26338770_1280.jpg":"1280x853","o_26338770_1024.jpg":"1024x682","o_26338770_640.jpg":"640x426","o_26338770_480.jpg":"480x320","o_26338770_340.jpg":"340x226","o_26338770_220.jpg":"220x146","h_26338770_1280.jpg":"1280x854","h_26338770_1024.jpg":"1024x683","h_26338770_640.jpg":"640x427","h_26338770_480.jpg":"480x320","h_26338770_340.jpg":"340x227","h_26338770_220.jpg":"220x147","pp_26338770_1280.jpg":"1280x1628","pp_26338770_1024.jpg":"1024x1303","pp_26338770_640.jpg":"640x814","pp_26338770_480.jpg":"480x611","pp_26338770_340.jpg":"340x432","pp_26338770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1307","hd_26338772_1920.jpg":"1920x1080","k_26338772_1280.jpg":"1280x1280","k_26338772_1024.jpg":"1024x1024","k_26338772_640.jpg":"640x640","k_26338772_480.jpg":"480x480","k_26338772_340.jpg":"340x340","k_26338772_220.jpg":"220x220","o_26338772_1280.jpg":"1280x871","o_26338772_1024.jpg":"1024x697","o_26338772_640.jpg":"640x435","o_26338772_480.jpg":"480x326","o_26338772_340.jpg":"340x231","o_26338772_220.jpg":"220x149","h_26338772_1280.jpg":"1280x854","h_26338772_1024.jpg":"1024x683","h_26338772_640.jpg":"640x427","h_26338772_480.jpg":"480x320","h_26338772_340.jpg":"340x227","h_26338772_220.jpg":"220x147","pp_26338772_1280.jpg":"1280x1628","pp_26338772_1024.jpg":"1024x1303","pp_26338772_640.jpg":"640x814","pp_26338772_480.jpg":"480x611","pp_26338772_340.jpg":"340x432","pp_26338772_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7535769 Threads: 8 Questions: 1542074404 Slow queries: 4692464 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110972227 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/onaj-tko-je-razdvajanjem-njemacke-od-rusije-htio-nauditi-i-njemackoj-i-citavoj-europi-moze-komotno-otvoriti-sampanjac-1355147 [printLink] => /vijesti/svijet/onaj-tko-je-razdvajanjem-njemacke-od-rusije-htio-nauditi-i-njemackoj-i-citavoj-europi-moze-komotno-otvoriti-sampanjac-1355147?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 309125 [name] => njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 604776 [name] => gospodarska kriza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-28 08:31:38 [main_article_id] => 0 [alias] => gospodarska-kriza [link] => /tag/gospodarska-kriza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674922 [name] => sjeverni tok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 15:46:38 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverni-tok [link] => /tag/sjeverni-tok ) [3] => stdClass Object ( [id] => 71941 [name] => spd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spd [link] => /tag/spd ) [4] => stdClass Object ( [id] => 624294 [name] => afp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 09:17:06 [main_article_id] => 0 [alias] => afp [link] => /tag/afp ) [5] => stdClass Object ( [id] => 619684 [name] => Olaf Scholz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-06 13:24:48 [main_article_id] => 0 [alias] => olaf-scholz [link] => /tag/olaf-scholz ) [6] => stdClass Object ( [id] => 675288 [name] => robert habeck [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 06:56:14 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-habeck [link] => /tag/robert-habeck ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ozbiljne nevolje možda tek počinju. Kako znamo iz povijesti, osobito njemačke, ekonomska katastrofa plodno je tlo za jačanje fašizma i ekstremizma, pa je otuda u zadnje dvije godine u Njemačkoj silno narasla krajnja desna politička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja, pišu njemački mediji, ‘kapitalizira bijes birača zbog rasta cijena energije nakon sankcija Rusiji‘. Kako god, onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi Njemačkoj – a preko nje i čitavoj Europi – može komotno otvoriti šampanjac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nevolje tek počinju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi i Njemačkoj i čitavoj Europi, može komotno otvoriti šampanjac [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26338761.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Claire Serie/Hans Lucas Via Afp [mainImageDesc] =>

AFP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26338761.jpg [title] => Claire Serie/Hans Lucas Via Afp

AFP

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26329130.jpg [title] => Kenzo Tribouillard/Afp

