stdClass Object ( [id] => 1345269 [title] => Zašto premijer nije smio govoriti o sigurnosnoj prijetnji, i što znači upozorenje o terorističkim napadima za Božić [alias] => zasto-premijer-nije-smio-govoriti-o-sigurnosnoj-prijetnji-i-sto-znaci-upozorenje-o-teroristickim-napadima-za-bozic [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna od niza loših odlika hrvatske politike su političari opće prakse koji se u sve razumiju. Nikola Grmoja iz Mosta u toj je skupini, zastupnik koji o svemu ime što reći, kao i njegov stranački kolega Miro Bulj, onaj koji bi državu činio sigurnom seljačkim stražama. Ne mogu preskočiti ni Nina Raspudića, koji bi na granice vojsku iako to ne radi nitko ozbiljan. Koliko je to što kažu sadržajno i smisleno tema je nekog drugog članka.

Grmoja je u utorak pozvao na hitno sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog izjave premijera da su se među prosvjednike svinjogojce infiltrirali pripadnici ekstremističkih skupina koje žele rušiti ustavni poredak, prenijela je Hina.

Tako je prosvjed poljoprivrednika, koji je nedvojbeno ispolitiziran i zbog toga kompromitiran, dobio novu karakteristiku, sigurnosne prijetnje.

Svaki će sigurnosni stručnjak reći da je riječ o ozbiljnom pretjerivanju sa svih strana. Realna je tema što je na prosvjedima radio čovjek u maskirnoj uniformi koja, nisam siguran, možda ima i obilježja vojne postrojbe. Pitanje za organizatore prosvjeda je što poručuju javnosti dopuštajući da uniformirana osoba govori na skupu o uzgoju svinja, čime je prosvjed dodatno kompromitiran.

---

image

Nije lako to priznati, ali Milanović je ovaj put bio u pravu

Ronald Goršić/Cropix
---

Nažalost, moram se složiti sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Republike Hrvatske – nasreću, vrlo je rijetko da se s njim slažem – koji je rekao da bi podaci o sigurnosnoj prijetnji koje je iznio Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, trebali ostati skriveni od javnosti, odnosno da se o njima javno ne govori. Premijer se upustio u tu pustolovinu otvarajući opoziciji prostor da ga proziva kako želi skrenuti pozornost s drugih političkih tema.

Legitiman stav s dobrim uporištem u činjenicama koji je pozitivno odjeknuo u javnosti, ispravna kritika premijera koji je napravio nedopušteno, povjerljive sigurnosne teme ne smiju se koristiti u dnevnopolitičke svrhe. Zato su, prije svega, povjerljive.

Neupitno je da je unutar našeg društva došlo do radikalizacije i polarizacije, trend je to primjetan u svim zemljama EU-a i logična posljedica dubokih kriza posljednjih nekoliko godina. Demografska kriza koju pojačava iseljavanje, zbog čega je Hrvatska pala na 3,8 milijuna stanovnika, dovodi radnike iz dalekih zemlja, što kod dijela stanovništva izaziva zabrinutost koju potiču teorije zavjere, kojima se priključio i geograf Stjepan Šterc tezom o "početku inicijalne zamjene stanovništva". Ako je i od Šterca, previše je.

---

image

Pitanje je za organizatore prosvjeda seljaka što poručuju javnosti dopuštajući da uniformirana osoba govori na skupu o uzgoju svinja

Vlado Kos/Cropix
---

Javnozdravstvena kriza akcelerirala je takva razmišljanja i lažne zabrinutosti, a inflacija koja je uslijedila učvrstila je skupine uvjerene da demokratski procesi nisu dostatni da se promijene politike. Nedavno istraživanje javnog mnijenja potvrđuje da javnost ne vjeruje politici i medijima, što bi i nama trebao biti ozbiljan znak na uzbunu, osobito ako znamo da je trend povjerenja u padu.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) očito precizno detektira takve procese, što djeluje ublažavajuće na većinu stanovništva. Hrvatska je teroristički napad pretrpjela u Rijeci 1995. godine, a prije tri je godine labilni pojedinac pucao pred zgradom Vlade i teško ranio policajca u osiguranju. Udruga Gong ponovno traži da se uklone ograde s Markova trga postavljene nakon tog terorističkog čina.

