StoryEditorOCM
SvijetJAKO ZANIMLJIVO

Biden i četvorica živućih američkih predsjednika, 11 guvernera i 100 članova kongresa potomci su robovlasnika

Piše VIJESTI SD
27. lipnja 2023. - 20:03

Veliko i zanimljivo istraživanje poduzeo je Reuters - istražili su koliko među članovima američke političke elite ima izravnih potomaka nekadašnjih robovlasnika.

Tražeći odgovor na to pitanje, Reuters je ispitao obiteljsko podrijetlo više od 600 vodećih dužnosnika u zemlji, a rezultati te istrage, kakva "nikad prije nije provedena", čine prvi od više dijelova posebnog izvješća pod nazivom "Slavery‘s Descendants". Pokazalo se da su petina nacionalnih zakonodavaca, živućih predsjednika, sudaca Vrhovnog suda i guvernera izravni potomci predaka koji su porobili crnce. Među 536 članova 117. saziva Kongresa (aktualnog do siječnja ove godine), Reuters je utvrdio da njih najmanje 100, podjednako republikanaca i demokrata, potječe od robovlasnika.

image

Bill Clinton

Jamie Mccarthy/Getty Images Via Afp
image

George W. Bush

Alex Wong/Getty Images Via Afp

Također, aktualni predsjednik Joe Biden, kao i svaki živući bivši predsjednik SAD-a - osim Donalda Trumpa - izravni su potomci robovlasnika: Jimmy Carter, George W. Bush, Bill Clinton te, preko svoje majke bjelkinje - Barack Obama. Trumpovi preci došli su u Ameriku nakon što je ukinuto ropstvo.

Opisujući kako je istraživanje rađeno, iz Reutersa navode kako su uzeli u obzir samo dokaze o robovlasništvu nakon osnutka SAD-a. Svoje istraživanje ograničili su, zatim, na izravne potomke u današnjoj eliti, umjesto da slažu rasprostranjena obiteljska stabla koja uključuju i njihove daleke rođake.

image

George W. Bush

Handout/Afp
image

Barack Obama

Philip Davali/Afp

Obiman posao uključio je puno istrage, čitanja dokumenata starijih od stotinu godina, uspoređivanja i višestrukog provjeravanja podataka što je radio tim Reutersovih novinara istražitelja, ali i certificirani genealozi koje je Reuters angažirao.

Identificirali su, na koncu, 118 ljudi čiji preci imaju veze s robovlasništvom: 100 članova 117. kongresa, 11 guvernera, pet predsjednika te dvoje od devet sudaca Vrhovnog suda.

image

Jimmy Carter

Juan Barreto/Afp

S obzirom na to koliko je temeljito rađen ovaj projekt (u mnogim je slučajevima Reuters identificirao pretke za koje su postojali čvrsti dokazi da bili robovlasnici, ali uz nedovoljno temeljne dokumentacije da bi bili sigurni, pa to stoga nisu uzimali u konačni zbir) postoji vjerojatnost, što potvrđuju i stručnjaci, da je pripadnika današnje političke elite čiji su preci bili robovlasnici zapravo puno više od 118.

image
Erin Scott/Afp

Svakoj osobi čiji su preci povezani s robovlasništvom Reuters je uputio pismo u kojemu je opisan projekt te priložena kopija obiteljskog stabla koje su izradili i prateća dokumentacije (oporuke, popisi itd.) Svatko od njih pismo je dobio do 1. svibnja; ostavljeno im je više od mjesec dana da pregledaju, komentiraju ili ospore nalaze novinara, no dosad to nitko nije učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:24