stdClass Object ( [id] => 1076735 [title] => Novi sojevi šire se Europom: iako su im skijališta puna, Austrijanci uvode karantenu u Tirolu. I Francuzi strahuju: ‘Teško ćemo izbjeći zatvaranje!‘ [alias] => novi-sojevi-sire-se-europom-iako-su-im-skijalista-puna-austrijanci-uvode-karantenu-u-tirolu-i-francuzi-strahuju-tesko-cemo-izbjeci-zatvaranje [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od sutra će svi koji napuštaju austrijsku pokrajinu Tirol morati imati negativan test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata. Tko se ogriješi o naredbu, prijeti mu kazna od 1450 eura, poručio je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Još u nedjelju je austrijska vlada izdala preporuku da se ne putuje u taj dio Austrije. Cilj je zaustaviti širenje južnoafričkog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i od britanskog soja i od klasičnog virusa koji uzrokuje covid-19, piše Jutarnji list.

Tirol je europski "hotspot" za južnoafrički soj koronavirusa, upozorio je virolog Andreas Bergthaler. Jedino mjesto gdje trenutačno ima više zabilježenih slučajeva zaraze tim sojem je u samoj Južnoj Africi, piše njemački Der Spiegel.

Prošli je tjedan virologinja Dorothee von Laer iz Innsbrucka upozorila da se novi soj jako brzo širi i pozvala da se Tirol zatvori i izolira na mjesec dana. Situaciju posebno pozorno prate u Njemačkoj jer im je Tirol preko granice, a pred skijalištima i hotelima i dalje je puno njemačkih registracija. Od nedjelje se svađaju savezna i pokrajinska vlada u Tirolu oko toga što učiniti. Djelomičnu izolaciju Tirola kancelar Sebastian Kurz objasnio je u utorak navečer time što je cjepivo AstraZenece pokazalo znatno nižu učinkovitost u odnosu na južnoafrički soj, prenosi Tiroler Tageszeitung.

"Treba učiniti sve da se spriječi ili barem uspori širenje ove varijante u Tirolu i drugim dijelovima Austrije", poručio je kancelar.

Inače, slučajevi zaraze južnoafričkim mutiranim sojem koronavirusa bilježe se po čitavoj Austriji, a ne samo u Tirolu, javljaju u srijedu austrijski mediji. Prvi slučaj zaraze koronavirusom tipa B.1.351, koji je po prvi put zabilježen u Južnoj Africi, pronađen je u Beču kod pacijenta koji je povratnik s odmora na Kilimandžaru, rekao je bečki vijećnik za zdravstvo Peter Hacker.

Daljnji slučajevi izvan Tirola, koji važi kao žarište širenja mutiranog južnoafričkog virusa, zabilježeni su kod nekoliko vojnika stacioniranih u Štajerskoj. Jedan od vojnika dolazi iz okruga Schwaz u Tirolu, koji slovi kao žarište zaraze tzv. južnoafričkim sojem virusa.

---

image
Vlasnici hotela ne žele čuti za nove restrikcije
AFP
---

 

Do sada je ovaj virus pronađen kod 293 zaraženih u Tirolu, dok sumnja u zarazu mutiranim virusom postoji kod još 129 pacijenata. Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober naložio je masovna testiranja u pogođenim regijama i susjednim okruzima.

Unatoč praktičnoj zabrani dolaska stranih turista, skijališta u nekim dijelovima Austrije bilježe popunjene kapacitete između 85 i 90 posto.

Istodobno je Austrija, kao i više drugih europskih zemalja, uvela dodatne kontrole na granicama kako bi se putovanja svela na minimum. U strahu od trećeg vala prouzročenog mutiranim sojevima virusa, koji se brže šire, Češka je zatvorila granicu za sve strance, Francuska za sve izvan EU pa čak i vlastite državljane u trećim zemljama, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija otkazale su letove za zemlje s velikom incidencijom novih sojeva, a Norveška preporučuje da se nigdje ne putuje.

Virolozi su nezadovoljni što su i u Tirolu od ponedjeljka 8. veljače ublažene epidemiološke mjere. Od ponedjeljka su u cijeloj Austriji otvorene trgovine i zanatske usluge poput frizera, masera i kozmetičara. No Tirol teško prihvaća nova ograničenja jer su im brojke novozaraženih niske, niže nego u drugim dijelovima Austrije. Teško je predočiti opasnost građanima jer se novi sojevi šire brzo i podmuklo, a teško otkrivaju.

