StoryEditorOCM
RegijaLAŽNA UZBUNA?

Vučić najavljuje kupnju Rafalea, ali Macron vjerojatno neće pristati. Analitičarka iz Washingtona objasnila zašto

Piše Vijesti SD
9. travnja 2024. - 18:03

Posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića francuskom kolegi Emmanuelu Macronu protječe u izmjeni toplo-hladnih izjava. Francuski predsjednik traži procesuiranje odgovornih osoba za oružani sukob u Banjskoj na sjeveru Kosova, a ujedno naglašava posvećenost svoje države europskoj budućnosti Srbije. Sa svoje strane, Aleksandar Vučić evocira uspomene na francusko-srpsko savezništvo iz Prvog svjetskog rata i najavljuje kupnju borbenih aviona Rafale. 

Upravo je najava kupnje aviona koje je prethodno kupila Hrvatska izazvalo najviše interes u našoj državi. Ali, reakcije je bilo i na drugim adresama. Ivana Stradner, suradnica Fondacije za obranu demokracije iz Washingtona, na svom Twitter nalogu je napisala:

- Smiješno je vidjeti da Macron kaže da je Francuska posvećena europskoj budućnosti Srbije. Kada, zapravo, Vučić ne želi članstvo u EU. Želi biti na „EU putu“ (kako ga on naziva) kako bi dobio europski novac za svoj politički opstanak dok istovremeno surađuje s Kinom i Rusijom

Jedina dobra vijest s ovog sastanka, ističe Stradner, je da je Macron navodno zatražio od Vučića da krivci za napad u Banjskoj na Kosovu moraju odgovarati. Vidjet ćemo hoće li Vučić ispuniti ono što je obećao. Ne iznenađuje što je Vučić obećao Macronu da će to srediti poslije izbora… samo da bi dobio više vremena - napisala je Stradner.

Po Stradnerovoj, Vučić najavom kupnje francuskih aviona zapravo pokušava kupiti političke poene na Zapadu.

- Navodno je Vučić najavio i novi ugovor oko francuskih Rafale aviona. Vučić ima dugu povijest obmanjujućih i neistinitih izjava pa bih ipak pričekala jer ne vjerujem da bi mu Macron prodavao avione dok se u regiji sprema još jedna kriza. Vučiću ne trebaju tenkovi i zrakoplovi da bi ostvario svoje sigurnosne ciljeve na Balkanu (on djeluje preko paravojnih skupina). Međutim, voli potpisivati ​​ugovore o suradnji po pitanju obrane jer zna da Zapad voli novac.

Macron ima dugu povijest donošenja nekih užasnih vanjskopolitičkih odluka, ali sumnjam da ne može prozreti Vučića. Macron koristi kartu “srpsko-francuskog povijesnog prijateljstva” s Vučićem kako bi ga pokušao uvjeriti da se probudi. Ovo je posljednja Vučićeva prilika da popravi stvari prije nego ponovno eskalira u regiji - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:38