stdClass Object ( [id] => 1372965 [title] => Tri su stranke u velikim problemima, s kime će Možemo, DP i Most? Penava i Benčić neće zajedno, ali ‘vole‘ Milanovića [alias] => tri-su-stranke-u-velikim-problemima-s-kime-ce-mozemo-dp-i-most-penava-i-bencic-nece-zajedno-ali-vole-milanovica [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zoranu Milanoviću moglo bi poći za rukom ono što do kraja nije uspjelo ni Franji Tuđmanu – da "pomiri", uvjetno rečeno, potomke ustaša i partizana i da se u kompoziciji koju će voditi kontra HDZ-a uključe zajedno oni koji zdušno viču "Za dom spremni" ili uz čvrstu pesnicu poručuju "Smrt fašizmu, sloboda narodu!".

Iako ovaj scenarij može djelovati pomalo nategnuto i karikirano, nakon odluke predsjednika Republike Zorana Milanovića da se kao kandidat na SDP-ovoj izbornoj listi u 1. izbornoj jedinici izravno uključi u nadolazeće parlamentarne izborne – ništa više nije nemoguće.

Osobito stoga što je predsjednik ljevičar, izabran s lijevog političkog spektra, tijekom svoga mandata posve solidno koketirao s desnim biračkim tijelom, hvalio Domovinski pokret ("bliži su mi od HDZ-a") i zbližio se s njegovim liderom Ivanom Penavom, a posve funkcionalno održavao i liniju prema Mostu.

Uvrijedio mi suprugu, ali nije bitno

Sada, kada je svojim nepredvidivim potezom šokirao cijelu javnost i na pragu je izvesti bipolarni politički zahvat da se s pozicije predsjednika države bori za mjesto predsjednika vlade, logično je postaviti pitanje što će se dogoditi ako njegovoj lijevoj koalicijskoj kompoziciji koju namjerava voditi na sljedećim parlamentarnim izborima "usfali" ruku za sastavljanje vlade? Zapravo, u cijelom ovom političkom "varivu" koje je uskuhalo nakon ulaska Milanovića u politički ring, nameće se pitanje kako će se nakon izbora postaviti stranke kojima je Milanović, zapravo, (ne)hotice pomrsio račune jer je oslabio njihove potencijalne pregovaračke pozicije za ulazak u "vladu nacionalnog spasa" koju želi formirati? Ili ih je, baš naprotiv, osnažio?

---

image

Sandra Benčić s novinarima u subotu: Vjerujem da će SDP poštivati odluku Ustavnog suda

Nera Šimić/Cropix
---

Većina stranaka od centra na lijevo, koja je i dosad bila u kombinacijama za izlazak na izbore sa SDP-om, trijumfalno je dočekala Milanovićevo preuzimanje njihova predizbornog broda. Anka Mrak Taritaš (Glas), Radimir Čačić (Reformisti), dojučerašnji ljuti rivali Ivica Puljak (Centar) i Dalija Orešković (SSIP) i svi ostali nisu u subotu previše moralizirali oko mogućeg Milanovićeva grubog kršenja Ustava, a Puljak i Orešković čak su nonšalantno prešli i preko Milanovićevih uvreda ("samodopadne i neozbiljne narikače") na račun Puljkove supruge Marijane i Dalije Orešković.

Ivica Puljak u subotu je, nakon otkazivanja najavljene press konferencije, brzo odjurio na Iblerov trg na sastanak s SDP-ovcima te nakon toga potvrdio kako će sve ove manje stranke podržati kandidaturu Zorana Milanovića za premijera te da se dogovara zajednička koalicijska lista SDP-a i partnera u svim izbornim jedinicama.

---

image

I Božo Petrov je u subotu bio s novinarima: Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednosti, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika

Damir Škomrlj/Cropix
---

Katarina Peović iz Radničke fronte, koja je svoj saborski mandat završila riječima "Smrt fašizmu, sloboda narodu", poručila je u subotu iz Rijeke, doduše, kako je još prerano komentirati kandidaturu Zorana Milanovića za premijera "jer se još mnoga pitanja moraju postaviti a poruke razjasniti".

Međutim, potvrdila je kako o izlasku na izbore u 8. izbornoj jedinici Radnička fronta razgovara sa SDP-om te da će u svakom slučaju izaći na izbore u toj izbornoj jedinici.