Realno, ograde su postavljene preširoko i ondje su predugo. Neki sigurnosni stručnjaci smatraju da ih nije loše imati oko štićenih zgrada jer već nasilni prelazak može dovoljno rano signalizirati prijetnju službi osiguranja, a i odvratiti osobu koja nije čvrsto odlučna da izvede napad. Treba podsjetiti da je bilo tipova koji su preskočili ogradu Bijele kuće, koja je znatno viša i bolje nadzirana.

Svaka vlada na svijetu ima neprijatelje, upravo su zato članovi vlade, a osobito oni na ključnim položajima, predsjednik pa ministri obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, štićene osobe, imaju vozače i ne bi se smjeli upuštati u rizične situacije kao što je, primjerice, lov, što je niz razložnih ograničenja koja je prekršio bivši ministar obrane Mario Banožić. Kad je riječ o zaštiti zgrada, policajci pred vratima ondje su radi odvraćanja.

---

image

Ograde na Markovu trgu postavljene su preširoko i ondje su predugo

Goran Mehkek/Cropix
---

Pred sjedištima vlada europskih zemalja često stoje čuvari u povijesnim odorama koji, svakako, ne jamče sigurnost, ali nisu niti jedino osiguranje. Tako i u Vatikanu i dalje pred vratima stoje pripadnici šareno odjevene Švicarske garde, ali sigurnost se jamči nizom drugih mjera, ne njihovim helebardama, u čemu i Garda ima važnu, javnosti nevidljivu ulogu. Sveta Stolica i druge zemlje koriste modernu tehnologiju, kamere, razne senzore, Papu je, primjerice, na propovijedima ne samo u inozemstvu pratio balon s kojeg se pratilo zbivanja u okupljenoj masi.

Važno je formirati sigurnosni perimetar u nekoliko razina kad je riječ o prisutnoj i neposrednoj opasnosti. Odsudno se važan posao obavlja prevencijom, prikupljanjem informacija i preduhitrujućom reakcijom.

Zbog toga nije uputno javno govoriti o sigurnosnim prijetnjama jer se stvara nepotreban dojam nesigurnosti kod velike većine stanovništva, dok takve izjave mogu djelovati kao poticaj na djelovanje pojedinaca ili skupina koje imaju sklonosti ekstremističkim akcijama. Iskustava ima dovoljno na svim stranama svijeta. Ne zaboravimo da pojedinci u Hrvatskoj i dalje imaju kod kuće arsenale oružja, a da je labilne osobe lako potaknuti na bezumni čin.

Hrvatska mora ozbiljno uzeti u obzir izjavu Ylve Johansson, povjerenice za unutarnje poslove, koja je naglasila da "zbog rata Izraela i Hamasa i polarizacije koju uzrokuje u našem društvu, a u okviru nadolazeće sezone blagdana, postoji velik rizik terorističkih napada u EU-u".

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, rekao je da je Hrvatska nakon Hamasova napada na Izrael podigla mjere sigurnosti, prije svega u vjerskim i drugim objektima, i da će se te mjere provoditi dokle god bude potrebno. Dodao je i da Hrvatska ima prednost jer je jedna od rijetkih zemalja izravno spojena na baze američkog terorističkog screening centra.

"Prošle smo godine imali više od devet tisuća takozvanih pogodaka, odnosno osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima. Hrvatska je svih ovih godina podigla dimenziju suradnje i razmjene informacija na razinu koja nas je, uostalom, i kvalificirala i za Schengen i za američke programe Global Entry i Visa waiver (ukidanje viza)", rekao je ministar.

Unatoč svemu tome, postoje nepoznate nepoznanice, slučajne varijable koje zahtijevaju stalnu pripravnost. Zato se ne treba igrati sa sigurnosnim podacima i tim temama zabavljati javnost.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE DOBRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NIJE DOBRO 2 0 6606 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-06 12:04:14 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-06 16:08:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-06 16:08:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto premijer nije smio govoriti o sigurnosnoj prijetnji, i što znači upozorenje o terorističkim napadima za Božić page_title=Zašto premijer nije smio govoriti o sigurnosnoj prijetnji, i što znači upozorenje o terorističkim napadima za Božić [metakey] => Sigurnosna prijetnja, markov trg, terorizam, premijer Plenković, prosvjed seljaka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26163741.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26103456.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26056495.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26104493.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija O\u010cko\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Podaci o sigurnosnoj prijetnji koje je iznio Andrej Plenkovi\u0107 trebali su ostati skriveni od javnosti<\/p>","