Unatoč svemu, tirolske vlasti reagiraju u stilu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Der Standard. No i austrijska agencija za javno zdravstvo AGES u međuvremenu je korigirala brojke: ukupno je 400 sumnjivih slučaja u Tirolu, ali broj potvrđenih jučer su s 293 smanjili na 163 - od toga najviše u okrugu Schwaz te susjednom okrugu Kufstein.

Pojedinačni slučajevi pojavili su se u Innsbrucku i oko njega. Od petka je testirano 4800 stanovnika Schwaza i 14 ih je pozitivno. Osim toga, potvrđeni su izolirani slučajevi zaraze izvan Tirola: dva u Štajerskoj i tri u Beču.

Pokrajinske vlasti Tirola objavile su u ponedjeljak da imaju ukupno 180 potvrđenih slučajeva zaraze južnoafričkim sojem virusa: njih 165 potvrđeno je potpunim sekvenciranjem, a daljnjih 15 djelomično je sekvencirano. U još 220 slučajeva PCR pozitivnih testova utvrđeno je odudaranje od klasičnog virusa, što je ukazivalo na južnoafričku varijantu, prenijela je agencija APA.

---

image
Austrijski kancelar Sebastian Kurz
Helmut Fohringer/AFP
---

 

Zbog odluke kancelara Sebastiana Kurza da Tirol stavi praktično u karantenu, pobunili su se lokalni političari u Innsbrucku. U Beču i Insbrucku na vlasti je ista koalicija ÖVP i Zelenih. Mnogi tirolski političari iz Kurzove Pučke stranke (ÖVP) ujedno su vlasnici tirolskih hotela i skijališta. Slično je bilo i u ožujku kad su odbijali uvesti strože mjere, usprkos tome što su ih iz više zemalja upozorili da su im koronu donijeli turisti nakon povratka s tirolskih skijališta.

"Kao da se radi samo o novcu", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Još se ne zna pouzdano kako je južnoafrički soj stigao u Austriju. Pisalo se da su Austrijanci vlasnici hotela i restorana donijeli mutirani virus s novogodišnjeg odmora na golf-terenima u Južnoj Africi, no prozvani to negiraju. Jedan je priznao da je bio u Južnoj Africi više tjedana, ali tvrdi da se nije zarazio, jedan vinogradar je potvrdio da je dobio koronu i kaže da se izliječio u Južnoj Africi. Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni) inzistira da se otkriju odgovorni za uvoz opasnog soja.

"Neću odustati", poručuje. Kao ilustraciju koliki otpor i ljutnja vladaju u Tirolu, Spiegel citira menadžericu Sonju Ultsch iz moćne hotelijerske obitelji.

"Već smo pružili lijevi obraz za Ischgl, a sad, naravno, pružamo i desni. Nikako nam se to ne sviđa. Tko želi doći do nas u Noinu arku Tirol, neka dođe. Ako nas zaključaju, sve ćemo otvoriti", prkosi Ultsch.

Zbog novog soja koronavirusa na nogama su i u Francuskoj: Gilles Pialoux, stručnjak za zarazne bolesti iz pariške bolnice Tenon, u srijedu je rekao da 39 posto slučajeva u tom gradu i okolici otpada - na britanski soj. 

---

image
Pariz pod mjerama
Thomas Coex/AfP
---

 

"Situacija je alarmantna!“, rekao je za televiziju BFM, dodavši da iz zdravstvene perspektive ne vidi kako Francuska može izbjeći novu opću karantenu, prenosi Reuters. Zarazniji sojevi koronavirusa stigli su u Francusku, no njihovo širenje nije toliko brzo koliko se prvotno vjerovalo, kazao je u srijedu Bruno Lina, stručnjak za viruse i član znanstvenog savjeta vlade. 

"Zasad imamo osjećaj da je dolazak ovih sojeva dijelom usporen“, rekao je Lina za radiopostaju France Inter. 

