stdClass Object ( [id] => 1315624 [title] => Zabljesnuo je na političkoj sceni i nestao: provjerili smo gdje je Damir Vanđelić. Pred njim su sada tri opcije... [alias] => zabljesnuo-je-na-politickoj-sceni-i-nestao-provjerili-smo-gdje-je-damir-vandelic-pred-njim-su-sada-tri-opcije [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Početkom godine objavio je da ulazi u politiku. I preko noći postao zvijezda.

Uspješni menadžer i privatni poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera i njegov kabinet na domaćoj je sceni bio potpuni novitet. Nacija sita poduzetnika koji su osvajali Zlatne kune, a potom završavali u Remetincu, objeručke je dočekala ovo osvježenje. Politički akteri, posebno oni u oporbi, budno su pratili svaki njegov korak. Svi su željeli popiti kavu s čovjekom koji je Andreju Plenkoviću rekao "ne".

Provjeriti kakve ima planove, razgovarati o suradnji. Testirati što im može donijeti ako ide s njima, a što oduzeti ako ide s nekima drugima.

---

---

Damir Vanđelić puno je toga imao na svojoj strani. Spominjalo ga se kao lidera koji će povesti oporbu kontra HDZ-a. Kao osobu koja može u izravnom duelu parirati Andreju Plenkoviću. Kao premijera koji će imati znanja, snage i hrabrosti okrenuti stranicu i povesti zemlju u nekom novom, boljem smjeru.

A onda odjednom, negdje na pragu ljeta, Vanđelić kao da je nestao iz javnosti. Prije mjesec dana doduše komentirao je veliku plinsku aferu. Ustvrdio je da njezini krakovi vode po premijerova ureda. I to je što se ljeta i njegovih javnih nastupa tiče bilo to. Odlučili smo za čitatelje Slobodne Dalmacije provjeriti gdje je nestao jedan od potencijalno najvećih kapitalaca u hrvatskoj politici.

– Nisam nestao, samo radim punom parom – kroz smijeh nam kaže Vanđelić. Zatekli smo ga između dva poslovna sastanka. Kao direktor nekoliko tvrtki, ovoga ljeta ima, kaže, posla preko glave.

– Za razliku od mnogih političkih aktera, mi moramo zaraditi za život. Godišnjeg odmora nemam, vodim projekte vrijedne više od 200 milijuna eura. Što se tiče društvenog angažmana, u Zrinu pripremamo određene analize s kojima ćemo izići u rujnu – otkriva nam Vanđelić.

Ne propušta prokomentirati aktualnosti. Plinska afera preko ljeta je zamrla iako se tu, uvjeren je on, ima još štošta za reći. Ne slaže se s katastrofičarima koji tvrde da će sezona podbaciti. Turizam će, ocjenjuje on, ostvariti prihod koji će biti veći za više od milijardu eura.

– U rujnu će svi svojatati taj uspjeh turizma, iako su pravi pobjednici naši konobari, kuhari, poduzetnici. Nije se ova sezona dogodila zato što je država nešto pametno napravila. Nismo čak ni vinjete uveli, pa se na naplatnim kućicama i dalje čeka – ističe Vanđelić.

Kad će na izbore

A što je s izlaskom na izbore?

– Sve ono što smo rekli o suradnji s gospodinom Markom Jelićem i dalje stoji. U Kninu sam bio i s njim i s Ivicom Puljkom. Hrvatskoj bi promjena jako dobro došla. Ekonomski stojimo jako loše, prijeti nam demografska katastrofa i posljednji je trenutak da nešto učinimo. Naš je cilj promjena Hrvatske – poručuje Vanđelić.

Očito on i njegovi suradnici ocjenjuju da je do izbora još dosta i ne žure s konačnim definiranjem svoje pozicije. Jasno je, dakako, da Vanđelić ide s jasnih oporbenih pozicija. Politički spada u umjereni desni centar, ali uvijek je isticao da je na zajedničkoj platformi spreman okupiti ljude različitih profila. Po svojem backgroundu mogao bi biti biti favorit i lijevim i desnim biračima. Ima jasno izraženu socijalnu komponentu. Iskustva u upravljanju privatnim i državnim kompanijama također. Dosta jasnu viziju kako bi ta Hrvatska bez korupcije i mediokritetstva trebala izgledati. I – posljednje, ali ne najmanje važno – za razliku od premijera, predsjednika Republike, kao i većine aktualne političke elite u Hrvatskoj – nije se libio devedesetih uzeti pušku u ruke i sudjelovati u obrani Hrvatske, tijekom koje je punih šest mjeseci proveo, mučen i batinan, u zarobljeništvu.