Pitanje je za organizatore prosvjeda seljaka \u0161to poru\u010duju javnosti dopu\u0161taju\u0107i\u00a0da uniformirana osoba govori na skupu o uzgoju svinja<\/p>","

Ograde na Markovu\u00a0trgu postavljene su pre\u0161iroko i ondje su predugo<\/p>","

Nije lako to priznati, ali Milanovi\u0107 je ovaj put bio u pravu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26163741_1920.jpg":"1920x1080","k_26163741_1280.jpg":"1280x1280","k_26163741_1024.jpg":"1024x1024","k_26163741_640.jpg":"640x640","k_26163741_480.jpg":"480x480","k_26163741_340.jpg":"340x340","k_26163741_220.jpg":"220x220","o_26163741_1280.jpg":"1280x853","o_26163741_1024.jpg":"1024x682","o_26163741_640.jpg":"640x426","o_26163741_480.jpg":"480x320","o_26163741_340.jpg":"340x226","o_26163741_220.jpg":"220x146","h_26163741_1280.jpg":"1280x854","h_26163741_1024.jpg":"1024x683","h_26163741_640.jpg":"640x427","h_26163741_480.jpg":"480x320","h_26163741_340.jpg":"340x227","h_26163741_220.jpg":"220x147","pp_26163741_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163741_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163741_640.jpg":"640x814","pp_26163741_480.jpg":"480x611","pp_26163741_340.jpg":"340x432","pp_26163741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26103456_1920.jpg":"1920x1080","k_26103456_1280.jpg":"1280x1280","k_26103456_1024.jpg":"1024x1024","k_26103456_640.jpg":"640x640","k_26103456_480.jpg":"480x480","k_26103456_340.jpg":"340x340","k_26103456_220.jpg":"220x220","o_26103456_1280.jpg":"1280x853","o_26103456_1024.jpg":"1024x682","o_26103456_640.jpg":"640x426","o_26103456_480.jpg":"480x320","o_26103456_340.jpg":"340x226","o_26103456_220.jpg":"220x146","h_26103456_1280.jpg":"1280x854","h_26103456_1024.jpg":"1024x683","h_26103456_640.jpg":"640x427","h_26103456_480.jpg":"480x320","h_26103456_340.jpg":"340x227","h_26103456_220.jpg":"220x147","pp_26103456_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103456_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103456_640.jpg":"640x814","pp_26103456_480.jpg":"480x611","pp_26103456_340.jpg":"340x432","pp_26103456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26056495_1920.jpg":"1920x1080","k_26056495_1280.jpg":"1280x1280","k_26056495_1024.jpg":"1024x1024","k_26056495_640.jpg":"640x640","k_26056495_480.jpg":"480x480","k_26056495_340.jpg":"340x340","k_26056495_220.jpg":"220x220","o_26056495_1280.jpg":"1280x853","o_26056495_1024.jpg":"1024x682","o_26056495_640.jpg":"640x426","o_26056495_480.jpg":"480x320","o_26056495_340.jpg":"340x226","o_26056495_220.jpg":"220x146","h_26056495_1280.jpg":"1280x854","h_26056495_1024.jpg":"1024x683","h_26056495_640.jpg":"640x427","h_26056495_480.jpg":"480x320","h_26056495_340.jpg":"340x227","h_26056495_220.jpg":"220x147","pp_26056495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056495_640.jpg":"640x814","pp_26056495_480.jpg":"480x611","pp_26056495_340.jpg":"340x432","pp_26056495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_26104493_1920.jpg":"1920x1080","k_26104493_1280.jpg":"1280x1280","k_26104493_1024.jpg":"1024x1024","k_26104493_640.jpg":"640x640","k_26104493_480.jpg":"480x480","k_26104493_340.jpg":"340x340","k_26104493_220.jpg":"220x220","o_26104493_1280.jpg":"1280x834","o_26104493_1024.jpg":"1024x667","o_26104493_640.jpg":"640x417","o_26104493_480.jpg":"480x313","o_26104493_340.jpg":"340x221","o_26104493_220.jpg":"220x143","h_26104493_1280.jpg":"1280x854","h_26104493_1024.jpg":"1024x683","h_26104493_640.jpg":"640x427","h_26104493_480.jpg":"480x320","h_26104493_340.jpg":"340x227","h_26104493_220.jpg":"220x147","pp_26104493_1280.jpg":"1280x1628","pp_26104493_1024.jpg":"1024x1303","pp_26104493_640.jpg":"640x814","pp_26104493_480.jpg":"480x611","pp_26104493_340.jpg":"340x432","pp_26104493_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7748696 Threads: 5 Questions: 1563751849 Slow queries: 4770012 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111578771 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/zasto-premijer-nije-smio-govoriti-o-sigurnosnoj-prijetnji-i-sto-znaci-upozorenje-o-teroristickim-napadima-za-bozic-1345269 [printLink] => /vijesti/politika/zasto-premijer-nije-smio-govoriti-o-sigurnosnoj-prijetnji-i-sto-znaci-upozorenje-o-teroristickim-napadima-za-bozic-1345269?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 739528 [name] => Sigurnosna prijetnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-06 17:08:54 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnosna-prijetnja [link] => /tag/sigurnosna-prijetnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 267622 [name] => markov trg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => markov-trg [link] => /tag/markov-trg ) [2] => stdClass Object ( [id] => 308850 [name] => terorizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => terorizam [link] => /tag/terorizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363134 [name] => Premijer Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premijer-plenkovic [link] => /tag/premijer-plenkovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 737764 [name] => prosvjed seljaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 11:28:25 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjed-seljaka [link] => /tag/prosvjed-seljaka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE DOBRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto premijer nije smio govoriti o sigurnosnoj prijetnji, i što znači upozorenje o terorističkim napadima za Božić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26163741.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija OČko/Cropix [mainImageDesc] =>