Dodao je da južnoafrički soj virusa trenutno predstavlja između 2 i 3 posto ukupnih slučajeva zaraze u Francuskoj. 

---

Epidemiolog Kaić: Novi soj i u Hrvatskoj još od kraja siječnja


U srijedu je i u Hrvatskoj potvrđena prisutnost novog, britanskoj soja virusa u populaciji, a uz tri potvrđena slučaja, prema preliminarnim rezultatima sekvenciranja, pronađeno je još osam slučajeva zaraze novim sojem.  

Mutacije su pronađene kod 50-godišnjeg muškarca i 3,5-godišnjeg djeteta iz Zagreba, te 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije, istaknuto je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

"Preliminarne informacije govore da od 28 pozitivnih uzoraka koje smo poslali u Španjolsku još osam pripada tom novom soju. Čekamo još potvrdni test. Tih osam su iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Nemamo još epidemiološke podatke o tim slučajevima, sada se radi prikupljanje podataka o tim ljudima, tek smo jučer dobili informacije", rekao je epidemiolog Bernard Kaić. 
Kazao je kako je više potvrđenih slučajeva iz dječje populacije.

Kaić je napomenuo da to ukazuje na važnost identifikacije svih kontakata oboljelih kako bi se maksimalno smanjilo širenje te nove varijante u populaciji. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da britanski soj koronavirusa koji je otkriven u Hrvatskoj predstavlja određenu prijetnju, no da će se tek vidjeti kolika je ta prijetnja. 

