StoryEditorOCM
Svijetočekuju milijune

Grci se protiv klimatskih promjena bore - višim turističkim pristojbama! ‘Treba nam novac za sanaciju silnih šteta‘

Piše hina
22. studenog 2023. - 15:49

Grčka vlada namjerava podići turističke pristojbe i usmjeriti očekivani prihod od 600 milijuna eura u fond za sanaciju štete koju izazivaju klimatske promjene, prema riječima premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Turistička pristojba za najjeftinija noćenja u apartmanima bit će podignuta s 0,50 na 1,50 eura po noćenju, izvijestili su mediji, a za noćenja u hotelima s pet zvjezdica sa četiri na deset eura po noćenju.

Premijer je izjavio da će im prioriteti u planu brze pomoći biti "najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama s kojima ćemo se suočiti u budućnosti, osiguravanje financijskih sredstava i sveobuhvatan plan obrane od klimatske krize”.

Grčku su i ove godine ponovo poharali veliki požari, prisilivši vlasti u srpnju na evakuaciju oko tisuća turista s otoka Rodosa u roku od samo nekoliko sati.

image
Roberto Moiola/Robertharding Via Afp

Mitsotakis je također rekao da vlada namjerava osigurati 3,3 milijarde eura za sanaciju štete koju su ovog ljeta izazvale poplave u Tesaliji. Novac bi trebao biti pribavljen iz fondova Europske unije i iz proračuna.

Jake kiše na početku rujna izazvale su pak poplave u Tesaliji u kojima je stradalo 17 osoba. Uginuli su deseci tisuća životinja i uništene su kuće, ceste, mostovi, poljoprivredno zemljište i usjevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:43