Podaci o sigurnosnoj prijetnji koje je iznio Andrej Plenković trebali su ostati skriveni od javnosti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26163741.jpg [title] => Lucija OČko/Cropix

Podaci o sigurnosnoj prijetnji koje je iznio Andrej Plenković trebali su ostati skriveni od javnosti

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26103456.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix

Pitanje je za organizatore prosvjeda seljaka što poručuju javnosti dopuštajući da uniformirana osoba govori na skupu o uzgoju svinja

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26056495.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Ograde na Markovu trgu postavljene su preširoko i ondje su predugo

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26104493.jpg [title] => Ronald Goršić/Cropix

Nije lako to priznati, ali Milanović je ovaj put bio u pravu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jedna od niza loših odlika hrvatske politike su političari opće prakse koji se u sve razumiju. Nikola Grmoja iz Mosta u toj je skupini, zastupnik koji o svemu ime što reći, kao i njegov stranački kolega Miro Bulj, onaj koji bi državu činio sigurnom seljačkim stražama. Ne mogu preskočiti ni Nina Raspudića, koji bi na granice vojsku iako to ne radi nitko ozbiljan. Koliko je to što kažu sadržajno i smisleno tema je nekog drugog članka.

Grmoja je u utorak pozvao na hitno sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog izjave premijera da su se među prosvjednike svinjogojce infiltrirali pripadnici ekstremističkih skupina koje žele rušiti ustavni poredak, prenijela je Hina.

Tako je prosvjed poljoprivrednika, koji je nedvojbeno ispolitiziran i zbog toga kompromitiran, dobio novu karakteristiku, sigurnosne prijetnje.

Svaki će sigurnosni stručnjak reći da je riječ o ozbiljnom pretjerivanju sa svih strana. Realna je tema što je na prosvjedima radio čovjek u maskirnoj uniformi koja, nisam siguran, možda ima i obilježja vojne postrojbe. Pitanje za organizatore prosvjeda je što poručuju javnosti dopuštajući da uniformirana osoba govori na skupu o uzgoju svinja, čime je prosvjed dodatno kompromitiran.

---

image

Nije lako to priznati, ali Milanović je ovaj put bio u pravu

Ronald Goršić/Cropix
---

Nažalost, moram se složiti sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Republike Hrvatske – nasreću, vrlo je rijetko da se s njim slažem – koji je rekao da bi podaci o sigurnosnoj prijetnji koje je iznio Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, trebali ostati skriveni od javnosti, odnosno da se o njima javno ne govori. Premijer se upustio u tu pustolovinu otvarajući opoziciji prostor da ga proziva kako želi skrenuti pozornost s drugih političkih tema.