No, pravo je pitanje što kandidatura Zorana Milanovića znači za stranke Možemo!, Domovinski pokret i Most koji je u predizbornoj koaliciji sa Suverenistima. Vrlo je izvjesno da su u petak Milanovićevim ‘hypom‘ najpogođeniji bili ‘možemovka‘ Sandra Benčić, već dulje vrijeme "autana" premijerska kandidatkinja te stranke, kao i Nikola Grmoja, mostovac čija je premijerska kandidatura u petak potpuno pala u drugi plan.

---

image

Naravno da se u subotu s novinarima družio i Ivan Penava: Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je pokušan atentat na Franju Tuđmana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom

Ivan Perić/Cropix
---

Stranka Možemo!, koja je ranije najavila samostalan izlazak na izbore na nacionalnoj razini i tek "točkastu" koaliciju sa SDP-om, odnosno zajednički izlazak s njima u četiri izborne jedinice, najizgledniji je partner u formiranju vlasti koaliciji koju bi trebao voditi Milanović. No, posve je jasno da su njegovom kandidaturom pale u vodu sve šanse Sandre Benčić da bude na čelu takve vlade.

Kada je on istupio s tom viješću u petak, ona je to prokomentirala riječima: "Ovim potezom Milanovića s HDZ-om je gotovo". U subotu je i dalje tvrdila kako je odluka o izlasku dva bloka stranaka, zasebno SDP-a i partnera s jedne te stranke Možemo! s druge strane, bila dobra, a pri tome i ostaju.

Benčić: Ja bih dala ostavku

Ipak, na upit o Milanovićevu potezu otvoreno je rekla:

- Evidentno je to dvojbeno pitanje. Nismo imali takvu situaciju pa nemamo niti sudsku praksu oko tog pitanja. Ja bih to ostavila Ustavnom sudu. Da sam na toj poziciji, ja bih prvo dala ostavku. Vjerujem da će SDP poštivati odluku Ustavnog suda – rekla je Benčić s prilično kiselim izrazom lica.

Nešto se više razvedrila kada je upitana za komentar na riječi Ivana Penave iz DP-a prema kojemu su jedine dvije stranke s kojima je Domovinskom pokretu suradnja neprihvatljiva SDSS i Možemo!.

- To me strašno pogađa! To je obična interesna skupina određenih poduzetnika koji se osim kroz biznis žele namiriti i kroz politiku. Mi nećemo participirati u vladi koja neće biti programski koherentna. U vladi u kojoj bi sjedile desne populističke stranke mi nećemo participirati – poručila je Benčić.

Može li, pak, Domovinski pokret biti ipak "džoker zovi" Zoranu Milanoviću? Ivan Penava je u dva dana, petak i subotu, odbio dati jasan odgovor je li mu u potencijalnom poslijeizbornom koaliranju bliži Milanović i SDP ili HDZ Andreja Plenkovića, s kojima svakodnevno razmjenjuju žestoku "paljbu".

---

image

Marijana Puljak i Dalija Orešković s natpisom Ureda predsjednika ispred kluba u kojem se Milanović za epidemije častio kod Kovačevića. Milanović im je poručio da su narikače, ali...

Damjan Tadić/Cropix
---

Osim neprihvatljivih partnera s kojima ni pod koju cijenu neće surađivati – SDSS-a i Možemo! - Penava je ponovio kako se hrvatski građani ne trebaju dati uvući u priču izbora samo između "crvenog" i "plavog" brda, jer je za "Hrvate jedini izlaz politika koju zastupa DP". Ipak je dodao:

- Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je pokušan atentat na Franju Tuđmana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom i kasni sat vremena na taj skup. Tko ima još upitnika i tko se da uplašiti s nekakvom crvenom najezdom koja dolazi, pitam se što je to što danas zastupa taj čovjek, ako to nije upravo ono najcrvenije – istaknuo je Penava, aludirajući na informaciju kako su HDZ-ovci u petak na putu prema Benkovcu na proslavu 34. obljetnice osnivanje tamošnjeg HDZ-a "stali u Islam Grčki na janjetinu s Pupovcem i SDSS-ovcima."

Penava se i ranije pitao "zašto bi mu HDZ koji koalira s Pupovcem bio bliži od Peđe Grbina?", a još uvijek aktualni premijer Andrej Plenković zbog toga je "šibao" riječima da je "glas za DP glas za SDP".

