StoryEditorOCM
SvijetŠIRI SE

Kakva se glupa teorija ‘zavaljala‘ o Židovima i Izraelu. Spominje se nekakvo zlokobno proročanstvo koje se obistinilo...

Piše MOZAIK SD
21. listopada 2023. - 15:34

Na Facebooku se nedavno pojavila teorija da je prije 33 godine Izrael izbacio kovanicu koja je predvidjela najgori teroristički napad u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

“33 GODINE PRIJE 11. 9. 2001. issssRAELL JE IZBACIO KOVANICU KOJA PREDSKAZUJE RUŠENJE BLIZANACA !”, stoji u objavi korisnika Facebooka.

image

F a k t o g r a f

Uz status je priložena fotografija kovanice u čiju su sredinu ugravirani zrakoplov, tenk i Tora (sveta knjiga Židova u formatu svitka). Status je objavljen 11. rujna 2023. godine na godišnjicu terorističkog napada na SAD. Tog se datuma, prije 22 godine, dogodila serija samoubilačkih napada iza kojih su stajali militanti povezani s islamističkom terorističkom skupinom Al-Kaidom. Napadi na New York i Washington prouzročili su velika razaranja i smrt gotovo 3.000 ljudi. Dva su zrakoplova udarila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC), kolokvijalno poznate kao “blizance”, navodi Faktograf.

Neke je korisnike društvenih mreža pozicija zrakoplova i Tore na kovanici podsjetila na scenu zalijetanja zrakoplova u njujorške blizance pa su uz taj vizual kreirali i vlastito objašnjenje. Dodatno, drugi su korisnici potražili numeričku povezanost između navodne kovanice šekela (izraelske službene valute) i pojedinih događaja iz američke povijesti.

“Da li ste znali da je izraelski šekel iz 1968. prikazivao avion koji leti u blizini dva vertikalna (kula) orijentisana svitka, sa tenk na jednoj strani?

Da li ste takođe znali da je 1968. godina:

*Pozivni broj SAD za hitne slučajeve promijenjen je u “911”

*Izgradnja Svjetskog trgovinskog centra počela je u NYC, New York.

*NY Jetsi su osvojili svoj jedini Super Bowl.

*GW Bush je diplomirao na Yaleu.

Uvek nam govore.

Vaša religija to zahtijeva.

Nema više gde da se sakrije.

Budni smo. Dolazimo”, stoji u statusu drugog Facebook korisnika.

Citirani status objavljen je 9. listopada 2023. godine, a podijeljen je šest puta. Ima osam komentara i 37 ostalih reakcija. Slične su se tvrdnje na Facebooku pojavljivale ranije, na engleskom jeziku (1, 2, 3) te su za njih strani portali za provjeru činjenica već utvrdili da nisu točne (1, 2, 3).

Naime, ne radi se o kovanici šekela nego o medalji izrađenoj u sjećanje na Šestodnevni rat između Izraela s jedne strane te Egipta, Sirije i Jordana, s druge. Šestodnevni rat, također zvan Lipanjski rat ili Treći arapsko-izraelski rat vodio se od 5. do 10. lipnja 1967. godine. Pobjeda Izraela uključivala je zauzimanje Gaze, Sinaja, Golanske visoravni i Zapadne obale s istočnim Jeruzalemom.

Fotografija i opis medalje može se pronaći na nekoliko internetskih stranica. Na kolekcionarskoj stranici Israeli Decorations, piše da prednju stranu medalje čini slika zrakoplova, tenka i Tore s natpisom na hebrejskom: “Božjom voljom spašen je svjetski mir”. Na stražnjoj strani, koju korisnici Facebooka nisu ni podijelili, ne nalazi se broj, odnosno vrijednost koju ta navodna kovanica označava, što upućuje da zaista nije riječ o šekelu. Na stražnjoj strani medalje je zastava Izraela s mačem i maslinovom grančicom  i varijacijom francuskog nacionalnog slogana “Sloboda, Jednakost, Bratstvo” (koji se ovdje prevodi kao “Sloboda, Mir, Bratstvo”). Ugravirana je uz to i hebrejska riječ “Bazak” i kraći tekst na francuskom jeziku: “Pod Davidovom zvijezdom, kampanja od šest dana, od 5. do 10. kolovoza 1967. godine”.

Na stranicama Cincinnati Judaica Fonda, koji se bavi prikupljanjem predmeta i zapisa židovskih organizacija, također stoje fotografije medalje s oba naličja te sličan opis. Ondje piše i da je moguće da su medalju dali izraditi “francusko-židovski dobrovoljci u ratnim naporima”, što je bila “uobičajena praksa židovskih i nežidovskih zainteresiranih strana 1948., 1967. i 1973. godine”.

Kao što je Faktograf u više navrata pisao, teoretičari zavjere nakon velikih katastrofa, nesreća ili važnih događaja često plasiraju netočne informacije o tome kako su ti događaji već ranije predviđeni ili isplanirani. Primjerice, prošle se godine društvenim mrežama širila tvrdnja da su Simpsoni predvidjeli rusku invaziju na Ukrajinu ili da je pandemija koronavirusa najavljena u proročanskom videu iz 1956.

Ništa od toga nije točno, kao ni to da je izraelska “kovanica” predvidjela teroristički napad na SAD. Na prednjoj strani komemorativne medalje ne nalaze se njujorški blizanci srušeni u rujnu 2021. godine, nego svitak Tore pored kojega su tenk i zrakoplov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 22:33