stdClass Object ( [id] => 1017737 [title] => Je li Svjetska zdravstvena organizacija zaista kriva za pandemiju? Trump želi da to misli svijet, iako ih je nedavno hvalio. Zašto odjednom zaokret? [alias] => je-li-svjetska-zdravstvena-organizacija-zaista-kriva-za-pandemiju-trump-zeli-da-to-misli-svijet-iako-ih-je-nedavno-hvalio-zasto-odjednom-zaokret [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američki predsjednik Donald Trump, poznato jenaložio je svojoj vladi da obustavi daljnje financiranje Svjetske zdravstvene organizacije WHO jer želi ispitati u kojoj mjeri svojim "lošim reakcijama i prikrivanjem podataka kriva za širenje virusa korone" prije nego što opet uplati i cent u njenu blagajnu.

Ona je se "previše dugo pouzdavala" u informacije koje je dobivala od službenog Pekinga pa je tako i sama WHO isprva tvrdila kako je riječ o epidemiji upale pluća. Takve i "mnoge druge pogrešne informacije" su dovele do širenja virusa i toliko žrtava, izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare održane u vrtu Bijele kuće. Ova je odluka šokirala javnost diljem svijeta jer je u vrijeme pandemije ovoj organizaciji novac potrebniji više nego ikada u povijesti.

Podsjetimo Sjedinjene Američke Države najveći su donator WHO-u i godišnje pokrivaju gotovo 15 posto proračuna sa oko 400 milijuna dolara. Tako je zatvaranjem slavine Trump na optuženičku klupu izveo već sedmog krivca za pandemiju, izuzimajući sebe i svoju administraciju od svake odgovornosti što se nije bolje pripremila za krizu i osigurala medicinsku opremu kojom su se razmjeri katastrofe u najbogatijoj zemlji svijeta mogli umanjiti i sigurno ne bi dosegli brojke od više od 608.000 zaraženih koronavirusom i 38.000 smrtnih slučajeva od kovida-19. Pri tome su milijuni ostali bez posla, američka ekonomija je osakaćena i nitko ne zna kada će se moći ponovo pokrenuti.

Doduše, Trump je dao do znanja da to ne znači i kraj suradnje između SAD-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Za sada neće dobivati novac, a on će se sa "globalnim zdravstvenim partnerima" savjetovati o tome što učiniti s milijunima dolara koji su trebali ići WHO-u, poručio je. WHO je optužio da je kineski poslušnik i da je u prosincu prošle godine prihvatila tvrdnje kineskih vladinih dužnosnika da se novi koronavirus ne može širiti s osobe na osobu. "Na mnogo načina bili su u krivu i uvelike su podcjenjivali prijetnju", tvrdi Trump, i u toj kritici nije usamljen.

I Indija i Japan su kritizirale WHO jer previše štiti nacionalne interese Kine pa je tako i japanski potpredsjednik vlade Taro Aso nedavno na Twitteru predložio da bi WHO mogao promijeniti naziv u CHO - Kinesku zdravstvenu organizaciju jer je previše dugo ustrajao u netočnim tvrdnjama Pekinga o epidemiji dok se svijet još mogao pripremiti za tu zarazu.

"Da smo poslušali savjet WHO, zatekla bi nas ista sudbina mnogih drugih zemalja", kazao je australski premijer Scott Morrison. Njemu je nevjerojatno da WHO smatra ispravnim odluku Kine da opet dozvoliti rad tržnicama živežnih namirnica, iako su one bile izvor pandemije koja sada ubija ljude po čitavoj planeti.

Ipak, Australija će i dalje uplaćivati novac u blagajnu WHO-a jer "ne želi uništiti i žito sa korovom". Sada odgovornost WHO-a oko pandemije traže i neke europske države poput Francuske i Velike Britanije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini i "da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna". I Velika Britanija je u četvrtak upozorila Kinu da bi trebala odgovoriti na "teška pitanja" kada se radi o tome kako je upravljala krizom i zašto virus "nije ranije bio zaustavljen".

Unatoč tome, na konferenciji za novinare na kojoj je najavio svoju akciju prestanka financiranja, Trump je ostao usamljen, bez članova Radne skupine Bijele kuće za borbu protiv novog koronavirusa.

"Ovo je opasan korak u pogrešnom smjeru koji neće olakšati pobjedu protiv COVIDA-19", komentirala je Patrice Harris, predsjednica Američkog liječničkog udruženja.