---

image

Župan Marko Jelić, potencijalni Vanđelićev politički partner

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Njegov poslovni put doista je respektabilan. I ne vuče afere iza sebe kao lončiće. Vodio je investicijski portfelj Adris grupe, bio predsjednik Uprave Croatia osiguranja, bio na čelu Nadzornog odbora Ine, a potom upravljao Fondom za obnovu Zagreba od potresa. S premijerom se razišao u dva koraka. U prvom, kad je odbio biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. U drugom, kad je na čelu Fonda za obnovu jasno pokazao da je tromost države i njezina aparata glavni krivac za to što je obnova u Zagrebu blokirana. Vanđeliću je smetalo što Vlada ne uvažava njegove sugestije kako situaciju popraviti: Plenković pak nije mogao prijeći preko Vanđelićeve sklonosti da u solo igri rješava stvari.

Nekako u to vrijeme Vanđelića se počelo spominjati i kao mogućeg premijerskog kandidata. Dio oporbe vidio ga je kao idealnog protukandidata Plenkoviću. Onoga koji ima potencijal objediniti sve oporbene snage i kao njihov frontmen krenuti u izravan sraz s HDZ-ovim premijerom. Dio HDZ-a – onaj koji Plenkoviću nije sklon – vidio ga je kao idealnog predsjednika njihove stranke. Lidera koji jednoga dana može zamijeniti Plenkovića i na više suverenističkim temeljima osigurati im nove pobjede.

Mediji su bili puni Vanđelićevih izjava, intervjua i analiza u kojima je kritizirao rad i postupke HDZ-ove Vlade. Osnovao je think tank Zrin, koji je do u detalje secirao stanje u zemlji. I nudio rješenja kako izići iz pat-pozicije koja je Hrvatsku dovela do demografskog sloma.

U međuvremenu, tijekom posljednjih osam mjeseci, političke stranke definirale su, svaka za sebe, svoje pozicije uoči parlamentarnih izbora. Propala je ideja o zajedničkom oporbenom nastupu. Možemo je odlučilo krenuti svojim putem. SDP će, kad se prestane duriti na odluku Tomaševićeve stranke, morati krenuti svojim. Tu se onda otvaraju vrata za Centar Ivice Puljka, koji traži svoje mjesto pod suncem na nacionalnoj razini. Most je sklopio dogovor sa Suverenistima, a Domovinski pokret sa HSP-om. Šibensko-kninski župan Marko Jelić zajedno sa skupinom nezavisnih gradonačelnika i načelnika osnovao je Akciju za promjene. Njima bi se uskoro mogao pridružiti i Fokus. HDZ je suvereno sam, i zbog toga ih, čini se, glava nimalo ne boli. Točkasta koalicija s manjim partnerima po izbornim jedinicama u dva zadnja izborna ciklusa pokazala im se kao dobitna kombinacija, pa valjda računaju da recept koji pobjeđuje ne treba mijenjati.

---

image

Deal s Plenkovićevim HDZ-om za Vanđelića bi značio kraj političke karijere, harakiri nakon kojega bi sve što učini bilo besmisleno

Damjan Tadić/Cropix
---

Tri opcije

Vanđelić se najčešće spominjao u kombinaciji s Jelićevom Akcijom za promjene. No u posljednje vrijeme ta je priča, bar prema javnosti, zamrla.

Pred njim su sada tri moguće opcije.

Jedna je da nastavi pregovore s nezavisnim gradonačelnicima i županom Jelićem i dogovori zajednički izlazak na izbore. Tijekom proljeća Vanđelić je razgovarao s većinom predsjednika oporbenih stranaka, no dojam je da je s Jelićem ipak otišao najdalje. Zajednički nazivnik kod obojice bio je u njihovoj nezavisnoj priči. Njihove karijere ni uspjesi nisu vezani ni uz HDZ ni uz SDP i to je kapital koji obojica imaju. Činjenica jest, međutim, da taj dogovor nije finaliziran. I da do daljnjega ostaje tek jedna od mogućih opcija.

– Imamo standardne kontakte s Vanđelićem, nismo za sada ništa produbljivali. Kad dođe trenutak, javnost će o svemu biti obaviještena. Do izbora još ima vremena. Naša stranka napokon je nakon tri mjeseca upisana u registar, sad možemo dalje – kratko je, i za sada dosta zakopčano, u izjavi za Spektar kazao Jelić.

