stdClass Object ( [id] => 1049293 [title] => HDZ poručuje da su Grmojini ‘dokazi‘ o miješanju premijera u rad DORH-a reciklaža Mostovih izmišljotina iz 2018. godine. Na optužbe odgovorio i USKOK [alias] => hdz-porucuje-da-su-grmojini-dokazi-o-mijesanju-premijera-u-rad-dorh-a-reciklaza-mostovih-izmisljotina-iz-2018-puljak-nismo-dobili-nikakve-dokaze [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze! Neka me tuži i DORH, za klevetu i Andrej Plenković, spreman sam odgovarati, a svoje kolege u Saboru pozivam da mi skinu imunitet – kazao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja jutros u programu N1 televizije.

Također je izjavio da je svim saborskim klubovima poslao dokaze koji govore kako je premijer Andrej Plenković u slučaju bivše glavne tajnice Ministarstva vanjskih poslova upravljao radom DORH-a, a što je za posljedicu imalo "odluku koja nije bila temeljena na činjenicama i argumentima". 

- Svim sam saborskim klubovima poslao te dokumente, rekao sam da ih proslijede zastupnicima. Ništa se nije dogodilo, zato i radim ovo na televiziji. HDZ-ovci znaju za to, ali se namjerno ne oglašavaju - izjavio je Grmoja za N1, ali nije javno želio govoriti o kakvim se konkretno dokazima radi.

U HDZ-u drže da se radi o Grmojinoj frustraciji zbog odbijanja oporbenog prijedloga da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi moguća ometanja i onemogućavanja neovisnih istraga i procesuiranja slučajeva korupcije, sve u povodu curenja informacija aktualiziranog i tijekom afere Janaf.

Naime, u HDZ-u su uvjereni, kako su nam rekli, da Povjerenstvo koje je oporba predložila naprosto - ima preširoke ovlasti.

Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, to ovako obrazlaže: "Ne može se sudbenu vlast pozivati u parlament i propitivati o aktivnostima i postupcima koji su pred tim sudovima upravo u tijeku. Nema zakonskih mogućnosti za provođenje onoga što su napisali. To bi demontiralo hrvatski pravni i demokratski sustav, to ne možemo prihvatiti! Učinkovita borba protiv korupcije provodi se da se dade neovisnost policiji, USKOK-u, Državnom odvjetništvu, sudovima... Oporba kaže da bi predsjednik vlade trebao znati što se događa u izvidnim radnjama, što radi policija - ne možete se boriti protiv korupcije, a upravljati postupcima u nadležnosti policije."

Bačić zaključuje: "Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti, ne može se zakonodavna vlast uplitati u rad neovisnog tijela kao što je Državno odvjetništvo ili Sabor propitivati rad Ustavnog suda".

Zato iz HDZ-a odmahuju rukom na Grmojine najnovije zvučne izjave i optužbe, i podsjećaju da su njegove današnje tvrdnje po kojima premijer Plenković "štiti svoje prijatelje iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova" zapravo tek "reciklaža izmišljotina Mosta koji se u početku predstavljao kao pokret za borbu protiv korupcije, a danas se pridružuje Milanovićevim pokušajima da se dovede u pitanje neovisan rad nadležnih (pravosudnih) tijela".

---

image
Branko Bačić: Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti
Damjan Tadić/Cropix
---



Uostalom, podsjećaju da je MVEP još prije dvije godine argumentirano odgovorilo na teze koje Grmoja sada opet iznosi: u rujnu 2018. MVEP je odbacio Grmojine tvrdnje o navodnim protupravnim isplatama državnog novca u veleposlanstvu RH u Washingtonu te povredi radne dužnosti u veleposlanstvu u Canberri (temeljene na kaznenoj prijavi i odnašnjim tvrdnjama Damira Sabljaka), napominjući kako je i USKOK "na temelju rezutata provedenih izvida, tijekom kojih je pribavljena cjelokupna relevantna dokumentacija, utvrdio da ne postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela"...

Tijekom poslijepodneva oglasili su se i na Facebooku, njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"U dolini Neretve poznata je izreka: „U Grmoje su kratke noge!“. Dobro je znan i izraz „grmojevština“, sinonim za lažne optužbe, bjesomučna lupetanja i osobne uvrede ispunjene govorom mržnje i gubitničkim frustracijama. Stoga metkovski gradonačelnik Dalibor Milan trlja ruke kada god prozbori Nikola Grmoja - mitraljezac s ćorcima.

