StoryEditor
Regijatabloidi: zadnja crta obmane

Batman i Superman su ‘out‘: Kako je Vučić preživio 8998 atentata i 6357 laži na račun svoga brata, zatim lezbo napad s Kosova i sve paklene planove zapadnih sila kojima ‘smeta jaka Srbija‘

21. listopada 2021. - 20:30

Kada Aleksandar Vučić miroljubivim tonom kaže da mu ne pada na pamet nikoga vrijeđati ili odgovarati na nečije "niske i plitke uvrede", onda samo treba osluhnuti što će idućih dana govoriti – njegov imenjak Vulin.

Aktualni ministar unutarnjih poslova ujedno je i dežurni Vučićev trbuhozborac, zadužen za izgovaranje onoga što predsjednik Srbije i prvi čovjek Srpske napredne stranke zapravo misli, ali koji put, iz čisto taktičkih razloga, ne želi ili ne može javno izreći.

Samo, nije ni Vulin svemoguć. E, pa baš zato postoje – tabloidi bliski vlasti. Od Kurira do Informera, a tu su i Alo!, Objektiv, Srpski telegraf...

Oni su – naravno, uz tv programe pod kontrolom vlasti - ključni dio Vučićeve propagandne mašinerije, a iz njihovih je naslova i uređivačke politike lako prepoznati i najvažniju intenciju kad je u pitanju obraćanje (prvenstveno) domaćoj javnosti – kreiranje i (p)održavanje atmosfere permanentnog izvanrednog stanja, u kojem samo jedna osoba može spasiti Srbiju i Srbe, u "otadžbini" i izvan nje. Pogađate, to nije ni Batman, ni Superman niti bilo koji drugi superjunak. Jedan je Aleksandar Vučić.

image
Pa ti vidi...

Jasno da predsjednik Srbije nije prvi političar koji je svjestan kako kampanja za nove izbore s trenutkom objave rezultata upravo završenih izbora - to zna i svaki brucoš Fakulteta političkih znanosti - ali u nekim dimenzijama kontinuiranog "ispiranja mozga" potencijalnih glasača ipak, blago rečeno, on i njegov PR tim uistinu pretjeruju.

Načelno, naslovi koji vrište s naslovnica tabloida mogli bi se podijeliti na više grupa. Iako više-manje svi funkcioniraju po istoj matrici reagiranja na dnevne povode-događaje i poprilično su predvidivi.

image
Svaka sličnost s naslovnicama stripova nije plod vaše mašte

Imamo naslove koji glorificiraju Vučićev lik i djelo kroz izravne napade na oporbu i kritičare vlasti ("Mrzi Srbiju za pare!", "Oni hoće građanski rat", "Šiptarima pomažu Đilas i Hrvati"). Svatko tko se istakne u kritici vladajućih, može računati na "besplatnu reklamu" u tom smislu.

Zatim bi se moglo govoriti o naslovima u službi obračuna s (političkim) otpadnicima, ljudima koje je Vučić iz raznih razloga prekrižio i na njih više ne računa ("Zavera: ko bi najviše profitirao uklanjanjem Vučića", "Ljudi iz MUP-a hteli da sruše Vučića!", "Spremali puč", "Znam ko je planirao moj infarkt", "Stefanović vrbovan da sruši Vučića!", "Vučić krstio Nebojši decu, a on mu spremio svilen gajtan")...

image
Žrtva na plaći predsjednika države

Najveći broj naslova otpada na hvalisanje Vučićevim dostignućima i njegovom nesebičnom žrtvom za Srbiju i srpski narod ("Vučić ne da bankama da deru narod","Penzioneri: Hvala Vučiću što nas pazi!", "Vučića ne pljuju samo u vremenskoj prognozi!", "Vučićev plan za spas Srbije", "Vučić mi je spasao troje dece", "Boriću se za Srbiju bez obzira na cenu", "Udar na Vučića spolja i iznutra", "Vučić: Aman, ljudi, ostavite mi decu na miru!", itd.). Tabloid Objektiv je izbrojao i kako je na račun brata aktualnog predsjednika Srbije, Andreja Vučića, u "brutalnoj kampanji interesnih grupa", izneseno točno 6357 laži, iza čega stoji dio oporbe, i sve to "dok Srbija nezaustavljivo napreduje"...

image
Ako niste znali...