Druga opcija za koju se može odlučiti Vanđelić jest samostalan izlazak na izbore. Zrin je pokazao da može okupiti stručnjake različitih profila. Neki od njih potencijalno mogu postati jezgrom neke nove političke opcije koju bi predvodio Vanđelić.

Je li za takav projekt možda prekasno?

Primjer Mosta, koji je praktički u mjesec dana trijumfirao na izborima, pokazuje da je "blitzkrieg" u politici itekako moguć. Nije doduše čest, ali je moguć.

Treća mogućnost je da se Vanđelić odluči ući u politički savez s nekom drugom strankom. Ili skupinom manjih stranaka. Vanđelić prema pouzdanim informacijama nije prekinuo razgovore i s dijelom drugih stranaka, tako su da iznenađenja i tu moguća.

Politički i komunikacijski konzultant Mate Mijić ocjenjuje, međutim, da je Vanđelić svoju najveću šansu – već propustio.

– Vanđelićeva je dionica puno više kotirala dok je postojala mogućnost šireg okupljanja protiv HDZ-a. On je čovjek koji je mogao isplivati da su se dogodile tektonske promjene na političkoj sceni – ističe Mijić. Da je, recimo, prošla ideja Nina Raspudića o širokoj antihadezeovskoj koaliciji u kojoj bi se našli svi, od desna do lijeva, koji imaju ambiciju srušiti HDZ. No tektonske promjene tog tipa su izostale.

Propušteni trenutak

– Nije si Vanđelić, doduše, svojim potezima previše pomogao pa je, nakon odlaska iz Fonda, kad se očekivao njegov udar na Plenkovića i odlučan korak u političkom etabliranju, osnovao think-tank. Bio je to propušteni trenutak, potpuni antiklimaks, od kojega se Vanđelić još nije oporavio. Neki će možda reći i da to nije slučajno tako ispalo – ocjenjuje Mijić.

---

image

Mate Mijić: Vanđelić je od predvodnika oporbe sveden na potencijalnog HDZ-ova partnera

Darko Tomas/cropix/Cropix
---

Pitamo ga što pod time misli.

– Danas je on od predvodnika velike fronte sveden na potencijalnog partnera Plenkoviću s nekoliko ruku u Saboru koji možda može postati ministar, ali prije toga mora s ovako ispuhanom pričom uopće doći do Sabora – pojašnjava Mijić. Postoji i druga mogućnost, no ona je, smatra on, manje vjerojatna.

– Druga je mogućnost da će ponovno trebati neki Tim Orešković, premijer bez stvarne političke moći koji predvodi Vladu sastavljenu od partnera među kojima nema previše ljubavi ni povjerenja, i tu bi Vanđelić mogao nekome pasti na pamet. Osim što to nije izgledan ni naročito poželjan scenarij, u njemu Vanđelić ne bi bio politički lider, nego lutak koji bi dnevno ovisio o odlukama i unutarnjim procesima pojedinih vrlo nesigurnih, prevrtljivih i bezidejnih političkih opcija koje u "kupus-koaliciji" nastoje sačuvati isključivo sebe. Predizborni savez s Jelićem povećao bi mu šanse ulaska u Sabor, ali budući da šibensko-kninski župan otvoreno koketira s poslijeizbornom suradnjom s HDZ-om i ni sam se dosadašnjim potezima nije proslavio, to bi za Vanđelića značilo da on svoju političku sreću može tražiti samo u zagrljaju HDZ-a – zaključuje Mijić.

Deal s Plenkovićevim HDZ-om za Vanđelića bi značio kraj političke karijere, harakiri nakon kojega bi sve što učini bilo besmisleno. Uz to, pozicija zastupnika u Saboru ili ministra koji odgovara premijeru. Oporba je, s druge pak strane, još uvijek preslaba, i ideološki potpuno raznorodna, da ozbiljnije ugrozi dominantnu poziciju HDZ-a među biračima. No politika je dinamična disciplina, i ono što vrijedi danas ne mora vrijediti u ožujku ili rujnu iduće godine, mjesecima za koja se spekulira da će HDZ tempirati iduće parlamentarne izbore.