Na još jedan Grmojin ćorak - da je Andrej Plenković tobože „zapovijedao DORH-om“ - kratko se osvrnuo naš Branko Bačić za N1 Televizija: Pretpostavljam da se radi o frustraciji. Već sada je više nego jasno da je oporbeni prijedlog o osnutku saborskog istražnog povjerenstva, takav kakav jest, protuustavan i protuzakonit. Ovakav uradak ne bi prošao test ustavnosti ni na 1. godini Pravnog fakulteta. 

Dodajmo da nabujale frustracije zacijelo leže i u činjenici da Most od 2017. naovamo hametice gubi sve izbore u Metkoviću, gradu u kojem je nastao. Dovoljno je reći „G“ od Grmoja - i to je već pola pobjede. A ima i još jedna poznata fraza, premda nije potekla iz doline Neretve: Lupa k'o Maksim po diviziji!"

---

---

A kad već HDZ-ovci, što je i bilo za očekivati, sve negiraju, pokušali smo se raspitati kod oporbe, pa smo i njih priupitali jesu li dobili dokumente i što u njima stoji. Evo što su nam rekli u Klubu zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Građansko-liberalnog saveza:

- Mi te dokumente nismo dobili! O svemu smo doznali s portala - kazala nam je zastupnica Marijana Puljak.

U slučaju koji Grmoja spominje u naslovnoj ulozi našla se Loreta Bertoša-Kušen, koja je bila raspoređena na radno mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri u vrijeme dok joj je muž tamo bio veleposlanik iako je to po pravilniku MVEP-a bilo zabranjeno. U viša navrata zastupnik Mosta ustvrdio i kako postoje dokazi o brojnim putovanjima Bertoše-Kušen po Australiji i Novom Zelandu u oba svojstva – supruge veleposlanika i zaposlenice u veleposlanstvu.

Slučajem se u rujnu 2018. godine bavio slučajem i odbacio prijavu koju je podnio damir Damir Sabljak, bivši zaposlenik u MVEP-u.

"Protekle četiri godine sam jako uporan, ne odustajem i neću odustati. Ja sam dao riječ čovjeku koji je to razotkrio te je udaljen", poručio je Grmoja u srijedu.

Vlada je, inače, potkraj 2018. godine razriješila Bertoša Kušen s mjesta glavne tajnice, ali je tada rečeno da nije u pitanju slučaj koji spominje Nikola Grmoja, već njezina želja nakon dvije godine na Zrinjevcu bila nastaviti karijeru u diplomaciji.

---

image
Marijana Puljak: Dokumente o kojima govori Grmoja nismo dobili. Sve smo saznali s portala
Goran Mehkek/Cropix
---

---

USKOK: Kaznenu prijavu nismo odbacili ni zbog čijeg pritiska


USKOK je odgovorio na teške optužbe Nikole Grmoje.

"Rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo. To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato", navodi USKOK u priopćenju, prenosi N1.

"USKOK je, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju.

Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje je dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru.

Zastupnik u Hrvatskom saboru je dosad višekratno ponovio te nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad USKOK-a, a potom i DORH-a, namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona", stoji u priopćenju.

---

---

Možemo!: HDZ se opravdano boji istražnog povjerenstva



Politička platforma Možemo! ustvrdila je u srijedu da se HDZ opravdano boji saborskog istražnog povjerenstva koje bi istražilo utjecaj vlasti na istrage i procesuiranja korupcije te poručila da neće odustati dok se taj utjecaj ne istraži na bilo koji način.

"Boje se da bi istražno povjerenstvo moglo doći do odgovora - zašto nemamo osude za korupciju, zašto nakon ukradenih milijardi nemamo krivce i zašto ne služe dugotrajne kazne zatvora. Zašto se građane promptno kažnjava ako nisu na vrijeme platili račun za struju ili ako su krivo parkirali, ali ne i ekipu koja uzima milijune i smatra samu sebe elitom, sastaje se u zatvorenim lobističkim krugovima i klubovima, i skriva lovu po tuđim stanovima i garažama", ističu u priopćenju saborski zastupnici Sandra Benčić i Tomislav Tomašević nakon što je HDZ najavio odbijanje prijedloga oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva. 
Benčić i Tomašević poručuju da neće odustati od ciljeva navedenih u odluci o povjerenstvu, bez obzira hoće li se povjerenstvo oformiti voljom ove HDZ-ove većine. "Naša je poruka HDZ-u: Istražit ćemo to ovako ili onako, pa je vaš strah opravdan", istaknuli su.

