stdClass Object ( [id] => 1062515 [title] => Haag je prije šest godina Šešelja pustio jer je ‘umirao‘. Ali taj zločinac nikad nije bio življi, rak mu je ‘nestao‘, a on i dalje širi mržnju [alias] => haag-je-prije-6-godina-seselja-pustio-iz-zatvora-jer-je-umirao-ali-taj-zlocinac-nikad-nije-bio-zivlji-rak-mu-je-nestao-a-on-i-dalje-sipa-mrznju [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ratni zločinac Vojislav Šešelj nastavlja svoju misiju žive antireklame Haaškoga suda, kao i onu primarnu – dežurnoga srbijanskog širitelja ideologije mržnje, straha i netrpeljivosti.

Nakon što je zbog liječenja karcinoma svojedobno pušten iz Haaga, šef Srpske radikalne stranke postao je nezaobilazna beogradska medijska figura koja jednakim intenzitetom puni i zabavne i političke emisije tamošnjih televizija. Nema te društvene teme kojoj samozvani četnički vojvoda, usprkos pravomoćnoj presudi od 10 godina zatvora za ratne zločine nad vojvođanskim Hrvatima, ne može biti dostojan začin.

Nedavno je tako pred kamerama gostovao i u raspravi o cijepljenju protiv Covida-19, te je pritom napao doktoricu Dariju Kisić Tepavčević, ministricu socijalnih pitanja i članicu srbijanskog Kriznog stožera. Na tvrdnju dr. Tepavčević da građane koji se odbiju cijepiti treba izolirati od većine, Šešelj joj je zaprijetio kako to neće ići:

 „Kao doktor ustavnog prava dobro znam da možete oko sebe staviti bodljikavu žicu i ograditi se od mene, ali ne smijete ograđivati mene od sebe. Kad sam u Haagu štrajkao glađu sud je naredio liječnicima da me na silu hrane: u Srbiji bi se lako našla takva bagra među doktorima, ali tamo nije!“ – moralizirao je pred kamerama ratni zločinac.

Nahvalivši nedavnog izbornog pobjednika u Banjoj Luci Draška Stanivukovića kao „veliki potencijal“, Šešelj je u zadnjim medijskim istupima na Hepi TV-u otpisao Milorada Dodika kao čovjeka koji „previše radi greške“ i kojega je očito pregazilo vrijeme. Da mladi Stanivuković puno obećava Šešelj obrazlaže njegovom inteligencijom i hladnokrvnošću, no nije tajna da mu manje ne imponira ni njegovo poziranje s četničkim zastavama.

Za promocije Vojine zadnje knjige “U  Srebrenici nije bilo genocida” Šešeljevi su stranački batinaši napali i izbacili iz dvorane nekoliko prosvjednika iz nevladinih udruga, a osnivačicu Fonda za humanitarno pravo i antiratnu aktivistkinju Natašu Kandić oborili su na pod i gotovo iscipelarili.

Nasilje Šešelju, međutim, nije zatvorilo vrata srbijanskih medija. Nakon što je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na TV Pink nedavno prosvjedovao zbog dovođenja Šešelja u zajedničku emisiju, te upozorio urednike da legitimiranjem rasprava s ratnim zločincem sudjeluju u pravdanju srebreničkog genocida, „vojvoda“ je Čanka nazvao „govedom koje bi, da nije zaštitara, lako pretvorio u ćevape“.

Srbijanski ga novinari uredno tituliraju „dr. Šešeljem“ i gotovo svakodnevno zovu u neku od emisija. Rado je viđen i u onima zdravstvenoga karaktera, gdje priča o svojoj pobjedi nad karcinomom debelog crijeva koji mu je u Haagu navodno bio metastazirao i na jetru.

Nakon šest ciklusa kemoterapija i promjene načina života, svi tragovi bolesti su se povukli – hvali se danas Šešelj. Tajnu svoje brze rekonvalescencije nalazi u izbjegavanju loše haaške hrane i svakodnevnom ispijanju „soka od aronije, cvekle, peršuna, celera, šargarepe i još nekih mirođija“.

Makar mnogi sumnjaju da je bolest svojedobno izmislio kako bi ishodio svoje puštanje na slobodu, Šešelj priča kako se samo jako trudio "da drugi nikad ne primijete njegovu patnju".

Svojedobni stranački šef Aleksandra Vučića 2018. je godine pred rezidualnim Mehanizmom suda u Haagu osuđen na 10 godina zatvora, ali se na izdržavanje kazne nikad nije morao vratiti jer mu je u nju uračunat raniji 11-godišnji pritvor u Scheveningenu. Žalbeno vijeće je zaključilo kako je Vojislav Šešelj kriv za ratni zločin progona, deportacije i poticanja deportacija Hrvata iz Vojvodine.