Tu onda i leži Vanđelićeva šansa. Tu će se vidjeti je li jedna od najvećih nada hrvatske politike propustila vlak. Ili još uvijek ima mogućnost da se u velikom stilu vrati na pozorrnicu. I izbori za poziciju s koje će moći provesti promjene koje je tako zdušno posljednjih mjeseci zagovarao.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posla preko glave [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => posla preko glave 2 0 10781 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-17 12:02:07 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-19 11:23:03 [modified_by] => 3170 [publish_up] => 2023-08-19 11:23:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zabljesnuo je na političkoj sceni i nestao: provjerili smo gdje je Damir Vanđelić. Pred njim su sada tri opcije... [metakey] => damir vanđelić, andrej plenković, Marko Jelić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/17\/24309672.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/24320654.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/25344646.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/17\/15512668.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Darko Tomas\/cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uspje\u0161ni menad\u017eer i poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera na doma\u0107oj je sceni bio novitet. A onda je nestao iz javnosti<\/p>","

\u017dupan Marko Jeli\u0107, potencijalni Van\u0111eli\u0107ev politi\u010dki partner<\/p>","

Deal s Plenkovi\u0107evim HDZ-om za Van\u0111eli\u0107a bi zna\u010dio kraj politi\u010dke karijere, harakiri nakon kojega bi sve \u0161to u\u010dini bilo besmisleno<\/p>","

Mate Miji\u0107: Van\u0111eli\u0107 je od predvodnika oporbe sveden na potencijalnog HDZ-ova partnera<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24309672_1920.jpg":"1920x1080","k_24309672_1280.jpg":"1280x1280","k_24309672_1024.jpg":"1024x1024","k_24309672_640.jpg":"640x640","k_24309672_480.jpg":"480x480","k_24309672_340.jpg":"340x340","k_24309672_220.jpg":"220x220","o_24309672_1280.jpg":"1280x853","o_24309672_1024.jpg":"1024x682","o_24309672_640.jpg":"640x426","o_24309672_480.jpg":"480x320","o_24309672_340.jpg":"340x226","o_24309672_220.jpg":"220x146","h_24309672_1280.jpg":"1280x854","h_24309672_1024.jpg":"1024x683","h_24309672_640.jpg":"640x427","h_24309672_480.jpg":"480x320","h_24309672_340.jpg":"340x227","h_24309672_220.jpg":"220x147","pp_24309672_1280.jpg":"1280x1628","pp_24309672_1024.jpg":"1024x1303","pp_24309672_640.jpg":"640x814","pp_24309672_480.jpg":"480x611","pp_24309672_340.jpg":"340x432","pp_24309672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24320654_1920.jpg":"1920x1080","k_24320654_1280.jpg":"1280x1280","k_24320654_1024.jpg":"1024x1024","k_24320654_640.jpg":"640x640","k_24320654_480.jpg":"480x480","k_24320654_340.jpg":"340x340","k_24320654_220.jpg":"220x220","o_24320654_1280.jpg":"1280x853","o_24320654_1024.jpg":"1024x682","o_24320654_640.jpg":"640x426","o_24320654_480.jpg":"480x320","o_24320654_340.jpg":"340x226","o_24320654_220.jpg":"220x146","h_24320654_1280.jpg":"1280x854","h_24320654_1024.jpg":"1024x683","h_24320654_640.jpg":"640x427","h_24320654_480.jpg":"480x320","h_24320654_340.jpg":"340x227","h_24320654_220.jpg":"220x147","pp_24320654_1280.jpg":"1280x1628","pp_24320654_1024.jpg":"1024x1303","pp_24320654_640.jpg":"640x814","pp_24320654_480.jpg":"480x611","pp_24320654_340.jpg":"340x432","pp_24320654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25344646_1920.jpg":"1920x1080","k_25344646_1280.jpg":"1280x1280","k_25344646_1024.jpg":"1024x1024","k_25344646_640.jpg":"640x640","k_25344646_480.jpg":"480x480","k_25344646_340.jpg":"340x340","k_25344646_220.jpg":"220x220","o_25344646_1280.jpg":"1280x853","o_25344646_1024.jpg":"1024x682","o_25344646_640.jpg":"640x426","o_25344646_480.jpg":"480x320","o_25344646_340.jpg":"340x226","o_25344646_220.jpg":"220x146","h_25344646_1280.jpg":"1280x854","h_25344646_1024.jpg":"1024x683","h_25344646_640.jpg":"640x427","h_25344646_480.jpg":"480x320","h_25344646_340.jpg":"340x227","h_25344646_220.jpg":"220x147","pp_25344646_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344646_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344646_640.jpg":"640x814","pp_25344646_480.jpg":"480x611","pp_25344646_340.jpg":"340x432","pp_25344646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_15512668_1920.jpg":"1920x1080","k_15512668_1280.jpg":"1280x1280","k_15512668_1024.jpg":"1024x1024","k_15512668_640.jpg":"640x640","k_15512668_480.jpg":"480x480","k_15512668_340.jpg":"340x340","k_15512668_220.jpg":"220x220","o_15512668_1280.jpg":"1280x864","o_15512668_1024.jpg":"1024x691","o_15512668_640.jpg":"640x432","o_15512668_480.jpg":"480x324","o_15512668_340.jpg":"340x229","o_15512668_220.jpg":"220x148","h_15512668_1280.jpg":"1280x854","h_15512668_1024.jpg":"1024x683","h_15512668_640.jpg":"640x427","h_15512668_480.jpg":"480x320","h_15512668_340.jpg":"340x227","h_15512668_220.jpg":"220x147","pp_15512668_1280.jpg":"1280x1628","pp_15512668_1024.jpg":"1024x1303","pp_15512668_640.jpg":"640x814","pp_15512668_480.jpg":"480x611","pp_15512668_340.jpg":"340x432","pp_15512668_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4380770 Threads: 4 Questions: 138962714 Slow queries: 59299 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4151695 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/zabljesnuo-je-na-politickoj-sceni-i-nestao-provjerili-smo-gdje-je-damir-vandelic-pred-njim-su-sada-tri-opcije-1315624 [printLink] => /vijesti/politika/zabljesnuo-je-na-politickoj-sceni-i-nestao-provjerili-smo-gdje-je-damir-vandelic-pred-njim-su-sada-tri-opcije-1315624?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621597 [name] => damir vanđelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-27 20:30:24 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-vandelic [link] => /tag/damir-vandelic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317578 [name] => Marko jelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-jelic [link] => /tag/marko-jelic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posla preko glave [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zabljesnuo je na političkoj sceni i nestao: provjerili smo gdje je Damir Vanđelić. Pred njim su sada tri opcije... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/24309672.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] =>

