stdClass Object ( [id] => 1266617 [title] => Ne, ovo nije samo Putinov rat! Zapad je bio u krivu, potpora je zastrašujuća, njih ne brinu masakri, silovanja... [alias] => ne-ovo-nije-samo-putinov-rat-zapad-je-bio-u-krivu-potpora-je-zastrasujuca-njih-ne-brinu-masakri-silovanja [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Direktor Levada centra, jedine neovisne ruske agencije za ispitivanje javnog mnijenja, rekao je prošlog mjeseca kako ga je uznemirila činjenica da je potpora njegovih sunarodnjaka ratu u Ukrajini potpuno nepromijenjena dok se početak invazije bliži prvoj godišnjici, bez obzira kako je ona vođena i na broj žrtava.

Sociolog Lev Gudkov izjavio je to za njemački tjednik "Der Spiegel", kada je upitan dovode li ispitani u Levadinoj anketi u pitanje ovaj rat: "Ne. Rusi imaju malo suosjećanja za Ukrajince."

Zamoljen da to kvantificira, Gudkov je odgovorio: "Samo 10 posto stanovništva osjeća krivnju ili pokazuje empatiju - rusko društvo je amoralno." Rekao je kako je bio "užasnut" kada je njegova tvrtka provela brzu telefonsku anketu neposredno nakon početka invazije i otkrila da 68 posto podržava Putinovu odluku. A sad je, kaže, ta brojka još uvijek "iznad 70 posto". Čak i ako pod podršku svrstate i prešutni pristanak, to je još uvijek vrlo dobar rezultat za Putina.

Dakle, ne ovo nije (samo) Putinov rat, kako je to pokušao sugerirati i sam američki predsjednik. Kad je bio posjetio Poljsku mjesec dana nakon njegova početka, Joe Biden inzistirao je na tome da "nismo posvađeni s ruskim narodom", kojem se obratio i izravno: "Ovo (u Ukrajini  op.) nije ono što ste vi."

Rusi se većinski ne slažu s liderom SAD-a i vjeruju Putinu da je Ukrajina pijun Zapada u planu za uništenje Rusije, umjesto da vodi bitku za vlastiti opstanak kao neovisne nacije.

I Boris Johnson - tada još kao britanski premijer - uputio je videoporuku ruskom narodu lani u travnju, govoreći dijelom na ruskom: "Vaš  predsjednik optužen je za ratne zločine. Ali, ne mogu vjerovati da on nastupa u vaše ime. On zna da vi inače ne biste podržali ovaj rat, da vidite što se događa."

Kako krivo! Podrška koju "specijalna vojna operacija" ima i uoči prve godišnjice njezina početka široka je i tvrdokorna unutar Rusije. Ovo jest doista "Ruski rat", kako glasi naslov knjige dr. Jade McGlynn koja je godinama radila u Rusiji, a sada je u Londonu kao stručnjakinja za tu zemlju na Odsjeku za ratne studije na King’s Collegeu.

---

image

Rusi većinski vjeruju Putinu da je Ukrajina pijun Zapada u planu za uništenje Rusije

AFP
---

Ona piše da su ideja o ‘"zlom caru"  i uvjerenje da će, kad on otiđe, "ruski narod vedro krenuti putem napretka" vrlo privlačni, ali imaju tu manu da su - nestiniti. Putin ne oblikuje stavove Rusa o vanjskoj politici ili Ukrajini toliko koliko ih - artikulira. (...) Ruski narod je u velikoj mjeri suučesnik u ratu i načinu na koji je vođen."

Bez obzira na masakre, mučenja, strijeljanja civila, silovanja, bombardiranja bolnica i škola, prisilno premještanje u Rusiju djece s osvojenih ukrajinskih teritorija - ponovimo - neovisne ankete pokazuju da oko 70 posto Rusa podržava ono što Zapad voli zvati "Putinovim ratom".

Komentator Dominic Lawson - koji je kao istraživač, kolumnist ili urednik radio za BBC, The Spectator, The Sunday Telegraph, Independent i The Sunday Times - u Daily Mailu procjenjuje da bi samo vojni poraz Rusije u Ukrajini mogao uzrokovati značajan pad podrške. Pritom pod porazom podrazumijeva da bi Rusija bila prisiljena napustiti sav teritorij koji je zauzela u ovih godinu dana. Ali smatra da ni takav debakl ne bi promijenio način razmišljanja velike većine Rusa: "Žalili bi zbog ratnog neuspjeha, a ne zbog gubitka ukrajinskih života. I dalje bi ustrajali na tome da je za njihovu nesreću odgovoran Zapad, a ne njihova vlastita imperijalna bahatost."