Posebna su cjelina naslovi zaduženi za revizionistički pogled na noviju povijest i popravljanje imidža Srbije ("Mladić osuđen za genocid zbog greške u prevodu", "U Srebrenici nije počinjen genocid", "Istina o granatiranju Dubrovnika"). Ujedno su, po potrebi, i u službi zatezanja odnosa s prvim susjedima ("Pederi i satanisti vladaju Crnom Gorom", "Milo hoće Crnu Goru bez Srba", a valja primijetiti i kako je "Ustaško ludilo!" relativno čest naslov, neovisno o povodima iz same Hrvatske; odnosno, bilo da je riječ o nekom konkretnom "ustašovanju" besprizornih likova s margina ovdašnje političke scene ili se uredništvo naprosto, eto, u trenucima naročite kreativnosti ili dokolice, prisjetilo zlodjela iz doba NDH).

image
Attila Kisbenedek/AFP

Posebnu maštu urednika koji rade na naslovnicama tabloida bude tekstovi na temu "raskrinkavanja" svjetskih urota protiv Srbije, SPC-a i samog Vučića ("Stranci su planirali da Vučić umre od srca", "Operacija infarkt još traje!", "Udar na Srbiju na 7 frontova", "Kap otrova u ručak Vučiću!", "SPC mora da nestane zbog ova 4 razloga", "Lezbo atak sa Kosova na Srbiju", "Zapad Srbiji sprema crni septembar", "Sprema se jak udar na Vučića i Srbiju", "Vaskrsao srbomrzac", "Vučić im je kriv što je živ", "Ovo nas čeka do Nove godine: Satiranje Srbije u pet faza", "Milovi satanisti hteli da spale Srbe", "Srbija im smeta jer štrči po uspehu", "Vučiću spremaju krvav kraj", "5 ambasadora brutalno ucenjivalo Vučića", "Mafijaši, tajkuni i stranci pokušavaju da otmu vlast", a tu se zna provući i suptilna priprema javnosti na očito neizbježne događaje iz bliske budućnosti: "Ako ne priznamo Kosovo, uzet će nam RS i Vojvodinu").

Naravno, nisu baš svi na tom svijetu protiv Vučićeve Srbije, kako bi netko možda olako zaključio pregledavajući naslovnice tabloida (držali smo se onih iz ove kalendarske godine) čiji naslovi prečesto podsjećaju na loše stripove i jeftine krimiće s kioska.

image
U obrani predsjedničke obitelji

Ima i naslova koji slave – prijatelje Srbije. Naravno, to su oni koji naglašavaju bliskost i prijateljske odnose s Rusijom i jednako svemoćnim Vladimirom Putinom; kao i naslovi koji kroz obljetničko evociranje nekih važnih i uspješnih epizoda iz novije nacionalne povijesti imaju za cilj uzdizanje nacionalnog ponosa do nebesa ("Putin upozorio: Počinje napad na Srbiju", "Rusi raskrinkali zaveru: NATO pakt napada SPC u Crnoj Gori", "Vučić, Putin i Si spasavaju Srbiju", "Srpski gromovi obarali apače kao muve")...

Zbog svega ovoga, zapravo ne čudi što je društvena mreža Twitter prije dva mjeseca označila navedene provladine medije, na njihovim profilima, kao i ispod svakog njihovog posta, natpisom "Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije“. Tu su "značkicu" na svojim Twitter profilima zaradili Kurir, Tanjug, Informer, Politika, Srpski telegraf, B92 , kao i RTS, Pink.rs, Televizija Happy te Prva TV...

image
Teorije urote i korote

Sve to može se promatrati i kao kronika manipuliranja novinarskom profesijom, ali i kao zabrinjavajući podsjetnik na vrlo sličnu praksu demoniziranja protivnika iz ratnih devedesetih, odnosno, vremena velikosrpske politike Slobodana Miloševića.

Kako je na ovu temu za tjednik NIN kazao poznati beogradski pisac Filip David, ta "sumanuta strast proglašavanja izdajnika jedan je od najbezočnijih, najprimitivnijih i najopasnijih oblika razračunavanja s neistomišljenicima".

image
Hajka na Natašu Kandić


"Po naređenju s političkog vrha, tu vrstu etiketiranja prihvaćaju vojnici vladajuće partije, a provodi ga teška artiljerija potkupljenih medija. Opravdana kritika svemoćne vlasti proglašava se antidržavnim djelovanjem, antisrpstvom, antipatriotizmom, što je uvod u političku i medijsku izolaciju, poruka svakom nezadovoljnom ili pobunjenom pojedincu da se verbalno nasilje lako može pretvoriti i pretvara se u tjelesno", dijagnosticirat će David koji je, kao dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, i sam bio žrtva političkih čistki početkom devedesetih, ujedno i utemeljitelj Beogradskog kruga, udruženja neovisnih intelektualaca koji su se protivili potezima Miloševićeve vlasti.

image
Zbilja, zašto su Hrvati toliko ljubomorni na propagandnog maga? Ah, da, zbog BDP-a...

