StoryEditorOCM
RegijaPARLAMENTARNI IZBORI

Birači iz BiH autobusima stižu u Beograd na glasanje: ‘Što radite ovdje, jel‘ znate da je to zabranjeno?

Piše D.J./JL
17. prosinca 2023. - 17:05

Srbija danas glasa na prijevremenim parlamentarnim izborima, bira zastupnike Skupštine Vojvodine te vijećnike u 65 gradova i općina, uključujući Beograd, a birališta su otvorena u sedam sati i zatvaraju se večeras u 20:00, piše Jutarnji.hr.

Beogradski N1 javio je u nedjelju i o skupnom dovoženju birača autobusima s područja BiH, iz entiteta Republike Srpske na glasanje u Beograd.

Veliki broj vozila iz Republike Srpske stigao je danas ispred Štark Arene u Beogradu, javila je TV N1.

Putnici iz autobusa tvrde da se u Areni nalaze birački spiskovi te da ih dežurni, pošto pronađu njihova imena, usmjeravaju gdje trebaju glasati.

Na pitanje zašto baš tu glasaju, a ne u mjestu prebivališta, jedan od putnika odgovorio je da ne zna.

"Nešto možemo tamo, nešto mora ovdje", rekao je.

U Beogradu, gdje oporba u zbroju očekuje više od 60 posto glasova i pobjedu nad SNS-om, s pravom glasa je 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač.

Pravo glasa na 8.273 biračka mjesta u Srbiji ima 6.500.165 birača, a izbore prati oko 6.000 domaćih i inozemnih promatrača, uključujuć misiju Europskog parlamenta.

Inozemni mediji u najavama i izvješćima o današnjim prijevremenim izborima u Srbiji ukazuju na to da se oni tumače kao pokušaj šefa države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) da osiguraju još jedan četverogodišnji mandat, te da se Vučić snažno miješao u kampanju izravno podupirući SNS, premda nije kandidat, piše Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 20:34