Uspješni menadžer i poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera na domaćoj je sceni bio novitet. A onda je nestao iz javnosti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/24309672.jpg [title] =>

Uspješni menadžer i poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera na domaćoj je sceni bio novitet. A onda je nestao iz javnosti

Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/24320654.jpg [title] =>

Župan Marko Jelić, potencijalni Vanđelićev politički partner

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/25344646.jpg [title] =>

Deal s Plenkovićevim HDZ-om za Vanđelića bi značio kraj političke karijere, harakiri nakon kojega bi sve što učini bilo besmisleno

Damjan Tadić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/17/15512668.jpg [title] =>

Mate Mijić: Vanđelić je od predvodnika oporbe sveden na potencijalnog HDZ-ova partnera

Darko Tomas/cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Početkom godine objavio je da ulazi u politiku. I preko noći postao zvijezda.

Uspješni menadžer i privatni poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera i njegov kabinet na domaćoj je sceni bio potpuni novitet. Nacija sita poduzetnika koji su osvajali Zlatne kune, a potom završavali u Remetincu, objeručke je dočekala ovo osvježenje. Politički akteri, posebno oni u oporbi, budno su pratili svaki njegov korak. Svi su željeli popiti kavu s čovjekom koji je Andreju Plenkoviću rekao "ne".

Provjeriti kakve ima planove, razgovarati o suradnji. Testirati što im može donijeti ako ide s njima, a što oduzeti ako ide s nekima drugima.

---

---

Damir Vanđelić puno je toga imao na svojoj strani. Spominjalo ga se kao lidera koji će povesti oporbu kontra HDZ-a. Kao osobu koja može u izravnom duelu parirati Andreju Plenkoviću. Kao premijera koji će imati znanja, snage i hrabrosti okrenuti stranicu i povesti zemlju u nekom novom, boljem smjeru.

A onda odjednom, negdje na pragu ljeta, Vanđelić kao da je nestao iz javnosti. Prije mjesec dana doduše komentirao je veliku plinsku aferu. Ustvrdio je da njezini krakovi vode po premijerova ureda. I to je što se ljeta i njegovih javnih nastupa tiče bilo to. Odlučili smo za čitatelje Slobodne Dalmacije provjeriti gdje je nestao jedan od potencijalno najvećih kapitalaca u hrvatskoj politici.

– Nisam nestao, samo radim punom parom – kroz smijeh nam kaže Vanđelić. Zatekli smo ga između dva poslovna sastanka. Kao direktor nekoliko tvrtki, ovoga ljeta ima, kaže, posla preko glave.

– Za razliku od mnogih političkih aktera, mi moramo zaraditi za život. Godišnjeg odmora nemam, vodim projekte vrijedne više od 200 milijuna eura. Što se tiče društvenog angažmana, u Zrinu pripremamo određene analize s kojima ćemo izići u rujnu – otkriva nam Vanđelić.