Grmoja je trajao jedan sat

Što se tiče Mosta i njegova kandidata Nikole Grmoje on je, barem zasad, malo u drugom planu. No mostovci imaju povijest "koketiranja" sa Zoranom Milanovićem i njegovim SDP-om još nakon izbora 2015. godine kada su s njim pregovarali o mogućoj zajedničkoj vladi. Kada su već bili na korak do realizacije dogovora i kada je Milanović pristao na sve njihove uvjete, Božo Petrov je naglo zaokrenuo smjer nakon što je doznao da je Milanović navodno tijekom pregovora tajno i pojedinačno ‘vrbovao‘ neke od mostovaca. Tada su otišli s Karamarkovim HDZ-om i za premijera ustoličili nestranačkog Tihomira Oreškovića.

---

image

Nikola Grmoja u nesretno je vrijeme, u petak objavio svoju kandidaturu za premijera. Vijest je nestala s medijskog obzora kad je u ‘kavanu‘ uletio Milanović

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Danas se nerijetko čuje da SDP vrlo ozbiljno računa na Mostovu "ruku" nakon izbora, a nije nikakva tajna da je po "sinjskoj liniji" Milanović u vrlo dobrim odnosima sa sinjskim gradonačelnikom Mirom Buljem. Protiv suradnje s Mostom, kako je ranije rekao, ništa nema ni čelnik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Na presici u subotu u Rijeci Božo Petrov o svemu tome je rekao:

- Most se jedini odrekao svih totalitarizama dok Milanović nije bio jasan o svom stavu o komunizmu i titoizmu. Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednosti, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika, zbog kojih danas imamo woke ludilo, koje oštro osuđujemo – neodređeni je komentar Bože Petrova na konkretno pitanje o suradnji s Milanovićem.

Da parafraziramo Petrova, "ludilo" se u Hrvatskoj nastavlja. •

---

‘Narikače‘ riješene jednim ručkom

 

Ivica Puljak u subotu je nakon sastanka s SDP-ovcima u Zagrebu kazao kako nije tražio od Zorana Milanovića da se ispriča što mu je ženu nazvao "narikačom".

- Nije bilo potrebe za ispričavanjem. Riješili smo to još kada je dolazio u Split tako da smo razgovarali o tome i prešli na druge teme. I Marijana je bila na tom ručku. Naš brak je čvrst i postojan (ha, ha) – odgovorio je Puljak na novinarske upite.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLASOVI LIJEVO DESNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => GLASOVI LIJEVO DESNO 2 0 8054 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-17 08:44:53 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-17 09:05:26 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-03-17 09:05:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tri su stranke u velikim problemima, s kime će Možemo, DP i Most? Penava i Benčić neće zajedno, ali 'vole' Milanovića page_title=Tri su stranke u velikim problemima, s kime će Možemo, DP i Most? Penava i Benčić neće zajedno, ali 'vole' Milanovića [metakey] => male stranke, sdp, milanovic, parlamentarni izbori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26780711.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26786931.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26786154.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26786068.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/14824322.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/17\/26755244.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Ivan Peri\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sanja Musi\u0107 Milanovi\u0107 i Zoran Milanovi\u0107 u no\u0107i pobjede na predsjedni\u010dkim izborima<\/p>","

Sandra Ben\u010di\u0107 s novinarima u subotu: Vjerujem da \u0107e SDP po\u0161tivati odluku Ustavnog suda<\/p>","

I Bo\u017eo Petrov je u subotu bio s novinarima: Most se izri\u010dito zala\u017ee za obiteljske vrijednosti, a Milanovi\u0107 je promovirao i stoji uz bok ljevi\u010darskih politika<\/p>","

Naravno da se u subotu s novinarima dru\u017eio i Ivan Penava: Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je poku\u0161an atentat na Franju Tu\u0111mana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom<\/p>","

Marijana Puljak i Dalija Ore\u0161kovi\u0107 s natpisom Ureda predsjednika ispred kluba u kojem se Milanovi\u0107 za epidemije \u010dastio kod Kova\u010devi\u0107a. Milanovi\u0107 im je poru\u010dio da su narika\u010de, ali...<\/p>","

