stdClass Object ( [id] => 1314907 [title] => Sandra Benčić otvoreno o tome s kime mogu u koaliciju, svojoj kandidaturi za premijerku, suradnji s Mostom i SDP-om... [alias] => sandra-bencic-otvoreno-o-tome-s-kime-mogu-u-koaliciju-svojoj-kandidaturi-za-premijerku-suradnji-s-mostom-i-sdp-om [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stranka Možemo je, čini se, pogodila “u sridu”.

Mjesec dana nakon što su objavili da izlaze samostalno na parlamentarne izbore, rejting im je, sugeriraju istraživanja, osjetnije porastao. Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju komentira novi uzlet ove zeleno-lijeve opcije i otkriva zašto smatra da je HDZ, unatoč svemu, moguće pobijediti.

Birači očito honoriraju samostalni put koji ste odabrali.

– Trend rasta našeg rejtinga prisutan je kontinuirano već nekoliko mjeseci. To nas, naravno, veseli. Građani nam iskazuju povjerenje, a očito su i honorirali odluku da izlazimo samostalno na izbore. Birači očito vole kada znaju kome daju glas. Zato mislim da je dobro što smo unaprijed rekli s kime namjeravamo postizborno koalirati i tko su nam potencijalni partneri, a tko apsolutno ne dolazi u obzir.

Očekujete li da Možemo uskoro pretekne SDP?

– Hrvatska bez dvije jake lijeve stranke ne može imati lijevu vlast. Nama je u cilju da i SDP raste. Jer samo ako zajedno rastemo, i jedni i drugi, samo tad imat ćemo perspektivu formiranja zajedničke vlade. Rast SDP-a je i naš interes.

Na što točno mislite?

– Da mi sada ne znam koliko narastemo sami, bez dobrog rezultata SDP-a, teško ćemo moći formirati vlast.

Dakle, spremni ste izbjeći zamku i parlamentarne izbore pretvoriti u bitku za poziciju najjače oporbene stranke?

– Apsolutno. Što bi nam konkretno značilo to da ste druga ili treća stranka u zemlji kad ste u opoziciji? Fokusirani smo na to da motiviramo birače, čak i one koji inače ne izlaze na izbore, da ovaj put iziđu. Jer samo velika motivacija birača može pomoći tome da se s vlasti skine HDZ. Zato nismo htjeli upasti ni u klopku D’Hondta, jer to da će D’Hondt donijeti dva-tri mandata više ili manje je irelevantno. To naprosto nije razlika koju treba nadoknaditi. Ovdje se ne radi o dva ili tri mandata, već nužnosti značajnog izlaska na izbore i osiguranja stabilne vlasti. Da se radi o jednom ili dva mandata, bilo bi lako.

---

image

Peđa Grbin i Sandra Benčić u saborskom zagrljaju. Tako bi trebalo biti i u koaliciji nakon izbora
Damjan Tadić/Cropix

Damjan Tadić/Cropix
---

Nije tajna da su u SDP-u očekivali da ćete sklopiti s njima predizbornu koaliciju i formirati jaki oporbeni blok koji bi se onda suprotstavio HDZ-u. I da su još uvijek ljuti zbog suprotne odluke Možemo, uvjereni da pojedinačni izlazak oporbe najviše pogoduje HDZ-u. Bojite li se da bi u kampanji u optjecaj mogli pustiti krilaticu da je glas za Možemo zapravo glas za HDZ?

– To bi bilo potpuno iracionalno jer to nije validan argument. Ovdje se ne radi o rasipanju glasova. Kako može biti rasipanje kad smo mi i oni najjače stranke u opoziciji.

Nije u pitanju prelazak izbornog praga pa da bi se glasovi rasipali. Svjesni smo da bi njima konvenirala drukčija naša odluka, no mi smo apsolutno normalno surađivali i na parlamentarnoj razini i u Zagrebu i nakon što smo objavili odluku o samostalnom izlasku. Ima, naravno, onih koji su više ljuti, ali vjerujem da će racionalnost prevladati. Na kraju krajeva, svi ispred sebe imamo potpuno isti cilj, a to je smjena HDZ-a s vlasti.

SDP vidimo kao naše prve partnere i bilo kakvo međusobno napadanje u kampanji samo bi štetilo tom cilju. Vjerujem da ima toliko razuma da se to neće raditi.

Zašto, po vašoj ocjeni, HDZ treba smijeniti?

– HDZ je zarobio državu i kontinuirano proizvodi afere u kojima se nešto što je javno i zajedničko uništava da bi se ušićarilo nešto privatno. To je meni osobno kod HDZ-a najgore i zbog toga zaslužuju da ih se smijeni.

Drugi razlog je sve ono što nisu napravili i gdje mislim da mi kao društvo više nemamo vremena čekati. Jesmo li u 25 godina proveli reformu obrazovnog sustava? Nismo. Način rada, model organizacije, položaj učitelja... Sve je ostalo isto. Nismo napravili ni jednu ključnu transformaciju. Djeca i dalje u školama uče kao da smo u 19. stoljeću.

Jesmo li imali reformu pravosuđa? Nismo. Reformu ekonomskog modela, koji bi transformirao sustav koji počiva na monokulturi turizma? Nismo. Imamo ministre koji gledaju kakvo će vrijeme biti jer od toga ovisi kako se puni državni proračun. To je jako ponižavajuće za zemlju koja ima ovakve resurse.

Da ne govorimo o teritorijalnom ustroju i javnoj upravi. Sad kad imamo neku vrstu digitalizacije, je li nam javna uprava bolja, brža, efikasnija?

U svakom slučaju nije koliko bi mogla i trebala biti.