U samo 19 dana, od 10. do 29. lipnja 1992. godine, Šešelj i šešeljevci su iz vojvođanskog sela Hrtkovci ubojstvima, prijetnjama i pljačkama protjerali oko 600 hrvatskih obitelji koje više tamo ne žive. Iste godine kad je Šešelj osuđen u Haagu, Srpska radikalna stranka u Hrtkovcima je tik do Katoličke crkve kupila kuću i tamo organizirala svoj „otadžbinski kongres“, slaveći 26.. godišnjicu progona Hrvata i drugih nesrba.

Na fasadi zdanja i danas noću svijetli veliki ćirilični neonski natpis „Kuća Vojislava Šešelja“, slaveći uspješnu kampanju (č)etničkoga čišćenja u ovom pograničnom vojvođanskom mjestu.

---

Četnički vojvoda

Četnički vojvoda i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj izlazi iz haškog pritvora, tako je glasiila vijest u svim medijima 07. studenog 2014. godine. 

Prenosimo vijest iz te godine: 

Zbog teške bolesti sud ga pušta na privremenu slobodu. Šešelj navodno boluje od raka debelog crijeva koji je, nakon ljetošnje kirurške intervencije, metastazirao u jetra, pisao je tada Tportal i srbijanski mediji. 

Njegov sin Aleksandar rekao je srpskim medijima da bi u Beogradu mogao biti već danas.

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, a dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) već su najavili veliki skup na kojem će se Šešelj obratiti građanima Srbije. Potpredsjednik SRS-a Milorad Mirčić izjavio je da će se u petak znati datum kad vođa radikala treba doputovati u Srbiju, ali je najavio da će naredne subote u Beogradu biti održan miting na kojem će govoriti Šešelj. Mirčić tvrdi da je sudsko vijeće ICTY-a donijelo 'odluku o bezuvjetnom puštanju' Šešelja, te da mu je uručen tekst te odluke.

'Da se u Srbiji živi bolje Šešelja bi dočekali kao veliku žrtvu. Pošto živimo jadno i bijedno, on će biti jedina nada i slamka spasa da nas izvede iz močvare u koju su nas galopirajuće uveli (premijer Srbije) Aleksandar Vučić i (predsjednik Srbije) Tomislav Nikolić', prenose mediji ocjenu Mirčića koji očekuje 'spontano okupljanje simpatizera SRS-a' povodom dolaska predsjednika stranke iz Haaga.

Ubrzo nakon što je objavljena odluka Haaga, pojavile su se informacije da je moguće da se Šešelj nagodio s Haškim sudom, piše u petak srpski Blic, dodajući da tako nešto dosad nije zabilježeno u praksi Suda.

'Vojislav Šešelj će jedino biti obavezan prisustvovati izricanju presude, kada i ako do toga dođe. Jedino ograničenje je da neće moći dobiti pasoš, jer je Tribunal tražio od Vlade Srbije da mu ga ne izda', rekao je Aleksandar Šešelj.

Prema njegovim informacijama, Šešelju je rečeno da se čak ne mora ni pisano obavezati Vladi Srbije, što je ona od njega tražila.

Zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarović rekao je Tanjugu da će Šešelj biti pušten na privremenu slobodu bez ikakvih uvjeta, odnosno da od njega nije traženo da prihvati garancije Vlade Srbije, ni bilo kakvo dodatno obvezivanje prema Raspravnom vijeću Haškog suda.

'U odluci su naveli da su uvjereni da Šešelj neće utjecati na svjedoke ni na integritet postupka i da će se po pozivu suda pojaviti na izricanju presude, ako ikad bude napisana', rekao je Šarović i istaknuo da to znači bezuvjetno puštanje na slobodu.

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Carle del Ponte, izjavila je da je odluka o privremenom puštanju Šešelja bila očekivana. Ostalo je nejasno kada će biti izrečena presuda, jer je suđenje završeno prije četiri godine.

'Pravo pitanje je što rade suci. Oni nisu bolesni, ako jesu - neka idu u mirovinu. Što rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima. Ako se slučajno dogodi da optuženik (Šešelj) umre prije presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudac i Sud, a ne bolest', komentirala je Hartmann, kako piše Blic.

Naglasila je da je ta situacija još jedan fijasko u radu Tribunala.