Na istom tragu su i ugledni politički komentatori The New York Timesa Anton Troianovski (šef njihovog moskovskog ureda, prethodno na istoj funkciji u The Washington Postu) i Valerie Hopkins, dopisnica koja pokriva rat u Ukrajini, kao i sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Napominju da su paranoja i imperijalistički način razmišljanja koji su nagnali Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu prodrli duboko u rusko javno mnijenje uslijed širokog društvenog preokreta koji je ruskog vođu u domovini učinio dominantnijim nego ikada.

Tako školarci skupljaju prazne limenke kako bi od njih napravili svijeće za ruske vojnike u rovovima, dok u školi uče da je ruska vojska uvijek oslobađala čovječanstvo od "agresora koji žele dominirati svjetom".

I galerije i kazališta, koji su se prije rata uspijevali održati kao "otoci" umjetničke slobode, gube taj status. Antiratno orijentirani umjetnici su izolirani ili su otiši. Među aktualnim izložbama koje sponzorira država i ona je pod naslovom "NATOcizam". Na njoj se zapadni vojni savez želi izjednačiti s Trećim Reichom u Drugom svjetskom ratu.

Mnoge aktivističke organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su se pojavile u prvih 30 godina postsovjetske Rusije naglo su prestale s radom, dok su nacionalističke skupine koje su nekoć smatrane marginalnima zauzele središnju ulogu.

I tako,dok se bliži prva godišnjica invazije u petak, ruska vojska je nakon niza neuspjeha daleko od svog cilja preuzimanja kontrole nad Ukrajinom. Ali kod kuće, uz zapravo mali otpor, Putinu je "specijalna ratna operacija" omogućila da ode dalje nego što su mnogi mislili da će moći u preoblikovanju Rusije prema njegovoj idealnoj slici.

Što to znači, opisao je Konstantin Malofejev, ultrakonzervativni ruski tajkun, u telefonskom intervjuu za "The New York Times": "Liberalizam u Rusiji je zauvijek mrtav, hvala Bogu. Što duže ovaj rat traje, to se rusko društvo više čisti od liberalizma i zapadnog otrova. Činjenica da se invazija otegla na već godinu dana učinila je transformaciju Rusije mnogo dubljom nego što bi ona bila da su se ostvarile nade gospodina Putina u brzu pobjedu. A da je ‘blitzkrieg‘ uspio, ništa se ne bi promijenilo", rekao je Malofejev.

I njegova sadašnja pozicija u javnom životu Rusije svjedoči o tome. Kremlj ga je ranije godinama držao postrance, čak i dok je ovaj financirao proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i pozivao da se Rusija transformira u carstvo "tradicionalnih vrijednosti", oslobođeno utjecaja Zapada.

Ali to se - napominju analitičari NYT-a - promijenilo nakon invazije, jer je Putin "tradicionalne vrijednosti" pretvorio u svoju parolu, potpisujući primjerice novi zakon protiv homoseksualaca i predstavljajući se kao sljedbenik Petra Velikog koji vraća izgubljene ruske zemlje.

Što je najvažnije, rekao je Malofejev, ruski liberali su ili ušutkani ili su pobjegli iz zemlje, dok su zapadne kompanije dobrovoljno otišle.

Nekoliko tjedana nakon pokretanja invazije, Putin je izjavio da se Rusija suočava s prijeko potrebnim "samopročišćenjem društva". I poželio je "sve najbolje" stranim tvrtkama koje su napustile zemlju i stvorile "jedinstvene razvojne prilike" za ruske firme.

---

image

U Rusiji je danas očito potrebna kolosalna hrabrost da bi ste progovorili i jednu riječ u korist Ukrajinaca

AFP
---

Prošle srijede u Moskvi su se okupili neki od najistaknutijih aktivista za ljudska prava koji su još ostali u Rusiji, na zadnjem od mnogih oproštaja: Centar Saharov, organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji je desetljećima bio rusko liberalno žarište, otvorio je svoju posljednju izložbu prije nego će, prema novom zakonu, biti prisiljen zatvoriti svoja vrata.