– Danas treba čekati dozvolu mjesecima, godinama. Sustav zakonski i jest tako posložen da se te dozvole ni ne mogu brzo dobiti. Autocestu smo izgradili u dvije-tri godine.

Danas u tom razdoblju ne možete napraviti ni projektnu dokumentaciju. Nama pod hitno treba državni prostorni plan, trebamo odrediti koji su strateški projekti i krenuti u njihovu realizaciju. Ne može ni ekonomija naprijed ako se mora grah bacati hoće li se dozvole dobiti ili neće.

---

image

Benčić: HDZ je u Zagrebu toliko jadna opozicija da nema što drugo reći nego da nije pokošena trava. I to u razdoblju kada je od 45 dana 30 padala kiša

Tomislav Krišto/Cropix
---

Dosad su mnogi govorili o reformama, a nitko ih nije proveo...

– Reforme su zahtjevne i one izazivaju otpore različitih interesnih skupina. No ako ne patite od toga da vam svaka anketa mora ići u prilog, onda možete dosta učiniti. To su stvari koje ja HDZ-u zamjeram. Ne samo afere, nego i sve ono što oni nisu napravili. Uzmimo na primjer energetiku. Kakvu smo priliku propustili već sad biti visoko solarizirana zemlja i dekarbonizirati sektor električne energije. To su stvari koje mi čekamo 25 godina i koje se ne mijenjaju.

Vaši budući partneri u SDP-u bili su na vlasti u Milanovićevu mandatu pa ništa od ovoga nisu proveli...

– Političari su jako često slabi na pritiske koji dolaze od interesnih skupina na najavu bilo kakvih promjena. Ne ulaze u bitke ako procijene da će im srušiti rejting. No to su stvari koje treba napraviti. Da je zaista SDP-ova Vlada učinila sve što je ljevica od nje očekivala, Možemo kao stranka danas možda ne bi postojala. Ne bismo imali potrebu organizirati se.

I uvjereni ste da taj model možete promijeniti?

– Da. Svjesna sam da je to zahtjevan posao. Radimo ga uostalom u Zagrebu, gdje smo došli nakon modela gdje je također bilo prisutno izvlačenje iz javnog u privatno, koje je njegovao Bandić. Ne mogu se u četiri godine napraviti čuda, ali može se vratiti povjerenje i promijeniti model upravljanja, osnažiti ljude da slobodno iznesu svoje mišljenje, da ne čekaju što će im šef reći. Za stvarne promjene važno je imati dva mandata, no i u prvom se može pokazati da si spreman ići i u one procese koji nisu nužno popularni, ali su dugoročno ključni za zemlju. To očekujem od onih političkih opcija koje kažu da su za promjenu modela upravljanja zemljom.

Koje sve stranke spadaju u taj krug osim SDP-a?

– Svi od centra nalijevo naši su potencijalni partneri. Svjesni smo da će trebati okupiti sve progresivne snage. Među nama ima razlika u nekim ekonomskim politikama, ali čini mi si da kod svih postoji svijest koje reforme treba provesti: i u ekonomiji, i u obrazovanju, i u ostalim područjima.

Nino Raspudić puno je truda uložio da pokaže da Hrvatskoj treba široka antihadezovska koalicija desnice i ljevice, no Možemo s Mostom ne bi?

– Ne razumijem taj njihov salto mortale. Oni su u koaliciji sa Suverenistima i time zauzimaju prostor krajnje desnice. Što bismo mi s njima radili? Neku nadideološku koaliciju? Kao da obrazovanje nije vrijednosno pitanje?

Kao uostalom i pitanje kako raspodjeljujemo troškove i koristi u gospodarstvu? Što je politika ako to nisu vrijednosna pitanja. Kako bi uostalom taj proračun izgledao?

---

image

Sandra Benčić u Saboru

Damjan Tadić/Cropix
---

A ništa, ta bi Vlada morala financirati i Pride i Željku Markić...

– Ne treba ove razlike svoditi samo na to. Kako bismo mi, primjerice, odredili poreznu politiku? Povećali izdvajanja za javno zdravstvo i smanjili odljev novca u privatno kad ekonomska desnica neće na to pristati.

To su ozbiljne stvari i moram priznati da mi je žao što nemamo snažniji konflikt oko ekonomije između ljevice i desnice, nego se sve svodi na identitetske politike, gay i ne-gay. To jesu također važna društvena pitanja jednakosti, ali bez borbe za ekonomsku jednakost ljevica ne može biti jaka politička snaga.

To je valjda zato što i HDZ i SDP godinama vode sličnu ekonomsku politiku, pa se na toj temi procijep zapravo nikada nije ni dogodio...

– To je točno. Smatramo da su to pitanja razvoja na koja ćemo u kampanji staviti poseban naglasak.

Jeste li spremni biti kandidatkinja za premijerku stranke Možemo?

– Jesam. Kad sam prihvatila da budem koordinatorica stranke, prihvatila sam da je i to potencijalna mogućnost. To ide jedno s drugim.

Zašto bi birači trebali birati Možemo i vas kao premijerku prije nego neku drugu oporbenu stranku ili nekog drugog kandidata?

– Zato što smo jedna od rijetkih stranaka koja ima koherentan i sveobuhvatan program. To se vidjelo na izborima 2020. godine.

Druga još važnija stvar je da smo u Zagrebu pokazali da smo spremni provoditi promjene, pa i onda kad za nas nisu popularne, ali vjerujemo da su dugoročno dobre za društvo. To je, po meni, glavna razdjelnica. Ja osobno želim bolje obrazovanje jer i moja djeca idu u školu. Želim i bolje pravosuđe jer svi ga trebamo. Svima treba biti bolje i može nam svima biti bolje, zato su nam promjene nužne.

