stdClass Object ( [id] => 1386912 [title] => Pupovac: Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata! A zatucanosti ne smije biti mjesto u Vladi [alias] => pupovac-azdaja-ekstremizma-i-nacionalizma-dolazi-na-vrata-a-zatucanosti-ne-smije-biti-mjesto-u-vladi [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je jučer objavljeno da SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću kao novom mandataru Vlade, Milorad Pupovac gostuje na N1 televiziji.

Odgovorio je što je dogovoreno jučer na sastanku manjina te na sastanku s Plenkovićem.

- Dogovoreno je da djelujemo usklađeno i držimo se zajedno jer je to bitka na dugu stazu. Ne za jednu priliku nego za dosta bitaka i dosta prilika.

- Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno, a to sve što odlučujemo, odlučujemo tako da se usuglašavamo. Naš stav je da podržavamo Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlike oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade. Ima razlika kad je posrijedi potpis za sastavljanje vlade. Klub će odlučiti koliko i koji će to zastupnici biti koji će potpisati Plenkoviću potreban broj potpisa za to da bude mandatar i da može otići kod predsjednika RH. Nakon toga ide sljedeći korak. Gledamo program i sastav Vlade, kaže Pupovac i dodao da su protekle četiri godine išli više-manje jedinstveno, a ovog puta će uloge biti drugačije rapsoređene.

- Jedni će čuvati vodu, a drugi će čuvati vatru. Oni koji će biti unutra, bit će voda, a oni koji će biti vani, bit će vatra, dodaje Pupovac.

- Koliko god se činilo da su oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine, nisu, oni su samo teško kontaminirali politički prostor ove zemlje. SDSS je donio odluku da neće ići s DP-om i da neće biti dio te većine. Nisu oni spriječili SDSS jer je SDSS od početka imao takav stav, pojasnio je Pupovac i dodao da nije siguran da su Plenković, ili Hrvatska, imali drugog izbora.

- Tko je sve sudjelovao u stvaranju toga da stranka poput ove nastupa kao da je sve normalno, kao da je sva njezina retorika normalizirana, kao da su svi stavovi i aktivnosti prema SDSS-u i prema Srbima normalni? Sigurno nije samo Plenković. Naprotiv, kaže Pupovac.

- Postoji čovjek koji je oprao tu stranku i skoro porušio sve što se porušiti da i sada bi trebalo ispostaviti račun ili meni ili Plenkoviću, a ne zapitati se koje su posljedice toga. Nemojmo biti kratke pameti i misliti od danas do sutra. Situacija je ozbiljna i nitko ovo ne radi iz zadovoljstva, nego iz nužde.

xls

- Kada je Zoran Milanović postao DP-ovac? To pitanje niste postavili. Kada su DP ušli sa 14 mandata u Sabor? To se pitanje postavlja meni. Mi ćemo biti vani po vlastitoj odluci, ali ćemo raditi isti posao, čuvat ćemo zemlju od daljnje ekstremizacije. Bit ćemo vatra, kaže Pupovac i dodaje:

- Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata.

- Sad smo u situaciji da moramo čuvati minimum uz ustupke koji su teški, riskantni...

Odgovorio je na pitanje žali li zbog ijedne političke odluke koju je donio u posljednjih osam godina.

- Volio bih da neke odluke nisam donio, da sam imao više snage i više partnera za to, ali politički život u RH se do te mjere pojednostavio i sveo na ili-ili, rekao je Pupovac no nije htio precizirati zbog koje odluke konkretno žali.

Na pitanje je li moguće da u nekom trenutku dođe do preslagivanja Vlade, Pupovac kaže:

- To ne znam, ali sigurno je da ono s čim se krenulo neće smjeti ostati: politika segregacija, poticanja na rasnu i vjersku mržnju, poništavanja Ustava, ustavnih vrijednosti... Radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti, zaostalosti ne smije biti mjesto u Vladi, isključivosti bilo koje vrste, kaže Pupovac.

- Bit će to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani.