Ujedno su opovrgnuli opravdanja premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a za protivljenje povjerenstvu, primjerice da je istraga povjerenstva postavljena preširoko, da bi povjerenstvo dovelo u pitanje nezavisnost sudstva, da institucije već funkcioniraju i da se isti ciljevi mogu postići kroz postojeće saborske odbore. 
Benčić i Tomašević odgovaraju da  povjerenstvo ima vrlo jasan i uzak fokus opisan u cilju, a svodi se na utjecaj politike na istrage i sudstvo te curenje informacija iz istraga.

Zakon o istražnim povjerenstvima kaže da prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva mora sadržavati cijelo područje i čitav krug pitanja, a ne jedno pitanje, kako tvrdi Plenković.

Tumače i da nezavisnost sudstva ne podrazumijeva zabranu nadzora nad pravosuđem kao sustavom, te da povjerenstvu nije cilj istraživanje pojedinačnih slučajeva, već istraživanje načina rada sustava, njegovih slabih točaka otpornosti na korupciju, i kapaciteta za suočavanje s velikim korupcijskim slučajevima.

Povjerenstvo ne bi dovelo u pitanje nezavisnost sudstva, već bi predstavnike sudbene vlasti, na temelju njihovog iskustva, pitalo kako oni smatraju da se može unaprijediti sustav.

Na tvrdnju predsjednika Vlade da “institucije funkcioniraju”, pitaju kako je onda tjednik "Express" mogao objaviti popis 60 velikih korupcijskih afera, od kojih je samo nekoliko završilo pravomoćnim sudskim presudama, a većina je vezana uz HDZ-ove članove. 

Smatraju da se istraga ne može provesti u postojećim saborskim odborima, jer oni nemaju iste ovlasti kao što bi imalo istražno povjerenstvo. Saborskom istražnom povjerenstvu zakon daje moć kakvu nema nijedno radno tijelo Sabora. Naime, nitko ne smije odbiti svjedočenje ili predaju dokumentacije saborskom istražnom povjerenstvu, pod prijetnjom kazne. 