Nikola Grmoja u nesretno je vrijeme, u petak objavio svoju kandidaturu za premijera. Vijest je nestala s medijskog obzora kad je u \u2018kavanu\u2018 uletio Milanovi\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26780711_1920.jpg":"1920x1080","k_26780711_1280.jpg":"1280x1280","k_26780711_1024.jpg":"1024x1024","k_26780711_640.jpg":"640x640","k_26780711_480.jpg":"480x480","k_26780711_340.jpg":"340x340","k_26780711_220.jpg":"220x220","o_26780711_1280.jpg":"1280x853","o_26780711_1024.jpg":"1024x682","o_26780711_640.jpg":"640x426","o_26780711_480.jpg":"480x320","o_26780711_340.jpg":"340x226","o_26780711_220.jpg":"220x146","h_26780711_1280.jpg":"1280x854","h_26780711_1024.jpg":"1024x683","h_26780711_640.jpg":"640x427","h_26780711_480.jpg":"480x320","h_26780711_340.jpg":"340x227","h_26780711_220.jpg":"220x147","pp_26780711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26780711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26780711_640.jpg":"640x814","pp_26780711_480.jpg":"480x611","pp_26780711_340.jpg":"340x432","pp_26780711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26786931_1920.jpg":"1920x1080","k_26786931_1280.jpg":"1280x1280","k_26786931_1024.jpg":"1024x1024","k_26786931_640.jpg":"640x640","k_26786931_480.jpg":"480x480","k_26786931_340.jpg":"340x340","k_26786931_220.jpg":"220x220","o_26786931_1280.jpg":"1280x853","o_26786931_1024.jpg":"1024x682","o_26786931_640.jpg":"640x426","o_26786931_480.jpg":"480x320","o_26786931_340.jpg":"340x226","o_26786931_220.jpg":"220x146","h_26786931_1280.jpg":"1280x854","h_26786931_1024.jpg":"1024x683","h_26786931_640.jpg":"640x427","h_26786931_480.jpg":"480x320","h_26786931_340.jpg":"340x227","h_26786931_220.jpg":"220x147","pp_26786931_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786931_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786931_640.jpg":"640x814","pp_26786931_480.jpg":"480x611","pp_26786931_340.jpg":"340x432","pp_26786931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26786154_1920.jpg":"1920x1080","k_26786154_1280.jpg":"1280x1280","k_26786154_1024.jpg":"1024x1024","k_26786154_640.jpg":"640x640","k_26786154_480.jpg":"480x480","k_26786154_340.jpg":"340x340","k_26786154_220.jpg":"220x220","o_26786154_1280.jpg":"1280x853","o_26786154_1024.jpg":"1024x682","o_26786154_640.jpg":"640x426","o_26786154_480.jpg":"480x320","o_26786154_340.jpg":"340x226","o_26786154_220.jpg":"220x146","h_26786154_1280.jpg":"1280x854","h_26786154_1024.jpg":"1024x683","h_26786154_640.jpg":"640x427","h_26786154_480.jpg":"480x320","h_26786154_340.jpg":"340x227","h_26786154_220.jpg":"220x147","pp_26786154_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786154_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786154_640.jpg":"640x814","pp_26786154_480.jpg":"480x611","pp_26786154_340.jpg":"340x432","pp_26786154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26786068_1920.jpg":"1920x1080","k_26786068_1280.jpg":"1280x1280","k_26786068_1024.jpg":"1024x1024","k_26786068_640.jpg":"640x640","k_26786068_480.jpg":"480x480","k_26786068_340.jpg":"340x340","k_26786068_220.jpg":"220x220","o_26786068_1280.jpg":"1280x853","o_26786068_1024.jpg":"1024x682","o_26786068_640.jpg":"640x426","o_26786068_480.jpg":"480x320","o_26786068_340.jpg":"340x226","o_26786068_220.jpg":"220x146","h_26786068_1280.jpg":"1280x854","h_26786068_1024.jpg":"1024x683","h_26786068_640.jpg":"640x427","h_26786068_480.jpg":"480x320","h_26786068_340.jpg":"340x227","h_26786068_220.jpg":"220x147","pp_26786068_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786068_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786068_640.jpg":"640x814","pp_26786068_480.jpg":"480x611","pp_26786068_340.jpg":"340x432","pp_26786068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_14824322_1920.jpg":"1920x1080","k_14824322_1280.jpg":"1280x1280","k_14824322_1024.jpg":"1024x1024","k_14824322_640.jpg":"640x640","k_14824322_480.jpg":"480x480","k_14824322_340.jpg":"340x340","k_14824322_220.jpg":"220x220","o_14824322_1280.jpg":"1280x828","o_14824322_1024.jpg":"1024x662","o_14824322_640.jpg":"640x414","o_14824322_480.jpg":"480x310","o_14824322_340.jpg":"340x219","o_14824322_220.jpg":"220x142","h_14824322_1280.jpg":"1280x854","h_14824322_1024.jpg":"1024x683","h_14824322_640.jpg":"640x427","h_14824322_480.jpg":"480x320","h_14824322_340.jpg":"340x227","h_14824322_220.jpg":"220x147","pp_14824322_1280.jpg":"1280x1628","pp_14824322_1024.jpg":"1024x1303","pp_14824322_640.jpg":"640x814","pp_14824322_480.jpg":"480x611","pp_14824322_340.jpg":"340x432","pp_14824322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26755244_1920.jpg":"1920x1080","k_26755244_1280.jpg":"1280x1280","k_26755244_1024.jpg":"1024x1024","k_26755244_640.jpg":"640x640","k_26755244_480.jpg":"480x480","k_26755244_340.jpg":"340x340","k_26755244_220.jpg":"220x220","o_26755244_1280.jpg":"1280x853","o_26755244_1024.jpg":"1024x682","o_26755244_640.jpg":"640x426","o_26755244_480.jpg":"480x320","o_26755244_340.jpg":"340x226","o_26755244_220.jpg":"220x146","h_26755244_1280.jpg":"1280x854","h_26755244_1024.jpg":"1024x683","h_26755244_640.jpg":"640x427","h_26755244_480.jpg":"480x320","h_26755244_340.jpg":"340x227","h_26755244_220.jpg":"220x147","pp_26755244_1280.jpg":"1280x1628","pp_26755244_1024.jpg":"1024x1303","pp_26755244_640.jpg":"640x814","pp_26755244_480.jpg":"480x611","pp_26755244_340.jpg":"340x432","pp_26755244_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4404168 Threads: 3 Questions: 140088147 Slow queries: 59603 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4183247 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/tri-su-stranke-u-velikim-problemima-s-kime-ce-mozemo-dp-i-most-penava-i-bencic-nece-zajedno-ali-vole-milanovica-1372965 [printLink] => /vijesti/politika/tri-su-stranke-u-velikim-problemima-s-kime-ce-mozemo-dp-i-most-penava-i-bencic-nece-zajedno-ali-vole-milanovica-1372965?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624248 [name] => male stranke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-29 13:26:58 [main_article_id] => 0 [alias] => male-stranke [link] => /tag/male-stranke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [2] => stdClass Object ( [id] => 438888 [name] => milanovic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milanovic [link] => /tag/milanovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 391575 [name] => parlamentarni izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori [link] => /tag/parlamentarni-izbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLASOVI LIJEVO DESNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tri su stranke u velikim problemima, s kime će Možemo, DP i Most? Penava i Benčić neće zajedno, ali ‘vole‘ Milanovića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26780711.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] =>