Upitan zašto se raspravlja o tome da SDSS ne bude dio vladajuće većine, Pupovac je kritizirao predsjednika Milanovića.

- Krenuo je normalno, a završio abnormalno. Pitajte njega. Pitajte sve one koji tada nisu stavili prst na čelo, a nisam siguran ni da su ga stavili sada. Znamo tko je bio master of the game i tko su sve bili tekliči u toj igri.

Komentirao je i tko je kriv da smo izgubili taj centrističko-liberalni dio spektra.

- Prije svega zbog njihovih unutarnjih odnosa, svađa i nesposobnosti da upravljaju unutarnjim razlikama i interesima. Drugi razlog je što je općenito liberalna ili centristička komponentna, koju je djelomično preuzeo HDZ, oslabila je, naročito u okolnostima kad se politika svela na ‘ili mi-ili oni’, rekao je Pupovac na N1 televiziji.

Rekao je i što misli o ideji Vesne Pusić, mogućnosti da HDZ zajedno s SDP-om ili nekom drugom strankom ljevice sastavi većinu.

- Dugo sam i sam bio toga mišljenja. Iako formalno nije bilo takve velike koalicije, neformalno kroz dijalog u Saboru, kompromise većine i manjine, dolazilo se do neke vrste rješenja koje su čuvale zemlju od potpune konfrontacije i zaoštravanja. Kad su se pojavile neke stranke poput Mosta koje su razbile tu vrstu politike, onda nažalost su te lijeve stranke počele preuzimati retoriku Mosta i njihovu agendu i izgubile su vlastiti identitet. I neke nove stranke su skoro došle do te granice. I SDP će po mom mišljenju se morati odmaknuti od takve politike jer ta vrsta politike je pogubna za RH, ne donosi nikome ništa, pa čak ni samome Mostu.

---

image
Vanesa Pandzic/Cropix
---

Zašto je glasao za Lex AP ili za izbor Ivana Turudića?

- Imate pravo dizati glas na sve što bi moglo dovesti do restrikcije medijskih sloboda. No reakcija na to što je Lex AP postala je dio predizborne kampanje. To nije toliki bauk. Mogao je biti, ali se putem popravio. Napravilo se mnogo putem.

Komentirao je i izjavu da su neki mediji osovina zla.

- To su politički sukobi između političkog novinarstva i političkih ljudi, rekao je Pupovac.

Na pitanje zašto je glasao za imenovanje Ivana Turudića, kaže:

- Glasali smo u okolnostima koje su za nas bile tijesne i skučene, koje nisu bile pitanje usklađenosti onoga što smo mi u tom trenu zastupali i onoga kako smo glasali.

Komentirao je i izjavu Marija Radića koji je rekao da SDSS i manjine nisu isto.

- G. Radić govori protivno Ustavu, širi nacionalnu i vjersku mržnju iz neukosti i neznanja. Vidi se da čovjek ne zna i ne razumije nego mu je netko rekao da govori protiv SDSS-a, a pritom se trudi da kaže da ne govori protiv srpskog naroda u Hrvatskoj, a govori. A taj narod bira SDSS. Znamo kako oni imaju Srbe na listama... I Pavelić je imao svoje Srbe, i u vojsci i u Saboru, ali Srbima nije bilo bolje od takvih Pavelićevih Srba, kaže Pupovac.

- Jedna je stvar sudjelovanje ili ne SDSS-a u vladajućoj većini. To se može gledati kao politička odluka. Druga je stvar poticanje na vjersku i nacionalnu mržnju, poticanje segregacije... To je ono što rade ljudi iz DP-a, dodaje Pupovac.

Osvrnuo se i na financiranje Novosti i SNV.

