StoryEditorOCM
Regijaserija vulgarnosti

Dodik opet negirao genocid u Srebrenici, vrijeđao strane političare, sjetio se i Vulina: ‘Brate, dobrodošao na popis!‘

Piše vijesti sd
12. srpnja 2023. - 12:34

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas u sjedištu entitetske vlade u Istočnom Sarajevu održao konferenciju za medije, na kojoj je poručio kako nije za eskalaciju krize u BiH, rekavši: "Neće biti rata!".  Da bi onda "opleo" po predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta opet je nazvao - lažnim, prenosi Dnevni avaz

- Neka se poništi sve što je lažni visoki predstavnik donio, mi ćemo svoj zakon staviti izvan funkcije. Ako netko hoće rješenje, neka vrati sve na početak. Poništiti odluke Ustavnog suda, neka se poništi sve kako se zna i umije, neka se povuče lažni visoki predstavnik i njegove odluke. Ako neće to, stvari će ići kako idu.. RS ne provodi nikakve mjere secesije, to je lažna nametnuta floskula. RS smatra da ukoliko BiH ne pokaže svoju održivost da je i to neka vrsta kretanja - rekao je Dodik.

Naglasio je i kako oni "ne prijete, nego upozoravaju".

- Pored lažnog Schmidta, imamo i lažnog američkog ambasadora Murphyja koji je postao tetka za sve. Gdje god vidiš balegu,on je ispod! Mi se ne zaklinjemo u BiH. Mi razumijemo da je međunarodni faktor zalegao iza onoga što se zove Daytonsko rješenje.

Mi imamo plan za deeskalaciju, on podrazumijeva ovo što sam rekao. Teritorijalni integritet garantiramo, spremni smo se boriti za suverenitet. Mi ne prijetimo, mi samo upozoravamo. Mi smo predložili deeskalaciju i rješenje, nismo jednostrano povukli poteze, to je reakcija bila - rekao je Dodik. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, osvrnuo se i na godišnjicu genocida u Srebrenici.

- Iz pijeteta prema žrtvama Srebrenice, nismo ništa skoro tri dana komentirali. Nije bilo nijedne izjave koja bi mogla dovesti u tu poziciju da se povrijede žrtve. Smatramo da se tamo dogodio veliki zločin. RS poštuje bol svih žrtava, znamo što je bol i izjavljujemo sućut svima - rekao je Dodik i dodao da nije "bilo genocida u Srebrenici". 

Aleksandru Vulinu, ravnatelju tajne službe u Srbiji, poručio je "dobrodošao brate na listu sankcioniranih od strane SAD-a". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:58