Upitan hoće li pojava novog soja zaustaviti očekivano popuštanje protuepidemijskih mjera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je to kompleksno pitanje, o kojemu će vladin Znanstveni savjet, ali i članovi Vlade, razgovarati u narednim danima. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uzbuna zbog virusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => uzbuna zbog virusa 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-10 12:12:15 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Snježana Pavić/JL/Hina [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-10 12:41:59 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-02-10 12:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2200 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/10\/15881766.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/15989574.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/15961648.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16831278.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Joe Klamar\/AFP","AFP","Helmut Fohringer\/AFP","Thomas Coex\/AfP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Austrijska policija mogla bi idu\u0107ih dana imati posla jer vlasnici hotela u skijali\u0161tima najavljuju da \u0107e - prkositi mjerama","Vlasnici hotela ne \u017eele \u010duti za nove restrikcije","Austrijski kancelar Sebastian Kurz","Pariz pod mjerama"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1240","k_15881766_1280.jpg":"1280x1280","k_15881766_1024.jpg":"1024x1024","k_15881766_640.jpg":"640x640","k_15881766_480.jpg":"480x480","k_15881766_340.jpg":"340x340","k_15881766_220.jpg":"220x220","o_15881766_1280.jpg":"1280x826","o_15881766_1024.jpg":"1024x661","o_15881766_640.jpg":"640x413","o_15881766_480.jpg":"480x310","o_15881766_340.jpg":"340x219","o_15881766_220.jpg":"220x142","h_15881766_1280.jpg":"1280x854","h_15881766_1024.jpg":"1024x683","h_15881766_640.jpg":"640x427","h_15881766_480.jpg":"480x320","h_15881766_340.jpg":"340x227","h_15881766_220.jpg":"220x147","pp_15881766_1280.jpg":"1006x1280","pp_15881766_1024.jpg":"805x1024","pp_15881766_640.jpg":"503x640","pp_15881766_480.jpg":"377x480","pp_15881766_340.jpg":"267x340","pp_15881766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15989574_1280.jpg":"1280x1280","k_15989574_1024.jpg":"1024x1024","k_15989574_640.jpg":"640x640","k_15989574_480.jpg":"480x480","k_15989574_340.jpg":"340x340","k_15989574_220.jpg":"220x220","o_15989574_1280.jpg":"1280x853","o_15989574_1024.jpg":"1024x682","o_15989574_640.jpg":"640x426","o_15989574_480.jpg":"480x320","o_15989574_340.jpg":"340x226","o_15989574_220.jpg":"220x146","h_15989574_1280.jpg":"1280x854","h_15989574_1024.jpg":"1024x683","h_15989574_640.jpg":"640x427","h_15989574_480.jpg":"480x320","h_15989574_340.jpg":"340x227","h_15989574_220.jpg":"220x147","pp_15989574_1280.jpg":"1006x1280","pp_15989574_1024.jpg":"805x1024","pp_15989574_640.jpg":"503x640","pp_15989574_480.jpg":"377x480","pp_15989574_340.jpg":"267x340","pp_15989574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1418","k_15961648_1280.jpg":"1280x1280","k_15961648_1024.jpg":"1024x1024","k_15961648_640.jpg":"640x640","k_15961648_480.jpg":"480x480","k_15961648_340.jpg":"340x340","k_15961648_220.jpg":"220x220","o_15961648_1280.jpg":"1280x945","o_15961648_1024.jpg":"1024x756","o_15961648_640.jpg":"640x472","o_15961648_480.jpg":"480x354","o_15961648_340.jpg":"340x251","o_15961648_220.jpg":"220x162","h_15961648_1280.jpg":"1280x854","h_15961648_1024.jpg":"1024x683","h_15961648_640.jpg":"640x427","h_15961648_480.jpg":"480x320","h_15961648_340.jpg":"340x227","h_15961648_220.jpg":"220x147","pp_15961648_1280.jpg":"1006x1280","pp_15961648_1024.jpg":"805x1024","pp_15961648_640.jpg":"503x640","pp_15961648_480.jpg":"377x480","pp_15961648_340.jpg":"267x340","pp_15961648_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_16831278_1280.jpg":"1280x1280","k_16831278_1024.jpg":"1024x1024","k_16831278_640.jpg":"640x640","k_16831278_480.jpg":"480x480","k_16831278_340.jpg":"340x340","k_16831278_220.jpg":"220x220","o_16831278_1280.jpg":"1280x854","o_16831278_1024.jpg":"1024x683","o_16831278_640.jpg":"640x427","o_16831278_480.jpg":"480x320","o_16831278_340.jpg":"340x226","o_16831278_220.jpg":"220x146","h_16831278_1280.jpg":"1280x854","h_16831278_1024.jpg":"1024x683","h_16831278_640.jpg":"640x427","h_16831278_480.jpg":"480x320","h_16831278_340.jpg":"340x227","h_16831278_220.jpg":"220x147","pp_16831278_1280.jpg":"1006x1280","pp_16831278_1024.jpg":"805x1024","pp_16831278_640.jpg":"503x640","pp_16831278_480.jpg":"377x480","pp_16831278_340.jpg":"267x340","pp_16831278_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7461609 Threads: 2 Questions: 1535010233 Slow queries: 4668033 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110773960 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/novi-sojevi-sire-se-europom-iako-su-im-skijalista-puna-austrijanci-uvode-karantenu-u-tirolu-i-francuzi-strahuju-tesko-cemo-izbjeci-zatvaranje-1076735 [printLink] => /vijesti/svijet/novi-sojevi-sire-se-europom-iako-su-im-skijalista-puna-austrijanci-uvode-karantenu-u-tirolu-i-francuzi-strahuju-tesko-cemo-izbjeci-zatvaranje-1076735?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626586 [name] => novi soj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-26 08:38:28 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-soj [link] => /tag/novi-soj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605367 [name] => Tirol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-03 18:55:48 [main_article_id] => 0 [alias] => tirol [link] => /tag/tirol ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618473 [name] => kancelar Kurz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-23 07:29:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kancelar-kurz [link] => /tag/kancelar-kurz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 630579 [name] => korona u skijalištima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 13:40:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korona-u-skijalistima [link] => /tag/korona-u-skijalistima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uzbuna zbog virusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi sojevi šire se Europom: iako su im skijališta puna, Austrijanci uvode karantenu u Tirolu. I Francuzi strahuju: ‘Teško ćemo izbjeći zatvaranje!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-15-55-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/15881766.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joe Klamar/AFP [mainImageDesc] => Austrijska policija mogla bi idućih dana imati posla jer vlasnici hotela u skijalištima najavljuju da će - prkositi mjerama [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/15881766.jpg [title] => Joe Klamar/AFPAustrijska policija mogla bi idućih dana imati posla jer vlasnici hotela u skijalištima najavljuju da će - prkositi mjerama ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/15989574.jpg [title] => AFPVlasnici hotela ne žele čuti za nove restrikcije ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/15961648.jpg [title] => Helmut Fohringer/AFPAustrijski kancelar Sebastian Kurz ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16831278.jpg [title] => Thomas Coex/AfPPariz pod mjerama ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Od sutra će svi koji napuštaju austrijsku pokrajinu Tirol morati imati negativan test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata. Tko se ogriješi o naredbu, prijeti mu kazna od 1450 eura, poručio je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Još u nedjelju je austrijska vlada izdala preporuku da se ne putuje u taj dio Austrije. Cilj je zaustaviti širenje južnoafričkog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i od britanskog soja i od klasičnog virusa koji uzrokuje covid-19, piše Jutarnji list.