- Jedna je stvar sudjelovanja ili ne SDSS-a u parlamentarnoj većini. Druga je stvar poticanje vjerske mržnje i segregacije. To rade iz DP-a. Ograničavanje slobode medija jer u Novostima pišu nagrađivani istraživački novinari, što se nekom u svijetu posla kojem pripada i Radić, ne sviđa to istraživačko novinarstvo, to je jedan problem, ali tu vrstu gušenja slobode medija ne radim ni ja kao vlasnik, osnivač niti država, a kamoli neka stranka. To bi bio totalitarizam, u najgorem mogućem smislu, zaključio je Pupovac gostujući na N1 televiziji.

---

image
Damir Krajac/Cropic
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o ulozi manjina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => o ulozi manjina 2 0 7023 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 07:42:41 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => vijesti sd [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-08 07:55:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-08 07:55:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pupovac: Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata! A zatucanosti ne smije biti mjesto u Vladi page_title=Pupovac: Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata! A zatucanosti ne smije biti mjesto u Vladi [metakey] => stvaranje većine, Milorad Pupovac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27040890.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27037614.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27021237.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/26976301.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanesa Pandzic\/Cropix","Vanesa Pandzic\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Damir Krajac\/Cropic"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pupovac i Radin izlaze s pregovora u Banskim dvorima<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27040890_1920.jpg":"1920x1080","k_27040890_1280.jpg":"1280x1280","k_27040890_1024.jpg":"1024x1024","k_27040890_640.jpg":"640x640","k_27040890_480.jpg":"480x480","k_27040890_340.jpg":"340x340","k_27040890_220.jpg":"220x220","o_27040890_1280.jpg":"1280x853","o_27040890_1024.jpg":"1024x682","o_27040890_640.jpg":"640x426","o_27040890_480.jpg":"480x320","o_27040890_340.jpg":"340x226","o_27040890_220.jpg":"220x146","h_27040890_1280.jpg":"1280x854","h_27040890_1024.jpg":"1024x683","h_27040890_640.jpg":"640x427","h_27040890_480.jpg":"480x320","h_27040890_340.jpg":"340x227","h_27040890_220.jpg":"220x147","pp_27040890_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040890_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040890_640.jpg":"640x814","pp_27040890_480.jpg":"480x611","pp_27040890_340.jpg":"340x432","pp_27040890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_27037614_1920.jpg":"1920x1080","k_27037614_1280.jpg":"1280x1280","k_27037614_1024.jpg":"1024x1024","k_27037614_640.jpg":"640x640","k_27037614_480.jpg":"480x480","k_27037614_340.jpg":"340x340","k_27037614_220.jpg":"220x220","o_27037614_1280.jpg":"1280x851","o_27037614_1024.jpg":"1024x681","o_27037614_640.jpg":"640x425","o_27037614_480.jpg":"480x319","o_27037614_340.jpg":"340x226","o_27037614_220.jpg":"220x146","h_27037614_1280.jpg":"1280x854","h_27037614_1024.jpg":"1024x683","h_27037614_640.jpg":"640x427","h_27037614_480.jpg":"480x320","h_27037614_340.jpg":"340x227","h_27037614_220.jpg":"220x147","pp_27037614_1280.jpg":"1280x1628","pp_27037614_1024.jpg":"1024x1303","pp_27037614_640.jpg":"640x814","pp_27037614_480.jpg":"480x611","pp_27037614_340.jpg":"340x432","pp_27037614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27021237_1920.jpg":"1920x1080","k_27021237_1280.jpg":"1280x1280","k_27021237_1024.jpg":"1024x1024","k_27021237_640.jpg":"640x640","k_27021237_480.jpg":"480x480","k_27021237_340.jpg":"340x340","k_27021237_220.jpg":"220x220","o_27021237_1280.jpg":"1280x853","o_27021237_1024.jpg":"1024x682","o_27021237_640.jpg":"640x426","o_27021237_480.jpg":"480x320","o_27021237_340.jpg":"340x226","o_27021237_220.jpg":"220x146","h_27021237_1280.jpg":"1280x854","h_27021237_1024.jpg":"1024x683","h_27021237_640.jpg":"640x427","h_27021237_480.jpg":"480x320","h_27021237_340.jpg":"340x227","h_27021237_220.jpg":"220x147","pp_27021237_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021237_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021237_640.jpg":"640x814","pp_27021237_480.jpg":"480x611","pp_27021237_340.jpg":"340x432","pp_27021237_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26976301_1920.jpg":"1920x1080","k_26976301_1280.jpg":"1280x1280","k_26976301_1024.jpg":"1024x1024","k_26976301_640.jpg":"640x640","k_26976301_480.jpg":"480x480","k_26976301_340.jpg":"340x340","k_26976301_220.jpg":"220x220","o_26976301_1280.jpg":"1280x853","o_26976301_1024.jpg":"1024x682","o_26976301_640.jpg":"640x426","o_26976301_480.jpg":"480x320","o_26976301_340.jpg":"340x226","o_26976301_220.jpg":"220x146","h_26976301_1280.jpg":"1280x854","h_26976301_1024.jpg":"1024x683","h_26976301_640.jpg":"640x427","h_26976301_480.jpg":"480x320","h_26976301_340.jpg":"340x227","h_26976301_220.jpg":"220x147","pp_26976301_1280.jpg":"1280x1628","pp_26976301_1024.jpg":"1024x1303","pp_26976301_640.jpg":"640x814","pp_26976301_480.jpg":"480x611","pp_26976301_340.jpg":"340x432","pp_26976301_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6114334 Threads: 89 Questions: 1106113077 Slow queries: 0 Opens: 204608 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.904 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9908212 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/pupovac-azdaja-ekstremizma-i-nacionalizma-dolazi-na-vrata-a-zatucanosti-ne-smije-biti-mjesto-u-vladi-1386912 [printLink] => /vijesti/politika/pupovac-azdaja-ekstremizma-i-nacionalizma-dolazi-na-vrata-a-zatucanosti-ne-smije-biti-mjesto-u-vladi-1386912?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757863 [name] => stvaranje većine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-04 13:44:56 [main_article_id] => 0 [alias] => stvaranje-vecine [link] => /tag/stvaranje-vecine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328349 [name] => milorad pupovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milorad-pupovac [link] => /tag/milorad-pupovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o ulozi manjina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pupovac: Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata! A zatucanosti ne smije biti mjesto u Vladi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27040890.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanesa Pandzic/Cropix [mainImageDesc] =>