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović u noći pobjede na predsjedničkim izborima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26780711.jpg [title] =>

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović u noći pobjede na predsjedničkim izborima

Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26786931.jpg [title] =>

Sandra Benčić s novinarima u subotu: Vjerujem da će SDP poštivati odluku Ustavnog suda

Nera Šimić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26786154.jpg [title] =>

I Božo Petrov je u subotu bio s novinarima: Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednosti, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika

Damir Škomrlj/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26786068.jpg [title] =>

Naravno da se u subotu s novinarima družio i Ivan Penava: Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je pokušan atentat na Franju Tuđmana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom

Ivan Perić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/14824322.jpg [title] =>

Marijana Puljak i Dalija Orešković s natpisom Ureda predsjednika ispred kluba u kojem se Milanović za epidemije častio kod Kovačevića. Milanović im je poručio da su narikače, ali...

Damjan Tadić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/17/26755244.jpg [title] =>

Nikola Grmoja u nesretno je vrijeme, u petak objavio svoju kandidaturu za premijera. Vijest je nestala s medijskog obzora kad je u ‘kavanu‘ uletio Milanović

 

 

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zoranu Milanoviću moglo bi poći za rukom ono što do kraja nije uspjelo ni Franji Tuđmanu – da "pomiri", uvjetno rečeno, potomke ustaša i partizana i da se u kompoziciji koju će voditi kontra HDZ-a uključe zajedno oni koji zdušno viču "Za dom spremni" ili uz čvrstu pesnicu poručuju "Smrt fašizmu, sloboda narodu!".

Iako ovaj scenarij može djelovati pomalo nategnuto i karikirano, nakon odluke predsjednika Republike Zorana Milanovića da se kao kandidat na SDP-ovoj izbornoj listi u 1. izbornoj jedinici izravno uključi u nadolazeće parlamentarne izborne – ništa više nije nemoguće.

