StoryEditorOCM
Regijazločin i pravda

Danas se obilježava 28. godišnjica pokolja u Srebrenici: posebnu poruku poslao i kosovski premijer Kurti

Piše vijesti sd
11. srpnja 2023. - 06:16

Danas će se u Srebrenici, ali brojnim programima i širom BiH i svijeta, obilježiti 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Obilježavanje najvećeg zločina nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope započelo je još jučer cjelodnevnim aktivnostima u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari. Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida dočekani su u Potočarima gdje će danas biti i ukopani, piše klix.ba.

image
Antonio Balic/Cropix

U povodu godišnjice tragedije oglasio se i Albin Kurti. Kosovski premijer je naglasio i da se genocid u BiH "nije dogodio samo iznutra" te da nisu odgovorni samo u RS-u, već odgovornost snosi i Srbija kao država.

"Pravde za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu još uvijek nema", rekao je Kurti i naveo naveo da je "temelj mira" među zemljama u regiji kažnjavanje onih koji su počinili ratne zločine.

Kurti je rekao i da se negiranjem genocida u Srebrenici "stavlja sol na ranu" obiteljima žrtava.

Skupština Kosova je 2021. godine usvojila i Rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda. Ovom Rezolucijom se predviđa da se i na Kosovu 11. srpnja obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:01