'Ako sudac nije u stanju, pošto je vidio i slušao optužbe, izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebao ga je prije četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovi čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira što ja mislim o Šešelju i što znam što je radio, jer sam kao novinarka bila svjedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne', objašnjava Hartmann, pisali su tada srpski i hrvatski mediji. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRAMOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => SRAMOTA 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-07 13:02:37 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-08 08:19:24 [modified_by] => 3073 [publish_up] => 2020-12-07 13:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1863 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/07\/15485546.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"927x627","k_15485546_1280.jpg":"1280x1280","k_15485546_1024.jpg":"1024x1024","k_15485546_640.jpg":"640x640","k_15485546_480.jpg":"480x480","k_15485546_340.jpg":"340x340","k_15485546_220.jpg":"220x220","o_15485546_1280.jpg":"1280x865","o_15485546_1024.jpg":"1024x692","o_15485546_640.jpg":"640x432","o_15485546_480.jpg":"480x324","o_15485546_340.jpg":"340x229","o_15485546_220.jpg":"220x148","h_15485546_1280.jpg":"1280x854","h_15485546_1024.jpg":"1024x683","h_15485546_640.jpg":"640x427","h_15485546_480.jpg":"480x320","h_15485546_340.jpg":"340x227","h_15485546_220.jpg":"220x147","pp_15485546_1280.jpg":"1006x1280","pp_15485546_1024.jpg":"805x1024","pp_15485546_640.jpg":"503x640","pp_15485546_480.jpg":"377x480","pp_15485546_340.jpg":"267x340","pp_15485546_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8158930 Threads: 1 Questions: 1686023168 Slow queries: 5025581 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112583227 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/haag-je-prije-6-godina-seselja-pustio-iz-zatvora-jer-je-umirao-ali-taj-zlocinac-nikad-nije-bio-zivlji-rak-mu-je-nestao-a-on-i-dalje-sipa-mrznju-1062515 [printLink] => /vijesti/regija/haag-je-prije-6-godina-seselja-pustio-iz-zatvora-jer-je-umirao-ali-taj-zlocinac-nikad-nije-bio-zivlji-rak-mu-je-nestao-a-on-i-dalje-sipa-mrznju-1062515?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234911 [name] => vojislav šešelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojislav-seselj [link] => /tag/vojislav-seselj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 304451 [name] => haag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => haag [link] => /tag/haag ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRAMOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Haag je prije šest godina Šešelja pustio jer je ‘umirao‘. Ali taj zločinac nikad nije bio življi, rak mu je ‘nestao‘, a on i dalje širi mržnju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15485546.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/07/15485546.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ratni zločinac Vojislav Šešelj nastavlja svoju misiju žive antireklame Haaškoga suda, kao i onu primarnu – dežurnoga srbijanskog širitelja ideologije mržnje, straha i netrpeljivosti.

Nakon što je zbog liječenja karcinoma svojedobno pušten iz Haaga, šef Srpske radikalne stranke postao je nezaobilazna beogradska medijska figura koja jednakim intenzitetom puni i zabavne i političke emisije tamošnjih televizija. Nema te društvene teme kojoj samozvani četnički vojvoda, usprkos pravomoćnoj presudi od 10 godina zatvora za ratne zločine nad vojvođanskim Hrvatima, ne može biti dostojan začin.

Nedavno je tako pred kamerama gostovao i u raspravi o cijepljenju protiv Covida-19, te je pritom napao doktoricu Dariju Kisić Tepavčević, ministricu socijalnih pitanja i članicu srbijanskog Kriznog stožera. Na tvrdnju dr. Tepavčević da građane koji se odbiju cijepiti treba izolirati od većine, Šešelj joj je zaprijetio kako to neće ići:

 „Kao doktor ustavnog prava dobro znam da možete oko sebe staviti bodljikavu žicu i ograditi se od mene, ali ne smijete ograđivati mene od sebe. Kad sam u Haagu štrajkao glađu sud je naredio liječnicima da me na silu hrane: u Srbiji bi se lako našla takva bagra među doktorima, ali tamo nije!“ – moralizirao je pred kamerama ratni zločinac.

Nahvalivši nedavnog izbornog pobjednika u Banjoj Luci Draška Stanivukovića kao „veliki potencijal“, Šešelj je u zadnjim medijskim istupima na Hepi TV-u otpisao Milorada Dodika kao čovjeka koji „previše radi greške“ i kojega je očito pregazilo vrijeme. Da mladi Stanivuković puno obećava Šešelj obrazlaže njegovom inteligencijom i hladnokrvnošću, no nije tajna da mu manje ne imponira ni njegovo poziranje s četničkim zastavama.