Osobito stoga što je predsjednik ljevičar, izabran s lijevog političkog spektra, tijekom svoga mandata posve solidno koketirao s desnim biračkim tijelom, hvalio Domovinski pokret ("bliži su mi od HDZ-a") i zbližio se s njegovim liderom Ivanom Penavom, a posve funkcionalno održavao i liniju prema Mostu.

Uvrijedio mi suprugu, ali nije bitno

Sada, kada je svojim nepredvidivim potezom šokirao cijelu javnost i na pragu je izvesti bipolarni politički zahvat da se s pozicije predsjednika države bori za mjesto predsjednika vlade, logično je postaviti pitanje što će se dogoditi ako njegovoj lijevoj koalicijskoj kompoziciji koju namjerava voditi na sljedećim parlamentarnim izborima "usfali" ruku za sastavljanje vlade? Zapravo, u cijelom ovom političkom "varivu" koje je uskuhalo nakon ulaska Milanovića u politički ring, nameće se pitanje kako će se nakon izbora postaviti stranke kojima je Milanović, zapravo, (ne)hotice pomrsio račune jer je oslabio njihove potencijalne pregovaračke pozicije za ulazak u "vladu nacionalnog spasa" koju želi formirati? Ili ih je, baš naprotiv, osnažio?

---

image

Sandra Benčić s novinarima u subotu: Vjerujem da će SDP poštivati odluku Ustavnog suda

Nera Šimić/Cropix
---

Većina stranaka od centra na lijevo, koja je i dosad bila u kombinacijama za izlazak na izbore sa SDP-om, trijumfalno je dočekala Milanovićevo preuzimanje njihova predizbornog broda. Anka Mrak Taritaš (Glas), Radimir Čačić (Reformisti), dojučerašnji ljuti rivali Ivica Puljak (Centar) i Dalija Orešković (SSIP) i svi ostali nisu u subotu previše moralizirali oko mogućeg Milanovićeva grubog kršenja Ustava, a Puljak i Orešković čak su nonšalantno prešli i preko Milanovićevih uvreda ("samodopadne i neozbiljne narikače") na račun Puljkove supruge Marijane i Dalije Orešković.

Ivica Puljak u subotu je, nakon otkazivanja najavljene press konferencije, brzo odjurio na Iblerov trg na sastanak s SDP-ovcima te nakon toga potvrdio kako će sve ove manje stranke podržati kandidaturu Zorana Milanovića za premijera te da se dogovara zajednička koalicijska lista SDP-a i partnera u svim izbornim jedinicama.

---

image

I Božo Petrov je u subotu bio s novinarima: Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednosti, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika

Damir Škomrlj/Cropix
---

Katarina Peović iz Radničke fronte, koja je svoj saborski mandat završila riječima "Smrt fašizmu, sloboda narodu", poručila je u subotu iz Rijeke, doduše, kako je još prerano komentirati kandidaturu Zorana Milanovića za premijera "jer se još mnoga pitanja moraju postaviti a poruke razjasniti".

Međutim, potvrdila je kako o izlasku na izbore u 8. izbornoj jedinici Radnička fronta razgovara sa SDP-om te da će u svakom slučaju izaći na izbore u toj izbornoj jedinici.

No, pravo je pitanje što kandidatura Zorana Milanovića znači za stranke Možemo!, Domovinski pokret i Most koji je u predizbornoj koaliciji sa Suverenistima. Vrlo je izvjesno da su u petak Milanovićevim ‘hypom‘ najpogođeniji bili ‘možemovka‘ Sandra Benčić, već dulje vrijeme "autana" premijerska kandidatkinja te stranke, kao i Nikola Grmoja, mostovac čija je premijerska kandidatura u petak potpuno pala u drugi plan.

---

image

Naravno da se u subotu s novinarima družio i Ivan Penava: Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je pokušan atentat na Franju Tuđmana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom

Ivan Perić/Cropix
---

Stranka Možemo!, koja je ranije najavila samostalan izlazak na izbore na nacionalnoj razini i tek "točkastu" koaliciju sa SDP-om, odnosno zajednički izlazak s njima u četiri izborne jedinice, najizgledniji je partner u formiranju vlasti koaliciji koju bi trebao voditi Milanović. No, posve je jasno da su njegovom kandidaturom pale u vodu sve šanse Sandre Benčić da bude na čelu takve vlade.