Ne propušta prokomentirati aktualnosti. Plinska afera preko ljeta je zamrla iako se tu, uvjeren je on, ima još štošta za reći. Ne slaže se s katastrofičarima koji tvrde da će sezona podbaciti. Turizam će, ocjenjuje on, ostvariti prihod koji će biti veći za više od milijardu eura.

– U rujnu će svi svojatati taj uspjeh turizma, iako su pravi pobjednici naši konobari, kuhari, poduzetnici. Nije se ova sezona dogodila zato što je država nešto pametno napravila. Nismo čak ni vinjete uveli, pa se na naplatnim kućicama i dalje čeka – ističe Vanđelić.

Kad će na izbore

A što je s izlaskom na izbore?

– Sve ono što smo rekli o suradnji s gospodinom Markom Jelićem i dalje stoji. U Kninu sam bio i s njim i s Ivicom Puljkom. Hrvatskoj bi promjena jako dobro došla. Ekonomski stojimo jako loše, prijeti nam demografska katastrofa i posljednji je trenutak da nešto učinimo. Naš je cilj promjena Hrvatske – poručuje Vanđelić.

Očito on i njegovi suradnici ocjenjuju da je do izbora još dosta i ne žure s konačnim definiranjem svoje pozicije. Jasno je, dakako, da Vanđelić ide s jasnih oporbenih pozicija. Politički spada u umjereni desni centar, ali uvijek je isticao da je na zajedničkoj platformi spreman okupiti ljude različitih profila. Po svojem backgroundu mogao bi biti biti favorit i lijevim i desnim biračima. Ima jasno izraženu socijalnu komponentu. Iskustva u upravljanju privatnim i državnim kompanijama također. Dosta jasnu viziju kako bi ta Hrvatska bez korupcije i mediokritetstva trebala izgledati. I – posljednje, ali ne najmanje važno – za razliku od premijera, predsjednika Republike, kao i većine aktualne političke elite u Hrvatskoj – nije se libio devedesetih uzeti pušku u ruke i sudjelovati u obrani Hrvatske, tijekom koje je punih šest mjeseci proveo, mučen i batinan, u zarobljeništvu.

---

image

Župan Marko Jelić, potencijalni Vanđelićev politički partner

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Njegov poslovni put doista je respektabilan. I ne vuče afere iza sebe kao lončiće. Vodio je investicijski portfelj Adris grupe, bio predsjednik Uprave Croatia osiguranja, bio na čelu Nadzornog odbora Ine, a potom upravljao Fondom za obnovu Zagreba od potresa. S premijerom se razišao u dva koraka. U prvom, kad je odbio biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. U drugom, kad je na čelu Fonda za obnovu jasno pokazao da je tromost države i njezina aparata glavni krivac za to što je obnova u Zagrebu blokirana. Vanđeliću je smetalo što Vlada ne uvažava njegove sugestije kako situaciju popraviti: Plenković pak nije mogao prijeći preko Vanđelićeve sklonosti da u solo igri rješava stvari.

Nekako u to vrijeme Vanđelića se počelo spominjati i kao mogućeg premijerskog kandidata. Dio oporbe vidio ga je kao idealnog protukandidata Plenkoviću. Onoga koji ima potencijal objediniti sve oporbene snage i kao njihov frontmen krenuti u izravan sraz s HDZ-ovim premijerom. Dio HDZ-a – onaj koji Plenkoviću nije sklon – vidio ga je kao idealnog predsjednika njihove stranke. Lidera koji jednoga dana može zamijeniti Plenkovića i na više suverenističkim temeljima osigurati im nove pobjede.

Mediji su bili puni Vanđelićevih izjava, intervjua i analiza u kojima je kritizirao rad i postupke HDZ-ove Vlade. Osnovao je think tank Zrin, koji je do u detalje secirao stanje u zemlji. I nudio rješenja kako izići iz pat-pozicije koja je Hrvatsku dovela do demografskog sloma.

U međuvremenu, tijekom posljednjih osam mjeseci, političke stranke definirale su, svaka za sebe, svoje pozicije uoči parlamentarnih izbora. Propala je ideja o zajedničkom oporbenom nastupu. Možemo je odlučilo krenuti svojim putem. SDP će, kad se prestane duriti na odluku Tomaševićeve stranke, morati krenuti svojim. Tu se onda otvaraju vrata za Centar Ivice Puljka, koji traži svoje mjesto pod suncem na nacionalnoj razini. Most je sklopio dogovor sa Suverenistima, a Domovinski pokret sa HSP-om. Šibensko-kninski župan Marko Jelić zajedno sa skupinom nezavisnih gradonačelnika i načelnika osnovao je Akciju za promjene. Njima bi se uskoro mogao pridružiti i Fokus. HDZ je suvereno sam, i zbog toga ih, čini se, glava nimalo ne boli. Točkasta koalicija s manjim partnerima po izbornim jedinicama u dva zadnja izborna ciklusa pokazala im se kao dobitna kombinacija, pa valjda računaju da recept koji pobjeđuje ne treba mijenjati.