Za promocije Vojine zadnje knjige “U  Srebrenici nije bilo genocida” Šešeljevi su stranački batinaši napali i izbacili iz dvorane nekoliko prosvjednika iz nevladinih udruga, a osnivačicu Fonda za humanitarno pravo i antiratnu aktivistkinju Natašu Kandić oborili su na pod i gotovo iscipelarili.

Nasilje Šešelju, međutim, nije zatvorilo vrata srbijanskih medija. Nakon što je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na TV Pink nedavno prosvjedovao zbog dovođenja Šešelja u zajedničku emisiju, te upozorio urednike da legitimiranjem rasprava s ratnim zločincem sudjeluju u pravdanju srebreničkog genocida, „vojvoda“ je Čanka nazvao „govedom koje bi, da nije zaštitara, lako pretvorio u ćevape“.

Srbijanski ga novinari uredno tituliraju „dr. Šešeljem“ i gotovo svakodnevno zovu u neku od emisija. Rado je viđen i u onima zdravstvenoga karaktera, gdje priča o svojoj pobjedi nad karcinomom debelog crijeva koji mu je u Haagu navodno bio metastazirao i na jetru.

Nakon šest ciklusa kemoterapija i promjene načina života, svi tragovi bolesti su se povukli – hvali se danas Šešelj. Tajnu svoje brze rekonvalescencije nalazi u izbjegavanju loše haaške hrane i svakodnevnom ispijanju „soka od aronije, cvekle, peršuna, celera, šargarepe i još nekih mirođija“.

Makar mnogi sumnjaju da je bolest svojedobno izmislio kako bi ishodio svoje puštanje na slobodu, Šešelj priča kako se samo jako trudio "da drugi nikad ne primijete njegovu patnju".

Svojedobni stranački šef Aleksandra Vučića 2018. je godine pred rezidualnim Mehanizmom suda u Haagu osuđen na 10 godina zatvora, ali se na izdržavanje kazne nikad nije morao vratiti jer mu je u nju uračunat raniji 11-godišnji pritvor u Scheveningenu. Žalbeno vijeće je zaključilo kako je Vojislav Šešelj kriv za ratni zločin progona, deportacije i poticanja deportacija Hrvata iz Vojvodine.

U samo 19 dana, od 10. do 29. lipnja 1992. godine, Šešelj i šešeljevci su iz vojvođanskog sela Hrtkovci ubojstvima, prijetnjama i pljačkama protjerali oko 600 hrvatskih obitelji koje više tamo ne žive. Iste godine kad je Šešelj osuđen u Haagu, Srpska radikalna stranka u Hrtkovcima je tik do Katoličke crkve kupila kuću i tamo organizirala svoj „otadžbinski kongres“, slaveći 26.. godišnjicu progona Hrvata i drugih nesrba.

Na fasadi zdanja i danas noću svijetli veliki ćirilični neonski natpis „Kuća Vojislava Šešelja“, slaveći uspješnu kampanju (č)etničkoga čišćenja u ovom pograničnom vojvođanskom mjestu.

---

Četnički vojvoda

Četnički vojvoda i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj izlazi iz haškog pritvora, tako je glasiila vijest u svim medijima 07. studenog 2014. godine. 

Prenosimo vijest iz te godine: 

Zbog teške bolesti sud ga pušta na privremenu slobodu. Šešelj navodno boluje od raka debelog crijeva koji je, nakon ljetošnje kirurške intervencije, metastazirao u jetra, pisao je tada Tportal i srbijanski mediji. 

Njegov sin Aleksandar rekao je srpskim medijima da bi u Beogradu mogao biti već danas.

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, a dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) već su najavili veliki skup na kojem će se Šešelj obratiti građanima Srbije. Potpredsjednik SRS-a Milorad Mirčić izjavio je da će se u petak znati datum kad vođa radikala treba doputovati u Srbiju, ali je najavio da će naredne subote u Beogradu biti održan miting na kojem će govoriti Šešelj. Mirčić tvrdi da je sudsko vijeće ICTY-a donijelo 'odluku o bezuvjetnom puštanju' Šešelja, te da mu je uručen tekst te odluke.

'Da se u Srbiji živi bolje Šešelja bi dočekali kao veliku žrtvu. Pošto živimo jadno i bijedno, on će biti jedina nada i slamka spasa da nas izvede iz močvare u koju su nas galopirajuće uveli (premijer Srbije) Aleksandar Vučić i (predsjednik Srbije) Tomislav Nikolić', prenose mediji ocjenu Mirčića koji očekuje 'spontano okupljanje simpatizera SRS-a' povodom dolaska predsjednika stranke iz Haaga.