Zagreb, u kojemu je Možemo na vlasti, trebao bi tu biti role model?

– Zagreb nam je ključan. Na primjeru Zagreba vidi se da smo spremni donositi teške odluke koje drugi prije nas nisu bili spremni donositi. Te su odluke polučile uspjeh. Kada pogledate financijsku situaciju grada i Holdinga u lipnju 2021., godine, to je de facto bio bankrot.

U roku od dvije godine Zagrebu se vratio kreditni rejting i raste svakih nekoliko mjeseci, vratili smo povjerenje institucionalnih međunarodnih aktera. poput EBRD-a i EIB-a, imamo velike investicijske projekte. Bilo je velikih otpora, mi smo to pregrizli i uspjeli napraviti veliki korak naprijed.

Mi provodimo naš program iako znamo da će uvijek biti netko tko će se buniti protiv određenih politika i poteza; primjerice, netko se buni što smo od tri automobilske trake jednu prenamijenili u biciklističku stazu. Ali mi to radimo jer u našem programu piše da ćemo smanjivati broj automobila u centru, da ćemo graditi nove tramvajske pruge, nabavljati nove tramvaje... Nema te promjene koja neće nekom stati na žulj.

Kažu i da ne uspijevate pokositi travu u Zagrebu.

– HDZ je u Zagrebu toliko jadna opozicija da nema što drugo reći nego da nije pokošena trava. I to u razdoblju kada je od 45 dana 30 padala kiša. Neka nam to bude najveći krimen. Ne mogu nam reći da krademo, ne mogu nam reći da smo nešto upropastili, ne mogu reći da financijska situacija nije bolja...

Ostala im je samo ta trava. Zamislite kako bi izgledala Hrvatska da HDZ nije krao i zarobio sve naše javne resurse u posljednjih 25 godina, da je proveo reforme ključnih sustava poput zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, i da im je ključni prigovor da je, recimo, trava previsoka.

Može li Zagreb biti i zamka za Možemo, jer neuspjeh u glavnom gradu lako može dovesti i do neuspjeha stranke Možemo i na državnoj pozornici...

– Zagreb je izazov i mi od toga ne bježimo. Promjene traže napor i suradnju građana. Zagrepčani su u roku od pola godine od uvođenja novog sustava odvajanja otpada uspjeli smanjiti količine miješanog komunalnog otpada za gotovo 30 posto i sigurna sam da će to pridonijeti i boljoj slici na nacionalnoj razini i smanjenju iznosa penala. Za to su građani najzaslužniji.

---

image

Sandra Benčić o predsjedniku Vlade: Plenković je PR premijer i jako mu je bitno da odaje dojam o svojoj nepobjedivosti i da će vladati zauvijek

Ante Čizmić/Cropix
---

Jesu li HDZ i Andrej Plenković nepobjedivi?

– Mnogi su se doimali nepobjedivi pa više nisu na vlasti. Tako će biti i s HDZ-om. Plenković je PR premijer i jako mu je bitno da odaje dojam o svojoj nepobjedivosti i da će vladati zauvijek. No isto je tako svjestan da će sljedeći izbori itekako biti “na knap”. I za Bandića i za mnoge druge se mislilo da su nepobjedivi, pa je u kratko vrijeme puklo i preokrenulo se.

HDZ ima uvjerljivo najjači rejting. Plenkovićeva poruka o stabilnosti očito ima svoju publiku...

– HDZ ima stabilnu bazu i ona se kreće između 25 i 30 posto birača. Ta podrška proizlazi iz klijentelističkog modela. Jako puno ljudi ovisi o poslovima koje je HDZ dodijelio po toj logici. No ključ nije u tih 25 i 30 posto. Njima se ne treba baviti.

Mi se trebamo boriti za ostalih 70 posto koji smatraju da država ide u krivom smjeru. I s njima razgovarati koji je to smjer kojim zemlja treba ići. Na prošlim izborima za nas su glasali ljudi koji na prijašnja dva ciklusa nisu izišli na birališta. To je naša snaga i moramo je maksimalno iskoristiti.

Plinska afera je došla i prošla. Vuk je ispao sit, a sve ovce su na broju. Nikome nije pala vlas s glave...

– Svakih pet dana objavimo brojač koliko je dana prošlo a da nitko nije smijenjen. Plenković, premda bi mu to politički koristilo, nema snagu u HDZ-u smijeniti odgovorne za ovu aferu.

Očigledno u toj stranci postoje jači od njega. Frane Barbarić trebao je biti smijenjen nakon što se utvrdilo da nelegalno gradi vilu. Da plinske afere uopće nije bilo, on je trebao otići. A on nelegalno gradi, nakon toga ima plinsku aferu, i dalje je na čelu HEP-a.

Budimo realni, Plenkoviću je do sada otišlo dvadeset ministara, USKOK ih je odvodio, pa mu se ništa nije dogodilo. Što je njemu smijeniti direktora HEP-a? No problem je što je direktor HEP-a očito veća manga od njega pa ga on ne može samo tako smijeniti.

Sad kad premijer pročita ovo što ste rekli, morat će smijeniti Barbarića. Ako ni zbog čega drugog, onda da pokaže da je ipak u HDZ-u on najjači...

– Predsjednici HDZ-a često puta nisu ti koji imaju veliku moć. Da Plenković ne žmiri na korupciju koja se događa i da je ne pušta, on više ne bi bio predsjednik HDZ-a.

Kako završi svaki njihov predsjednik HDZ-a ako ne umre na dužnosti? Završi na cesti, proklet, prognan, zgažen.

