StoryEditorOCM
Svijetsvečana ceremonija

Austrija i dalje u znaku sinjske Alke: u bečkom dvorcu Schönbrunnu sve se pratilo s velikim zanimanjem

Piše Toni Paštar
18. lipnja 2023. - 19:27

Fantastični prikaz Alke u subotu u Badenu dobio je nastavak u nedjelju prijepodne defileom alkarske povorke unutar dvorca u Schonbrunnu gdje je najčešće spominjana riječ bila "fantastično".

Tisuće gostiju u tom najpoznatijem bečkom dvorcu ostali su zatečeni, jer nastup alkarske povorke nije bio najavljen, pa su objektive svojih kamera usmjerili na alkare, alkarske momke i sinjske glazbare koji su stvorili veličanstveni ugođaj. Alkari su se okupili na rubu dvorca gdje su već u ranim jutarnjim satima dopremili konje s hipodroma u Badenu.

image
Sasa Buric/Cropix

Defile su predvodili članovi Časnog alkarskog suda Boško Vladović, predsjednik, te dr. sc. Tomislav Župić i Mladen Pletikosić kao članovi. Iza njih su skupinu gostiju i uzvanika predvodili dr. Stipe Jukić, predsjednik i dr. Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva, Josip Šušnjara, hrvatski poduzetnik u Beču koji je bio glavni organizator gostovanja alkara u Badenu i Beču, ministar Šime Erlić kao predstavnik hrvatske Vlade pod čijim se pokroviteljstvom odvijao ovaj alkarski projekt, župan Blaženko Boban i drugi.

Iza njih četu alkarskih momaka predvodio je harambaša Ivo Vukasović Parin. Potom su u povorci nastupili alkarski vojvoda Mario Šušnjara sa svojom pratnjom, a barjak VAD-a zbog spriječenosti Mate Bilobrka odlukom vojvode nosio je alkar Petar Tomašević. Posljednji u povorci, koji su izmamili najviše pljeska i privukli daleko najveću pažnju turističkog mnoštva bili su alkari kopljanici.

image
Sasa Buric/Cropix

Cijela alkarska povorka zajedno s gostima fotografirala se ispred dvorca, a onda su krenuli na vidikovac Gloriete koji je u sastavu dvorca, a s kojega se kao na dlanu vidi cijeli Beč.

Iako pod dojmom divljenja sadržajima Schonbrunna među alkarima se prepričavala subotnja "Pokazna Alka" u Badenu, posebno njena dva detalja. Prvi je doista fantastični završetak prikaza Alke kada je slavopobjednik Frano Talaja zaključio natjecanje pogotkom "u sridu".

Za drugi detalj pobrinuli su se vremenski uvjeti jer je za vrijeme prikaza Alke pljusnulo s neba, a potom su se iznad hipodroma u Badenu pojavile čak dvije duge. Taj vremenski fenomen povezan je sa starom pričom kako se samo alkari hvale da imaju momka. Jesu li poslije dviju duga u Badenu svi alkari ostali alkari i svi momci momci... Sve to zli jezici pripisuju redateljici Dori Rudžjak Podolski koja je autorica sveukupnog scenarija predstavljanja Alke u Badenu i Beču. O svemu imamo izjave dijela aktera.

image
Sasa Buric/Cropix

- Odjek nastupa alkara i predstavljanja Sinjske alke u Badenu i Beču bio je odličan, iznad očekivanja. U Badenu smo očekivali pet tisuća posjetitelja, a imali smo ih više od sedam tisuća. Događaj je odlično popraćen u austrijskim medijima, vjerujem i u hrvatskim. Publika je bila oduševljena. Sami završetak Pokazne Alke bio je spektakularan.