Američki mediji podsjećaju predsjednika Trumpa na činjenicu da je i sam dva mjeseca ranije naizmjenično hvalio Kinu i WHO.
24. siječnja Trump je pohvalio kineskog predsjednika Shi Jinpinga za transparentnost u borbi protiv koronavirusa i uvjeravao da će sve biti u redu.

Zahvaljivao mu se u ime američkog naroda. Krajem veljače rekao je da WHO "intenzivno radi i da je pametan". Suočen s tim činjenicama, odgovorio je da je tada bio pošten jer je želio dovršiti trgovinski sporazum s Kinom.

Međutim, prešutio je da je sredinom siječnja WHO počeo upozoravati zemlje da se pripreme za epidemiju, a 30. siječnja novi je koronavirus proglasio globalnom zdravstvenom krizom. Tada je u 18 zemalja bilo samo oko 8.000 potvrđenih infekcija, a to je bilo vrijeme kada je Trump koronavirus proglašavao izmišljotinom demokrata i medija. U SAD-u se prvi potvrđeni slučaj zaraze pojavio 20. siječnja, a država je na saveznoj razini bila prepuštena samovolji predsjednika, koji nije ništa poduzeo da se zemlja pripremi za epidemiju.

Štoviše, nonšalantno je govorio da koronavirus nije gori od gripe, da će nestati sam od sebe kad dođe toplije vrijeme... WHO je koronavirus proglasio pandemijom 11. ožujka, sa 121.000 potvrđenih infekcija širom svijeta, a Trump je 13. ožujka proglasio izvanredno stanje u SAD-u. Sada je naveo još jedan razlog suspenzije financiranja WHO-a - jer su dužnosnici WHO-a vjerovali u Kinu i rekli da njegova zabrana letova na relaciji Kina - SAD krajem veljače neće zaustaviti širenje virusa. Nakon zabrane, iz Kine je u SAD došlo oko 40 000 putnika bez ikakvog medicinskog nadzora.

Kako će Trump legalno prestati plaćati WHO-a, nije jasno, jer ta sredstva dodjeljuje Kongres. Prema postojećim pravilima Trump može privremeno odbiti plaćanje do 45 dana, ali ako ne dobije odobrenje Kongresa, mora isplatiti novac. Trump je najavio da će njegova istraga WHO-a potrajati između 60 i 90 dana.

Donald Trump je zatražio ostavku generalnog direktora Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa i cijele uprave WHO-a jer su javno hvalili kinesku borbu protiv koronavirusa iako se pokazalo da je Peking prikrivao prave razmjere epidemije u Wuhanu, odakle je počela epidemija u Kini i gdje je bila najintenzivnija. Ghebreyesus, s druge strane, prošlog tjedna u Ženevi izjavljuje da je "zlouporaba pandemije korona virusa u političke svrhe nešto najgore što se sad može dogoditi", apelirao je na ujedinjenje čitave planete u naporima sa se zaustavi katastrofa, te upozorio: "U protivnom ćemo imati puno više mrtvih."

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres vjeruje da sada nije vrijeme za kritiku prvog odgovora na širenje novog koronavirusa: "Jednom kada konačno okrenemo leđa ovoj epidemiji, vrijeme je za pogled unatrag".

Kakogod, Trumpovi trenutni potezi sada svakako idu u prilog Kini, a isključuju Ameriku iz WHO-a. Kina može sama bez problema nadoknaditi uskraćeni manjak u WHO blagajni od pola milijarde dolara i tako postati glavna financijerka međunarodne zdravstvene organizacije, koja je do sada uplaćivala samo 44 milijuna dolara kao "zemlja u razvoju", i tako postati spasiteljica i dobrotvorka svijeta u najvećoj zdravstvenoj krizi u posljednjih 100 godina, i stati uz bok Billa i Melinde Gates, koji godišnje WHO-u daje najveću pojedinačnu donaciju od oko 300 milijuna dolara. I još k tome Kina će imati najveći utjecaj u toj organizaciji. Je li Trumpu bio cil da tako SAD praktički isključio iz još jedne međunarodne organizacije?

