StoryEditorOCM
Svijetsve im je teže

Lidl i Aldi u Njemačkoj imaju velike probleme: ne pomaže ni satnica o kojoj Hrvati sanjaju, evo iznosa

Piše Vijesti SD
17. studenog 2023. - 18:26

Nedostatak osoblja veliki je problem u mnogim diskontnim lancima u Njemačkoj, a posebno im nedostaje osoblja za čišćenje. Razlozi tome mogu biti niske satnice i socijalna naknada građanski dohodak, piše Fenix magazin. 

Tko trenutačno pažljivo kupuje, na ulaznim vratima diskontnih lanaca Lidl, Norma, Netto Marken-Discount i Aldi Norda pronaći će oglase za posao.

Prema pisanju njemačkih medija, mnoge tvrtke za čišćenje imaju problema s pronalaskom osoblja, te čak i odustaju od dugoročnih ugovora. Zato diskontni lanci sada uzimaju sve u svoje ruke i pokušavaju pronaći motivirane zaposlenike.

Nedostatak osoblja u maloprodaji – ovoliko je zapravo velik problem

U maloprodaji postoji manjak kvalificiranih radnika i onih koji mijenjaju karijeru, a mnoga mjesta za obuku već godinama nisu u potpunosti popunjena.

Prema pisanju njemačkih medija, postaje sve teže pronaći osoblje, posebno u velikim gradovima.

Menadžer podružnice Aldi Süd u blizini Würzburga izvijestio je: “Imali smo jedno umirovljenje i tri otkaza ove godine.” Osposobljavanje novih zaposlenika iznimno je dugotrajno, a pogotovo bi mlađi ljudi brže dali otkaz.

Posebno su loše posljedice nedostatka kadra: prekovremeni rad dugogodišnjih zaposlenika, velika bolovanja i niža učinkovitost.

Glasnogovornik Rewea izvijestio je: “Potreba za osobljem za naše trgovine raste svake godine, dok je sve manje prijava za prodajna mjesta.”

Zaštita od prekovremenog rada: Diskontni lanci poduzimaju mjere protiv nedostatka osoblja

Diskontni lanci su zapošljavali dodatne zaposlenike samo kako bi prodajni prostor bio čist.

Relativno nepopularne i dugotrajne aktivnosti poput deklariranja robe i čišćenja sada će se oglašavati posebno kako bi se zaposlenici zaštitili od prekovremenog rada i zadržali u tvrtki, povećala učinkovitost i smanjila visoka razina bolovanja.

Voditelj Lidlove trgovine iz okolice Münchena”: Olakšavamo teret naših zaposlenika koji se stvarno bore zbog nedostatka osoblja.”

Diskontni lanci očajnički traže stručnjake za čišćenje

Koliko je problem za trgovce ozbiljan govori i broj oglasa za posao.

Lidl samo u Baden-Württembergu traži oko 410 čistačica, a u Bavarskoj ima čak 160 otvorenih pozicija za čišćenje.

Kandidatima nije potrebno nikakvo iskustvo, sve što se želi je “snažan osjećaj za red i čistoću”, “brz i učinkovit način rada”, te “fleksibilnost u pogledu vremena i pouzdanosti”.

S financijske perspektive, posao čistačice također se isplati, jer čistačice u tvrtkama Aldi Süd, Netto i Norma zarađuju i do 14,50 eura po satu. Tu su još i regres i božićnica, 30 dana godišnjeg odmora i “tarifni mirovinski plan”.

Nedostatak: Zaposlenici su često raspoređeni na nekoliko podružnica i morali bi uzeti u obzir vrijeme putovanja za odlazak na posao.

Diskonti lanci imaju deficit kadra – je li kriva isplata socijalne naknade?

Ali isplati li se posao čistačice? Prema anketi “Saveznog cehovskog udruženja obrtnika za čišćenje zgrada” (BIV), oko 30 posto od 2500 tvrtki članica moglo bi zamisliti dati otkaz na poslu kako bi primali socijalnu naknadu. I to ne bez razloga:

Prema primjeru njemačkih medija, čistačica u diskontnom lancu zarađuje oko 2.240 eura bruto. Ako se pretpostavi da je osoba samac i živi u jednosobnom stanu, “nakon odbitka svih doprinosa za mirovinsko, njegu, zdravstveno i socijalno osiguranje ostaje joj oko 1.680 eura”.

No, s građanskim doplatkom i subvencijama za stanarinu, grijanje, RTV pristojbu i struju ista bi osoba od države dobila gotovo 1.300 eura – a da ne mora raditi, zaključuje Fenix magazin. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:08