Ubrzo nakon što je objavljena odluka Haaga, pojavile su se informacije da je moguće da se Šešelj nagodio s Haškim sudom, piše u petak srpski Blic, dodajući da tako nešto dosad nije zabilježeno u praksi Suda.

'Vojislav Šešelj će jedino biti obavezan prisustvovati izricanju presude, kada i ako do toga dođe. Jedino ograničenje je da neće moći dobiti pasoš, jer je Tribunal tražio od Vlade Srbije da mu ga ne izda', rekao je Aleksandar Šešelj.

Prema njegovim informacijama, Šešelju je rečeno da se čak ne mora ni pisano obavezati Vladi Srbije, što je ona od njega tražila.

Zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarović rekao je Tanjugu da će Šešelj biti pušten na privremenu slobodu bez ikakvih uvjeta, odnosno da od njega nije traženo da prihvati garancije Vlade Srbije, ni bilo kakvo dodatno obvezivanje prema Raspravnom vijeću Haškog suda.

'U odluci su naveli da su uvjereni da Šešelj neće utjecati na svjedoke ni na integritet postupka i da će se po pozivu suda pojaviti na izricanju presude, ako ikad bude napisana', rekao je Šarović i istaknuo da to znači bezuvjetno puštanje na slobodu.

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Carle del Ponte, izjavila je da je odluka o privremenom puštanju Šešelja bila očekivana. Ostalo je nejasno kada će biti izrečena presuda, jer je suđenje završeno prije četiri godine.

'Pravo pitanje je što rade suci. Oni nisu bolesni, ako jesu - neka idu u mirovinu. Što rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima. Ako se slučajno dogodi da optuženik (Šešelj) umre prije presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudac i Sud, a ne bolest', komentirala je Hartmann, kako piše Blic.

Naglasila je da je ta situacija još jedan fijasko u radu Tribunala.

'Ako sudac nije u stanju, pošto je vidio i slušao optužbe, izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebao ga je prije četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovi čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira što ja mislim o Šešelju i što znam što je radio, jer sam kao novinarka bila svjedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne', objašnjava Hartmann, pisali su tada srpski i hrvatski mediji. 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/haag-je-prije-6-godina-seselja-pustio-iz-zatvora-jer-je-umirao-ali-taj-zlocinac-nikad-nije-bio-zivlji-rak-mu-je-nestao-a-on-i-dalje-sipa-mrznju-1062515 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b52a36383e19301ce86769b0637445f8a15a42bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Haag+je+prije+%C5%A1est+godina+%C5%A0e%C5%A1elja+pustio+jer+je+%E2%80%98umirao%E2%80%98.+Ali+taj+zlo%C4%8Dinac+nikad+nije+bio+%C5%BEivlji%2C+rak+mu+je+%E2%80%98nestao%E2%80%98%2C+a+on+i+dalje+%C5%A1iri+mr%C5%BEnju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhaag-je-prije-6-godina-seselja-pustio-iz-zatvora-jer-je-umirao-ali-taj-zlocinac-nikad-nije-bio-zivlji-rak-mu-je-nestao-a-on-i-dalje-sipa-mrznju-1062515 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhaag-je-prije-6-godina-seselja-pustio-iz-zatvora-jer-je-umirao-ali-taj-zlocinac-nikad-nije-bio-zivlji-rak-mu-je-nestao-a-on-i-dalje-sipa-mrznju-1062515 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRAMOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
RegijaSRAMOTA

Haag je prije šest godina Šešelja pustio jer je ‘umirao‘. Ali taj zločinac nikad nije bio življi, rak mu je ‘nestao‘, a on i dalje širi mržnju

7. prosinca 2020. - 14:43

Ratni zločinac Vojislav Šešelj nastavlja svoju misiju žive antireklame Haaškoga suda, kao i onu primarnu – dežurnoga srbijanskog širitelja ideologije mržnje, straha i netrpeljivosti.

Nakon što je zbog liječenja karcinoma svojedobno pušten iz Haaga, šef Srpske radikalne stranke postao je nezaobilazna beogradska medijska figura koja jednakim intenzitetom puni i zabavne i političke emisije tamošnjih televizija. Nema te društvene teme kojoj samozvani četnički vojvoda, usprkos pravomoćnoj presudi od 10 godina zatvora za ratne zločine nad vojvođanskim Hrvatima, ne može biti dostojan začin.

Nedavno je tako pred kamerama gostovao i u raspravi o cijepljenju protiv Covida-19, te je pritom napao doktoricu Dariju Kisić Tepavčević, ministricu socijalnih pitanja i članicu srbij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:12