No, s Donaldom Trumpom nikad se ne zna što donosi novi dan. Nije isključeno da će opet zapljeskati mudrim odlukama WHO-a koja radi dobar posao. A što se tiče novca, na potezu je američki Kongres koji će odlučiti hoće li SAD ipak očuvati lidersku poziciju o toj organizaciji koju su davne 1948. godine osnovale 63 zemlje s glavnom zadaćom - "omogućavanje i postignuće najvećeg mogućeg nivoa zdravlja za sve ljude na svijetu", ili će posljednju riječ imati osoba koja je upravo izrazila želju za "totalnom vlašću" u zemlji razvijene demokracije.

Trump očito u paničnom strahu od gubitka izbora sa sebe skida svu odgovornost za nepripremljenost zemlje na pandemiju, za nedostatak testova i respiratora za liječenje oboljelih od Covida-19, prebacujući je na guvernere saveznih država i pri tom želi što prije ukinuti izvanredno stanje i pokrenuti gospodarstvo.

Podsjetimo, od 1940. godine na pisaćem stolu Ovalnog ureda Bijele kuće stoji poruka predsjedika Harryja Trumana: "Prebacivanje odgovornosti staje na ovom mjestu!" koju su prihvatile i s njom se dičile generacije američkih predsjednika. Hoće li je već sutra citirati i predsjednik Trump i usput podsjetiti svijet da je SAD još uvijek simbol demokracije i da će birači odlučiti kolika je bila njegova (ne)odgovornost u ovoj krizi i mogu li mu oprostiti desetke tisuća smrti od koronavirusa koje su mogle biti izbjegnute da je država reagirala na vrijeme, pri čemu je WHO samo kolateralna žrtva na kojoj je samo testirao svoju moć.

---

WHO favorizira Kinu!?
Teško je poreći da WHO favorizira Kinu. Primjerice, zbog pritiska Pekinga zanemaruje Tajvan (koji nije član UN-a) i njegovu uspješnu borbu protiv koronavirusa. Nedavno je Ghebreyesus čak optužio Tajvan da stoji iza višemjesečnih rasističkih napada na njega. Tajvan, kojeg Peking smatra svojim teritorijem, tada je uzalud tražio ispriku, a Trump je optužio WHO da mu je važnija politika od svjetskog zdravlja.

Neki promatrači tvrde da je Ghebreyesus morao laskati vlastima u Pekingu kako bi stručnjaci WHO-a mogli otići u Kinu i dobiti potrebne informacije o tome kako se i odakle širila epidemija.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA KAOSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => ANALIZA KAOSA 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-18 12:43:38 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-23 08:44:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-04-23 08:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/18\/13513162.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13513162_1280.jpg":"1280x1280","k_13513162_1024.jpg":"1024x1024","k_13513162_640.jpg":"640x640","k_13513162_480.jpg":"480x480","k_13513162_340.jpg":"340x340","k_13513162_220.jpg":"220x220","o_13513162_1280.jpg":"1280x853","o_13513162_1024.jpg":"1024x682","o_13513162_640.jpg":"640x426","o_13513162_480.jpg":"480x320","o_13513162_340.jpg":"340x226","o_13513162_220.jpg":"220x146","h_13513162_1280.jpg":"1280x854","h_13513162_1024.jpg":"1024x683","h_13513162_640.jpg":"640x427","h_13513162_480.jpg":"480x320","h_13513162_340.jpg":"340x227","h_13513162_220.jpg":"220x147","pp_13513162_1280.jpg":"1006x1280","pp_13513162_1024.jpg":"805x1024","pp_13513162_640.jpg":"503x640","pp_13513162_480.jpg":"377x480","pp_13513162_340.jpg":"267x340","pp_13513162_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7723821 Threads: 3 Questions: 1561146426 Slow queries: 4760789 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111504414 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/je-li-svjetska-zdravstvena-organizacija-zaista-kriva-za-pandemiju-trump-zeli-da-to-misli-svijet-iako-ih-je-nedavno-hvalio-zasto-odjednom-zaokret-1017737 [printLink] => /vijesti/svijet/je-li-svjetska-zdravstvena-organizacija-zaista-kriva-za-pandemiju-trump-zeli-da-to-misli-svijet-iako-ih-je-nedavno-hvalio-zasto-odjednom-zaokret-1017737?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) [2] => stdClass Object ( [id] => 237773 [name] => Svjetska zdravstvena organizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetska-zdravstvena-organizacija [link] => /tag/svjetska-zdravstvena-organizacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA KAOSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li Svjetska zdravstvena organizacija zaista kriva za pandemiju? Trump želi da to misli svijet, iako ih je nedavno hvalio. Zašto odjednom zaokret? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/18/13513162.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/18/13513162.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Američki predsjednik Donald Trump, poznato jenaložio je svojoj vladi da obustavi daljnje financiranje Svjetske zdravstvene organizacije WHO jer želi ispitati u kojoj mjeri svojim "lošim reakcijama i prikrivanjem podataka kriva za širenje virusa korone" prije nego što opet uplati i cent u njenu blagajnu.