Direktor Centra Vjačeslav Bahmin, nekoć sovjetski disident, rekao je okupljenima da se "danas događa ono što nismo mogli zamisliti prije dvije godine ili čak godinu dana". "Izgrađen je novi, arhaični sustav društvenih vrijednosti", objasnio je potom Aleksandar Daniel, stručnjak za sovjetske disidente.

Uostalom, nije li Putin "specijanu operaciju" u nizu javnih obraćanja nakon njezna početka opisao kao gotovo sveti rat za identitet Rusije, izjavljujući kako se bori da spriječi zapadno nametanje liberalnih rodnih politika i prihvaćanje homoseksualnosti.

"Društvo je općenito skrenulo s tračnica", rekao je za NYT u telefonskom intervjuu Sergej Černišov, koji vodi privatnu srednju školu u  Novosibirsku. "Preokrenuli su ideje dobra i zla."

Jedan od rijetkih ruskih ravnatelja škola koji je javno govorio protiv rata kaže da je narativ o ruskim vojnicima koji se bore u obrani svoje nacije Rusima bio tako "lako probavljiv" da je veliki dio društva u to doista povjerovao.

K tome se, kaže, svakodnevni život zapravo malo promijenio za one Ruse koji nemaju nekog člana obitelji na ratištu, što je omogućilo da se lakše prikriju ili ublaže ratni gubici. Zapadni dužnosnici procjenjuju da je najmanje 200.000 Rusa ubijeno ili ranjeno u Ukrajini, što je daleko veći broj nego što su analitičari predviđali kada je rat počeo.

Ipak, gospodarstvo je pretrpjelo mnogo manje nego što su analitičari predviđali, a zapadne sankcije nisu uspjele drastično smanjiti kvalitetu života prosječnih Rusa. “Mislim da je jedno od najstrašnijih zapažanja da se za prosječne ljude većinom ništa nije promijenilo”, rekao je Černišov i zaključio: “Ova tragedija nekako biva potisnuta na periferiju.”

Konstantin Malofejev rekao je da Rusiji treba još jedna godina "kako bi se društvo u potpunosti očistilo". Kaže da bi sve osim "pobjede" u Ukrajini, koja bi uključivala rusku paradu u Kijevu, ipak moglo uzrokovati poništenje nekih prošlogodišnjih promjena. "Ako tijekom proljeća dođe do prekida vatre", rekao je, "onda je moguć određeni liberalni povratak."

Ruskim radikalnim nacionalistima po tome nastavak rata potpuno odgovara jer stvara bolje uvjete za konzervativnu "duhovnu obnovu" samog ruskog društva.

Treba li zamjeriti 70-postotnoj većini Ruskinja i Rusa što pristaju na taj proces i kako razumjeti njihove motive za to?

Britanski novinar Owen Matthews, koji je Rus po majci i godinama je bio dopisnik iz Moskve, napisao je gorak članak nakon što je napustio zemlju prošle godine. Razočaran je time što su mnogi njegovi uglađeni, obrazovani ruski prijatelji prihvatili pokolj Ukrajinaca kao da su neki "militaristički trogloditi": "Kriza je veliki otkrivač prave prirode ljudi. I, kako se ispostavilo, moji stari ruski prijatelji - ljudi za koje sam mislio da su šarmantni boemi, intelektualci, dobro informirani - pokazali su se kao odvratni apologeti rata."

Istina je da je oko 750 tisuća Rusa izbjeglo iz zemlje od početka rata, ali to ne znači da se svi oni srame onoga što Rusija radi u Ukrajini, piše Dominic Lawson za Daily Mail. Veliki dio njih utekao je u strahu od mobilizacije, a ne zbog gađenja prema postupcima svoje vlade.

S druge strane, u Rusiji je danas očito potrebna kolosalna hrabrost da bi ste progovorili i jednu riječ u korist Ukrajinaca. Tisuće onih koji su ipak demonstrirali protiv rata riskirali su zatvor ili gubitak posla, pokazujući onu vrstu moralne stamenosti koja zapadnjacima najčešće nije potrebna kada kritiziraju politiku svoje vlade.