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstvaAFP

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26338759.jpg [title] => Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Prema anketi “Deutschlandtrend” popularnost SPD-ova kancelara Olafa Scholza pala je na 19 posto, što je najniža vrijednost za nekog kancelara otkad se anketa 1997. počela provoditi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26338763.jpg [title] => Alexandra Beier/Afp

Olaf Scholz u posjetu proizvođaču automobila BMW AFP

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26338768.jpg [title] => Odd Andersen/Afp

Članovi SPD-a na kongresu stranke u prosincu 2023.AFP

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26338770.jpg [title] => Sina Schuldt/Dpa Picture-alliance Via Afp

U godinu dana cijene nekih namirnica narasle su 50 posto AFP

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26338772.jpg [title] => Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp

Skup AfD-a u Drezdenu u prosincu 2023. AFP

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Odavno Njemačka nije bila tako paralizirana kao ovog tjedna: farmeri su traktorima blokirali ceste, vozači kamiona istu rabotu provode svojim vozilima, strojovođe su zaustavili vlakove, liječnici prijete zatvaranjem ordinacija... Niz nezapamćenih štrajkova pogađa najveću europsku ekonomiju.

Razlozi za bunt su naoko različiti, ali svi ukazuju na srozavanje položaja njemačkih radnika: farmeri se bune zbog ukidanja subvencija na dizelsko gorivo i kupnju poljoprivrednih vozila, autoprijevoznici galame zbog poskupljenja cestarine, željeznički sindikati žele veće plaće i kraći radni tjedan, liječnici traže veće državne potpore za preopterećeni zdravstveni sustav...

No ovaj burni štrajkaški tjedan samo je vršak goleme sante koja prijeti ozbiljnim destruiranjem njemačkoga gospodarskog Titanica. Desetljećima se Njemačku smatralo “ekonomskom lokomotivom” Europe, ali zadnjih mjeseci ekonomisti je sve češće spominju kao “europskog bolesnika”. MMF je lani objavio da će Njemačka biti jedina zemlja skupine G7 čiji će BDP pasti tijekom 2023. godine, a i u 2024. se očekuje pad proizvodnje za 0,5 posto.

Ekonomisti navode više uzroka njemačkog sunovrata, od pandemije i usporavanja kineskog gospodarstva – koje predstavlja “svjetsku lokomotivu” – do utjecaja ukrajinskog rata i antiruskih sankcija, koje su dovele do poskupljenja energenata i njemačku vladajuću koaliciju stavile u psihološki težak položaj grobara vlastite ekonomije.

“Koalicija je naslijedila mnoge trenutne probleme u zemlji i obećala je velike reforme kako bi ih riješila – ali covid, potpora Ukrajini i energetska kriza stavili su veliki pritisak na njezino obećanje da će modernizirati gospodarstvo bez štete po pojedinačne sektore”, piše nekidan britanski Guardian.

---

image

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstvaAFP

Kenzo Tribouillard/Afp
---

’Moramo otpuštati radnike’

Uz kemijsku i metaluršku industriju, jedan od sektora koji je uslijed energetske krize pretrpio osobitu štetu je i građevinarstvo, naročito stanogradnja. Njemačka vlada na početku mandata je najavila izgradnju 400 tisuća novih stanova godišnje, ali lani ih je izgrađeno tek 260 tisuća, a ekonomski institut IFO u Münchenu procjenjuje da bi ih ove godine moglo biti izgrađeno najviše 215 tisuća.

– Već sada je gorka realnost da svaka druga tvrtka u stanogradnji ima problema popuniti knjige narudžbi. Nema ni jasne perspektive za iduće godine, pa na tržištu vlada golema nesigurnost – kaže nekidan za Deutsche Welle (DW) šef njemačke Udruge građevinske industrije Tim-Oliver Müller.

Prema anketi instituta IFO, u prosincu 2023. bilo je ispunjeno samo 66 posto kapaciteta građevinskih tvrtki u visokogradnji, što je najniža razina od proljeća 2010. godine.

– S obzirom na takav razvoj situacije, u 2024. godini morat ćemo prvi put nakon 2008. ukidati radna mjesta u građevinskom sektoru. Sad još samo pokušavamo spriječiti masovno obustavljanje radova na gradilištima – kaže Müller, a Deutsche Welle zaključuje da bi takav ishod bio dramatičan ne samo za sektor stanogradnje, nego i za čitavo njemačko društvo, jer će “građanima biti još teže i skuplje naći stan koji će moći i plaćati”.