Tako će biti i s Plenkovićem. I njemu se smiješi sudbina Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka. Čim ugrozi interese ljudi jačih od njega.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAMPANJA JE POČELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KAMPANJA JE POČELA 2 0 13641 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-12 12:07:34 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-14 18:42:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-14 18:42:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sandra Benčić otvoreno o tome s kime mogu u koaliciju, svojoj kandidaturi za premijerku, suradnji s Mostom i SDP-om... [metakey] => Sandra Benčić, hdz, izbori, Koalicija Možemo SDP, rejting stranaka, hrvatska premijerka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/12\/24901039.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/25399184.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/24901036.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/24958980.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/25306041.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sandra Ben\u010di\u0107 o predsjedniku Vlade: Plenkovi\u0107 je PR premijer i jako mu je bitno da odaje dojam o svojoj nepobjedivosti i da \u0107e vladati zauvijek<\/p>","

Ben\u010di\u0107: HDZ je u Zagrebu toliko jadna opozicija da nema \u0161to drugo re\u0107i nego da nije poko\u0161ena trava. I to u razdoblju kada je od 45 dana 30 padala ki\u0161a<\/p>","

Pe\u0111a Grbin i Sandra Ben\u010di\u0107 u saborskom zagrljaju. Tako bi trebalo biti i u koaliciji nakon izbora
\nDamjan Tadi\u0107\/Cropix<\/p>","

Sandra Ben\u010di\u0107 u Saboru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24901039_1920.jpg":"1920x1080","k_24901039_1280.jpg":"1280x1280","k_24901039_1024.jpg":"1024x1024","k_24901039_640.jpg":"640x640","k_24901039_480.jpg":"480x480","k_24901039_340.jpg":"340x340","k_24901039_220.jpg":"220x220","o_24901039_1280.jpg":"1280x853","o_24901039_1024.jpg":"1024x682","o_24901039_640.jpg":"640x426","o_24901039_480.jpg":"480x320","o_24901039_340.jpg":"340x226","o_24901039_220.jpg":"220x146","h_24901039_1280.jpg":"1280x854","h_24901039_1024.jpg":"1024x683","h_24901039_640.jpg":"640x427","h_24901039_480.jpg":"480x320","h_24901039_340.jpg":"340x227","h_24901039_220.jpg":"220x147","pp_24901039_1280.jpg":"1280x1628","pp_24901039_1024.jpg":"1024x1303","pp_24901039_640.jpg":"640x814","pp_24901039_480.jpg":"480x611","pp_24901039_340.jpg":"340x432","pp_24901039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25399184_1920.jpg":"1920x1080","k_25399184_1280.jpg":"1280x1280","k_25399184_1024.jpg":"1024x1024","k_25399184_640.jpg":"640x640","k_25399184_480.jpg":"480x480","k_25399184_340.jpg":"340x340","k_25399184_220.jpg":"220x220","o_25399184_1280.jpg":"1280x854","o_25399184_1024.jpg":"1024x683","o_25399184_640.jpg":"640x427","o_25399184_480.jpg":"480x320","o_25399184_340.jpg":"340x226","o_25399184_220.jpg":"220x146","h_25399184_1280.jpg":"1280x854","h_25399184_1024.jpg":"1024x683","h_25399184_640.jpg":"640x427","h_25399184_480.jpg":"480x320","h_25399184_340.jpg":"340x227","h_25399184_220.jpg":"220x147","pp_25399184_1280.jpg":"1280x1628","pp_25399184_1024.jpg":"1024x1303","pp_25399184_640.jpg":"640x814","pp_25399184_480.jpg":"480x611","pp_25399184_340.jpg":"340x432","pp_25399184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24901036_1920.jpg":"1920x1080","k_24901036_1280.jpg":"1280x1280","k_24901036_1024.jpg":"1024x1024","k_24901036_640.jpg":"640x640","k_24901036_480.jpg":"480x480","k_24901036_340.jpg":"340x340","k_24901036_220.jpg":"220x220","o_24901036_1280.jpg":"1280x853","o_24901036_1024.jpg":"1024x682","o_24901036_640.jpg":"640x426","o_24901036_480.jpg":"480x320","o_24901036_340.jpg":"340x226","o_24901036_220.jpg":"220x146","h_24901036_1280.jpg":"1280x854","h_24901036_1024.jpg":"1024x683","h_24901036_640.jpg":"640x427","h_24901036_480.jpg":"480x320","h_24901036_340.jpg":"340x227","h_24901036_220.jpg":"220x147","pp_24901036_1280.jpg":"1280x1628","pp_24901036_1024.jpg":"1024x1303","pp_24901036_640.jpg":"640x814","pp_24901036_480.jpg":"480x611","pp_24901036_340.jpg":"340x432","pp_24901036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24958980_1920.jpg":"1920x1080","k_24958980_1280.jpg":"1280x1280","k_24958980_1024.jpg":"1024x1024","k_24958980_640.jpg":"640x640","k_24958980_480.jpg":"480x480","k_24958980_340.jpg":"340x340","k_24958980_220.jpg":"220x220","o_24958980_1280.jpg":"1280x853","o_24958980_1024.jpg":"1024x682","o_24958980_640.jpg":"640x426","o_24958980_480.jpg":"480x320","o_24958980_340.jpg":"340x226","o_24958980_220.jpg":"220x146","h_24958980_1280.jpg":"1280x854","h_24958980_1024.jpg":"1024x683","h_24958980_640.jpg":"640x427","h_24958980_480.jpg":"480x320","h_24958980_340.jpg":"340x227","h_24958980_220.jpg":"220x147","pp_24958980_1280.jpg":"1280x1628","pp_24958980_1024.jpg":"1024x1303","pp_24958980_640.jpg":"640x814","pp_24958980_480.jpg":"480x611","pp_24958980_340.jpg":"340x432","pp_24958980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25306041_1920.jpg":"1920x1080","k_25306041_1280.jpg":"1280x1280","k_25306041_1024.jpg":"1024x1024","k_25306041_640.jpg":"640x640","k_25306041_480.jpg":"480x480","k_25306041_340.jpg":"340x340","k_25306041_220.jpg":"220x220","o_25306041_1280.jpg":"1280x853","o_25306041_1024.jpg":"1024x682","o_25306041_640.jpg":"640x426","o_25306041_480.jpg":"480x320","o_25306041_340.jpg":"340x226","o_25306041_220.jpg":"220x146","h_25306041_1280.jpg":"1280x854","h_25306041_1024.jpg":"1024x683","h_25306041_640.jpg":"640x427","h_25306041_480.jpg":"480x320","h_25306041_340.jpg":"340x227","h_25306041_220.jpg":"220x147","pp_25306041_1280.jpg":"1280x1628","pp_25306041_1024.jpg":"1024x1303","pp_25306041_640.jpg":"640x814","pp_25306041_480.jpg":"480x611","pp_25306041_340.jpg":"340x432","pp_25306041_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8058129 Threads: 6 Questions: 1603181331 Slow queries: 4902983 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112614110 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/sandra-bencic-otvoreno-o-tome-s-kime-mogu-u-koaliciju-svojoj-kandidaturi-za-premijerku-suradnji-s-mostom-i-sdp-om-1314907 [printLink] => /vijesti/politika/sandra-bencic-otvoreno-o-tome-s-kime-mogu-u-koaliciju-svojoj-kandidaturi-za-premijerku-suradnji-s-mostom-i-sdp-om-1314907?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 613636 [name] => Sandra Benčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-27 19:06:58 [main_article_id] => 0 [alias] => sandra-bencic [link] => /tag/sandra-bencic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726519 [name] => Koalicija Možemo SDP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 20:42:27 [main_article_id] => 0 [alias] => koalicija-mozemo-sdp [link] => /tag/koalicija-mozemo-sdp ) [4] => stdClass Object ( [id] => 633933 [name] => rejting stranaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 20:44:14 [main_article_id] => 0 [alias] => rejting-stranaka [link] => /tag/rejting-stranaka ) [5] => stdClass Object ( [id] => 726520 [name] => hrvatska premijerka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 20:42:27 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-premijerka [link] => /tag/hrvatska-premijerka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAMPANJA JE POČELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sandra Benčić otvoreno o tome s kime mogu u koaliciju, svojoj kandidaturi za premijerku, suradnji s Mostom i SDP-om... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/24901039.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Krišto/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/24901039.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25399184.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Sandra Benčić o predsjedniku Vlade: Plenković je PR premijer i jako mu je bitno da odaje dojam o svojoj nepobjedivosti i da će vladati zauvijek