Ona je se "previše dugo pouzdavala" u informacije koje je dobivala od službenog Pekinga pa je tako i sama WHO isprva tvrdila kako je riječ o epidemiji upale pluća. Takve i "mnoge druge pogrešne informacije" su dovele do širenja virusa i toliko žrtava, izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare održane u vrtu Bijele kuće. Ova je odluka šokirala javnost diljem svijeta jer je u vrijeme pandemije ovoj organizaciji novac potrebniji više nego ikada u povijesti.

Podsjetimo Sjedinjene Američke Države najveći su donator WHO-u i godišnje pokrivaju gotovo 15 posto proračuna sa oko 400 milijuna dolara. Tako je zatvaranjem slavine Trump na optuženičku klupu izveo već sedmog krivca za pandemiju, izuzimajući sebe i svoju administraciju od svake odgovornosti što se nije bolje pripremila za krizu i osigurala medicinsku opremu kojom su se razmjeri katastrofe u najbogatijoj zemlji svijeta mogli umanjiti i sigurno ne bi dosegli brojke od više od 608.000 zaraženih koronavirusom i 38.000 smrtnih slučajeva od kovida-19. Pri tome su milijuni ostali bez posla, američka ekonomija je osakaćena i nitko ne zna kada će se moći ponovo pokrenuti.

Doduše, Trump je dao do znanja da to ne znači i kraj suradnje između SAD-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Za sada neće dobivati novac, a on će se sa "globalnim zdravstvenim partnerima" savjetovati o tome što učiniti s milijunima dolara koji su trebali ići WHO-u, poručio je. WHO je optužio da je kineski poslušnik i da je u prosincu prošle godine prihvatila tvrdnje kineskih vladinih dužnosnika da se novi koronavirus ne može širiti s osobe na osobu. "Na mnogo načina bili su u krivu i uvelike su podcjenjivali prijetnju", tvrdi Trump, i u toj kritici nije usamljen.

I Indija i Japan su kritizirale WHO jer previše štiti nacionalne interese Kine pa je tako i japanski potpredsjednik vlade Taro Aso nedavno na Twitteru predložio da bi WHO mogao promijeniti naziv u CHO - Kinesku zdravstvenu organizaciju jer je previše dugo ustrajao u netočnim tvrdnjama Pekinga o epidemiji dok se svijet još mogao pripremiti za tu zarazu.

"Da smo poslušali savjet WHO, zatekla bi nas ista sudbina mnogih drugih zemalja", kazao je australski premijer Scott Morrison. Njemu je nevjerojatno da WHO smatra ispravnim odluku Kine da opet dozvoliti rad tržnicama živežnih namirnica, iako su one bile izvor pandemije koja sada ubija ljude po čitavoj planeti.

Ipak, Australija će i dalje uplaćivati novac u blagajnu WHO-a jer "ne želi uništiti i žito sa korovom". Sada odgovornost WHO-a oko pandemije traže i neke europske države poput Francuske i Velike Britanije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini i "da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna". I Velika Britanija je u četvrtak upozorila Kinu da bi trebala odgovoriti na "teška pitanja" kada se radi o tome kako je upravljala krizom i zašto virus "nije ranije bio zaustavljen".

Unatoč tome, na konferenciji za novinare na kojoj je najavio svoju akciju prestanka financiranja, Trump je ostao usamljen, bez članova Radne skupine Bijele kuće za borbu protiv novog koronavirusa.

"Ovo je opasan korak u pogrešnom smjeru koji neće olakšati pobjedu protiv COVIDA-19", komentirala je Patrice Harris, predsjednica Američkog liječničkog udruženja.

