StoryEditorOCM
Politikaradost, lipa i AP

Turudić je pisao Lex AP. Da je na snazi, nikad ne bi javnost mogla vidjeti njegove poruke s Rimac

Piše VIJESTI SD
5. veljače 2024. - 14:06

Jedan od članova radne skupine koja je radila na izmjenama Kaznenog zakona, a kojim se uvodi kazneno djelo za "neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje", upravo je kandidat HDZ-a za čelno mjesto u Državnom odvjetništvu, sudac Ivan Turudić, kojeg bi objava poruka s Josipom Plesić (ex Rimac) mogla stajati karijere, piše Index.

Da su izmjene Kaznenog zakona, koje su poznatije pod nazivom Lex AP, već sada donesene, javnost bi vrlo vjerojatno bila zakinuta za poruke suca Turudića koje je izmjenjivao s Josipom Pleslić (bivšom Rimac) te nikada ne bi saznala kako je Turudić ranije lagao o prijateljstvu s Rimac, za koju je tvrdio da mu je tek poznanica. Točnije Turudić je u svojim javnim istupima za čelna mjesta u sudstvu i DORH-u banalizirao prisno prijateljstvo s višestrukom optuženicom Uskoka govoreći da Rimac poznaje tek površno.

image
Damjan Tadic/Cropix

Kako podsjeća Index, prema prijedlogu zakona, pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudnom tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji tijekom kaznenog postupka neovlašteno otkrije sadržaj izvidne ili dokazne radnje, s ciljem da ga učini javno dostupnim, kaznit će se kaznom zatvora do 3 godine. Prema tom prijedlogu zakona, svi koji bi potencijalno mogli upozoriti na nepravilnosti u istragama kaznenih djela, ili o pokušaju zataškavanja koruptivnih radnji vladajućih, bit će kažnjeni ako o tome obavijeste javnost, konkretno ako obavijeste novinare.

Da je taj zakon na snazi, a koji je pisao Turudić, kojim se prijeti kaznom zatvora do 3 godine, teško da bi se itko usudio novinarima dostaviti prepisku Turudić - Rimac. Index podsjeća kako je do ovog prijedloga zakona došlo nakon što su se početkom 2023. godine u istrazi protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, u jednoj prepisci, koja je izašla u javnost, pojavili inicijali AP. Otada nisu stale špekulacije kako je riječ o inicijalima Andreja Plenkovića.

image

Ivan Turudić i Josipa Čulina (ex Rimac)

screenshot

Nakon što je prepiska koja spominje inicijale AP izašla u javnost, Plenković je izjavio da će promijeniti Zakon kako u budućnosti stvari iz spisa ne bi "nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano, aranžirano izlazile vani i činile političke probleme". 

"To se više neće događati jer će to biti kazneno djelo”, rekao je Plenković. Plenkovićev stav branio je Turudić, piše Index. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 04:32