"Stoga nemamo ni najmanje pravo zahtijevati takvo junaštvo od ruskih građana, s obzirom na nemjerljivo manje opasnosti kojima se mi izlažemo u političkoj sferi", upozorava Lawson.

No, dodat će i to kako je ne prosvjedovati jedna stvar, dok je aktivno iskazivanje podrške posve nešto drugo. A upravo na potonjem se, po njemu, temelji sigurnost koju Putin ima kod kuće dok vodi rat u Ukrajini. Zastrašujuća 70-postotna sigurnost.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bliži se godišnjica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => bliži se godišnjica 2 0 10819 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-20 08:06:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-21 09:08:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-21 08:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1333 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ne, ovo nije samo Putinov rat! Zapad je bio u krivu, potpora je zastrašujuća, njih ne brinu masakri, silovanja... [metakey] => rat u Ukrajini , rusija, RUSI, vladimir putin [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24357794.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24334130.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/20\/24357788.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Neovisne ankete pokazuju da oko 70 posto Rusa podr\u017eava ono \u0161to Zapad voli zvati \u2018Putinovim ratom\u2018<\/p>","

Rusi ve\u0107inski vjeruju Putinu da je Ukrajina pijun Zapada u planu za uni\u0161tenje Rusije<\/p>","

U Rusiji je danas o\u010dito potrebna kolosalna hrabrost da bi ste progovorili i jednu rije\u010d u korist Ukrajinaca<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1121","hd_24357794_1920.jpg":"1920x1080","k_24357794_1280.jpg":"1280x1280","k_24357794_1024.jpg":"1024x1024","k_24357794_640.jpg":"640x640","k_24357794_480.jpg":"480x480","k_24357794_340.jpg":"340x340","k_24357794_220.jpg":"220x220","o_24357794_1280.jpg":"1280x747","o_24357794_1024.jpg":"1024x597","o_24357794_640.jpg":"640x373","o_24357794_480.jpg":"480x280","o_24357794_340.jpg":"340x198","o_24357794_220.jpg":"220x128","h_24357794_1280.jpg":"1280x854","h_24357794_1024.jpg":"1024x683","h_24357794_640.jpg":"640x427","h_24357794_480.jpg":"480x320","h_24357794_340.jpg":"340x227","h_24357794_220.jpg":"220x147","pp_24357794_1280.jpg":"1280x1628","pp_24357794_1024.jpg":"1024x1303","pp_24357794_640.jpg":"640x814","pp_24357794_480.jpg":"480x611","pp_24357794_340.jpg":"340x432","pp_24357794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24334130_1920.jpg":"1920x1080","k_24334130_1280.jpg":"1280x1280","k_24334130_1024.jpg":"1024x1024","k_24334130_640.jpg":"640x640","k_24334130_480.jpg":"480x480","k_24334130_340.jpg":"340x340","k_24334130_220.jpg":"220x220","o_24334130_1280.jpg":"1280x854","o_24334130_1024.jpg":"1024x683","o_24334130_640.jpg":"640x427","o_24334130_480.jpg":"480x320","o_24334130_340.jpg":"340x226","o_24334130_220.jpg":"220x146","h_24334130_1280.jpg":"1280x854","h_24334130_1024.jpg":"1024x683","h_24334130_640.jpg":"640x427","h_24334130_480.jpg":"480x320","h_24334130_340.jpg":"340x227","h_24334130_220.jpg":"220x147","pp_24334130_1280.jpg":"1280x1628","pp_24334130_1024.jpg":"1024x1303","pp_24334130_640.jpg":"640x814","pp_24334130_480.jpg":"480x611","pp_24334130_340.jpg":"340x432","pp_24334130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_24357788_1920.jpg":"1920x1080","k_24357788_1280.jpg":"1280x1280","k_24357788_1024.jpg":"1024x1024","k_24357788_640.jpg":"640x640","k_24357788_480.jpg":"480x480","k_24357788_340.jpg":"340x340","k_24357788_220.jpg":"220x220","o_24357788_1280.jpg":"1280x870","o_24357788_1024.jpg":"1024x696","o_24357788_640.jpg":"640x435","o_24357788_480.jpg":"480x326","o_24357788_340.jpg":"340x231","o_24357788_220.jpg":"220x149","h_24357788_1280.jpg":"1280x854","h_24357788_1024.jpg":"1024x683","h_24357788_640.jpg":"640x427","h_24357788_480.jpg":"480x320","h_24357788_340.jpg":"340x227","h_24357788_220.jpg":"220x147","pp_24357788_1280.jpg":"1280x1628","pp_24357788_1024.jpg":"1024x1303","pp_24357788_640.jpg":"640x814","pp_24357788_480.jpg":"480x611","pp_24357788_340.jpg":"340x432","pp_24357788_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7613416 Threads: 6 Questions: 1550090008 Slow queries: 4721575 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111184214 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ne-ovo-nije-samo-putinov-rat-zapad-je-bio-u-krivu-potpora-je-zastrasujuca-njih-ne-brinu-masakri-silovanja-1266617 [printLink] => /vijesti/svijet/ne-ovo-nije-samo-putinov-rat-zapad-je-bio-u-krivu-potpora-je-zastrasujuca-njih-ne-brinu-masakri-silovanja-1266617?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679380 [name] => RUSI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusi [link] => /tag/rusi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bliži se godišnjica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ne, ovo nije samo Putinov rat! Zapad je bio u krivu, potpora je zastrašujuća, njih ne brinu masakri, silovanja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-10-05-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24357794.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Neovisne ankete pokazuju da oko 70 posto Rusa podržava ono što Zapad voli zvati ‘Putinovim ratom‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24357794.jpg [title] => AFP