---

image

Deal s Plenkovićevim HDZ-om za Vanđelića bi značio kraj političke karijere, harakiri nakon kojega bi sve što učini bilo besmisleno

Damjan Tadić/Cropix
---

Tri opcije

Vanđelić se najčešće spominjao u kombinaciji s Jelićevom Akcijom za promjene. No u posljednje vrijeme ta je priča, bar prema javnosti, zamrla.

Pred njim su sada tri moguće opcije.

Jedna je da nastavi pregovore s nezavisnim gradonačelnicima i županom Jelićem i dogovori zajednički izlazak na izbore. Tijekom proljeća Vanđelić je razgovarao s većinom predsjednika oporbenih stranaka, no dojam je da je s Jelićem ipak otišao najdalje. Zajednički nazivnik kod obojice bio je u njihovoj nezavisnoj priči. Njihove karijere ni uspjesi nisu vezani ni uz HDZ ni uz SDP i to je kapital koji obojica imaju. Činjenica jest, međutim, da taj dogovor nije finaliziran. I da do daljnjega ostaje tek jedna od mogućih opcija.

– Imamo standardne kontakte s Vanđelićem, nismo za sada ništa produbljivali. Kad dođe trenutak, javnost će o svemu biti obaviještena. Do izbora još ima vremena. Naša stranka napokon je nakon tri mjeseca upisana u registar, sad možemo dalje – kratko je, i za sada dosta zakopčano, u izjavi za Spektar kazao Jelić.

Druga opcija za koju se može odlučiti Vanđelić jest samostalan izlazak na izbore. Zrin je pokazao da može okupiti stručnjake različitih profila. Neki od njih potencijalno mogu postati jezgrom neke nove političke opcije koju bi predvodio Vanđelić.

Je li za takav projekt možda prekasno?

Primjer Mosta, koji je praktički u mjesec dana trijumfirao na izborima, pokazuje da je "blitzkrieg" u politici itekako moguć. Nije doduše čest, ali je moguć.

Treća mogućnost je da se Vanđelić odluči ući u politički savez s nekom drugom strankom. Ili skupinom manjih stranaka. Vanđelić prema pouzdanim informacijama nije prekinuo razgovore i s dijelom drugih stranaka, tako su da iznenađenja i tu moguća.

Politički i komunikacijski konzultant Mate Mijić ocjenjuje, međutim, da je Vanđelić svoju najveću šansu – već propustio.

– Vanđelićeva je dionica puno više kotirala dok je postojala mogućnost šireg okupljanja protiv HDZ-a. On je čovjek koji je mogao isplivati da su se dogodile tektonske promjene na političkoj sceni – ističe Mijić. Da je, recimo, prošla ideja Nina Raspudića o širokoj antihadezeovskoj koaliciji u kojoj bi se našli svi, od desna do lijeva, koji imaju ambiciju srušiti HDZ. No tektonske promjene tog tipa su izostale.

Propušteni trenutak

– Nije si Vanđelić, doduše, svojim potezima previše pomogao pa je, nakon odlaska iz Fonda, kad se očekivao njegov udar na Plenkovića i odlučan korak u političkom etabliranju, osnovao think-tank. Bio je to propušteni trenutak, potpuni antiklimaks, od kojega se Vanđelić još nije oporavio. Neki će možda reći i da to nije slučajno tako ispalo – ocjenjuje Mijić.

---

image

Mate Mijić: Vanđelić je od predvodnika oporbe sveden na potencijalnog HDZ-ova partnera

Darko Tomas/cropix/Cropix
---

Pitamo ga što pod time misli.

– Danas je on od predvodnika velike fronte sveden na potencijalnog partnera Plenkoviću s nekoliko ruku u Saboru koji možda može postati ministar, ali prije toga mora s ovako ispuhanom pričom uopće doći do Sabora – pojašnjava Mijić. Postoji i druga mogućnost, no ona je, smatra on, manje vjerojatna.