Kada je on istupio s tom viješću u petak, ona je to prokomentirala riječima: "Ovim potezom Milanovića s HDZ-om je gotovo". U subotu je i dalje tvrdila kako je odluka o izlasku dva bloka stranaka, zasebno SDP-a i partnera s jedne te stranke Možemo! s druge strane, bila dobra, a pri tome i ostaju.

Benčić: Ja bih dala ostavku

Ipak, na upit o Milanovićevu potezu otvoreno je rekla:

- Evidentno je to dvojbeno pitanje. Nismo imali takvu situaciju pa nemamo niti sudsku praksu oko tog pitanja. Ja bih to ostavila Ustavnom sudu. Da sam na toj poziciji, ja bih prvo dala ostavku. Vjerujem da će SDP poštivati odluku Ustavnog suda – rekla je Benčić s prilično kiselim izrazom lica.

Nešto se više razvedrila kada je upitana za komentar na riječi Ivana Penave iz DP-a prema kojemu su jedine dvije stranke s kojima je Domovinskom pokretu suradnja neprihvatljiva SDSS i Možemo!.

- To me strašno pogađa! To je obična interesna skupina određenih poduzetnika koji se osim kroz biznis žele namiriti i kroz politiku. Mi nećemo participirati u vladi koja neće biti programski koherentna. U vladi u kojoj bi sjedile desne populističke stranke mi nećemo participirati – poručila je Benčić.

Može li, pak, Domovinski pokret biti ipak "džoker zovi" Zoranu Milanoviću? Ivan Penava je u dva dana, petak i subotu, odbio dati jasan odgovor je li mu u potencijalnom poslijeizbornom koaliranju bliži Milanović i SDP ili HDZ Andreja Plenkovića, s kojima svakodnevno razmjenjuju žestoku "paljbu".

---

image

Marijana Puljak i Dalija Orešković s natpisom Ureda predsjednika ispred kluba u kojem se Milanović za epidemije častio kod Kovačevića. Milanović im je poručio da su narikače, ali...

Damjan Tadić/Cropix
---

Osim neprihvatljivih partnera s kojima ni pod koju cijenu neće surađivati – SDSS-a i Možemo! - Penava je ponovio kako se hrvatski građani ne trebaju dati uvući u priču izbora samo između "crvenog" i "plavog" brda, jer je za "Hrvate jedini izlaz politika koju zastupa DP". Ipak je dodao:

- Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je pokušan atentat na Franju Tuđmana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom i kasni sat vremena na taj skup. Tko ima još upitnika i tko se da uplašiti s nekakvom crvenom najezdom koja dolazi, pitam se što je to što danas zastupa taj čovjek, ako to nije upravo ono najcrvenije – istaknuo je Penava, aludirajući na informaciju kako su HDZ-ovci u petak na putu prema Benkovcu na proslavu 34. obljetnice osnivanje tamošnjeg HDZ-a "stali u Islam Grčki na janjetinu s Pupovcem i SDSS-ovcima."

Penava se i ranije pitao "zašto bi mu HDZ koji koalira s Pupovcem bio bliži od Peđe Grbina?", a još uvijek aktualni premijer Andrej Plenković zbog toga je "šibao" riječima da je "glas za DP glas za SDP".

Grmoja je trajao jedan sat

Što se tiče Mosta i njegova kandidata Nikole Grmoje on je, barem zasad, malo u drugom planu. No mostovci imaju povijest "koketiranja" sa Zoranom Milanovićem i njegovim SDP-om još nakon izbora 2015. godine kada su s njim pregovarali o mogućoj zajedničkoj vladi. Kada su već bili na korak do realizacije dogovora i kada je Milanović pristao na sve njihove uvjete, Božo Petrov je naglo zaokrenuo smjer nakon što je doznao da je Milanović navodno tijekom pregovora tajno i pojedinačno ‘vrbovao‘ neke od mostovaca. Tada su otišli s Karamarkovim HDZ-om i za premijera ustoličili nestranačkog Tihomira Oreškovića.