Pupovac i Radin izlaze s pregovora u Banskim dvorima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27040890.jpg [title] =>

Pupovac i Radin izlaze s pregovora u Banskim dvorima

Vanesa Pandzic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27037614.jpg [title] => Vanesa Pandzic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27021237.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/26976301.jpg [title] => Damir Krajac/Cropic ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je jučer objavljeno da SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću kao novom mandataru Vlade, Milorad Pupovac gostuje na N1 televiziji.

Odgovorio je što je dogovoreno jučer na sastanku manjina te na sastanku s Plenkovićem.

- Dogovoreno je da djelujemo usklađeno i držimo se zajedno jer je to bitka na dugu stazu. Ne za jednu priliku nego za dosta bitaka i dosta prilika.

- Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno, a to sve što odlučujemo, odlučujemo tako da se usuglašavamo. Naš stav je da podržavamo Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlike oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade. Ima razlika kad je posrijedi potpis za sastavljanje vlade. Klub će odlučiti koliko i koji će to zastupnici biti koji će potpisati Plenkoviću potreban broj potpisa za to da bude mandatar i da može otići kod predsjednika RH. Nakon toga ide sljedeći korak. Gledamo program i sastav Vlade, kaže Pupovac i dodao da su protekle četiri godine išli više-manje jedinstveno, a ovog puta će uloge biti drugačije rapsoređene.

- Jedni će čuvati vodu, a drugi će čuvati vatru. Oni koji će biti unutra, bit će voda, a oni koji će biti vani, bit će vatra, dodaje Pupovac.