Tirol je europski "hotspot" za južnoafrički soj koronavirusa, upozorio je virolog Andreas Bergthaler. Jedino mjesto gdje trenutačno ima više zabilježenih slučajeva zaraze tim sojem je u samoj Južnoj Africi, piše njemački Der Spiegel.

Prošli je tjedan virologinja Dorothee von Laer iz Innsbrucka upozorila da se novi soj jako brzo širi i pozvala da se Tirol zatvori i izolira na mjesec dana. Situaciju posebno pozorno prate u Njemačkoj jer im je Tirol preko granice, a pred skijalištima i hotelima i dalje je puno njemačkih registracija. Od nedjelje se svađaju savezna i pokrajinska vlada u Tirolu oko toga što učiniti. Djelomičnu izolaciju Tirola kancelar Sebastian Kurz objasnio je u utorak navečer time što je cjepivo AstraZenece pokazalo znatno nižu učinkovitost u odnosu na južnoafrički soj, prenosi Tiroler Tageszeitung.

"Treba učiniti sve da se spriječi ili barem uspori širenje ove varijante u Tirolu i drugim dijelovima Austrije", poručio je kancelar.

Inače, slučajevi zaraze južnoafričkim mutiranim sojem koronavirusa bilježe se po čitavoj Austriji, a ne samo u Tirolu, javljaju u srijedu austrijski mediji. Prvi slučaj zaraze koronavirusom tipa B.1.351, koji je po prvi put zabilježen u Južnoj Africi, pronađen je u Beču kod pacijenta koji je povratnik s odmora na Kilimandžaru, rekao je bečki vijećnik za zdravstvo Peter Hacker.

Daljnji slučajevi izvan Tirola, koji važi kao žarište širenja mutiranog južnoafričkog virusa, zabilježeni su kod nekoliko vojnika stacioniranih u Štajerskoj. Jedan od vojnika dolazi iz okruga Schwaz u Tirolu, koji slovi kao žarište zaraze tzv. južnoafričkim sojem virusa.

---

image
Vlasnici hotela ne žele čuti za nove restrikcije
AFP
---

 

Do sada je ovaj virus pronađen kod 293 zaraženih u Tirolu, dok sumnja u zarazu mutiranim virusom postoji kod još 129 pacijenata. Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober naložio je masovna testiranja u pogođenim regijama i susjednim okruzima.

Unatoč praktičnoj zabrani dolaska stranih turista, skijališta u nekim dijelovima Austrije bilježe popunjene kapacitete između 85 i 90 posto.

Istodobno je Austrija, kao i više drugih europskih zemalja, uvela dodatne kontrole na granicama kako bi se putovanja svela na minimum. U strahu od trećeg vala prouzročenog mutiranim sojevima virusa, koji se brže šire, Češka je zatvorila granicu za sve strance, Francuska za sve izvan EU pa čak i vlastite državljane u trećim zemljama, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija otkazale su letove za zemlje s velikom incidencijom novih sojeva, a Norveška preporučuje da se nigdje ne putuje.

Virolozi su nezadovoljni što su i u Tirolu od ponedjeljka 8. veljače ublažene epidemiološke mjere. Od ponedjeljka su u cijeloj Austriji otvorene trgovine i zanatske usluge poput frizera, masera i kozmetičara. No Tirol teško prihvaća nova ograničenja jer su im brojke novozaraženih niske, niže nego u drugim dijelovima Austrije. Teško je predočiti opasnost građanima jer se novi sojevi šire brzo i podmuklo, a teško otkrivaju.