– Druga je mogućnost da će ponovno trebati neki Tim Orešković, premijer bez stvarne političke moći koji predvodi Vladu sastavljenu od partnera među kojima nema previše ljubavi ni povjerenja, i tu bi Vanđelić mogao nekome pasti na pamet. Osim što to nije izgledan ni naročito poželjan scenarij, u njemu Vanđelić ne bi bio politički lider, nego lutak koji bi dnevno ovisio o odlukama i unutarnjim procesima pojedinih vrlo nesigurnih, prevrtljivih i bezidejnih političkih opcija koje u "kupus-koaliciji" nastoje sačuvati isključivo sebe. Predizborni savez s Jelićem povećao bi mu šanse ulaska u Sabor, ali budući da šibensko-kninski župan otvoreno koketira s poslijeizbornom suradnjom s HDZ-om i ni sam se dosadašnjim potezima nije proslavio, to bi za Vanđelića značilo da on svoju političku sreću može tražiti samo u zagrljaju HDZ-a – zaključuje Mijić.

Deal s Plenkovićevim HDZ-om za Vanđelića bi značio kraj političke karijere, harakiri nakon kojega bi sve što učini bilo besmisleno. Uz to, pozicija zastupnika u Saboru ili ministra koji odgovara premijeru. Oporba je, s druge pak strane, još uvijek preslaba, i ideološki potpuno raznorodna, da ozbiljnije ugrozi dominantnu poziciju HDZ-a među biračima. No politika je dinamična disciplina, i ono što vrijedi danas ne mora vrijediti u ožujku ili rujnu iduće godine, mjesecima za koja se spekulira da će HDZ tempirati iduće parlamentarne izbore.

Tu onda i leži Vanđelićeva šansa. Tu će se vidjeti je li jedna od najvećih nada hrvatske politike propustila vlak. Ili još uvijek ima mogućnost da se u velikom stilu vrati na pozorrnicu. I izbori za poziciju s koje će moći provesti promjene koje je tako zdušno posljednjih mjeseci zagovarao.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Damjan Tadić/Cropix Darko Tomas/cropix/Cropix
Boris Kovačev/Cropix

Uspješni menadžer i poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera na domaćoj je sceni bio novitet. A onda je nestao iz javnosti

Nikša Stipaničev/Cropix

Župan Marko Jelić, potencijalni Vanđelićev politički partner

Damjan Tadić/Cropix

Deal s Plenkovićevim HDZ-om za Vanđelića bi značio kraj političke karijere, harakiri nakon kojega bi sve što učini bilo besmisleno

Darko Tomas/cropix/Cropix

Mate Mijić: Vanđelić je od predvodnika oporbe sveden na potencijalnog HDZ-ova partnera

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/zabljesnuo-je-na-politickoj-sceni-i-nestao-provjerili-smo-gdje-je-damir-vandelic-pred-njim-su-sada-tri-opcije-1315624 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec971a91ee89e03b395b8ed1fc2e0aaef99a4b0e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zabljesnuo+je+na+politi%C4%8Dkoj+sceni+i+nestao%3A+provjerili+smo+gdje+je+Damir+Van%C4%91eli%C4%87.+Pred+njim+su+sada+tri+opcije...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fzabljesnuo-je-na-politickoj-sceni-i-nestao-provjerili-smo-gdje-je-damir-vandelic-pred-njim-su-sada-tri-opcije-1315624 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fzabljesnuo-je-na-politickoj-sceni-i-nestao-provjerili-smo-gdje-je-damir-vandelic-pred-njim-su-sada-tri-opcije-1315624 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posla preko glave [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikaposla preko glave

Zabljesnuo je na političkoj sceni i nestao: provjerili smo gdje je Damir Vanđelić. Pred njim su sada tri opcije...

19. kolovoza 2023. - 13:23
Uspješni menadžer i poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera na domaćoj je sceni bio novitet. A onda je nestao iz javnostiBoris Kovačev/Cropix

Početkom godine objavio je da ulazi u politiku. I preko noći postao zvijezda.

Uspješni menadžer i privatni poduzetnik koji na svojemu kontu nema afere i koji bez dlake na jeziku kritizira premijera i njegov kabinet na domaćoj je sceni bio potpuni novitet. Nacija sita poduzetnika koji su osvajali Zlatne kune, a potom završavali u Remetincu, objeručke je dočekala ovo osvježenje. Politički akteri, posebno oni u oporbi, budno su pratili svaki njegov korak. Svi su željeli popiti kavu s čovjekom koji je Andreju Plenkoviću rekao "ne".

Provjeriti kakve ima planove, razgovarati o suradnji. Testirati što im može donijeti ako ide s njima, a što oduzeti ako ide s nekima drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:20