StoryEditorOCM
Svijetprepucavanje

Hutisti provociraju Washington: Izrazili zabrinutost zbog napete situacije uz granicu s Meksikom, brinu za ljudska prava

Piše vijesti sd
29. siječnja 2024. - 20:49

Zamjenik ministra vanjskih poslova u jemenskoj de-facto vladi koju vode hutisti, Hussein Al-Ezzi, izrazio je zabrinutost zbog sukoba između američke savezne države Teksas i savezne vlade te je pozvao sve strane da se "pridržavaju međunarodnih ljudskih prava".

Žarište se nalazi uz granicu SAD-a i Meksika u fokusu je spora vezanog za migrantsku krizu u zemlji i tko ima nadležnost nad graničnim prijelazom, prenosi Jutarnji list.

"Zabrinut sam zbog razvoja događaja u Texasu i činjenice da strane u sukobu moraju poštovati međunarodni zakon o ljudskim pravima", rekao je Al-Ezzi.

Dodao je kako se Sjedinjene Američke Države i druge zemlje "nedvojbeno suočavaju s užasnim i olujnim događajima".

Napetost između Washingtona i Teksasa su se intenzivirale nakon što je guverner države Greg Abott izjavio kako će prkositi Bidenovoj administraciji i američkom vrhovnom sudu koji je donio odluku kako se bodljikava žica na granici mora ukloniti.

S druge strane, vlasti u Teksasu ne planiraju odustati od svojih planova postavljanja bodljikave žice na granici.

Dok je Bijela kuća politiku Teksasa i guvernera Abbotta nazvala nehumanom i kontraproduktivnom, guverner je rekao kako brani državu od "invazije". S druge strane, američki predsjednik Joe Biden je izjavio kako će, ukoliko Kongres odobri Nacrt zakona o sigurnosti granica, zatvoriti granicu.

Da je situacija ozbiljna dokaz su i najave ekstremista krajnje desnice u SAD-u koji su najavili skup pod nazivom "Vratite nam našu granicu!". Oružani konvoj trebao bi se kretati do granice s Teksasom, a desničari su na Telegram kanalima naglasili kako će se skupovi održati u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu.

"Pridružite nam se. Vrijeme je da se mi narod mirno okupimo u čast naših ustavnih prava. Želimo pozvati vladu da preduzme akcije i osigura našu južnu granicu", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:09