StoryEditorOCM
SvijetTUGA

Bolnice u Gazi pod opsadom, jedna ostala bez goriva: ‘Novorođenče je umrlo u inkubatoru, a ondje se nalazi 45 beba‘

Piše VIJESTI SD
11. studenog 2023. - 14:10

Zdravstveni sustav u pojasu Gaze je na koljenima, upozorio je u petak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši da polovina od 36 bolnica u enklavi uopće ne radi.

"Situaciju na terenu nemoguće je opisati: bolnički hodnici prepuni ranjenih, bolesnih i umirućih ljudi, prepune mrtvačnice, operacije bez anestezije, desetci tisuća ljudi koji se sklanjaju u bolnice", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da je evidentirano "više od 250 napada" na zdravstveni sektor (bolnice, klinike, vozila hitne pomoći, pacijente) u Gazi i na Zapadnoj obali od početka rata što ga je potaknuo Hamasov krvavi napad 7. listopada. Na zdravstveni sektor u Izraelu bilo je 25 napada, piše dnevnik.hr.

"Najbolji način da se pomogne zdravstvenim radnicima i ljudima za koje se skrbe jest dati im sve što im treba za njegu: lijekove, medicinsku opremu i gorivo za bolničke generatore", rekao je, zatraživši veću humanitarnu pomoć koja dolazi preko graničnog prijelaza Rafaha i opetujući pozive UN-ovih čelnika na "primirje".

"Razumijem što proživljavaju djeca u Gazi jer sam i sam to doživio kao dijete", istaknuo je čelnik WHO-a rođen u Tigraju, u Etiopiji.

Budući da Vijeće sigurnosti, krajnje podijeljeno u vezi s tim pitanjem, od početka rata nije sposobno nastupiti jedinstveno, čelnik WHO-a je pozvao i na reformu tog UN-ova tijela.

"Odavno mislim da Vijeće sigurnosti više ne ispunjava zadaću za koju je stvoreno", a to je očuvanje "mira i sigurnosti" u svijetu, istaknuo je.

image
Said Khatib/Afp

Najmanje četiri velike bolnice u Gazi sada su na prvoj liniji bojišnice. Tisuće pacijenata kao i stanovnika Gaze koji traže utočište u medicinskim centrima, izdržali su još jednu noć izraelskog bombardiranja.

Izrael tvrdi da su ih borci Hamasa izgradnjom baza ispod zgrada bolnica učinili legitimnim vojnim ciljevima. Hamas negira da je izgradio zapovjedne i kontrolne baze ispod bolnica.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su obustavljene operacije u subotu u bolničkom kompleksu Al Shifa, najvećem u palestinskoj enklavi, pošto je kompleks ostao bez goriva.

"Kao rezultat toga, jedno novorođenče umrlo je u inkubatoru, a ondje se nalazi 45 beba", rekao je za Reuters Ashraf Al-Qidra, glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi pod kontrolom Hamasa.

Tamošnji stanovnici rekli su da se izraelska vojska cijelu noć borila protiv Hamasovih naoružanih pripadnika u i oko grada Gaze u kojemu se nalazi bolnica. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

"Situacija je gora nego što itko može zamisliti. Opkoljeni smo unutar medicinskog kompleksa Al Shifa", rekao je Qidra telefonskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 03:47