Razmjere krize potvrđuju i ankete “Deutschlandtrend” (Njemački trend), koje se svaki mjesec provode za javni servis ARD. Prema zadnjoj anketi, objavljenoj prošlog tjedna, vladom u Berlinu zadovoljno je samo 17 posto Nijemaca, dok je njih 82 posto nezadovoljno, a popularnost SPD-ova kancelara Olafa Scholza pala je na 19 posto, što je najniža vrijednost za nekog kancelara otkad se anketa 1997. počela provoditi.

A ovotjedno istraživanje instituta INSA pokazalo je da gotovo dvije trećine Nijemaca, njih 64 posto, želi da Scholz podnese ostavku. Tim povodom Bild je opisao Scholza kao “najnepopularnijeg kancelara svih vremena”.

Dramatično su pali i rejtinzi sve tri partije koje čine vladajuću koaliciju: SPD je na 14 posto (najniža vrijednost od formiranja vlade), Zeleni na 13 posto (najniži rejting u zadnjih pet godina), a FDP je pao na pet posto. Sve tri vladajuće partije zajedno imaju glasova kao opozicijski CDU, stranka desnog centra koja dobiva 32 posto. A druga po popularnosti je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD), koja dobiva 22 posto, prizivajući povijesne sablasti.

Život na energiji iz Moskve

Indikativno je i nedavno istraživanje Eurostata o subjektivnom zadovoljstvu građana svojim životom, provedeno u svih 27 zemalja Europske unije. Najsretnijima se doživljavaju Austrijanci (ocjena 7,9 od 10), najmanje sretnima Bugari (5,6), dok prosjek EU-a iznosi 7,1 bod, koliko bilježe građani najvećih europskih ekonomija – Francuske, Italije i Španjolske. Najveće iznenađenje bila je Njemačka, koja je s ocjenom 6,5 zauzela pretposljednje mjesto: jedino se Bugari osjećaju nesretnije od Nijemaca.

Pritom je zanimljivo da je u istraživanju iz 2022., koje se odnosilo na ocjenu zadovoljstva u 2021. godini, i Njemačka također imala ocjenu 7,1, kao i druge velike i razvijene EU zemlje, ali je otada Berlin značajno pao u odnosu na Pariz, Rim i Madrid. Što se to dogodilo tijekom 2022. i 2023. godine, a da je ovako srozalo osjećaj zadovoljstva Nijemaca?

---

image

Prema anketi “Deutschlandtrend” popularnost SPD-ova kancelara Olafa Scholza pala je na 19 posto, što je najniža vrijednost za nekog kancelara otkad se anketa 1997. počela provoditi

Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Analitičari ističu da je ta zabrinutost povezana s gospodarskom stagnacijom Njemačke, koja je dobrim dijelom uzrokovana ratom u Ukrajini. Tu je njemačka situacija specifična: najmnogoljudnija država EU-a ima energetski intenzivnu industrijsku bazu, što njeno gospodarstvo čini iznimno ovisnim o nabavi jeftinih energenata, pa ju je slom energetske suradnje Europe i Rusije pogodio više od drugih zemalja.

Čitav uspon njemačkoga gospodarstva posljednjih desetljeća dobrim se dijelom – još iz vremena Sovjetskog Saveza – bazirao upravo na masovnom korištenju jeftine sovjetske, danas ruske energije: uoči rata Njemačka je uvozom iz Rusije podmirivala oko 50 posto svojih potreba za plinom i trećinu potreba za naftom. Stoga je gubitak tih energetskih veza i prelazak na skuplje izvore energenata Njemačkoj zadao puno veći ekonomski udarac nego drugim zemljama.

U tom smislu, možda je zanimljivo kronološki izložiti neke od prijelomnih točaka u razmišljanju njemačkog društva o energetskim problemima svoje zemlje u zadnje dvije godine.

Po gorivo u Poljsku

Ubrzo nakon što se Njemačka u veljači i ožujku 2022. pridružila antiruskim sankcijama EU-a, bumerang efekt tih sankcija – u vidu naglog i znatnog poskupljenja goriva – vrlo brzo se negativno odrazio na njemačko gospodarstvo i standard njemačkih građana.