Neovisne ankete pokazuju da oko 70 posto Rusa podržava ono što Zapad voli zvati ‘Putinovim ratom‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24334130.jpg [title] => AFP

Rusi većinski vjeruju Putinu da je Ukrajina pijun Zapada u planu za uništenje Rusije

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/20/24357788.jpg [title] => AFP

U Rusiji je danas očito potrebna kolosalna hrabrost da bi ste progovorili i jednu riječ u korist Ukrajinaca

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Direktor Levada centra, jedine neovisne ruske agencije za ispitivanje javnog mnijenja, rekao je prošlog mjeseca kako ga je uznemirila činjenica da je potpora njegovih sunarodnjaka ratu u Ukrajini potpuno nepromijenjena dok se početak invazije bliži prvoj godišnjici, bez obzira kako je ona vođena i na broj žrtava.

Sociolog Lev Gudkov izjavio je to za njemački tjednik "Der Spiegel", kada je upitan dovode li ispitani u Levadinoj anketi u pitanje ovaj rat: "Ne. Rusi imaju malo suosjećanja za Ukrajince."

Zamoljen da to kvantificira, Gudkov je odgovorio: "Samo 10 posto stanovništva osjeća krivnju ili pokazuje empatiju - rusko društvo je amoralno." Rekao je kako je bio "užasnut" kada je njegova tvrtka provela brzu telefonsku anketu neposredno nakon početka invazije i otkrila da 68 posto podržava Putinovu odluku. A sad je, kaže, ta brojka još uvijek "iznad 70 posto". Čak i ako pod podršku svrstate i prešutni pristanak, to je još uvijek vrlo dobar rezultat za Putina.

Dakle, ne ovo nije (samo) Putinov rat, kako je to pokušao sugerirati i sam američki predsjednik. Kad je bio posjetio Poljsku mjesec dana nakon njegova početka, Joe Biden inzistirao je na tome da "nismo posvađeni s ruskim narodom", kojem se obratio i izravno: "Ovo (u Ukrajini  op.) nije ono što ste vi."

Rusi se većinski ne slažu s liderom SAD-a i vjeruju Putinu da je Ukrajina pijun Zapada u planu za uništenje Rusije, umjesto da vodi bitku za vlastiti opstanak kao neovisne nacije.

I Boris Johnson - tada još kao britanski premijer - uputio je videoporuku ruskom narodu lani u travnju, govoreći dijelom na ruskom: "Vaš  predsjednik optužen je za ratne zločine. Ali, ne mogu vjerovati da on nastupa u vaše ime. On zna da vi inače ne biste podržali ovaj rat, da vidite što se događa."

Kako krivo! Podrška koju "specijalna vojna operacija" ima i uoči prve godišnjice njezina početka široka je i tvrdokorna unutar Rusije. Ovo jest doista "Ruski rat", kako glasi naslov knjige dr. Jade McGlynn koja je godinama radila u Rusiji, a sada je u Londonu kao stručnjakinja za tu zemlju na Odsjeku za ratne studije na King’s Collegeu.

