StoryEditorOCM
Svijetzanimljivo

Hondurasu sjelo pola milijuna dolara od Srbije: ‘Ne vidim da imamo neke specijalne odnose. Vrlo je indikativan tajming‘

Piše L. G./JL
26. svibnja 2024. - 22:55

Na društvenoj mreži X od ministra vanjskih poslova Hondurasa Enriquea Reine moglo se doznati da je Srbija dala donaciju toj zemlji u iznosu od pola milijuna dolara za obnovu jedne bolnice u toj zemlji, i to baš u trenutku kad se u Ujedinjenim narodima glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, koju su srpske vlasti deklarirale kao pitanje od najvišeg nacionalnog značaja, piše Nova.rs.

Ministar vanjskih poslova Hondurasa Enrique Reina jučer je uputio riječi zahvalnosti Vladi Srbije i srpskom veleposlanstvu u Meksiku za donaciju u iznosu od 500.000 dolara. Kako je Reina napisao na X-u, ta sredstva će biti usmjerena za obnovu jedne bolnice koja je izgorjela u požaru.

Kako prenosi Jutarnji list, predsjednik stranke SRCE Zdravko Ponoš rekao je za Nova.rs da je, iako ministar nije objasnio zbog čega je Srbija donirala pola milijuna dolara, vrlo indikativno zbog čega je to učinjeno.

"Vrlo je indikativan tajming, ne vidim da mi imamo neke specijalne odnose s Hondurasom i da je to bio prioritet. S obzirom na to da se događalo u momentu kad i usvajanje Rezolucije o Srebrenici, prvo što čovjek pomisli je da su te stvari povezane. Naravno, to njihov ministar neće na taj način reći. Svakako je zanimljivo pogledati je li Vlada o tome odlučivala, kada je donijela tu odluku, kao i to čiji je prijedlog bio i na kraju kakvo je obrazloženje. Također, zanimljivo bi bilo pogledati i je li bilo sličnih donacija u prethodnom razdoblju", kaže Ponoš.

‘Lobiranje legitimno, ali ne netransparentno‘

Dodaje da je lobiranje legitimna stvar, ali da ono ne bi trebalo biti netransparentno za građane Srbije.

"Ukoliko je pitanje nacionalnog interesa, neophodno je reći ‘izdvajamo toliko i toliko para, za tu i tu stvar‘ ili ‘to radimo na taj i na taj način‘. Proces mora biti transparentan, to je moja ključna zamjerka. Ne vidim neki rezultat lobiranja, ta rezolucija takva kakva jest je prošla, s jednim ili s drugim brojem glasova, to je ono što Vučić koristi za domaću upotrebu, a očigledno o trošku građana Srbije i poreznih obveznika", objašnjava Ponoš.

Na pitanje je li Srbija novac za lobiranje potrošila uzaludno, Ponoš kaže da nema dokaza što je sve potrošeno, ali...

"Rezultat je takav da se ne može nazvati uspjehom, osim za potrebu koja je (predsjedniku Srbije, Aleksandru) Vučiću trebala, a to su nazovi izbori 2. lipnja. Ali to nisu jedine pare koje on galantno troši kao pijani bogataš, zato što nisu njegove, a omogućavaju mu opstanak na vlasti", istaknuo je.

"Mi se s netransparentnošću suočavamo u svim područjima funkcioniranja vlasti SNS-a od 2012. godine. Silne pare se troše i pred izbore kako bi se kupovali glasovi", zaključuje Ponoš.

Honduras je jedna od ukupno 68 zemalja koja je bila suzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici na sjednici Glavne skupštine UN-a. Protiv Rezolucije glasalo je 19 zemalja, dok su 84 države glasale za njezino usvajanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 19:24