StoryEditorOCM
Regijaneustavni blagdan

Dodik u centru Banje Luke ponovno ignorirao odluku Ustavnog suda BiH: ‘Danas slavimo slobodu, sretan vam Dan Republike!‘

Piše VIJESTI SD
9. siječnja 2024. - 19:15

Bosanskohercegovački entitet RS ponovno je obilježio "Dan Republike Srpske", blagdan koji je već tri puta proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH.

Entitetske vlasti odlučuju ignorirati pravne odluke, postavljajući se iznad zakona BiH. Večerašnji defile u Banjoj Luci obilovao je brojnim spornim detaljima, od nacionalističkih pjesama, do fašističkih obilježja - piše Klix.ba.

Defile koji se održava svake godine 9. siječnja okuplja šarolik spektar sudionika, uključujući predstavnike Policije RS-a, entitetskih javnih službi, demobilizirane pripadnike Vojske RS, studente, ali i pripadnike ogranka ruske bajkerske grupe "Noćni vukovi" u RS, koja je poznata po svojoj podršci Putinu.

Uprkos činjenici da se ova manifestacija odvija pod pažljivim nadzorom Tužilaštva BiH, uz jasnu osudu Europske unije i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, entitetske vlasti odbijaju odustati od obilježavanja neustavnog praznika.

Među okupljenim građanima primjećene su srpske i ruske zastave, kao i druga nacionalna obilježja, a kako bilo je i četnička ikonografije, kao i šajkača s kokardama. Neizostavna je bila i kontroverzna pjesma "Veseli se srpski rode".

image

Građani uoči početka današnje proslave Dana Republike Srpske

Antonio Balić/Cropix

Ključna je činjenica da je Ustavni sud BiH već tri puta proglasio Dan RS neustavnim. Ova odluka nije samo pravno obavezujuća, već i predstavlja temeljno načelo vladavine prava u zemlji. A nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH smatra se krivičnim djelom, za koje je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

Posljednji put Ustavni sud donosio je odluku o ovom pitanju 29. ožujka 2019. godine, kada je osporio Zakon o danu RS, koji je entitetska Narodna skupština usvojila 2016. godine. Iako je zakonska odredba koja je označavala 9. siječnja kao Dan RS tada poništena, entitetske vlasti, nažalost, odlučuju ignorirati sudsku odluku - piše Klix.ba.

‘Organizirani i disciplirani‘

Tako je i danas Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao govor u centru Banje Luke povodom obilježavanja neustavnog dana RS. Poručio je da su danas dokazali kako je RS organizirana i disciplinirana.

- RS nema namjeru i ne želi nikome ništa loše. Ona danas slavi svoj rođendan. Sretan Dan Republike! RS ima sjajan narod, hvala svima koji su došli iz toplih domova da budu ovdje s nama danas - rekao je Dodik.

Naveo je da danas obilježavaju Dan Republike jer je to, kako je kazao, "dan kada je stvorena RS, kad je krenula u svoj život", ali i da slave slobodu.

- Svi koji nam pokušavaju uskratiti ovaj dan, neće nam naštetiti. Nastavit ćemo slaviti. RS je postigla značajan napredak. Živi 32 godine, imala je svoj početak u miru, nastavila živjeti i u ratu, boreći se za svaku našu kuću, svaki put. Svoje živote je dalo 30.000 ljudi, Srba, vjerujući da će njihovi životi donijeti slobodu - rekao je Dodik pred okupljenima na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

image

Građani uoči početka današnje proslave Dana Republike Srpske

Antonio Balić/Cropix

Dodao je da ne da Republiku.

- Sloboda je naš način života, to je što vidim danas na ulicama naših gradova. Tko god dođe ovdje, neka se osjeća isto tako. Ovaj narod nikad nije dozvolio da živi porobljen. Ovo ne može biti zabranjeno, jer ako bude, to znači da smo pali, da smo izgubili karakter. Ne želimo nikakve sukobe i te sukobe nećemo voditi. Hoćemo da naši policajci budu oni koji će braniti našu sigurnu kuću, srpsku i svaku drugu. Neka živi naša Republika, neka živi Srbija, neka živi RS - zaključio je Dodik u svom govoru - prenosi Dnevni avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:44