StoryEditorOCM
PolitikaPrecizni u porukama

Možemo - odradili odličnu kampanju kojoj nimalo nije naudio udar koji je izveo predsjednik države Zoran Milanović

Piše Vinko Vuković
17. travnja 2024. - 22:55

Kako to već u Hrvatskoj nakon svakih izbora biva, poraženih nema. Točnije, svi su pobjednici. Stvarno stanje otkrivaju tek orošena čela i obješeni nosovi. A u srijedu navečer takvih nije manjkalo.

Ipak, u jednoj stranci osmijesi će se od 17. travnja nositi kao bedževi. Jer, ako je itko pobjednik parlamentarnih izbora 2024. onda je to Možemo!, stranka koju se do jučer etiketiralo isključivo zagrebačkom političkom opcijom, da bi sada njezini čelnici s pravom mogli mahati nacionalnim zastavama. Da ih imaju.

Umalo dvoznamenkasti broj mandata za Možemo!, a to znači da su za novi saziv Sabora udvostručili broj zastupnika, pokazuje kako su odradili odličnu kampanju i kako im nimalo nije naudio udar koji je izveo predsjednik države Zoran Milanović stavši na čelo SDP-ove koalicije.

- Bili su agresivni u kampanji, precizni u porukama, jasni u komunikaciji i to im se isplatilo. Mobilizirali su birače ljevice kojima se nije sviđala Milanovićeva retorika te su na krilima velike izlaznosti došli do uistinu sjajnog rezultata - kaže nam politički analitičar Jerko Trogrlić.

Nacionalna mapa

Milanović je, smatra Trogrlić, najveći gubitnik izbora.

- Sve je pokrenuo, uzburkao je duhove, podigao ljude na noge i na koncu je, bez da je veliku korist donio SDP-u, pogurnuo Možemo! do uistinu velikog rezultata, rezultata koji ih diže iznad Zagreba, gdje su dosad praktično jedino ozbiljnije egzistirali, i stavlja na nacionalnu mapu - tumači Trogrlić.

image

Splitski stožer Možemo! Za tu je stranku upravo Dalmacija problem, tako loše kotiraju

Jakov Prkić/Cropix

Jedina muka za Možemo! je Dalmacija. U Dalmaciji ih, naime, nema. Ne postoje. Na ploči s osiguračima taj još nisu uključili. Ne možemo reći da je iskočio, jer ga nikad nije ni bilo. Ipak, to ne umanjuje sreću u krugu ljudi koji se druže sa Sandrom Benčić. Problem je tek što će teško doći na vlast. S desnicom ne žele, niti bi ih desnica htjela, a lijeva se vlada s ovakvim izbornim brojkama čini daleka poput Plutona. Jedina im je šansa, što otvoreno komuniciraju, manjinska vlada SDP-a. Koju bi rado podržali. I nisu jedini. No, to neće ovisiti o njima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:56