Legitiman stav s dobrim uporištem u činjenicama koji je pozitivno odjeknuo u javnosti, ispravna kritika premijera koji je napravio nedopušteno, povjerljive sigurnosne teme ne smiju se koristiti u dnevnopolitičke svrhe. Zato su, prije svega, povjerljive.

Neupitno je da je unutar našeg društva došlo do radikalizacije i polarizacije, trend je to primjetan u svim zemljama EU-a i logična posljedica dubokih kriza posljednjih nekoliko godina. Demografska kriza koju pojačava iseljavanje, zbog čega je Hrvatska pala na 3,8 milijuna stanovnika, dovodi radnike iz dalekih zemlja, što kod dijela stanovništva izaziva zabrinutost koju potiču teorije zavjere, kojima se priključio i geograf Stjepan Šterc tezom o "početku inicijalne zamjene stanovništva". Ako je i od Šterca, previše je.

---

image

Pitanje je za organizatore prosvjeda seljaka što poručuju javnosti dopuštajući da uniformirana osoba govori na skupu o uzgoju svinja

Vlado Kos/Cropix
---

Javnozdravstvena kriza akcelerirala je takva razmišljanja i lažne zabrinutosti, a inflacija koja je uslijedila učvrstila je skupine uvjerene da demokratski procesi nisu dostatni da se promijene politike. Nedavno istraživanje javnog mnijenja potvrđuje da javnost ne vjeruje politici i medijima, što bi i nama trebao biti ozbiljan znak na uzbunu, osobito ako znamo da je trend povjerenja u padu.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) očito precizno detektira takve procese, što djeluje ublažavajuće na većinu stanovništva. Hrvatska je teroristički napad pretrpjela u Rijeci 1995. godine, a prije tri je godine labilni pojedinac pucao pred zgradom Vlade i teško ranio policajca u osiguranju. Udruga Gong ponovno traži da se uklone ograde s Markova trga postavljene nakon tog terorističkog čina.

Realno, ograde su postavljene preširoko i ondje su predugo. Neki sigurnosni stručnjaci smatraju da ih nije loše imati oko štićenih zgrada jer već nasilni prelazak može dovoljno rano signalizirati prijetnju službi osiguranja, a i odvratiti osobu koja nije čvrsto odlučna da izvede napad. Treba podsjetiti da je bilo tipova koji su preskočili ogradu Bijele kuće, koja je znatno viša i bolje nadzirana.

Svaka vlada na svijetu ima neprijatelje, upravo su zato članovi vlade, a osobito oni na ključnim položajima, predsjednik pa ministri obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, štićene osobe, imaju vozače i ne bi se smjeli upuštati u rizične situacije kao što je, primjerice, lov, što je niz razložnih ograničenja koja je prekršio bivši ministar obrane Mario Banožić. Kad je riječ o zaštiti zgrada, policajci pred vratima ondje su radi odvraćanja.

---

image

Ograde na Markovu trgu postavljene su preširoko i ondje su predugo

Goran Mehkek/Cropix
---

Pred sjedištima vlada europskih zemalja često stoje čuvari u povijesnim odorama koji, svakako, ne jamče sigurnost, ali nisu niti jedino osiguranje. Tako i u Vatikanu i dalje pred vratima stoje pripadnici šareno odjevene Švicarske garde, ali sigurnost se jamči nizom drugih mjera, ne njihovim helebardama, u čemu i Garda ima važnu, javnosti nevidljivu ulogu. Sveta Stolica i druge zemlje koriste modernu tehnologiju, kamere, razne senzore, Papu je, primjerice, na propovijedima ne samo u inozemstvu pratio balon s kojeg se pratilo zbivanja u okupljenoj masi.

Važno je formirati sigurnosni perimetar u nekoliko razina kad je riječ o prisutnoj i neposrednoj opasnosti. Odsudno se važan posao obavlja prevencijom, prikupljanjem informacija i preduhitrujućom reakcijom.

