StoryEditor
Regijatužna vijest iz niša

Tragedija u Srbiji: osmogodišnji dječak umro od korone. Nije mu pomogao ni respirator, ni plazma oporavljenih pacijenata. Bolovao je od mišićne distrofije

Piše D.K.
26. travnja 2021. - 12:56

Osmogodišnji dječak u Srbiji umro je od koronavirusa.

Učenik prvog razreda osnovne škole Dušan P. iz Vladičinog Hana primljen je 8. travnja u Kliniku Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu zbog obostrane upale pluća i potvrđene infekcije koronavirusom. Cijela dječakova obitelj bila je pozitivna na covid.Osamnaest dana kasnije, tj. noćas, preminuo je – priopćili su iz Kliničkog centra u Nišu.

 Nejaki pacijent je inače bolovao i od mišićne distrofije te mu se i zbog toga zdravstveno stanje naročito pogoršalo. Sedmog dana od prijema u bolnicu stavljen na respirator zbog nemogućnosti samostalnog disanja, te je više puta primao derivate krvi i plazmu rekonvalescenata – objavili su srbijanski liječnici. Zbog akutnog kliničkog pogoršanja, usprkos svim intervencijama, reintubiran je 25. travnja, a dan kasnije je podlegao.

- U toku noći s 25. na 26.04.2021. došlo je do naglog pada saturacije i srčane frekvecije. Primijenjene su sve mjere bolničke reanimacije, ali organizam malog pacijenta nije na njih odreagirao – objavila je bolnica.

 U Srbiji je neki dan od koronavirusa umrla i tek novorođena beba. Zarazila se u majčinoj utrobi.

Najmlađa žrtva korone u Hrvatskoj dosad je dječak u dobi od 10 godina, koji je ovoga siječnja preminuo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Dječak nije prethodno bolovao, no covid je u njegovu organizmu prouzročio  multisistemski upalni sindrom. Riječ je o vrlo rijetkom i iznimno opasnom sindromu koji pogađa djecu od dvije do 15 godina, a koji je detektiran u travnju prošle godine u SAD-u i Velikoj Britaniji kod djece oboljele od covida-19. Poremećaj ima značajke slične sindromu toksičnog šoka i Kawasakijeve bolesti, te izaziva upalu krvnih žila po cijelom tijelu.

 - Upala može ograničiti protok krvi i oštetiti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može biti posljedica imunološkog odgovora na prisustvo koronavirusa SARS-CoV-2 - objasnio je u stručnom radu Kwang Sik Kim, dječji infektolog u centru Johns Hopkins. Najčešće se javlja u roku od četiri tjedna od izloženosti virusu.     

item - id = 1094079
related id = 0 -> 1129247
related id = 1 -> 1129246
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 16:41