StoryEditorOCM
Svijetnediplomatski

Bijela kuća bez okolišanja poručila Kremlju: ‘Danas ćemo Rusiji i simbolično pokazati da joj vrijeme istječe!‘

Piše vijesti sd
12. srpnja 2023. - 12:03

Dugoročni angažman za sigurnost Ukrajine koji će zemlje G7 u srijedu usvojiti pokazat će Rusiji da vrijeme radi protiv nje, izjavila je u srijedu američka dužnosnica.

"Ta multilateralna izjava poslat će snažan signal Rusiji da im vrijeme ne ide u prilog", istaknula je savjetnica Bijele kuće za europske poslove Amanda Sloat. Plan će "pomoći Ukrajini da izgradi vojsku koja se može braniti i odvratiti svaki idući napad", dodala je Sloan. Istaknula je da se radi o "dugoročnoj investiciji".

Američki predsjednik Joe Biden i ostali čelnici G7 (Francuska, Njemačka, Italija, Japan, UK i Kanada) sastat će se ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na kraju NATO samita u Vilniusu i predstaviti paket koji sadrži sigurnosna jamstva.

"Borit ćemo se za to, sigurnosna jamstva za Ukrajinu na njezinom putu prema članstvu u NATO-u", rekao je Zelenski po dolasku na samit.

Prvog dana samita, čelnici NATO-a su obećali da je "budućnost Ukrajine u NATO-u" i skratili postupak koji Kijev mora slijediti da bi se pridružio zapadnom vojnom savezu.

No, NATO je u utorak bio razočaranje za Kijev jer je pokazao da Ukrajina neće dobiti pozivnicu ili točan raspored za pristupanje savezu, već sigurnosna jamstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:23