Američki mediji podsjećaju predsjednika Trumpa na činjenicu da je i sam dva mjeseca ranije naizmjenično hvalio Kinu i WHO.
24. siječnja Trump je pohvalio kineskog predsjednika Shi Jinpinga za transparentnost u borbi protiv koronavirusa i uvjeravao da će sve biti u redu.

Zahvaljivao mu se u ime američkog naroda. Krajem veljače rekao je da WHO "intenzivno radi i da je pametan". Suočen s tim činjenicama, odgovorio je da je tada bio pošten jer je želio dovršiti trgovinski sporazum s Kinom.

Međutim, prešutio je da je sredinom siječnja WHO počeo upozoravati zemlje da se pripreme za epidemiju, a 30. siječnja novi je koronavirus proglasio globalnom zdravstvenom krizom. Tada je u 18 zemalja bilo samo oko 8.000 potvrđenih infekcija, a to je bilo vrijeme kada je Trump koronavirus proglašavao izmišljotinom demokrata i medija. U SAD-u se prvi potvrđeni slučaj zaraze pojavio 20. siječnja, a država je na saveznoj razini bila prepuštena samovolji predsjednika, koji nije ništa poduzeo da se zemlja pripremi za epidemiju.

Štoviše, nonšalantno je govorio da koronavirus nije gori od gripe, da će nestati sam od sebe kad dođe toplije vrijeme... WHO je koronavirus proglasio pandemijom 11. ožujka, sa 121.000 potvrđenih infekcija širom svijeta, a Trump je 13. ožujka proglasio izvanredno stanje u SAD-u. Sada je naveo još jedan razlog suspenzije financiranja WHO-a - jer su dužnosnici WHO-a vjerovali u Kinu i rekli da njegova zabrana letova na relaciji Kina - SAD krajem veljače neće zaustaviti širenje virusa. Nakon zabrane, iz Kine je u SAD došlo oko 40 000 putnika bez ikakvog medicinskog nadzora.

Kako će Trump legalno prestati plaćati WHO-a, nije jasno, jer ta sredstva dodjeljuje Kongres. Prema postojećim pravilima Trump može privremeno odbiti plaćanje do 45 dana, ali ako ne dobije odobrenje Kongresa, mora isplatiti novac. Trump je najavio da će njegova istraga WHO-a potrajati između 60 i 90 dana.

Donald Trump je zatražio ostavku generalnog direktora Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa i cijele uprave WHO-a jer su javno hvalili kinesku borbu protiv koronavirusa iako se pokazalo da je Peking prikrivao prave razmjere epidemije u Wuhanu, odakle je počela epidemija u Kini i gdje je bila najintenzivnija. Ghebreyesus, s druge strane, prošlog tjedna u Ženevi izjavljuje da je "zlouporaba pandemije korona virusa u političke svrhe nešto najgore što se sad može dogoditi", apelirao je na ujedinjenje čitave planete u naporima sa se zaustavi katastrofa, te upozorio: "U protivnom ćemo imati puno više mrtvih."

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres vjeruje da sada nije vrijeme za kritiku prvog odgovora na širenje novog koronavirusa: "Jednom kada konačno okrenemo leđa ovoj epidemiji, vrijeme je za pogled unatrag".

Kakogod, Trumpovi trenutni potezi sada svakako idu u prilog Kini, a isključuju Ameriku iz WHO-a. Kina može sama bez problema nadoknaditi uskraćeni manjak u WHO blagajni od pola milijarde dolara i tako postati glavna financijerka međunarodne zdravstvene organizacije, koja je do sada uplaćivala samo 44 milijuna dolara kao "zemlja u razvoju", i tako postati spasiteljica i dobrotvorka svijeta u najvećoj zdravstvenoj krizi u posljednjih 100 godina, i stati uz bok Billa i Melinde Gates, koji godišnje WHO-u daje najveću pojedinačnu donaciju od oko 300 milijuna dolara. I još k tome Kina će imati najveći utjecaj u toj organizaciji. Je li Trumpu bio cil da tako SAD praktički isključio iz još jedne međunarodne organizacije?

No, s Donaldom Trumpom nikad se ne zna što donosi novi dan. Nije isključeno da će opet zapljeskati mudrim odlukama WHO-a koja radi dobar posao. A što se tiče novca, na potezu je američki Kongres koji će odlučiti hoće li SAD ipak očuvati lidersku poziciju o toj organizaciji koju su davne 1948. godine osnovale 63 zemlje s glavnom zadaćom - "omogućavanje i postignuće najvećeg mogućeg nivoa zdravlja za sve ljude na svijetu", ili će posljednju riječ imati osoba koja je upravo izrazila želju za "totalnom vlašću" u zemlji razvijene demokracije.

