StoryEditorOCM
Regijaprosvjedi i blokade

Opet vrije u BiH: u više gradova najavljena okupljanja ‘za obranu Republike Srpske‘; Ministar Isak: To nećemo dopustiti!

Piše vijesti sd
1. rujna 2023. - 13:31

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH za danas u 18 sati najavljeno je “mirno okupljanje građana za obranu RS”, koja bi se trebala organizirati na nekoliko lokacija u Bosni i Hercegovini. Prosvjedi i blokade organiziraju se u znak podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. predsjednika „Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu, a nakon što je MUP KS, iz sigurnosnih razloga, zabranio okupljanje ispred Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu, javlja Dnevni avaz.

Okupljanje će biti održano u Doboju, Loparama, Istočnom Sarajevu i Nevesinju. Na najave blokada entitetske crte oštro je reagirao ministar unutarnjijh poslova FBiH Ramo Isak. On je kazao da će takva okupljanja biti spriječena.

- Kratko i jasno - mi to nećemo dopustiti! Oni ne smiju izići, ne smiju to učiniti i sve što je u skladu sa zakonom, mi ćemo poduzeti. Ako netko postupi nezakonito, mi ćemo poduzeti sve mjere i radnje da ih uklonimo s tih pozicija. Dat ćemo do znanja da se nitko ne može zezati s državom i nezakonito ponašati - kazao je Isak.

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović smatra da se u ovom slučaju ne može govoriti o ugrožavanju Daytonskog sporazuma.

- Ipak je ovo okupljanje građana koji iskazuju svoj prosvjed, usprkos tome što on ima političku konotaciju. Naravno, policija nakon završetka okupljanja treba uspostaviti normalan protok prometa i kretanja – naveo je Hadžović.

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović, međutim, upozorava da je blokada prometnica između dva entiteta protuzakonita radnja koja podliježe Kaznenom zakonu BiH.

- Nadležnost po tom pitanju dijele entitetski MUP-ovi, koje koordinira Ministarstvo sigurnosti BiH, jer je ovo državno ministarstvo nadležno za organizaciju i usaglašavanje entitetskih MUP-ova i MUP-a Distrikta Brčko u ostvarenju sigurnosnih zadataka u interesu BiH. Ministar, po potrebi, može entitetskim MUP-ovima predložiti uključivanje i SIPA-e, OSA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH – pojasnio je Ahatović.

Dodaje da je u redoslijedu poteza i hijerarhiji, ovisno o stupnju opasnosti, sljedeća stepenica Predsjedništvo i Parlament BiH, koji odobravaju upotrebu Oružanih snaga, u skladu sa Zakonom o obrani BiH.

U skladu s Aneksom 1A Daytonskog sporazuma, EUFOR ima pravo “pratiti i sprečavati ometanje kretanja civilnog stanovništva, izbjeglica i prognanika, te na primjeren način reagirati na namjerno nasilno ugrožavanje života i osoba”.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) je pozvao građane na izlazak na "međuentitetske linije" u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju, te je na press-konferenciji upitao "kako bi bilo da se u RS nekom od Bošnjaka zabrani neko okupljanje".

Obratio se i federalnom ministru Rami Isaku, koji je kazao kako država nipošto neće dopustiti takva okupljanja. Kovačević je rekao da Isak "nema nadležnost raditi bilo šta na teritoriju Republike Srpske".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:00