- Koliko god se činilo da su oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine, nisu, oni su samo teško kontaminirali politički prostor ove zemlje. SDSS je donio odluku da neće ići s DP-om i da neće biti dio te većine. Nisu oni spriječili SDSS jer je SDSS od početka imao takav stav, pojasnio je Pupovac i dodao da nije siguran da su Plenković, ili Hrvatska, imali drugog izbora.

- Tko je sve sudjelovao u stvaranju toga da stranka poput ove nastupa kao da je sve normalno, kao da je sva njezina retorika normalizirana, kao da su svi stavovi i aktivnosti prema SDSS-u i prema Srbima normalni? Sigurno nije samo Plenković. Naprotiv, kaže Pupovac.

- Postoji čovjek koji je oprao tu stranku i skoro porušio sve što se porušiti da i sada bi trebalo ispostaviti račun ili meni ili Plenkoviću, a ne zapitati se koje su posljedice toga. Nemojmo biti kratke pameti i misliti od danas do sutra. Situacija je ozbiljna i nitko ovo ne radi iz zadovoljstva, nego iz nužde.

xls

- Kada je Zoran Milanović postao DP-ovac? To pitanje niste postavili. Kada su DP ušli sa 14 mandata u Sabor? To se pitanje postavlja meni. Mi ćemo biti vani po vlastitoj odluci, ali ćemo raditi isti posao, čuvat ćemo zemlju od daljnje ekstremizacije. Bit ćemo vatra, kaže Pupovac i dodaje:

- Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata.

- Sad smo u situaciji da moramo čuvati minimum uz ustupke koji su teški, riskantni...

Odgovorio je na pitanje žali li zbog ijedne političke odluke koju je donio u posljednjih osam godina.

- Volio bih da neke odluke nisam donio, da sam imao više snage i više partnera za to, ali politički život u RH se do te mjere pojednostavio i sveo na ili-ili, rekao je Pupovac no nije htio precizirati zbog koje odluke konkretno žali.

Na pitanje je li moguće da u nekom trenutku dođe do preslagivanja Vlade, Pupovac kaže:

- To ne znam, ali sigurno je da ono s čim se krenulo neće smjeti ostati: politika segregacija, poticanja na rasnu i vjersku mržnju, poništavanja Ustava, ustavnih vrijednosti... Radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti, zaostalosti ne smije biti mjesto u Vladi, isključivosti bilo koje vrste, kaže Pupovac.

- Bit će to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani.

Upitan zašto se raspravlja o tome da SDSS ne bude dio vladajuće većine, Pupovac je kritizirao predsjednika Milanovića.

- Krenuo je normalno, a završio abnormalno. Pitajte njega. Pitajte sve one koji tada nisu stavili prst na čelo, a nisam siguran ni da su ga stavili sada. Znamo tko je bio master of the game i tko su sve bili tekliči u toj igri.

Komentirao je i tko je kriv da smo izgubili taj centrističko-liberalni dio spektra.

- Prije svega zbog njihovih unutarnjih odnosa, svađa i nesposobnosti da upravljaju unutarnjim razlikama i interesima. Drugi razlog je što je općenito liberalna ili centristička komponentna, koju je djelomično preuzeo HDZ, oslabila je, naročito u okolnostima kad se politika svela na ‘ili mi-ili oni’, rekao je Pupovac na N1 televiziji.

Rekao je i što misli o ideji Vesne Pusić, mogućnosti da HDZ zajedno s SDP-om ili nekom drugom strankom ljevice sastavi većinu.

- Dugo sam i sam bio toga mišljenja. Iako formalno nije bilo takve velike koalicije, neformalno kroz dijalog u Saboru, kompromise većine i manjine, dolazilo se do neke vrste rješenja koje su čuvale zemlju od potpune konfrontacije i zaoštravanja. Kad su se pojavile neke stranke poput Mosta koje su razbile tu vrstu politike, onda nažalost su te lijeve stranke počele preuzimati retoriku Mosta i njihovu agendu i izgubile su vlastiti identitet. I neke nove stranke su skoro došle do te granice. I SDP će po mom mišljenju se morati odmaknuti od takve politike jer ta vrsta politike je pogubna za RH, ne donosi nikome ništa, pa čak ni samome Mostu.

