StoryEditorOCM
Svijettragedija u gazi

Nakon potresnog apela pronađeno tijelo 6-godišnjakinje, molila je za pomoć: ‘Tako se bojim, molim vas dođite‘

Piše JL
10. veljače 2024. - 18:07

Tijelo šestogodišnje palestinske djevojčice Hind Rajab, koja je molila spasioce u Gazi za pomoć nakon što su je opkolile izraelske snage koje su pucale, danas je pronašla njena rodbina nakon 12 dana potrage.

Zajedno s djevojčicom pronađena su tijela još petero članova njezine obitelji, kao i dvoje djelatnika hitne pomoći koji su je otišli spasiti, javlja Reuters.

Hind Rajab je nestala u Gazi 29. siječnja nakon napada na automobil njezine obitelji. U jezivom audiosnimku, djevojka očajnički zove upomoć nakon što je ostala zarobljena u automobilu s beživotnim tijelima članova svoje obitelji.

- Kažem vam da su mrtvi - rekla je Hind i dodala: "Tenk je pored mene... Ide prema meni... Vrlo je, vrlo blizu. "

Palestinski Crveni polumjesec optužio je Izrael da je namjerno gađao vozilo hitne pomoći koje poslano da spasi Hind, nakon što je nestala djevojka provela sate razgovarajući s dispečerima moleći za pomoć, dok je zvuk pucnjave odjekivao okolo.

- Okupator je namjerno gađao tim Crvenog polumjeseca unatoč prethodnoj koordinaciji kako bi se omogućilo hitnoj pomoći da stigne na lice mjesta i spasi Hindu, rekli su iz Crvenog polumjeseca.

Audio snimke poziva, koje je objavio Crveni polumjesec početkom ovog mjeseca, pokazuju da je spasioce prvi pozvao djevojčičin rođak, Layan Hamadeh, koji je rekao da se približava izraelski tenk, nakon čega su se čuli pucnjevi.

Vjerujući da je jedina preživjela početni izraelski napad, Hind je ostala na vezi s dispečerima tri sata dok su je pokušavali smiriti i dok su se pripremali poslati hitnu pomoć.

- Dođi po mene. Tako se bojim, molim vas, dođite - čulo se na snimci Hind koja je kroz suze molila za pomoć, prenosi Jutarnji.

Nakon što je odlučeno da je sigurno pristupiti tom području, dispečeri su poslali vozilo hitne pomoći s dva liječnika, Youssefom Zeinom i Ahmedom Al-Madhunom. Ubrzo je izgubljen kontakt s timom Hitne pomoći i Hindom, koji su svi ubijeni tijekom napada.

- Hind nas je stalno molila da dođemo po nju, da pošaljemo nekoga po nju. Rekla je da pada mrak - rekla je Rana al-Fageh, djelatnica Crvenog polumjeseca koja je posljednja bila u kontaktu s djevojčicom.

Rana je još uvijek jako potresena ovim događajem te je rekla da se hitna spasilačka ekipa "osjećala paralizirano".

- Rekla sam joj da, ako padne noć i još ne uspijemo poslati ekipu, neka pokuša zatvoriti oči i pretvarati se da se igramo skrivača. Rekla sam joj da zatvori oči i počne brojati - kaže Rana i dodaje da je tijekom poziva u pozadini čula pucnjeve.

Iako je Crveni polumjesec zaključio da je dovoljno sigurno poslati hitnu pomoć četiri sata nakon što je poziv započeo, ubrzo su izgubili kontakt s Hindom i spasiocima.

Prvi koji se obratio Crvenom polumjesecu bio je Hindin 15-godišnji rođak Layan Hamadeh, koji je bio zarobljen u istom vozilu u blizini benzinske postaje u gradu Gazi dok su se približavali izraelski tenkovi i trupe.

- Pucaju na nas. Tenk je kraj mene, čuje se kako Layan govori na drugoj audio snimci koju je objavio Crveni polumjesec, a zatim se čuju krici i pucnjava.

Layan i još pet članova obitelji ubijeni su u tom napadu, priopćio je Crveni polumjesec. Jedina preživjela, Hind, ostala je na liniji razgovarajući s Ranom i psihologom tri sata, koji su je pokušavali smiriti dok su se pripremali poslati hitnu pomoć.

- Govorila je da su svi oko nje mrtvi ili spavaju, bila je jako uplašena, molila me da ne prekidam vezu. Rekla je da se boji mraka - priča potresena Rana, no veza je nakon nekoliko sati nepovratno izgubljena.

Dispečeri su u jednom trenutku uspjeli proslijediti Hindin telefonski poziv njezinoj majci, koja se skrivala negdje drugdje u Gazi. Njena majka je rekla za Al Jazeeru da je jedna od posljednjih stvari koje joj je Hind rekla bila: "Nedostaješ mi mama. Ne ostavljaj me. Gladna sam. Povrijeđena sam."

Izraelska vojska tada je priopćila kako nije upoznata s ovim incidentom.

Od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, prema podacima Ministarstva zdravstva, u toj je enklavi ubijeno gotovo 28.000 Palestinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 08:02