David u retorici Vučićeve vlasti vidi i izravnu vezu s događanjima iz devedesetih: "Bilo bi naivno vjerovati da je sintagmu 'srpski svet' smislio ministar Vulin i da bi on smio takvo što izgovoriti da nije dobio blagoslov s najvišeg mjesta. Svi bliski suradnici predsednika Vučića govore isključivo ono što predsednik misli. 'Srpski svet' izaziva blagu jezu kod naših susjeda, a vjerujem i u Europi jer nas vraća u devedesete i ratne tlapnje o Velikoj Srbiji, Velikoj Hrvatskoj i Velikoj Albaniji"...

image
Kad mediji glume pretorijance...

Zato i Katarina Živanović u dnevnom listu Danas, jednom od rijetkih medija u Srbiji koji je kritički raspoložen prema Vučićevoj vlasti, konstatira: "Tabloidi postoje svuda u svijetu, ali samo u Srbiji država ima svoje tabloide. Srpska napredna stranka, odnosno njezin predsjednik Aleksandar Vučić, faktički je urednik svih vodećih tabloida u zemlji, u kojima se od njegovog dolaska na vlast 2012. nije pojavio nijedan kritički tekst o njemu. Osim u Kuriru, i to u dva navrata, posebno u fazi 'Srbijo, izvini' koja je kratko trajala, dok se tadašnji vlasnik Aleksandar Rodić nije pomirio s Vučićem".

image
Srebrenica? Što je to?!

Predrag Popović, zamjenik glavnog urednika magazina Tabloid i bivši Vučićev suradnik u tabloidu Pravda, kaže kako Vučiću bliski mediji "šire političku patologiju", a "naročito se ističu u podjeli društva i proizvodnji neprijatelja koji rade o glavi njihovom glavnom uredniku Vučiću".

"Sudeći po naslovnim stranama naprednjačkih biltena, Vučić je preživio 8998 nepostojećih atentata, koje su na njega pripremali agenti SAS-a, albanski teroristi, mudžahedini, zli tajkuni poput Miroslava Miškovića, kriminalci Luka Bojović i Radoje Zvicer, razni oporbenjaci i tko sve ne", ironičan je Popović.

image
Da ne povjeruješ: "Šešelj otkriva..."

Rade Veljanovski, profesor beogradskog Fakulteta političkih znanosti u mirovini, zato zaključuje kako srbijanski domaći tabloidi nisu "pod utjecajem“ vlasti, nego su - njezin produkt.

"Oni su dio njihovog propagandnog aparata. To traje godinama i dokaz da je medijski sistem u Srbiji, koji je poslije 2000. krenuo u neku demokratsku reformu i počeo ličiti na europske standarde te se prilagođavati europskom regulatornom okviru, ipak napravio veliki korak unazad. Trebat će još mnogo vremena da se to promijeni, ali s ovom vlašću, to neće biti moguće", pesimističan je Veljanovski.

image
Dogodi se...

Uostalom, nakon što se načudite "pakelnom šundu" naslova tabloida, kao zadnje crte obmane jednog režima s očitim autokratskim sklonostima, pesimizam se nekako sam nameće kao dominantan osjećaj.

Barem tabloide ne treba čitati između redaka.

image
Tabloidna histerija teško da može biti učiteljica (su)života
image
Ludovic Marin/AFP
image
Kampanja protiv Đukanovića svim sredstvima
image
'Svešteno lice' u službi Vučićevog PR-a
image
Spasitelj. Ne Bojsi, Vučić!
image
Urota je razotkrivena!
image
A strijelac je...
image
Možda niste znali...
image
Dominacija do posljednjeg retka... tabloida
image
Vučić u ulozi žrtve
image
Što ti je bratska suradnja!
image
Mafijaši, tajkuni i stranci... svi su se urotili protiv Vučića
image
Neprijatelji ne štede niti djecu... Istina, sin odavno nije maloljetan, a i voli se družiti sa sumnjivim tipovima
image
Briga za građane iznad svega
item - id = 1136933
related id = 0 -> 1148972
related id = 1 -> 1148845
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 00:42