Već 17. travnja Die Welt piše da zbog poskupljenja benzina Nijemci koji žive blizu poljske granice masovno idu u Poljsku točiti gorivo, jer im je tamo za trećinu jeftinije (u Njemačkoj je litra bila dva eura, u Poljskoj 1,4 eura), a dan potom šef Konfederacije njemačkih udruženja poslodavaca (BDA) Rainer Dulger i vođa Njemačke konfederacije sindikata (DGB) Reiner Hoffmann objavljuju zajedničku izjavu u kojoj upozoravaju da bi potpuni embargo na ruske energente opasno ugrozio njemačku industriju.

“Embargo na plin brzo bi doveo do gubitka proizvodnje, zatvaranja tvornica, deindustrijalizacije i dugoročnog gubitka radnih mjesta u Njemačkoj”, poručili su vođe njemačkih industrijalaca i sindikalaca tog 18. travnja 2022. godine.

Tri mjeseca kasnije, u srpnju 2022., Institut za ekonomska istraživanja u Kölnu objavljuje da je gotovo četvrtina Nijemaca već zapala u “energetsko siromaštvo”, odnosno da im povećanje računa za režije značajno degradira sposobnost plaćanja drugih životnih troškova. Paralelno s time, ankete počinju ukazivati kako sve više građana smatra da sankcije više štete Njemačkoj nego Rusiji.

---

image

Olaf Scholz u posjetu proizvođaču automobila BMW AFP

Alexandra Beier/Afp
---

U tim okolnostima, u njemačkoj su javnosti tog ljeta 2022. ojačali pragmatični glasovi koji su rješenje energetske krize s kojom se zemlja suočila vidjeli u otvaranju tada još živućeg plinovoda Sjeverni tok 2 (čiju su gradnju financirale i njemačke tvrtke Wintershall i Uniper, svaka s po milijardu dolara), koji je u to vrijeme bio napunjen plinom i spreman za rad, ali mu zbog antiruskih sankcija Berlin nije htio izdati certifikat. Sve više njemačkih političara počelo je pozivati na ukidanje sankcija i otvaranje Sjevernog toka 2.

’Potpuno u rukama Rusije’

U tom smislu, led je probio šef Bundestagova odbora za energiju i klimu Klaus Ernst, ekonomist i energetski stručnjak iz stranke Die Linke (Ljevica), koji je u srpnju 2022. upozorio da bi prekid energetskih veza s Moskvom mogao prouzročiti “nepopravljivu štetu njemačkoj industriji”, ističući da je Njemačka “ovisna o ruskom plinu” i da Rusiju kao dobavljača kratkoročno ne može nadomjestiti nijedna zemlja:

– Potpuno smo u rukama Rusije. Energetske sankcije nisu naštetile Rusiji, nego Njemačkoj. Zaustavljanje opskrbe plinom ugrozilo bi našu industriju – poručio je njemački parlamentarac.

Krajem tog mjeseca i potpredsjednik CDU-a i premijer pokrajine Saske Michael Kretschmer u razgovoru za Die Zeit iznosi da će ruski plin Njemačkoj biti nužan još barem pet godina i da bi se gubitkom tog izvora nacionalna industrija našla u opasnosti; stoga bi prekid veza s Rusijom bio “apsurdan i opasan za Njemačku”.

– Cijeli naš ekonomski sistem je u opasnosti od kolapsa. Njemačka bi mogla postati deindustrijalizirana – upozorio je Kretschmer.

Napokon, sredinom kolovoza 2022. na otvaranje Sjevernog toka 2 pozvao je i prvi visoki dužnosnik iz vladajuće koalicije, FDP-ov potpredsjednik Bundestaga Wolfgang Kubicki, koji je poručio da prioritet vlade treba biti stabilna opskrba plinom.

– Trebali bismo požuriti i otvoriti Sjeverni tok 2 kako bismo napunili spremnike plinom za zimu – rekao je Kubicki u razgovoru za Redaktions Netzwerk Deutschland (Urednička mreža Njemačke).

No ta je ideja ubrzo postala tehnički neizvediva: 26. rujna 2022. Sjeverni tok je raznesen u terorističkom napadu “nepoznatog počinitelja”, kojeg je čuveni američki istraživački novinar Seymour Hersh u svom članku iz veljače 2023. godine – pozivajući se na izvore iz američke obavještajne zajednice – locirao u predsjedniku SAD-a Joe Bidenu i njegovim specijalnim službama.