---

image
Vanesa Pandzic/Cropix
---

Zašto je glasao za Lex AP ili za izbor Ivana Turudića?

- Imate pravo dizati glas na sve što bi moglo dovesti do restrikcije medijskih sloboda. No reakcija na to što je Lex AP postala je dio predizborne kampanje. To nije toliki bauk. Mogao je biti, ali se putem popravio. Napravilo se mnogo putem.

Komentirao je i izjavu da su neki mediji osovina zla.

- To su politički sukobi između političkog novinarstva i političkih ljudi, rekao je Pupovac.

Na pitanje zašto je glasao za imenovanje Ivana Turudića, kaže:

- Glasali smo u okolnostima koje su za nas bile tijesne i skučene, koje nisu bile pitanje usklađenosti onoga što smo mi u tom trenu zastupali i onoga kako smo glasali.

Komentirao je i izjavu Marija Radića koji je rekao da SDSS i manjine nisu isto.

- G. Radić govori protivno Ustavu, širi nacionalnu i vjersku mržnju iz neukosti i neznanja. Vidi se da čovjek ne zna i ne razumije nego mu je netko rekao da govori protiv SDSS-a, a pritom se trudi da kaže da ne govori protiv srpskog naroda u Hrvatskoj, a govori. A taj narod bira SDSS. Znamo kako oni imaju Srbe na listama... I Pavelić je imao svoje Srbe, i u vojsci i u Saboru, ali Srbima nije bilo bolje od takvih Pavelićevih Srba, kaže Pupovac.

- Jedna je stvar sudjelovanje ili ne SDSS-a u vladajućoj većini. To se može gledati kao politička odluka. Druga je stvar poticanje na vjersku i nacionalnu mržnju, poticanje segregacije... To je ono što rade ljudi iz DP-a, dodaje Pupovac.

Osvrnuo se i na financiranje Novosti i SNV.

- Jedna je stvar sudjelovanja ili ne SDSS-a u parlamentarnoj većini. Druga je stvar poticanje vjerske mržnje i segregacije. To rade iz DP-a. Ograničavanje slobode medija jer u Novostima pišu nagrađivani istraživački novinari, što se nekom u svijetu posla kojem pripada i Radić, ne sviđa to istraživačko novinarstvo, to je jedan problem, ali tu vrstu gušenja slobode medija ne radim ni ja kao vlasnik, osnivač niti država, a kamoli neka stranka. To bi bio totalitarizam, u najgorem mogućem smislu, zaključio je Pupovac gostujući na N1 televiziji.

---

image
Damir Krajac/Cropic
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanesa Pandzic/Cropix Vanesa Pandzic/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Damir Krajac/Cropic
Vanesa Pandzic/Cropix

Pupovac i Radin izlaze s pregovora u Banskim dvorima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/pupovac-azdaja-ekstremizma-i-nacionalizma-dolazi-na-vrata-a-zatucanosti-ne-smije-biti-mjesto-u-vladi-1386912 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95ef2a6a42e8bcfed0afa3923329253ddab51cf0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pupovac%3A+A%C5%BEdaja+ekstremizma+i+nacionalizma+dolazi+na+vrata%21+A+zatucanosti+ne+smije+biti+mjesto+u+Vladi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fpupovac-azdaja-ekstremizma-i-nacionalizma-dolazi-na-vrata-a-zatucanosti-ne-smije-biti-mjesto-u-vladi-1386912 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fpupovac-azdaja-ekstremizma-i-nacionalizma-dolazi-na-vrata-a-zatucanosti-ne-smije-biti-mjesto-u-vladi-1386912 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => o ulozi manjina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Politikao ulozi manjina

Pupovac: Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata! A zatucanosti ne smije biti mjesto u Vladi

Piše vijesti sd
8. svibnja 2024. - 09:55

Nakon što je jučer objavljeno da SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću kao novom mandataru Vlade, Milorad Pupovac gostuje na N1 televiziji.

