StoryEditor
Regijanova poglavlja

Srbija je uskoro još jedan korak bliže ulasku u EU, iz Bruxellesa najavljeno da su se članice složile oko toga da otvore Klaster 4

Piše Hina
7. prosinca 2021. - 19:21

Države članice Europske unije (EU) postigle su suglasnost o otvaranju klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, u pregovorima o članstvu sa Srbijom, javila je u utorak Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.

Tu odluku bi na sastanku u srijedu 8. prosinca službeno trebali usvojiti veleposlanici zemalja članica Unije, što bi Srbiji, poslije dvogodišnjeg zastoja u eurointegracijama, omogućilo korak naprijed u pregovorima o članstvu u EU.

Srbija u 2020. godini - prvi put u šest godina od početka pristupnih pregovora s Unijom, nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a zatvorila je samo dva od ukupno 35.

Europski parlament ocijenio je u svibnju da Srbija nazaduje u pogledu reformi potrebnih za pristupanje eurobloku te je izrazio zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Kine i Rusije u zemlji.

Europska Komisija preporučila je u listopadu da Srbija otvori dva klastera u pristupnim pregovorima i u godišnjem  izvješću ocijenila da je obavljen važan posao u usklađivanju sa zakonodavstvom EU-a, poglavito u području oporezivanja koje obuhvaća Klaster 3, te energetike i zelene agende za Klaster 4.

Otvaranje Klastera 4 očekuje se na Međuvladinoj konferenciji 14. prosinca, nakon sastanka Vijeća ministara općih i europskih poslova EU-a.

U okviru tog klastera bit će otvorena istodobno četiri nova poglavlja - 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ transeuropske mreže te poglavlje 27 o okolišu i klimatskim promjenama.

Srbijanska ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocijenila je da odluka zemalja članica EU-a o suglasnosti za otvaranje Klastera 4 predstavlja "priznanje za ostvarene rezultate na polju transporta i energetike" i "poticaj daljim reformama" važnima za "razvoj Srbije, njezinu budućnost i bolju kvalitetu života građana". 
 

item - id = 1149369
related id = 0 -> 1160290
related id = 1 -> 1160289
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 09:09