Trump očito u paničnom strahu od gubitka izbora sa sebe skida svu odgovornost za nepripremljenost zemlje na pandemiju, za nedostatak testova i respiratora za liječenje oboljelih od Covida-19, prebacujući je na guvernere saveznih država i pri tom želi što prije ukinuti izvanredno stanje i pokrenuti gospodarstvo.

Podsjetimo, od 1940. godine na pisaćem stolu Ovalnog ureda Bijele kuće stoji poruka predsjedika Harryja Trumana: "Prebacivanje odgovornosti staje na ovom mjestu!" koju su prihvatile i s njom se dičile generacije američkih predsjednika. Hoće li je već sutra citirati i predsjednik Trump i usput podsjetiti svijet da je SAD još uvijek simbol demokracije i da će birači odlučiti kolika je bila njegova (ne)odgovornost u ovoj krizi i mogu li mu oprostiti desetke tisuća smrti od koronavirusa koje su mogle biti izbjegnute da je država reagirala na vrijeme, pri čemu je WHO samo kolateralna žrtva na kojoj je samo testirao svoju moć.

---

WHO favorizira Kinu!?
Teško je poreći da WHO favorizira Kinu. Primjerice, zbog pritiska Pekinga zanemaruje Tajvan (koji nije član UN-a) i njegovu uspješnu borbu protiv koronavirusa. Nedavno je Ghebreyesus čak optužio Tajvan da stoji iza višemjesečnih rasističkih napada na njega. Tajvan, kojeg Peking smatra svojim teritorijem, tada je uzalud tražio ispriku, a Trump je optužio WHO da mu je važnija politika od svjetskog zdravlja.

Neki promatrači tvrde da je Ghebreyesus morao laskati vlastima u Pekingu kako bi stručnjaci WHO-a mogli otići u Kinu i dobiti potrebne informacije o tome kako se i odakle širila epidemija.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/je-li-svjetska-zdravstvena-organizacija-zaista-kriva-za-pandemiju-trump-zeli-da-to-misli-svijet-iako-ih-je-nedavno-hvalio-zasto-odjednom-zaokret-1017737 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=67b9b96292ffcaab7fcd51cb2cc38b02f0b0cc75 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+Svjetska+zdravstvena+organizacija+zaista+kriva+za+pandemiju%3F+Trump+%C5%BEeli+da+to+misli+svijet%2C+iako+ih+je+nedavno+hvalio.+Za%C5%A1to+odjednom+zaokret%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fje-li-svjetska-zdravstvena-organizacija-zaista-kriva-za-pandemiju-trump-zeli-da-to-misli-svijet-iako-ih-je-nedavno-hvalio-zasto-odjednom-zaokret-1017737 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fje-li-svjetska-zdravstvena-organizacija-zaista-kriva-za-pandemiju-trump-zeli-da-to-misli-svijet-iako-ih-je-nedavno-hvalio-zasto-odjednom-zaokret-1017737 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA KAOSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
SvijetANALIZA KAOSA

Je li Svjetska zdravstvena organizacija zaista kriva za pandemiju? Trump želi da to misli svijet, iako ih je nedavno hvalio. Zašto odjednom zaokret?

23. travnja 2020. - 10:44

Američki predsjednik Donald Trump, poznato jenaložio je svojoj vladi da obustavi daljnje financiranje Svjetske zdravstvene organizacije WHO jer želi ispitati u kojoj mjeri svojim "lošim reakcijama i prikrivanjem podataka kriva za širenje virusa korone" prije nego što opet uplati i cent u njenu blagajnu.

Ona je se "previše dugo pouzdavala" u informacije koje je dobivala od službenog Pekinga pa je tako i sama WHO isprva tvrdila kako je riječ o epidemiji upale pluća. Takve i "mnoge druge pogrešne informacije" su dovele do širenja virusa i toliko žrtava, izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare održane u vrtu Bijele kuće. Ova je odluka šokirala javnost diljem svijeta jer je u vrijeme pandemije ovoj organizaciji novac potrebniji više nego ikada u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:45