StoryEditorOCM
SvijetOpći potop

Kako bi izgledala Zemlja kada bi se sav led otopio? Odgovor je zastrašujući, nestali bi Venecija, New York, Peking...

Piše mozaik sd
1. lipnja 2024. - 17:16

Kada bi se sav led na zemlji otopio, naša planeta doživjela bi pravu kataklizmu, piše portal Upworthy.

Dok se aktivisti koji se bore za očuvanje prirode još uvijek susreću s ignorancijom, nevjericom ili čak prezirom javnosti dok upozoravaju na globalni gubitak leda - ipak im se pridružuje i podržava ih sve više znanstvenika koji iznose jasne podatke: led nestaje velikom brzinom a posljedice su neizbježne.

Do kataklizme neće doći odmah, ali, treba je na vrijeme zaustaviti.

Prema studiji objavljenoj 2021., globalni gubitak leda naglo se povećao u posljednja dva desetljeća, skočivši s oko 760 milijardi tona godišnje u 1990-ima na više od 1,2 trilijuna tona godišnje u 2010-ima.

Tope se stopala ledenjaka

U međuvremenu, druga studija o grenlandskom ledenom pokrivaču koju je potpomogla  NASA otkrila je da su najmanje 74 glavna ledenjaka koji završavaju u dubokim oceanskim vodama ozbiljno potkopana i oslabljena.

Ipak, globalna znanstvena zajednica još uvijek podcjenjuje opseg ovog učinka i njegove implikacije na podizanje razine mora.

-Zamislite da ste uklonili stopala ledenjacima, rekao je za The Washington Post Eric Rignot, koautor studije i istraživač ledenjaka u NASA-inom laboratoriju.

- Otopite li stopala, čitavo tijelo ledenjaka će se urušiti. A to otapanje događa se brže nego što smo očekivali, kaže istraživač.

Njegovo je mišljenje da je opasnost velika te da se porast razine mora može dogoditi i prije no što su neke druge ustanove i udruge procijenile.

 Prije nekoliko godina, National Geographic organizirao je vizualizaciju ekstremnog scenarija u kojem se sav led na Zemlji najednom otopi. Udruživši se sa znanstvenicima i sveučilištima diljem svijeta, proizveo se točan prikaz izgleda Zemlje kada bi se  razina mora podigla za 65 metara. Za to bi trebalo topljenje leda na kontinentima što uključuje sniježni pokrivač, ledenjake i ledene ploče te leda u oceanima i jezerima.

Došlo se do mračne slike budućnosti naše planete.

image

Venecije više ne bi bilo

Najveća opasnost su fosilna goriva

 Brojni europski gradovi, poput Bruxellesa i Venecije, bili potopljeni. U  Africi i na Bliskom istoku, Dakar, Accra i Jeddah bi doživjeli sličnu sudbinu. Milijuni ljudi u azijskim gradovima poput Mumbaija, Pekinga i Tokija bili bi istjerani iz svojih domova zbog porasta razine mora i bili bi prisiljeni preseliti se u unutrašnjost.

U Južnoj Americi Rio de Janeiro i Buenos Aires nestali bi pod vodom. Što se tiče Sjedinjenih Država, svijet bi gledao kako gradovi poput Houstona, San Francisca, New Yorka i cijele države Floride polako tonu u moru.

Stoga je odaslano upozorenje: naše stalno oslanjanje na fosilna goriva neumoljivo zagrijava naš planet.

Studija objavljena u Science Advances od strane istraživača iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke upozorava pak  da imamo dovoljno fosilnih goriva na raspolaganju da potpuno otopimo antarktički ledeni pokrivač- sami sebe možemo uništiti.

-Ovo se ne bi dogodilo preko noći, ali strašno je da naše današnje akcije mijenjaju lice planete i nastavit će se, rekla je klimatologinja Ricarda Winkelmann s Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih utjecaja.

-Ako želimo izbjeći da Antarktika ostane bez leda, moramo zadržati ugljen, plin i naftu u zemlji, njen je stav.

image

Otapanje ledenjaka opasan je globalni problem

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 14:04