Odgovorio je što je dogovoreno jučer na sastanku manjina te na sastanku s Plenkovićem.

- Dogovoreno je da djelujemo usklađeno i držimo se zajedno jer je to bitka na dugu stazu. Ne za jednu priliku nego za dosta bitaka i dosta prilika.

- Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno, a to sve što odlučujemo, odlučujemo tako da se usuglašavamo. Naš stav je da podržavamo Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlike oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade. Ima razlika kad je posrijedi potpis za sastavljanje vlade. Klub će odlučiti koliko i koji će to zastupnici biti koji će potpisati Plenkoviću potreban broj potpisa za to da bude mandatar i da može otići kod predsjednika RH. Nakon toga ide sljedeći korak. Gledamo program i sastav Vlade, kaže Pupovac i dodao da su protekle četiri godine išli više-manje jedinstveno, a ovog puta će uloge biti drugačije rapsoređene.

- Jedni će čuvati vodu, a drugi će čuvati vatru. Oni koji će biti unutra, bit će voda, a oni koji će biti vani, bit će vatra, dodaje Pupovac.

- Koliko god se činilo da su oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine, nisu, oni su samo teško kontaminirali politički prostor ove zemlje. SDSS je donio odluku da neće ići s DP-om i da neće biti dio te većine. Nisu oni spriječili SDSS jer je SDSS od početka imao takav stav, pojasnio je Pupovac i dodao da nije siguran da su Plenković, ili Hrvatska, imali drugog izbora.

- Tko je sve sudjelovao u stvaranju toga da stranka poput ove nastupa kao da je sve normalno, kao da je sva njezina retorika normalizirana, kao da su svi stavovi i aktivnosti prema SDSS-u i prema Srbima normalni? Sigurno nije samo Plenković. Naprotiv, kaže Pupovac.

- Postoji čovjek koji je oprao tu stranku i skoro porušio sve što se porušiti da i sada bi trebalo ispostaviti račun ili meni ili Plenkoviću, a ne zapitati se koje su posljedice toga. Nemojmo biti kratke pameti i misliti od danas do sutra. Situacija je ozbiljna i nitko ovo ne radi iz zadovoljstva, nego iz nužde.

xls

- Kada je Zoran Milanović postao DP-ovac? To pitanje niste postavili. Kada su DP ušli sa 14 mandata u Sabor? To se pitanje postavlja meni. Mi ćemo biti vani po vlastitoj odluci, ali ćemo raditi isti posao, čuvat ćemo zemlju od daljnje ekstremizacije. Bit ćemo vatra, kaže Pupovac i dodaje:

- Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata.

- Sad smo u situaciji da moramo čuvati minimum uz ustupke koji su teški, riskantni...

Odgovorio je na pitanje žali li zbog ijedne političke odluke koju je donio u posljednjih osam godina.

- Volio bih da neke odluke nisam donio, da sam imao više snage i više partnera za to, ali politički život u RH se do te mjere pojednostavio i sveo na ili-ili, rekao je Pupovac no nije htio precizirati zbog koje odluke konkretno žali.

Na pitanje je li moguće da u nekom trenutku dođe do preslagivanja Vlade, Pupovac kaže:

- To ne znam, ali sigurno je da ono s čim se krenulo neće smjeti ostati: politika segregacija, poticanja na rasnu i vjersku mržnju, poništavanja Ustava, ustavnih vrijednosti... Radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti, zaostalosti ne smije biti mjesto u Vladi, isključivosti bilo koje vrste, kaže Pupovac.

- Bit će to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani.

Upitan zašto se raspravlja o tome da SDSS ne bude dio vladajuće većine, Pupovac je kritizirao predsjednika Milanovića.

- Krenuo je normalno, a završio abnormalno. Pitajte njega. Pitajte sve one koji tada nisu stavili prst na čelo, a nisam siguran ni da su ga stavili sada. Znamo tko je bio master of the game i tko su sve bili tekliči u toj igri.