---

image

Rusi većinski vjeruju Putinu da je Ukrajina pijun Zapada u planu za uništenje Rusije

AFP
---

Ona piše da su ideja o ‘"zlom caru"  i uvjerenje da će, kad on otiđe, "ruski narod vedro krenuti putem napretka" vrlo privlačni, ali imaju tu manu da su - nestiniti. Putin ne oblikuje stavove Rusa o vanjskoj politici ili Ukrajini toliko koliko ih - artikulira. (...) Ruski narod je u velikoj mjeri suučesnik u ratu i načinu na koji je vođen."

Bez obzira na masakre, mučenja, strijeljanja civila, silovanja, bombardiranja bolnica i škola, prisilno premještanje u Rusiju djece s osvojenih ukrajinskih teritorija - ponovimo - neovisne ankete pokazuju da oko 70 posto Rusa podržava ono što Zapad voli zvati "Putinovim ratom".

Komentator Dominic Lawson - koji je kao istraživač, kolumnist ili urednik radio za BBC, The Spectator, The Sunday Telegraph, Independent i The Sunday Times - u Daily Mailu procjenjuje da bi samo vojni poraz Rusije u Ukrajini mogao uzrokovati značajan pad podrške. Pritom pod porazom podrazumijeva da bi Rusija bila prisiljena napustiti sav teritorij koji je zauzela u ovih godinu dana. Ali smatra da ni takav debakl ne bi promijenio način razmišljanja velike većine Rusa: "Žalili bi zbog ratnog neuspjeha, a ne zbog gubitka ukrajinskih života. I dalje bi ustrajali na tome da je za njihovu nesreću odgovoran Zapad, a ne njihova vlastita imperijalna bahatost."

Na istom tragu su i ugledni politički komentatori The New York Timesa Anton Troianovski (šef njihovog moskovskog ureda, prethodno na istoj funkciji u The Washington Postu) i Valerie Hopkins, dopisnica koja pokriva rat u Ukrajini, kao i sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Napominju da su paranoja i imperijalistički način razmišljanja koji su nagnali Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu prodrli duboko u rusko javno mnijenje uslijed širokog društvenog preokreta koji je ruskog vođu u domovini učinio dominantnijim nego ikada.

Tako školarci skupljaju prazne limenke kako bi od njih napravili svijeće za ruske vojnike u rovovima, dok u školi uče da je ruska vojska uvijek oslobađala čovječanstvo od "agresora koji žele dominirati svjetom".

I galerije i kazališta, koji su se prije rata uspijevali održati kao "otoci" umjetničke slobode, gube taj status. Antiratno orijentirani umjetnici su izolirani ili su otiši. Među aktualnim izložbama koje sponzorira država i ona je pod naslovom "NATOcizam". Na njoj se zapadni vojni savez želi izjednačiti s Trećim Reichom u Drugom svjetskom ratu.

Mnoge aktivističke organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su se pojavile u prvih 30 godina postsovjetske Rusije naglo su prestale s radom, dok su nacionalističke skupine koje su nekoć smatrane marginalnima zauzele središnju ulogu.

I tako,dok se bliži prva godišnjica invazije u petak, ruska vojska je nakon niza neuspjeha daleko od svog cilja preuzimanja kontrole nad Ukrajinom. Ali kod kuće, uz zapravo mali otpor, Putinu je "specijalna ratna operacija" omogućila da ode dalje nego što su mnogi mislili da će moći u preoblikovanju Rusije prema njegovoj idealnoj slici.

Što to znači, opisao je Konstantin Malofejev, ultrakonzervativni ruski tajkun, u telefonskom intervjuu za "The New York Times": "Liberalizam u Rusiji je zauvijek mrtav, hvala Bogu. Što duže ovaj rat traje, to se rusko društvo više čisti od liberalizma i zapadnog otrova. Činjenica da se invazija otegla na već godinu dana učinila je transformaciju Rusije mnogo dubljom nego što bi ona bila da su se ostvarile nade gospodina Putina u brzu pobjedu. A da je ‘blitzkrieg‘ uspio, ništa se ne bi promijenilo", rekao je Malofejev.

I njegova sadašnja pozicija u javnom životu Rusije svjedoči o tome. Kremlj ga je ranije godinama držao postrance, čak i dok je ovaj financirao proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i pozivao da se Rusija transformira u carstvo "tradicionalnih vrijednosti", oslobođeno utjecaja Zapada.

