StoryEditorOCM
Regija‘Ključ grada‘

Bruka i sramota: stranka Milorada Dodika za počasnog građanina Banje Luke predlaže haaškog optuženika, generala Talića

Piše vijesti sd
25. veljače 2024. - 20:39

Gradski odbor SNSD-a Banja Luka za ovogodišnji Ključ grada s poveljom "Počasni građanin grada Banjaluke" predložio je posthumno generala Momira Talića.

U priopćenju stranke Milorada Dodika navodi se da "u vrijeme kada se Republika Srpska više nego ikad ranije bori za opstanak srpskog naroda, prijedlog da general Talić bude posthumno odlikovan predstavlja logičan izbor".

Momir Talić umro je na privremenoj slobodi prije kraja suđenja za zločine u Krajini. Talić je bio jedan od onih koji je o zločinima u Krajini detaljno obavještavao doživotno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, piše Klix.ba.

image

Momir Talić bio je jedan od onih koji je o zločinima u Krajini detaljno obavještavao doživotno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića

Gabriel Bouys/Afp

Haaški sud je podigao tajnu optužnicu protiv generala Talića 12. ožujka 1999. za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH. Uhitile su ga austrijske vlasti 25. kolovoza 1999. godine dok je, kao načelnik Glavnog štaba Vojske RS-a boravio u Beču na seminaru OESS-a. Zbog narušenog zdravstvenog stanja pušten je da se brani sa slobode i umro je na Vojnomedicinkoj akademiji u Beogradu 28. svibnja 2003. godine.

Iz Gradskog odbora SNSD-a, na čijem čelu je Vlado Đajić, smatraju da je "general Talić osobnim potencijalom, hrabrošću, profesionalnošću, umijećem i zapovijedanjem vojnim formacijama najvišeg ranga, u posebno složenim ratnim uvjetima pokazao izuzetnost, lik i djelo srpskog vojskovođe, vođe i čovjeka svog naroda".

image

Talić u haaškoj sudnici

Afp

"Za života se zalagao za slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet", dodaje se u priopćenju.

Pod Talićevim vodstvom je izvedena i akcija "Koridor 1992". To je kodni naziv za vojnu operaciju srpskih snaga u ljeto 1992. godine u Bosanskoj Posavini. Cilj operacije bio je uspostavljanje veze između zapadnog i istočnog dijela koje je kontrolirala VRS, točnije spajanje teritorija, tada još uvijek Jugoslavije, s Banjom Lukom.

Osim ubojstava i ranjavanja, pad Posavine obilježile su i velike pljačke i paljenje osvojenog teritorija. Nakon operacije Koridor, velikosrpske snage su ubile 458 hrvatskih civila, uglavnom starijih osoba. Za te zločine nitko nije odgovarao.

image

Momir Talić zapovijedao je akcijom ‘Koridor 1992‘ za spajanje teritorija Jugoslavije s Banjom Lukom

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:43