Komentirao je i tko je kriv da smo izgubili taj centrističko-liberalni dio spektra.

- Prije svega zbog njihovih unutarnjih odnosa, svađa i nesposobnosti da upravljaju unutarnjim razlikama i interesima. Drugi razlog je što je općenito liberalna ili centristička komponentna, koju je djelomično preuzeo HDZ, oslabila je, naročito u okolnostima kad se politika svela na ‘ili mi-ili oni’, rekao je Pupovac na N1 televiziji.

Rekao je i što misli o ideji Vesne Pusić, mogućnosti da HDZ zajedno s SDP-om ili nekom drugom strankom ljevice sastavi većinu.

- Dugo sam i sam bio toga mišljenja. Iako formalno nije bilo takve velike koalicije, neformalno kroz dijalog u Saboru, kompromise većine i manjine, dolazilo se do neke vrste rješenja koje su čuvale zemlju od potpune konfrontacije i zaoštravanja. Kad su se pojavile neke stranke poput Mosta koje su razbile tu vrstu politike, onda nažalost su te lijeve stranke počele preuzimati retoriku Mosta i njihovu agendu i izgubile su vlastiti identitet. I neke nove stranke su skoro došle do te granice. I SDP će po mom mišljenju se morati odmaknuti od takve politike jer ta vrsta politike je pogubna za RH, ne donosi nikome ništa, pa čak ni samome Mostu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Zašto je glasao za Lex AP ili za izbor Ivana Turudića?

- Imate pravo dizati glas na sve što bi moglo dovesti do restrikcije medijskih sloboda. No reakcija na to što je Lex AP postala je dio predizborne kampanje. To nije toliki bauk. Mogao je biti, ali se putem popravio. Napravilo se mnogo putem.

Komentirao je i izjavu da su neki mediji osovina zla.

- To su politički sukobi između političkog novinarstva i političkih ljudi, rekao je Pupovac.

Na pitanje zašto je glasao za imenovanje Ivana Turudića, kaže:

- Glasali smo u okolnostima koje su za nas bile tijesne i skučene, koje nisu bile pitanje usklađenosti onoga što smo mi u tom trenu zastupali i onoga kako smo glasali.

Komentirao je i izjavu Marija Radića koji je rekao da SDSS i manjine nisu isto.

- G. Radić govori protivno Ustavu, širi nacionalnu i vjersku mržnju iz neukosti i neznanja. Vidi se da čovjek ne zna i ne razumije nego mu je netko rekao da govori protiv SDSS-a, a pritom se trudi da kaže da ne govori protiv srpskog naroda u Hrvatskoj, a govori. A taj narod bira SDSS. Znamo kako oni imaju Srbe na listama... I Pavelić je imao svoje Srbe, i u vojsci i u Saboru, ali Srbima nije bilo bolje od takvih Pavelićevih Srba, kaže Pupovac.

- Jedna je stvar sudjelovanje ili ne SDSS-a u vladajućoj većini. To se može gledati kao politička odluka. Druga je stvar poticanje na vjersku i nacionalnu mržnju, poticanje segregacije... To je ono što rade ljudi iz DP-a, dodaje Pupovac.

Osvrnuo se i na financiranje Novosti i SNV.

- Jedna je stvar sudjelovanja ili ne SDSS-a u parlamentarnoj većini. Druga je stvar poticanje vjerske mržnje i segregacije. To rade iz DP-a. Ograničavanje slobode medija jer u Novostima pišu nagrađivani istraživački novinari, što se nekom u svijetu posla kojem pripada i Radić, ne sviđa to istraživačko novinarstvo, to je jedan problem, ali tu vrstu gušenja slobode medija ne radim ni ja kao vlasnik, osnivač niti država, a kamoli neka stranka. To bi bio totalitarizam, u najgorem mogućem smislu, zaključio je Pupovac gostujući na N1 televiziji.

image
Damir Krajac/Cropic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:30