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/24901036.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix

Benčić: HDZ je u Zagrebu toliko jadna opozicija da nema što drugo reći nego da nije pokošena trava. I to u razdoblju kada je od 45 dana 30 padala kiša

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/24958980.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Peđa Grbin i Sandra Benčić u saborskom zagrljaju. Tako bi trebalo biti i u koaliciji nakon izbora
Damjan Tadić/Cropix

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25306041.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Sandra Benčić u Saboru

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Stranka Možemo je, čini se, pogodila “u sridu”.

Mjesec dana nakon što su objavili da izlaze samostalno na parlamentarne izbore, rejting im je, sugeriraju istraživanja, osjetnije porastao. Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju komentira novi uzlet ove zeleno-lijeve opcije i otkriva zašto smatra da je HDZ, unatoč svemu, moguće pobijediti.

Birači očito honoriraju samostalni put koji ste odabrali.

– Trend rasta našeg rejtinga prisutan je kontinuirano već nekoliko mjeseci. To nas, naravno, veseli. Građani nam iskazuju povjerenje, a očito su i honorirali odluku da izlazimo samostalno na izbore. Birači očito vole kada znaju kome daju glas. Zato mislim da je dobro što smo unaprijed rekli s kime namjeravamo postizborno koalirati i tko su nam potencijalni partneri, a tko apsolutno ne dolazi u obzir.

Očekujete li da Možemo uskoro pretekne SDP?

– Hrvatska bez dvije jake lijeve stranke ne može imati lijevu vlast. Nama je u cilju da i SDP raste. Jer samo ako zajedno rastemo, i jedni i drugi, samo tad imat ćemo perspektivu formiranja zajedničke vlade. Rast SDP-a je i naš interes.

Na što točno mislite?

– Da mi sada ne znam koliko narastemo sami, bez dobrog rezultata SDP-a, teško ćemo moći formirati vlast.

Dakle, spremni ste izbjeći zamku i parlamentarne izbore pretvoriti u bitku za poziciju najjače oporbene stranke?

– Apsolutno. Što bi nam konkretno značilo to da ste druga ili treća stranka u zemlji kad ste u opoziciji? Fokusirani smo na to da motiviramo birače, čak i one koji inače ne izlaze na izbore, da ovaj put iziđu. Jer samo velika motivacija birača može pomoći tome da se s vlasti skine HDZ. Zato nismo htjeli upasti ni u klopku D’Hondta, jer to da će D’Hondt donijeti dva-tri mandata više ili manje je irelevantno. To naprosto nije razlika koju treba nadoknaditi. Ovdje se ne radi o dva ili tri mandata, već nužnosti značajnog izlaska na izbore i osiguranja stabilne vlasti. Da se radi o jednom ili dva mandata, bilo bi lako.

