StoryEditorOCM
Svijetkipti nezadovoljstvo

Neviđena politička drama u Nizozemskoj: Geert Wilders neće biti premijer! A rejting mu samo raste...

Piše Snježana Pavić/JL
14. ožujka 2024. - 16:31

Ako uspiju pregovori, Nizozemska bi trebala dobiti tehnokratsku vladu, vladu stručnjaka, koju će podržati četiri stranke desnog centra. Korak u tom pravcu napravio je Geert Wilders, objavljujući u srijedu navečer da odustaje od mjesta premijera, piše Jutarnji.hr.

Tri i pol mjeseca nakon što je njegova protuislamska Slobodarska stranka osvojila najviše glasova na izborima u Nizozemskoj, krajnje desni Geert Wilders objavio je da neće biti premijer, jer nije uspio dobiti podršku za formiranje vlade. Koalicijski pregovori zapali su u slijepu ulicu, nakon što su drugi stranački čelnici odbili podržati Wildersa za premijera. Wilders je objavio kako ne odustaje od cilja da jednog dana postane premijer. "Uz podršku još većeg broja Nizozemaca. Ako ne sutra, onda prekosutra. Čut će se glas milijuna Nizozemaca!"

Pregovori o sastavljanju nove vlade nastavit će se idućih tjedana i mjeseci, a stručnjaci upozoravaju da se još mnogo toga može dogoditi u nastavku pregovora, navodi The New York Times. Trenutačno većini stranaka ne odgovaraju ponovljeni izbori, jer raste samo Wildersov rejting.

Povlačenje Wildersa i njegovo odustajanje od premijerske funkcije bilo je uvjet za nastavak pregovora o novoj vladi, kako je objavio nizozemski javni servis NOS. Njegova stranka na izborima 22. studenoga osvojila je 26 posto glasova i 37 od 150 mjesta u parlamentu. To je bilo daleko više od očekivanog, što je potaknulo strahove od jačanja krajnje desnice u EU u godini europskih izbora. Ipak, 37 zastupnika daleko je od većine, pa je Wilders pregovarao o koaliciji s tri desne stranke. Kako bi povećao izglede za dogovor, već je bio odustao od svojih ideja da zabrani džamije, Kur‘an i nošenje marama u javnim institucijama, kao i "Nexit" referendum o izlasku iz EU, navodi britanski Guardian. U predizbornoj kampanji obećavao je još obustavu vojne pomoći Ukrajini, ukidanje slobodnog kretanja radnika iz EU, manje ekologije, a više bušenja nafte i plina, odgovornost 14-godišnjaka pred kaznenim sudovima za odrasle.

Wilders je u četvrtak zvučao ogorčeno, zbog toga što vjerojatno neće postati premijer unatoč izbornoj pobjedi, prenosi Euronews. U Nizozemskoj je tradicija da premijer bude lider stranke koja je dobila najviše glasova. No drugim strankama Wilders je ostao neprihvatljiv. Među ostalim, pregovarao je s novom strankom NSC, koja je prošlog mjeseca objavila da neće ući u službenu koaliciju, nego će eventualno podržati vladu stručnjaka. Wilders je još 14. veljače najavio da je otvoren za sve opcije radi formiranja vlade, pa i za manjinsku ili vladu stručnjaka, kako se ne bi raspisivali novi izbori.

Wilders je objavio trenutačno odustajanje od premijerskih ambicija u srijedu navečer, dan prije nego što pregovarač Kim Putters predstavi izvješće o napretku koalicijskih pregovora. Sve više spekulira se da bi moglo doći do dogovora o tehnokratskoj vladi, koju će stranke podržati, ali neće ući u nju. Vladu bi činili stručnjaci ili iskusni političari, koji se ne smatraju blisko povezani s vladajućim strankama. Pregovaraju Wildersova krajnje desna PVV (Stranka za slobodu), te tri konzervativne stranke: liberalno-konzervativni VVD (Narodna stranka za slobodu i demokraciju) premijera u odlasku Marka Ruttea, koja je vodila zemlju posljednjih 13 godina, zatim populistički Pokret poljoprivrednika i građana (BBB) te NSC (nova stranka desnog centra Novi društveni ugovor). Putters je rekao da su te stranke spremne poduzeti "sljedeći korak" nakon što su imali dva dana "dobrih i intenzivnih" razgovora početkom ovog tjedna. Zajedno, te četiri stranke imaju 88 mjesta u Zastupničkom domu, što čini dovoljno stabilnu većinu.

"Mogu postati premijer samo ako to podrže SVE stranke u koaliciji. To nije bio slučaj", napisao je Wilders u srijedu na X-u. To bi bilo prvi put od 1982. da čelnik pobjedničke stranke na općim izborima ne postane nizozemski premijer, navodi Politico. Wilders kaže kako je njegova odluka motivirana željom da omogući formiranje desničarske vlade. "Manje azila i imigracije. Nizozemci na 1. Ljubav prema mojoj zemlji i glasačima je velika i važnija od moje vlastite pozicije", napisao je.

New York Times Geerta Wildersa zove ikonom tvrde desnice, a njegovu pobjedu u studenome šokantnom. Njegovo odustajanje od premijerskog mjesta pokušaj je da poveća izglede za formiranje desne koalicije, analizira američki list. Iako najvjerojatnije neće biti premijer, druge su stranke prekršile tabu koji je bio na snazi od 2012.: ako dogovore novu vladu, surađivat će s Wildersovom strankom. To da bi njegova stranka mogla imati ulogu u vladajućoj koaliciji, dugo je bilo nezamislivo u Nizozemskoj, piše NYT. Za europske analitičare zabrinjavajuće je što je Wilders dobio većinu glasova, i što je donedavno vladajuća stranka s njim u pregovorima o koaliranju, što je još jedan korak prema normalizaciji krajnje desnice.

Još se ne zna tko će postati novi nizozemski premijer, ali to bi mogao biti neki iskusni bivši političar desničarskog profila. Wilders bi ostao predsjednik svoje stranke i zastupnik u parlamentu. Wilders je 2006. osnovao svoju Stranku za slobodu, član je Zastupničkog doma s najdužim mandatom, od 1998.

Prema ranijim analizama, alternativna koalicija Rutteova VVD-a, NSC-a te laburista i zelene ljevice, na čelu s bivšim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, zasad je još manje vjerojatna. Timmermans i ostali lideri priznali su da su desničarske stranke pobijedile na izborima, kako su nizozemski birači jasno poručili da žele vidjeti desničarsku vladu. Dosad se pregovaralo više od 100 dana, no posljednjoj nizozemskoj koaliciji trebalo je rekordnih 299 dana da se dogovori, navodi Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:57