Tehnički u recesiji

Prije tri tjedna, baš uoči Božića, Hersh je na Substacku objavio novi članak u kojem tvrdi da Bidenov napad na Sjeverni tok nije bio usmjeren protiv Rusije, nego protiv Njemačke, jer se Biden plašio da će njemački kancelar Scholz popustiti pred pritiscima svoje javnosti i otvoriti plinovod.

---

image

Članovi SPD-a na kongresu stranke u prosincu 2023.AFP

Odd Andersen/Afp
---

“Neki u CIA-i vjeruju kako je predsjednik strahovao da bi Scholz, čiji su birači bili mlaki u svojoj podršci Ukrajini, mogao pokleknuti s nadolazećom zimom i zaključiti da je održavanje topline njegova naroda i prosperiteta njegove industrije važnije od podrške Ukrajini protiv Rusije”, napisao je Hersh.

Slavni američki žurnalist zaključuje da je uništenje plinovoda značajno utjecalo na ekonomske teškoće Njemačke, zemlje koja je nekada “dominirala svjetskim tržištima sa svojim luksuznim automobilima i industrijskim strojevima”, dok je “sada u procesu koji neki nazivaju brzom deindustrijalizacijom”.

Osim po uništavanju Sjevernog toka, tu jesen 2022. građani Njemačke pamtit će po rekordnoj inflaciji, najvećoj u zadnjih 70 godina. U studenome je Savezni ured za statistiku objavio da je u listopadu u Njemačkoj zabilježena godišnja stopa inflacije od 10,4 posto, što je bila najveća vrijednost od 1951. godine.

“Glavni razlog za visoku inflaciju je i dalje enormni porast cijena energenata, ali je primjetan i osjetni porast cijena drugih roba i usluga”, komentirao je tada direktor Statističkog ureda Georg Thiel, ustvrdivši da su u godinu dana naročito poskupjele živežne namirnice: kruh 20 posto, mlijeko i jaja 30 posto, jestivo ulje 50 posto. Najviše je poskupio zemni plin – 110 posto.

Njemačka privreda je koncem 2022. i početkom 2023. zabilježila pad u dva uzastopna kvartala, čime je tehnički ušla u recesiju. U ožujku 2023. zastupnik Bundestaga i član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Andrej Hunko, iz stranke Die Linke, u razgovoru za kineski Global Times pripisao je njemačke ekonomske nevolje uništenju Sjevernog toka.

– Njemačka je debelo platila lanjske eksplozije na cjevovodima koji su izgrađeni za isporuku jeftinog plina iz Rusije – rekao je Hunko, dodavši da je sabotaža prisilila Berlin da ruski plin zamijeni američkim, “što je daleko skuplje i ekološki lošije”, i što je donijelo “ne samo više cijene plina za njemačke građane, nego i problem za njemačku industriju”.

Habeckovo priznanje

Pet mjeseci kasnije, u kolovozu 2023., gorku ekonomsku dijagnozu zemlje potvrdio je i predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Peter Adrian:

– Naša zemlja više nije lokomotiva rasta, nego kočničar, i to kao najveća nacionalna ekonomija Europe – rekao je Adrian za Deutsche Welle, navodeći kao ponajveći problem “visoke cijene energije”.

Čak je i njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) nedavnu vijest da je Njemačka lani smanjila emisije stakleničkih plinova za petinu morao smjestiti u pravi kontekst, priznavši da je to smanjenje mahom rezultat pada industrijske proizvodnje.

---

image

U godinu dana cijene nekih namirnica narasle su 50 posto AFP

Sina Schuldt/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Tako se nekadašnja “lokomotiva Europe” u zadnje dvije godine pretvorila u “europskog bolesnika”, što znači da je i europski vlak, ostavši bez lokomotive, osuđen da tavori na slijepom kolosijeku: propast Njemačke u tom smislu zloguko nagovještava sudbinu čitave Europe.

Nevoljama tu nije kraj; štoviše, ozbiljne nevolje možda tek počinju. Kako znamo iz povijesti, a osobito iz njemačke povijesti, ekonomska katastrofa plodno je tlo za jačanje fašizma i ekstremizma, pa je otuda u zadnje dvije godine u Njemačkoj silno narasla krajnje desna politička stranka Alternativa za Njemačku (AfD). Dok je na izborima krajem 2021. AfD s 10 posto glasova bio tek peta stranka u Bundestagu, sada mu ankete daju 22 posto i druga je partija po snazi, iza CDU-a. Svaki peti Nijemac danas bi glasao za ovu ekstremističku partiju.