---

image

Peđa Grbin i Sandra Benčić u saborskom zagrljaju. Tako bi trebalo biti i u koaliciji nakon izbora
Damjan Tadić/Cropix

Damjan Tadić/Cropix
---

Nije tajna da su u SDP-u očekivali da ćete sklopiti s njima predizbornu koaliciju i formirati jaki oporbeni blok koji bi se onda suprotstavio HDZ-u. I da su još uvijek ljuti zbog suprotne odluke Možemo, uvjereni da pojedinačni izlazak oporbe najviše pogoduje HDZ-u. Bojite li se da bi u kampanji u optjecaj mogli pustiti krilaticu da je glas za Možemo zapravo glas za HDZ?

– To bi bilo potpuno iracionalno jer to nije validan argument. Ovdje se ne radi o rasipanju glasova. Kako može biti rasipanje kad smo mi i oni najjače stranke u opoziciji.

Nije u pitanju prelazak izbornog praga pa da bi se glasovi rasipali. Svjesni smo da bi njima konvenirala drukčija naša odluka, no mi smo apsolutno normalno surađivali i na parlamentarnoj razini i u Zagrebu i nakon što smo objavili odluku o samostalnom izlasku. Ima, naravno, onih koji su više ljuti, ali vjerujem da će racionalnost prevladati. Na kraju krajeva, svi ispred sebe imamo potpuno isti cilj, a to je smjena HDZ-a s vlasti.

SDP vidimo kao naše prve partnere i bilo kakvo međusobno napadanje u kampanji samo bi štetilo tom cilju. Vjerujem da ima toliko razuma da se to neće raditi.

Zašto, po vašoj ocjeni, HDZ treba smijeniti?

– HDZ je zarobio državu i kontinuirano proizvodi afere u kojima se nešto što je javno i zajedničko uništava da bi se ušićarilo nešto privatno. To je meni osobno kod HDZ-a najgore i zbog toga zaslužuju da ih se smijeni.

Drugi razlog je sve ono što nisu napravili i gdje mislim da mi kao društvo više nemamo vremena čekati. Jesmo li u 25 godina proveli reformu obrazovnog sustava? Nismo. Način rada, model organizacije, položaj učitelja... Sve je ostalo isto. Nismo napravili ni jednu ključnu transformaciju. Djeca i dalje u školama uče kao da smo u 19. stoljeću.

Jesmo li imali reformu pravosuđa? Nismo. Reformu ekonomskog modela, koji bi transformirao sustav koji počiva na monokulturi turizma? Nismo. Imamo ministre koji gledaju kakvo će vrijeme biti jer od toga ovisi kako se puni državni proračun. To je jako ponižavajuće za zemlju koja ima ovakve resurse.

Da ne govorimo o teritorijalnom ustroju i javnoj upravi. Sad kad imamo neku vrstu digitalizacije, je li nam javna uprava bolja, brža, efikasnija?

U svakom slučaju nije koliko bi mogla i trebala biti.

– Danas treba čekati dozvolu mjesecima, godinama. Sustav zakonski i jest tako posložen da se te dozvole ni ne mogu brzo dobiti. Autocestu smo izgradili u dvije-tri godine.

Danas u tom razdoblju ne možete napraviti ni projektnu dokumentaciju. Nama pod hitno treba državni prostorni plan, trebamo odrediti koji su strateški projekti i krenuti u njihovu realizaciju. Ne može ni ekonomija naprijed ako se mora grah bacati hoće li se dozvole dobiti ili neće.

---

image

Benčić: HDZ je u Zagrebu toliko jadna opozicija da nema što drugo reći nego da nije pokošena trava. I to u razdoblju kada je od 45 dana 30 padala kiša

Tomislav Krišto/Cropix
---

Dosad su mnogi govorili o reformama, a nitko ih nije proveo...

– Reforme su zahtjevne i one izazivaju otpore različitih interesnih skupina. No ako ne patite od toga da vam svaka anketa mora ići u prilog, onda možete dosta učiniti. To su stvari koje ja HDZ-u zamjeram. Ne samo afere, nego i sve ono što oni nisu napravili. Uzmimo na primjer energetiku. Kakvu smo priliku propustili već sad biti visoko solarizirana zemlja i dekarbonizirati sektor električne energije. To su stvari koje mi čekamo 25 godina i koje se ne mijenjaju.

Vaši budući partneri u SDP-u bili su na vlasti u Milanovićevu mandatu pa ništa od ovoga nisu proveli...

– Političari su jako često slabi na pritiske koji dolaze od interesnih skupina na najavu bilo kakvih promjena. Ne ulaze u bitke ako procijene da će im srušiti rejting. No to su stvari koje treba napraviti. Da je zaista SDP-ova Vlada učinila sve što je ljevica od nje očekivala, Možemo kao stranka danas možda ne bi postojala. Ne bismo imali potrebu organizirati se.

I uvjereni ste da taj model možete promijeniti?

– Da. Svjesna sam da je to zahtjevan posao. Radimo ga uostalom u Zagrebu, gdje smo došli nakon modela gdje je također bilo prisutno izvlačenje iz javnog u privatno, koje je njegovao Bandić. Ne mogu se u četiri godine napraviti čuda, ali može se vratiti povjerenje i promijeniti model upravljanja, osnažiti ljude da slobodno iznesu svoje mišljenje, da ne čekaju što će im šef reći. Za stvarne promjene važno je imati dva mandata, no i u prvom se može pokazati da si spreman ići i u one procese koji nisu nužno popularni, ali su dugoročno ključni za zemlju. To očekujem od onih političkih opcija koje kažu da su za promjenu modela upravljanja zemljom.

Koje sve stranke spadaju u taj krug osim SDP-a?