Ali to se - napominju analitičari NYT-a - promijenilo nakon invazije, jer je Putin "tradicionalne vrijednosti" pretvorio u svoju parolu, potpisujući primjerice novi zakon protiv homoseksualaca i predstavljajući se kao sljedbenik Petra Velikog koji vraća izgubljene ruske zemlje.

Što je najvažnije, rekao je Malofejev, ruski liberali su ili ušutkani ili su pobjegli iz zemlje, dok su zapadne kompanije dobrovoljno otišle.

Nekoliko tjedana nakon pokretanja invazije, Putin je izjavio da se Rusija suočava s prijeko potrebnim "samopročišćenjem društva". I poželio je "sve najbolje" stranim tvrtkama koje su napustile zemlju i stvorile "jedinstvene razvojne prilike" za ruske firme.

---

image

U Rusiji je danas očito potrebna kolosalna hrabrost da bi ste progovorili i jednu riječ u korist Ukrajinaca

AFP
---

Prošle srijede u Moskvi su se okupili neki od najistaknutijih aktivista za ljudska prava koji su još ostali u Rusiji, na zadnjem od mnogih oproštaja: Centar Saharov, organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji je desetljećima bio rusko liberalno žarište, otvorio je svoju posljednju izložbu prije nego će, prema novom zakonu, biti prisiljen zatvoriti svoja vrata.

Direktor Centra Vjačeslav Bahmin, nekoć sovjetski disident, rekao je okupljenima da se "danas događa ono što nismo mogli zamisliti prije dvije godine ili čak godinu dana". "Izgrađen je novi, arhaični sustav društvenih vrijednosti", objasnio je potom Aleksandar Daniel, stručnjak za sovjetske disidente.

Uostalom, nije li Putin "specijanu operaciju" u nizu javnih obraćanja nakon njezna početka opisao kao gotovo sveti rat za identitet Rusije, izjavljujući kako se bori da spriječi zapadno nametanje liberalnih rodnih politika i prihvaćanje homoseksualnosti.

"Društvo je općenito skrenulo s tračnica", rekao je za NYT u telefonskom intervjuu Sergej Černišov, koji vodi privatnu srednju školu u  Novosibirsku. "Preokrenuli su ideje dobra i zla."

Jedan od rijetkih ruskih ravnatelja škola koji je javno govorio protiv rata kaže da je narativ o ruskim vojnicima koji se bore u obrani svoje nacije Rusima bio tako "lako probavljiv" da je veliki dio društva u to doista povjerovao.

K tome se, kaže, svakodnevni život zapravo malo promijenio za one Ruse koji nemaju nekog člana obitelji na ratištu, što je omogućilo da se lakše prikriju ili ublaže ratni gubici. Zapadni dužnosnici procjenjuju da je najmanje 200.000 Rusa ubijeno ili ranjeno u Ukrajini, što je daleko veći broj nego što su analitičari predviđali kada je rat počeo.

Ipak, gospodarstvo je pretrpjelo mnogo manje nego što su analitičari predviđali, a zapadne sankcije nisu uspjele drastično smanjiti kvalitetu života prosječnih Rusa. “Mislim da je jedno od najstrašnijih zapažanja da se za prosječne ljude većinom ništa nije promijenilo”, rekao je Černišov i zaključio: “Ova tragedija nekako biva potisnuta na periferiju.”

Konstantin Malofejev rekao je da Rusiji treba još jedna godina "kako bi se društvo u potpunosti očistilo". Kaže da bi sve osim "pobjede" u Ukrajini, koja bi uključivala rusku paradu u Kijevu, ipak moglo uzrokovati poništenje nekih prošlogodišnjih promjena. "Ako tijekom proljeća dođe do prekida vatre", rekao je, "onda je moguć određeni liberalni povratak."

Ruskim radikalnim nacionalistima po tome nastavak rata potpuno odgovara jer stvara bolje uvjete za konzervativnu "duhovnu obnovu" samog ruskog društva.

Treba li zamjeriti 70-postotnoj većini Ruskinja i Rusa što pristaju na taj proces i kako razumjeti njihove motive za to?

