StoryEditorOCM
Regijapijetet iznad svega

Ravnatelj je odbio ugostiti, a švedska veleposlanica odala počast žrtvama Srebrenice: ‘To osjećam kao ljudsku obvezu‘

Piše vijesti sd
7. veljače 2024. - 13:00

Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić odbio ugostiti veleposlanicu Švedske Helenu Lagerlöf, zbog toga što ona nije otkazala posjet načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću, ona je ipak odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Veleposlanica je položila vijenac i odala počast žrtvama genocida te je kazala da je to bio glavni cilj njezina posjeta.

"Stav švedske vlade, kao i moj osobni, o ovom pitanju su isti - mi solidarno stojimo uz žrtve, preživjele i obitelji koje tuguju za svojim voljenima. Švedska vlada kao i ja osobno smo čvrsto uvjereni da su sve akcije i izjave koje umanjuju ili negiraju genocid u Srebrenici duboko uznemirujuće i protivne temeljnim civilizacijskim vrijednostima", poručila je Lagerlöf, piše Klix.ba.

Ona je tu poruku prenijela i djelatnicima Memorijalnog centra u Potočarima kao i svoju duboku zahvalnost za nemjerljiv posao koji obavljaju na polju istraživanja i dokumentiranja te na njihovom doprinosu u očuvanju povijesti te suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju genocid.

"Nažalost, naš sastanak je bio otkazan. Ja sam i nakon toga odlučila otići i odati počast žrtvama jer to osjećam kao ljudsku obavezu i kao diplomatkinja i kao gošća u ovoj državi", rekla je švedska veleposlanica.

Ona je poručila da je njen diplomatski protokol nakon posjeta mezarju uključivao sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice koji imaju svoje terenske urede u Srebrenici, kao i s lokalnim izabranim političkim predstavnicima.

Tokom ovih sastanaka podsjetila je dužnosnike šta je svrha njezina posjeta, te na njihovu obavezu da potiču procese pomirenja, mira i poštovanja. Također, pozvala ih je da se obavežu da kontinuirano rade na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude koji žive na ovom prostoru.

image

‘Švedska vlada kao i ja osobno smo čvrsto uvjereni da su sve akcije i izjave koje umanjuju ili negiraju genocid u Srebrenici duboko uznemirujuće i protivne temeljnim civilizacijskim vrijednostima‘, rekla je Helena Lagerlöf

Elvis Barukcic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:51