– Svi od centra nalijevo naši su potencijalni partneri. Svjesni smo da će trebati okupiti sve progresivne snage. Među nama ima razlika u nekim ekonomskim politikama, ali čini mi si da kod svih postoji svijest koje reforme treba provesti: i u ekonomiji, i u obrazovanju, i u ostalim područjima.

Nino Raspudić puno je truda uložio da pokaže da Hrvatskoj treba široka antihadezovska koalicija desnice i ljevice, no Možemo s Mostom ne bi?

– Ne razumijem taj njihov salto mortale. Oni su u koaliciji sa Suverenistima i time zauzimaju prostor krajnje desnice. Što bismo mi s njima radili? Neku nadideološku koaliciju? Kao da obrazovanje nije vrijednosno pitanje?

Kao uostalom i pitanje kako raspodjeljujemo troškove i koristi u gospodarstvu? Što je politika ako to nisu vrijednosna pitanja. Kako bi uostalom taj proračun izgledao?

---

image

Sandra Benčić u Saboru

Damjan Tadić/Cropix
---

A ništa, ta bi Vlada morala financirati i Pride i Željku Markić...

– Ne treba ove razlike svoditi samo na to. Kako bismo mi, primjerice, odredili poreznu politiku? Povećali izdvajanja za javno zdravstvo i smanjili odljev novca u privatno kad ekonomska desnica neće na to pristati.

To su ozbiljne stvari i moram priznati da mi je žao što nemamo snažniji konflikt oko ekonomije između ljevice i desnice, nego se sve svodi na identitetske politike, gay i ne-gay. To jesu također važna društvena pitanja jednakosti, ali bez borbe za ekonomsku jednakost ljevica ne može biti jaka politička snaga.

To je valjda zato što i HDZ i SDP godinama vode sličnu ekonomsku politiku, pa se na toj temi procijep zapravo nikada nije ni dogodio...

– To je točno. Smatramo da su to pitanja razvoja na koja ćemo u kampanji staviti poseban naglasak.

Jeste li spremni biti kandidatkinja za premijerku stranke Možemo?

– Jesam. Kad sam prihvatila da budem koordinatorica stranke, prihvatila sam da je i to potencijalna mogućnost. To ide jedno s drugim.

Zašto bi birači trebali birati Možemo i vas kao premijerku prije nego neku drugu oporbenu stranku ili nekog drugog kandidata?

– Zato što smo jedna od rijetkih stranaka koja ima koherentan i sveobuhvatan program. To se vidjelo na izborima 2020. godine.

Druga još važnija stvar je da smo u Zagrebu pokazali da smo spremni provoditi promjene, pa i onda kad za nas nisu popularne, ali vjerujemo da su dugoročno dobre za društvo. To je, po meni, glavna razdjelnica. Ja osobno želim bolje obrazovanje jer i moja djeca idu u školu. Želim i bolje pravosuđe jer svi ga trebamo. Svima treba biti bolje i može nam svima biti bolje, zato su nam promjene nužne.

Zagreb, u kojemu je Možemo na vlasti, trebao bi tu biti role model?

– Zagreb nam je ključan. Na primjeru Zagreba vidi se da smo spremni donositi teške odluke koje drugi prije nas nisu bili spremni donositi. Te su odluke polučile uspjeh. Kada pogledate financijsku situaciju grada i Holdinga u lipnju 2021., godine, to je de facto bio bankrot.

U roku od dvije godine Zagrebu se vratio kreditni rejting i raste svakih nekoliko mjeseci, vratili smo povjerenje institucionalnih međunarodnih aktera. poput EBRD-a i EIB-a, imamo velike investicijske projekte. Bilo je velikih otpora, mi smo to pregrizli i uspjeli napraviti veliki korak naprijed.

Mi provodimo naš program iako znamo da će uvijek biti netko tko će se buniti protiv određenih politika i poteza; primjerice, netko se buni što smo od tri automobilske trake jednu prenamijenili u biciklističku stazu. Ali mi to radimo jer u našem programu piše da ćemo smanjivati broj automobila u centru, da ćemo graditi nove tramvajske pruge, nabavljati nove tramvaje... Nema te promjene koja neće nekom stati na žulj.

Kažu i da ne uspijevate pokositi travu u Zagrebu.

– HDZ je u Zagrebu toliko jadna opozicija da nema što drugo reći nego da nije pokošena trava. I to u razdoblju kada je od 45 dana 30 padala kiša. Neka nam to bude najveći krimen. Ne mogu nam reći da krademo, ne mogu nam reći da smo nešto upropastili, ne mogu reći da financijska situacija nije bolja...

Ostala im je samo ta trava. Zamislite kako bi izgledala Hrvatska da HDZ nije krao i zarobio sve naše javne resurse u posljednjih 25 godina, da je proveo reforme ključnih sustava poput zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, i da im je ključni prigovor da je, recimo, trava previsoka.

Može li Zagreb biti i zamka za Možemo, jer neuspjeh u glavnom gradu lako može dovesti i do neuspjeha stranke Možemo i na državnoj pozornici...

– Zagreb je izazov i mi od toga ne bježimo. Promjene traže napor i suradnju građana. Zagrepčani su u roku od pola godine od uvođenja novog sustava odvajanja otpada uspjeli smanjiti količine miješanog komunalnog otpada za gotovo 30 posto i sigurna sam da će to pridonijeti i boljoj slici na nacionalnoj razini i smanjenju iznosa penala. Za to su građani najzaslužniji.

---

image

Sandra Benčić o predsjedniku Vlade: Plenković je PR premijer i jako mu je bitno da odaje dojam o svojoj nepobjedivosti i da će vladati zauvijek

Ante Čizmić/Cropix
---

Jesu li HDZ i Andrej Plenković nepobjedivi?