---

image

Nikola Grmoja u nesretno je vrijeme, u petak objavio svoju kandidaturu za premijera. Vijest je nestala s medijskog obzora kad je u ‘kavanu‘ uletio Milanović

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Danas se nerijetko čuje da SDP vrlo ozbiljno računa na Mostovu "ruku" nakon izbora, a nije nikakva tajna da je po "sinjskoj liniji" Milanović u vrlo dobrim odnosima sa sinjskim gradonačelnikom Mirom Buljem. Protiv suradnje s Mostom, kako je ranije rekao, ništa nema ni čelnik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Na presici u subotu u Rijeci Božo Petrov o svemu tome je rekao:

- Most se jedini odrekao svih totalitarizama dok Milanović nije bio jasan o svom stavu o komunizmu i titoizmu. Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednosti, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika, zbog kojih danas imamo woke ludilo, koje oštro osuđujemo – neodređeni je komentar Bože Petrova na konkretno pitanje o suradnji s Milanovićem.

Da parafraziramo Petrova, "ludilo" se u Hrvatskoj nastavlja. •

---

‘Narikače‘ riješene jednim ručkom

 

Ivica Puljak u subotu je nakon sastanka s SDP-ovcima u Zagrebu kazao kako nije tražio od Zorana Milanovića da se ispriča što mu je ženu nazvao "narikačom".

- Nije bilo potrebe za ispričavanjem. Riješili smo to još kada je dolazio u Split tako da smo razgovarali o tome i prešli na druge teme. I Marijana je bila na tom ručku. Naš brak je čvrst i postojan (ha, ha) – odgovorio je Puljak na novinarske upite.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Nera Šimić/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Ivan Perić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Boris Kovačev/Cropix

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović u noći pobjede na predsjedničkim izborima

Nera Šimić/Cropix

Sandra Benčić s novinarima u subotu: Vjerujem da će SDP poštivati odluku Ustavnog suda

Damir Škomrlj/Cropix

I Božo Petrov je u subotu bio s novinarima: Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednosti, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika

Ivan Perić/Cropix

Naravno da se u subotu s novinarima družio i Ivan Penava: Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je pokušan atentat na Franju Tuđmana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom

Damjan Tadić/Cropix

Marijana Puljak i Dalija Orešković s natpisom Ureda predsjednika ispred kluba u kojem se Milanović za epidemije častio kod Kovačevića. Milanović im je poručio da su narikače, ali...

Damjan Tadić/Cropix

Nikola Grmoja u nesretno je vrijeme, u petak objavio svoju kandidaturu za premijera. Vijest je nestala s medijskog obzora kad je u ‘kavanu‘ uletio Milanović

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/tri-su-stranke-u-velikim-problemima-s-kime-ce-mozemo-dp-i-most-penava-i-bencic-nece-zajedno-ali-vole-milanovica-1372965 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15b5d089c78fc81e9b1fa6eae977ef041e50b7f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tri+su+stranke+u+velikim+problemima%2C+s+kime+%C4%87e+Mo%C5%BEemo%2C+DP+i+Most%3F+Penava+i+Ben%C4%8Di%C4%87+ne%C4%87e+zajedno%2C+ali+%E2%80%98vole%E2%80%98+Milanovi%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftri-su-stranke-u-velikim-problemima-s-kime-ce-mozemo-dp-i-most-penava-i-bencic-nece-zajedno-ali-vole-milanovica-1372965 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftri-su-stranke-u-velikim-problemima-s-kime-ce-mozemo-dp-i-most-penava-i-bencic-nece-zajedno-ali-vole-milanovica-1372965 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLASOVI LIJEVO DESNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaGLASOVI LIJEVO DESNO

Tri su stranke u velikim problemima, s kime će Možemo, DP i Most? Penava i Benčić neće zajedno, ali ‘vole‘ Milanovića

Piše Marijana Cvrtila
17. ožujka 2024. - 10:05

Zoranu Milanoviću moglo bi poći za rukom ono što do kraja nije uspjelo ni Franji Tuđmanu – da "pomiri", uvjetno rečeno, potomke ustaša i partizana i da se u kompoziciji koju će voditi kontra HDZ-a uključe zajedno oni koji zdušno viču "Za dom spremni" ili uz čvrstu pesnicu poručuju "Smrt fašizmu, sloboda narodu!".

Iako ovaj scenarij može djelovati pomalo nategnuto i karikirano, nakon odluke predsjednika Republike Zorana Milanovića da se kao kandidat na SDP-ovoj izbornoj listi u 1. izbornoj jedinici izravno uključi u nadolazeće parlamentarne izborne – ništa više nije nemoguće.

Osobito stoga što je predsjednik ljevičar, izabran s lijevog političkog spektra, tijekom svoga mandata posve solidno koketirao s desnim biračkim tijelom, hvalio Domovinski pokret ("bliži su mi ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:50