Unatoč svemu, tirolske vlasti reagiraju u stilu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Der Standard. No i austrijska agencija za javno zdravstvo AGES u međuvremenu je korigirala brojke: ukupno je 400 sumnjivih slučaja u Tirolu, ali broj potvrđenih jučer su s 293 smanjili na 163 - od toga najviše u okrugu Schwaz te susjednom okrugu Kufstein.

Pojedinačni slučajevi pojavili su se u Innsbrucku i oko njega. Od petka je testirano 4800 stanovnika Schwaza i 14 ih je pozitivno. Osim toga, potvrđeni su izolirani slučajevi zaraze izvan Tirola: dva u Štajerskoj i tri u Beču.

Pokrajinske vlasti Tirola objavile su u ponedjeljak da imaju ukupno 180 potvrđenih slučajeva zaraze južnoafričkim sojem virusa: njih 165 potvrđeno je potpunim sekvenciranjem, a daljnjih 15 djelomično je sekvencirano. U još 220 slučajeva PCR pozitivnih testova utvrđeno je odudaranje od klasičnog virusa, što je ukazivalo na južnoafričku varijantu, prenijela je agencija APA.

---

image
Austrijski kancelar Sebastian Kurz
Helmut Fohringer/AFP
---

 

Zbog odluke kancelara Sebastiana Kurza da Tirol stavi praktično u karantenu, pobunili su se lokalni političari u Innsbrucku. U Beču i Insbrucku na vlasti je ista koalicija ÖVP i Zelenih. Mnogi tirolski političari iz Kurzove Pučke stranke (ÖVP) ujedno su vlasnici tirolskih hotela i skijališta. Slično je bilo i u ožujku kad su odbijali uvesti strože mjere, usprkos tome što su ih iz više zemalja upozorili da su im koronu donijeli turisti nakon povratka s tirolskih skijališta.

"Kao da se radi samo o novcu", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Još se ne zna pouzdano kako je južnoafrički soj stigao u Austriju. Pisalo se da su Austrijanci vlasnici hotela i restorana donijeli mutirani virus s novogodišnjeg odmora na golf-terenima u Južnoj Africi, no prozvani to negiraju. Jedan je priznao da je bio u Južnoj Africi više tjedana, ali tvrdi da se nije zarazio, jedan vinogradar je potvrdio da je dobio koronu i kaže da se izliječio u Južnoj Africi. Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni) inzistira da se otkriju odgovorni za uvoz opasnog soja.

"Neću odustati", poručuje. Kao ilustraciju koliki otpor i ljutnja vladaju u Tirolu, Spiegel citira menadžericu Sonju Ultsch iz moćne hotelijerske obitelji.

"Već smo pružili lijevi obraz za Ischgl, a sad, naravno, pružamo i desni. Nikako nam se to ne sviđa. Tko želi doći do nas u Noinu arku Tirol, neka dođe. Ako nas zaključaju, sve ćemo otvoriti", prkosi Ultsch.

Zbog novog soja koronavirusa na nogama su i u Francuskoj: Gilles Pialoux, stručnjak za zarazne bolesti iz pariške bolnice Tenon, u srijedu je rekao da 39 posto slučajeva u tom gradu i okolici otpada - na britanski soj. 

---

image
Pariz pod mjerama
Thomas Coex/AfP
---

 

"Situacija je alarmantna!“, rekao je za televiziju BFM, dodavši da iz zdravstvene perspektive ne vidi kako Francuska može izbjeći novu opću karantenu, prenosi Reuters. Zarazniji sojevi koronavirusa stigli su u Francusku, no njihovo širenje nije toliko brzo koliko se prvotno vjerovalo, kazao je u srijedu Bruno Lina, stručnjak za viruse i član znanstvenog savjeta vlade. 

"Zasad imamo osjećaj da je dolazak ovih sojeva dijelom usporen“, rekao je Lina za radiopostaju France Inter. 

Dodao je da južnoafrički soj virusa trenutno predstavlja između 2 i 3 posto ukupnih slučajeva zaraze u Francuskoj. 

---

Epidemiolog Kaić: Novi soj i u Hrvatskoj još od kraja siječnja


U srijedu je i u Hrvatskoj potvrđena prisutnost novog, britanskoj soja virusa u populaciji, a uz tri potvrđena slučaja, prema preliminarnim rezultatima sekvenciranja, pronađeno je još osam slučajeva zaraze novim sojem.  