– Mnogi su se doimali nepobjedivi pa više nisu na vlasti. Tako će biti i s HDZ-om. Plenković je PR premijer i jako mu je bitno da odaje dojam o svojoj nepobjedivosti i da će vladati zauvijek. No isto je tako svjestan da će sljedeći izbori itekako biti “na knap”. I za Bandića i za mnoge druge se mislilo da su nepobjedivi, pa je u kratko vrijeme puklo i preokrenulo se.

HDZ ima uvjerljivo najjači rejting. Plenkovićeva poruka o stabilnosti očito ima svoju publiku...

– HDZ ima stabilnu bazu i ona se kreće između 25 i 30 posto birača. Ta podrška proizlazi iz klijentelističkog modela. Jako puno ljudi ovisi o poslovima koje je HDZ dodijelio po toj logici. No ključ nije u tih 25 i 30 posto. Njima se ne treba baviti.

Mi se trebamo boriti za ostalih 70 posto koji smatraju da država ide u krivom smjeru. I s njima razgovarati koji je to smjer kojim zemlja treba ići. Na prošlim izborima za nas su glasali ljudi koji na prijašnja dva ciklusa nisu izišli na birališta. To je naša snaga i moramo je maksimalno iskoristiti.

Plinska afera je došla i prošla. Vuk je ispao sit, a sve ovce su na broju. Nikome nije pala vlas s glave...

– Svakih pet dana objavimo brojač koliko je dana prošlo a da nitko nije smijenjen. Plenković, premda bi mu to politički koristilo, nema snagu u HDZ-u smijeniti odgovorne za ovu aferu.

Očigledno u toj stranci postoje jači od njega. Frane Barbarić trebao je biti smijenjen nakon što se utvrdilo da nelegalno gradi vilu. Da plinske afere uopće nije bilo, on je trebao otići. A on nelegalno gradi, nakon toga ima plinsku aferu, i dalje je na čelu HEP-a.

Budimo realni, Plenkoviću je do sada otišlo dvadeset ministara, USKOK ih je odvodio, pa mu se ništa nije dogodilo. Što je njemu smijeniti direktora HEP-a? No problem je što je direktor HEP-a očito veća manga od njega pa ga on ne može samo tako smijeniti.

Sad kad premijer pročita ovo što ste rekli, morat će smijeniti Barbarića. Ako ni zbog čega drugog, onda da pokaže da je ipak u HDZ-u on najjači...

– Predsjednici HDZ-a često puta nisu ti koji imaju veliku moć. Da Plenković ne žmiri na korupciju koja se događa i da je ne pušta, on više ne bi bio predsjednik HDZ-a.

Kako završi svaki njihov predsjednik HDZ-a ako ne umre na dužnosti? Završi na cesti, proklet, prognan, zgažen.

Tako će biti i s Plenkovićem. I njemu se smiješi sudbina Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka. Čim ugrozi interese ljudi jačih od njega.•

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Krišto/Cropix Ante Čizmić/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Sandra Benčić o predsjedniku Vlade: Plenković je PR premijer i jako mu je bitno da odaje dojam o svojoj nepobjedivosti i da će vladati zauvijek

Tomislav Krišto/Cropix

Benčić: HDZ je u Zagrebu toliko jadna opozicija da nema što drugo reći nego da nije pokošena trava. I to u razdoblju kada je od 45 dana 30 padala kiša

Damjan Tadić/Cropix

Peđa Grbin i Sandra Benčić u saborskom zagrljaju. Tako bi trebalo biti i u koaliciji nakon izbora
Damjan Tadić/Cropix

Damjan Tadić/Cropix

Sandra Benčić u Saboru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/sandra-bencic-otvoreno-o-tome-s-kime-mogu-u-koaliciju-svojoj-kandidaturi-za-premijerku-suradnji-s-mostom-i-sdp-om-1314907 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=964a35d56dbcaa093c8d6549c2c9cfe0e8af3ef5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sandra+Ben%C4%8Di%C4%87+otvoreno+o+tome+s+kime+mogu+u+koaliciju%2C+svojoj+kandidaturi+za+premijerku%2C+suradnji+s+Mostom+i+SDP-om...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsandra-bencic-otvoreno-o-tome-s-kime-mogu-u-koaliciju-svojoj-kandidaturi-za-premijerku-suradnji-s-mostom-i-sdp-om-1314907 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsandra-bencic-otvoreno-o-tome-s-kime-mogu-u-koaliciju-svojoj-kandidaturi-za-premijerku-suradnji-s-mostom-i-sdp-om-1314907 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAMPANJA JE POČELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaKAMPANJA JE POČELA

Sandra Benčić otvoreno o tome s kime mogu u koaliciju, svojoj kandidaturi za premijerku, suradnji s Mostom i SDP-om...

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. kolovoza 2023. - 20:42

Stranka Možemo je, čini se, pogodila “u sridu”.

Mjesec dana nakon što su objavili da izlaze samostalno na parlamentarne izbore, rejting im je, sugeriraju istraživanja, osjetnije porastao. Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju komentira novi uzlet ove zeleno-lijeve opcije i otkriva zašto smatra da je HDZ, unatoč svemu, moguće pobijediti.

Birači očito honoriraju samostalni put koji ste odabrali.

– Trend rasta našeg rejtinga prisutan je kontinuirano već nekoliko mjeseci. To nas, naravno, veseli. Građani nam iskazuju povjerenje, a očito su i honorirali odluku da izlazimo samostalno na izbore. Birači očito vole kada znaju kome daju glas. Zato mislim da je dobro što smo unaprijed rekli s kime namjeravamo postizborno koalirati i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:37