Zbog toga nije uputno javno govoriti o sigurnosnim prijetnjama jer se stvara nepotreban dojam nesigurnosti kod velike većine stanovništva, dok takve izjave mogu djelovati kao poticaj na djelovanje pojedinaca ili skupina koje imaju sklonosti ekstremističkim akcijama. Iskustava ima dovoljno na svim stranama svijeta. Ne zaboravimo da pojedinci u Hrvatskoj i dalje imaju kod kuće arsenale oružja, a da je labilne osobe lako potaknuti na bezumni čin.

Hrvatska mora ozbiljno uzeti u obzir izjavu Ylve Johansson, povjerenice za unutarnje poslove, koja je naglasila da "zbog rata Izraela i Hamasa i polarizacije koju uzrokuje u našem društvu, a u okviru nadolazeće sezone blagdana, postoji velik rizik terorističkih napada u EU-u".

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, rekao je da je Hrvatska nakon Hamasova napada na Izrael podigla mjere sigurnosti, prije svega u vjerskim i drugim objektima, i da će se te mjere provoditi dokle god bude potrebno. Dodao je i da Hrvatska ima prednost jer je jedna od rijetkih zemalja izravno spojena na baze američkog terorističkog screening centra.

"Prošle smo godine imali više od devet tisuća takozvanih pogodaka, odnosno osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima. Hrvatska je svih ovih godina podigla dimenziju suradnje i razmjene informacija na razinu koja nas je, uostalom, i kvalificirala i za Schengen i za američke programe Global Entry i Visa waiver (ukidanje viza)", rekao je ministar.

Unatoč svemu tome, postoje nepoznate nepoznanice, slučajne varijable koje zahtijevaju stalnu pripravnost. Zato se ne treba igrati sa sigurnosnim podacima i tim temama zabavljati javnost.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija OČko/Cropix Vlado Kos/Cropix Goran Mehkek/Cropix Ronald Goršić/Cropix
Lucija OČko/Cropix

Podaci o sigurnosnoj prijetnji koje je iznio Andrej Plenković trebali su ostati skriveni od javnosti

Vlado Kos/Cropix

Pitanje je za organizatore prosvjeda seljaka što poručuju javnosti dopuštajući da uniformirana osoba govori na skupu o uzgoju svinja

Goran Mehkek/Cropix

Ograde na Markovu trgu postavljene su preširoko i ondje su predugo

Ronald Goršić/Cropix

Nije lako to priznati, ali Milanović je ovaj put bio u pravu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/zasto-premijer-nije-smio-govoriti-o-sigurnosnoj-prijetnji-i-sto-znaci-upozorenje-o-teroristickim-napadima-za-bozic-1345269 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2b93a4772fedf2969297053102d5b74873ba46f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+premijer+nije+smio+govoriti+o+sigurnosnoj+prijetnji%2C+i+%C5%A1to+zna%C4%8Di+upozorenje+o+teroristi%C4%8Dkim+napadima+za+Bo%C5%BEi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fzasto-premijer-nije-smio-govoriti-o-sigurnosnoj-prijetnji-i-sto-znaci-upozorenje-o-teroristickim-napadima-za-bozic-1345269 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fzasto-premijer-nije-smio-govoriti-o-sigurnosnoj-prijetnji-i-sto-znaci-upozorenje-o-teroristickim-napadima-za-bozic-1345269 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIJE DOBRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaNIJE DOBRO

Zašto premijer nije smio govoriti o sigurnosnoj prijetnji, i što znači upozorenje o terorističkim napadima za Božić

Piše Željko Trkanjec
6. prosinca 2023. - 17:08

Jedna od niza loših odlika hrvatske politike su političari opće prakse koji se u sve razumiju. Nikola Grmoja iz Mosta u toj je skupini, zastupnik koji o svemu ime što reći, kao i njegov stranački kolega Miro Bulj, onaj koji bi državu činio sigurnom seljačkim stražama. Ne mogu preskočiti ni Nina Raspudića, koji bi na granice vojsku iako to ne radi nitko ozbiljan. Koliko je to što kažu sadržajno i smisleno tema je nekog drugog članka.

Grmoja je u utorak pozvao na hitno sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog izjave premijera da su se među prosvjednike svinjogojce infiltrirali pripadnici ekstremističkih skupina koje žele rušiti ustavni poredak, prenijela je Hina.

Tako je prosvjed poljoprivrednika, koji je nedvojbeno ispolitiziran i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:40