Britanski novinar Owen Matthews, koji je Rus po majci i godinama je bio dopisnik iz Moskve, napisao je gorak članak nakon što je napustio zemlju prošle godine. Razočaran je time što su mnogi njegovi uglađeni, obrazovani ruski prijatelji prihvatili pokolj Ukrajinaca kao da su neki "militaristički trogloditi": "Kriza je veliki otkrivač prave prirode ljudi. I, kako se ispostavilo, moji stari ruski prijatelji - ljudi za koje sam mislio da su šarmantni boemi, intelektualci, dobro informirani - pokazali su se kao odvratni apologeti rata."

Istina je da je oko 750 tisuća Rusa izbjeglo iz zemlje od početka rata, ali to ne znači da se svi oni srame onoga što Rusija radi u Ukrajini, piše Dominic Lawson za Daily Mail. Veliki dio njih utekao je u strahu od mobilizacije, a ne zbog gađenja prema postupcima svoje vlade.

S druge strane, u Rusiji je danas očito potrebna kolosalna hrabrost da bi ste progovorili i jednu riječ u korist Ukrajinaca. Tisuće onih koji su ipak demonstrirali protiv rata riskirali su zatvor ili gubitak posla, pokazujući onu vrstu moralne stamenosti koja zapadnjacima najčešće nije potrebna kada kritiziraju politiku svoje vlade.

"Stoga nemamo ni najmanje pravo zahtijevati takvo junaštvo od ruskih građana, s obzirom na nemjerljivo manje opasnosti kojima se mi izlažemo u političkoj sferi", upozorava Lawson.

No, dodat će i to kako je ne prosvjedovati jedna stvar, dok je aktivno iskazivanje podrške posve nešto drugo. A upravo na potonjem se, po njemu, temelji sigurnost koju Putin ima kod kuće dok vodi rat u Ukrajini. Zastrašujuća 70-postotna sigurnost.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP

Neovisne ankete pokazuju da oko 70 posto Rusa podržava ono što Zapad voli zvati ‘Putinovim ratom‘

AFP

Rusi većinski vjeruju Putinu da je Ukrajina pijun Zapada u planu za uništenje Rusije

AFP

U Rusiji je danas očito potrebna kolosalna hrabrost da bi ste progovorili i jednu riječ u korist Ukrajinaca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ne-ovo-nije-samo-putinov-rat-zapad-je-bio-u-krivu-potpora-je-zastrasujuca-njih-ne-brinu-masakri-silovanja-1266617 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d7dff6c289cd1f0d04d568aa3661a27882079950 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne%2C+ovo+nije+samo+Putinov+rat%21+Zapad+je+bio+u+krivu%2C+potpora+je+zastra%C5%A1uju%C4%87a%2C+njih+ne+brinu+masakri%2C+silovanja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fne-ovo-nije-samo-putinov-rat-zapad-je-bio-u-krivu-potpora-je-zastrasujuca-njih-ne-brinu-masakri-silovanja-1266617 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fne-ovo-nije-samo-putinov-rat-zapad-je-bio-u-krivu-potpora-je-zastrasujuca-njih-ne-brinu-masakri-silovanja-1266617 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bliži se godišnjica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetbliži se godišnjica

Ne, ovo nije samo Putinov rat! Zapad je bio u krivu, potpora je zastrašujuća, njih ne brinu masakri, silovanja...

Piše Sandro Pogutz
21. veljače 2023. - 09:32

Direktor Levada centra, jedine neovisne ruske agencije za ispitivanje javnog mnijenja, rekao je prošlog mjeseca kako ga je uznemirila činjenica da je potpora njegovih sunarodnjaka ratu u Ukrajini potpuno nepromijenjena dok se početak invazije bliži prvoj godišnjici, bez obzira kako je ona vođena i na broj žrtava.

Sociolog Lev Gudkov izjavio je to za njemački tjednik "Der Spiegel", kada je upitan dovode li ispitani u Levadinoj anketi u pitanje ovaj rat: "Ne. Rusi imaju malo suosjećanja za Ukrajince."

Zamoljen da to kvantificira, Gudkov je odgovorio: "Samo 10 posto stanovništva osjeća krivnju ili pokazuje empatiju - rusko društvo je amoralno." Rekao je kako je bio "užasnut" kada je njegova tvrtka provela brzu telefonsku anketu neposredno nakon početka invazije i otkrila da 68...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 12:05