Imali smo brdo posla oko priprema. To smo uspješno odradili mi iz Beča uz pomoć ljudi iz Viteškog alkarskog društva i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Sinja. Ovo je povijesni dan za Sinjsku alku. Nastavljamo dalje. Nazdravit ćemo šampanjcem za ostvareno, a onda ćemo dogovoriti nove zadaće - kazao nam je Josip Šušnjara, hrvatski poslovni čovjek iz Pule koji u Beču ima skupinu tvrtki od kojih se jedna bavi organizacijom velikih skupova.

image
Sasa Buric/Cropix

- Duži niz godina pratim Alku. Dobio sam poziv predsjednika dr. Jukića i alkarskog vojvode Šušnjare, obećao sam doći i ispunio sam obećanje. Alka i Hajduk su naslonjeni jedno na drugo, povezani smo i međusobnim sponzorstvom. Hajduk ide u Europu, zadnjih godina, istina, nešto malo manje, pa nam je posebno drago da je i Alka zakoračila u Europu. Mi, da se ispravim, jesmo u Europi, ali je lijepo i poželjno da i druge europske zemlje upoznaju našu kulturu i povijest. Tek kada se Alka doživi iz blizine vidi se koliko je ona moćna. Zbog svega toga drago mi je biti na ovom mjestu i u ovom društvu - rekao nam je Lukša Jakobušić, predsjednk Hajduka.

- Veliki je ponos biti dio jedne ovakve priče. U startu smo znali da će ova priča biti složena, ali da će ostvariti ovakve efekte nismo mogli ni sanjati. Ključno je da su ova Alka i alkari i predstavljanje Alke u Badenu i Beču samo slika turizma kakvog Dalmatinska zagora zaslužuje, a koji je utemeljen na kulturi, ponosu, ljepoti našega kraja, očuvanju tradicije i najvišim vrijednostima.

image
Sasa Buric/Cropix

Mora se odvijati turistička priča očuvanja kulturno-povijesnih vrijednosti, konjičkog sporta i UNESCO-ove baštine. Ništa ispod vrhunskog. Beč je startno mjesto predstavljanja Alke Europi. Alka je sloboda, očuvanje našega načina života, najviši ponos i sve što trebamo očuvati. Ona je naše autentično i neusvojivo. Dobrodošli su svi koji to cijene i rado ćemo ih sve ugostiti, vjerujem u puno većem broju nego do sada - istaknula je Ivana Vladović, direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

image
Sasa Buric/Cropix

- Ja živim u Beču, ovdje kod dvorca Schonbrunn. Rođena sam Sinjanka, ali više od pola stoljeća sam ovdje. Morala sam ovo vidjeti. Vrijedilo je doći. Ovo je doista fantastično. Moji austrijski prijatelji nisu vjerovali da je Alka onakva kakvom sam im je ja opisivala. Sada su se sami u to uvjerili – kazala nam je Vjera Cikoja, Bečanka sinjskih korijena.

Bogata kulturna baština i gastronomske delicije

Za prezentiranje nematerijalne kulturne baštine bila je zadužena Monika Vrgoč, direktorica TZ-a grada Sinja. Ona nam je nabrojila što je sve predstavljeno.
S popisa pod zaštitom UNESCO-a predstavili smo Nijemo kolo Dalmatinske zagore u izvedbi KUD-a Milan Begović iz Vrlike, Dalmatinsku klapsku pjesmu u izvedbi klape Sinj te ojkavicu i reru u izvedbi članova Udruge za očuvanje baštine cetinske krajine.

Još smo predstavili tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja u izvedbi Ivana Knezovića, izradu lula i kamiša iz Zelova predstavio je Ivan Delaš, alijas baba Manda, predstavljena je izrada cetinske lađe ŠRU Didovina iz Otoka, pripremu sinjskih arambaša prezentirali su učenici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića iz Sinja sa svojim mentorima, a sir iz mješine predstavila je Ljuba Bulović iz Bitelića.

Također je predstavljeno umijeće izrade opanaka od strane Ljiljane Vojković iz Gale, kako se pletu košare od pruća prikazala je Ivanka Munivrana, a obje su članice KUD-a "Krenica". Tkanje na talačkom stanu prikazala je Branka Marinović iz KUD-a Cetina, a OPG Edo, našega barba Ede Crljena, napekao se uštipaka prikazujući posjetiteljima ovog predstavljanja kako se priprema poznata sinjska delicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:36