---

image

Skup AfD-a u Drezdenu u prosincu 2023. AFP

Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Britanski Times nedavno je ustvrdio da “radikalna desničarska Alternativa za Njemačku (...) jaše na valu ogorčenosti zbog pada životnog standarda, distanciranja od Rusije i odnarođene političke elite”, dok njemački mediji pišu da AfD “kapitalizira bijes birača zbog rasta cijena energije nakon sankcija Rusiji”. Kako god, onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi Njemačkoj – a preko nje i čitavoj Europi – može komotno otvoriti šampanjac.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Claire Serie/Hans Lucas Via Afp Kenzo Tribouillard/Afp Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp Alexandra Beier/Afp Odd Andersen/Afp Sina Schuldt/Dpa Picture-alliance Via Afp Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp
Kenzo Tribouillard/Afp

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstvaAFP

Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Prema anketi “Deutschlandtrend” popularnost SPD-ova kancelara Olafa Scholza pala je na 19 posto, što je najniža vrijednost za nekog kancelara otkad se anketa 1997. počela provoditi

Alexandra Beier/Afp

Olaf Scholz u posjetu proizvođaču automobila BMW AFP

Odd Andersen/Afp

Članovi SPD-a na kongresu stranke u prosincu 2023.AFP

Sina Schuldt/Dpa Picture-alliance Via Afp

U godinu dana cijene nekih namirnica narasle su 50 posto AFP

Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp

Skup AfD-a u Drezdenu u prosincu 2023. AFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/onaj-tko-je-razdvajanjem-njemacke-od-rusije-htio-nauditi-i-njemackoj-i-citavoj-europi-moze-komotno-otvoriti-sampanjac-1355147 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe2d8f1106bf2020f1a6ce345ed548798d8cb77e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Onaj+tko+je+razdvajanjem+Njema%C4%8Dke+od+Rusije+htio+nauditi+i+Njema%C4%8Dkoj+i+%C4%8Ditavoj+Europi%2C+mo%C5%BEe+komotno+otvoriti+%C5%A1ampanjac&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fonaj-tko-je-razdvajanjem-njemacke-od-rusije-htio-nauditi-i-njemackoj-i-citavoj-europi-moze-komotno-otvoriti-sampanjac-1355147 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fonaj-tko-je-razdvajanjem-njemacke-od-rusije-htio-nauditi-i-njemackoj-i-citavoj-europi-moze-komotno-otvoriti-sampanjac-1355147 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ozbiljne nevolje možda tek počinju. Kako znamo iz povijesti, osobito njemačke, ekonomska katastrofa plodno je tlo za jačanje fašizma i ekstremizma, pa je otuda u zadnje dvije godine u Njemačkoj silno narasla krajnja desna politička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja, pišu njemački mediji, ‘kapitalizira bijes birača zbog rasta cijena energije nakon sankcija Rusiji‘. Kako god, onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi Njemačkoj – a preko nje i čitavoj Europi – može komotno otvoriti šampanjac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nevolje tek počinju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetNevolje tek počinju

Onaj tko je razdvajanjem Njemačke od Rusije htio nauditi i Njemačkoj i čitavoj Europi, može komotno otvoriti šampanjac

Piše Damir Pilić
13. siječnja 2024. - 20:11

Odavno Njemačka nije bila tako paralizirana kao ovog tjedna: farmeri su traktorima blokirali ceste, vozači kamiona istu rabotu provode svojim vozilima, strojovođe su zaustavili vlakove, liječnici prijete zatvaranjem ordinacija... Niz nezapamćenih štrajkova pogađa najveću europsku ekonomiju.

Razlozi za bunt su naoko različiti, ali svi ukazuju na srozavanje položaja njemačkih radnika: farmeri se bune zbog ukidanja subvencija na dizelsko gorivo i kupnju poljoprivrednih vozila, autoprijevoznici galame zbog poskupljenja cestarine, željeznički sindikati žele veće plaće i kraći radni tjedan, liječnici traže veće državne potpore za preopterećeni zdravstveni sustav...

No ovaj burni štrajkaški tjedan samo je vršak goleme sante koja prijeti ozbiljnim destruiranjem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:31