Mutacije su pronađene kod 50-godišnjeg muškarca i 3,5-godišnjeg djeteta iz Zagreba, te 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije, istaknuto je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

"Preliminarne informacije govore da od 28 pozitivnih uzoraka koje smo poslali u Španjolsku još osam pripada tom novom soju. Čekamo još potvrdni test. Tih osam su iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Nemamo još epidemiološke podatke o tim slučajevima, sada se radi prikupljanje podataka o tim ljudima, tek smo jučer dobili informacije", rekao je epidemiolog Bernard Kaić. 
Kazao je kako je više potvrđenih slučajeva iz dječje populacije.

Kaić je napomenuo da to ukazuje na važnost identifikacije svih kontakata oboljelih kako bi se maksimalno smanjilo širenje te nove varijante u populaciji. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da britanski soj koronavirusa koji je otkriven u Hrvatskoj predstavlja određenu prijetnju, no da će se tek vidjeti kolika je ta prijetnja. 

Upitan hoće li pojava novog soja zaustaviti očekivano popuštanje protuepidemijskih mjera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je to kompleksno pitanje, o kojemu će vladin Znanstveni savjet, ali i članovi Vlade, razgovarati u narednim danima. 

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joe Klamar/AFP AFP Helmut Fohringer/AFP Thomas Coex/AfP
Joe Klamar/AFP
Austrijska policija mogla bi idućih dana imati posla jer vlasnici hotela u skijalištima najavljuju da će - prkositi mjerama
AFP
Vlasnici hotela ne žele čuti za nove restrikcije
Helmut Fohringer/AFP
Austrijski kancelar Sebastian Kurz
Thomas Coex/AfP
Pariz pod mjerama
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/novi-sojevi-sire-se-europom-iako-su-im-skijalista-puna-austrijanci-uvode-karantenu-u-tirolu-i-francuzi-strahuju-tesko-cemo-izbjeci-zatvaranje-1076735 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0766dc3299a3eaadf27f808d64eb6b7d5aee60b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+sojevi+%C5%A1ire+se+Europom%3A+iako+su+im+skijali%C5%A1ta+puna%2C+Austrijanci+uvode+karantenu+u+Tirolu.+I+Francuzi+strahuju%3A+%E2%80%98Te%C5%A1ko+%C4%87emo+izbje%C4%87i+zatvaranje%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnovi-sojevi-sire-se-europom-iako-su-im-skijalista-puna-austrijanci-uvode-karantenu-u-tirolu-i-francuzi-strahuju-tesko-cemo-izbjeci-zatvaranje-1076735 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnovi-sojevi-sire-se-europom-iako-su-im-skijalista-puna-austrijanci-uvode-karantenu-u-tirolu-i-francuzi-strahuju-tesko-cemo-izbjeci-zatvaranje-1076735 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uzbuna zbog virusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Svijetuzbuna zbog virusa

Novi sojevi šire se Europom: iako su im skijališta puna, Austrijanci uvode karantenu u Tirolu. I Francuzi strahuju: ‘Teško ćemo izbjeći zatvaranje!‘

Piše Snježana Pavić/JL/Hina
10. veljače 2021. - 13:39
Austrijska policija mogla bi idućih dana imati posla jer vlasnici hotela u skijalištima najavljuju da će - prkositi mjeramaJoe Klamar/AFP

Od sutra će svi koji napuštaju austrijsku pokrajinu Tirol morati imati negativan test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata. Tko se ogriješi o naredbu, prijeti mu kazna od 1450 eura, poručio je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Još u nedjelju je austrijska vlada izdala preporuku da se ne putuje u taj dio Austrije. Cilj je zaustaviti širenje južnoafričkog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i od britanskog soja i od klasičnog virusa koji uzrokuje covid-19, piše Jutarnji list.

Tirol je europski "hotspot" za južnoafrički soj koronavirusa, upozorio je virolog Andreas Bergthaler. Jedino mjesto gdje trenutačno ima više zabilježenih slučajeva zaraze tim sojem je u samoj Južnoj Africi, piše njemački Der Spiegel.

Prošli je tjedan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:55