Zaključuju da  kako se Plenković i HDZ boje da bi se istražno povjerenstvo bavilo sustavnim manjkavostima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, i tada bi na vidjelo izašlo da je upravo HDZ stvorio i održava sustav koji je slab i neotporan na političke utjecaje, pa zbog toga ne može do kraja riješiti nijednu veliku korupcijsku aferu. (Hina)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽI SE POKRIĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => TRAŽI SE POKRIĆE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-07 13:14:24 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj, PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-07 17:49:57 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2020-10-07 14:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 106 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/07\/11237694.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/07\/14904354.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/07\/14551392.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nikola Grmoja aktualizirao je vlastite optu\u017ebe iz 2018. godine","Branko Ba\u010di\u0107:\u00a0Ne mo\u017ee se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti","Marijana Puljak: Dokumente o kojima govori Grmoja nismo dobili. Sve smo saznali s portala"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_11237694_1280.jpg":"1280x1280","k_11237694_1024.jpg":"1024x1024","k_11237694_640.jpg":"640x640","k_11237694_480.jpg":"480x480","k_11237694_340.jpg":"340x340","k_11237694_220.jpg":"220x220","o_11237694_1280.jpg":"1280x853","o_11237694_1024.jpg":"1024x682","o_11237694_640.jpg":"640x426","o_11237694_480.jpg":"480x320","o_11237694_340.jpg":"340x226","o_11237694_220.jpg":"220x146","h_11237694_1280.jpg":"1280x854","h_11237694_1024.jpg":"1024x683","h_11237694_640.jpg":"640x427","h_11237694_480.jpg":"480x320","h_11237694_340.jpg":"340x227","h_11237694_220.jpg":"220x147","pp_11237694_1280.jpg":"1006x1280","pp_11237694_1024.jpg":"805x1024","pp_11237694_640.jpg":"503x640","pp_11237694_480.jpg":"377x480","pp_11237694_340.jpg":"267x340","pp_11237694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1335","k_14904354_1280.jpg":"1280x1280","k_14904354_1024.jpg":"1024x1024","k_14904354_640.jpg":"640x640","k_14904354_480.jpg":"480x480","k_14904354_340.jpg":"340x340","k_14904354_220.jpg":"220x220","o_14904354_1280.jpg":"1280x890","o_14904354_1024.jpg":"1024x712","o_14904354_640.jpg":"640x445","o_14904354_480.jpg":"480x333","o_14904354_340.jpg":"340x236","o_14904354_220.jpg":"220x152","h_14904354_1280.jpg":"1280x854","h_14904354_1024.jpg":"1024x683","h_14904354_640.jpg":"640x427","h_14904354_480.jpg":"480x320","h_14904354_340.jpg":"340x227","h_14904354_220.jpg":"220x147","pp_14904354_1280.jpg":"1006x1280","pp_14904354_1024.jpg":"805x1024","pp_14904354_640.jpg":"503x640","pp_14904354_480.jpg":"377x480","pp_14904354_340.jpg":"267x340","pp_14904354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14551392_1280.jpg":"1280x1280","k_14551392_1024.jpg":"1024x1024","k_14551392_640.jpg":"640x640","k_14551392_480.jpg":"480x480","k_14551392_340.jpg":"340x340","k_14551392_220.jpg":"220x220","o_14551392_1280.jpg":"1280x853","o_14551392_1024.jpg":"1024x682","o_14551392_640.jpg":"640x426","o_14551392_480.jpg":"480x320","o_14551392_340.jpg":"340x226","o_14551392_220.jpg":"220x146","h_14551392_1280.jpg":"1280x854","h_14551392_1024.jpg":"1024x683","h_14551392_640.jpg":"640x427","h_14551392_480.jpg":"480x320","h_14551392_340.jpg":"340x227","h_14551392_220.jpg":"220x147","pp_14551392_1280.jpg":"1006x1280","pp_14551392_1024.jpg":"805x1024","pp_14551392_640.jpg":"503x640","pp_14551392_480.jpg":"377x480","pp_14551392_340.jpg":"267x340","pp_14551392_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7570914 Threads: 4 Questions: 1546129979 Slow queries: 4708884 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111078655 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/hdz-porucuje-da-su-grmojini-dokazi-o-mijesanju-premijera-u-rad-dorh-a-reciklaza-mostovih-izmisljotina-iz-2018-puljak-nismo-dobili-nikakve-dokaze-1049293 [printLink] => /vijesti/politika/hdz-porucuje-da-su-grmojini-dokazi-o-mijesanju-premijera-u-rad-dorh-a-reciklaza-mostovih-izmisljotina-iz-2018-puljak-nismo-dobili-nikakve-dokaze-1049293?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 505119 [name] => Nikola Grmoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-grmoja [link] => /tag/nikola-grmoja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 507355 [name] => Branko Bačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-bacic [link] => /tag/branko-bacic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 619813 [name] => Damir Sabljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-07 16:14:48 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-sabljak [link] => /tag/damir-sabljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 619814 [name] => osnivanje povjerenstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-07 16:14:48 [main_article_id] => 0 [alias] => osnivanje-povjerenstva [link] => /tag/osnivanje-povjerenstva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽI SE POKRIĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HDZ poručuje da su Grmojini ‘dokazi‘ o miješanju premijera u rad DORH-a reciklaža Mostovih izmišljotina iz 2018. godine. Na optužbe odgovorio i USKOK [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/07/11237694.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => Nikola Grmoja aktualizirao je vlastite optužbe iz 2018. godine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/07/11237694.jpg [title] => Goran Mehkek/CropixNikola Grmoja aktualizirao je vlastite optužbe iz 2018. godine ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/07/14904354.jpg [title] => Damjan Tadić/CropixBranko Bačić: Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/07/14551392.jpg [title] => Goran Mehkek/CropixMarijana Puljak: Dokumente o kojima govori Grmoja nismo dobili. Sve smo saznali s portala ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze! Neka me tuži i DORH, za klevetu i Andrej Plenković, spreman sam odgovarati, a svoje kolege u Saboru pozivam da mi skinu imunitet – kazao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja jutros u programu N1 televizije.

Također je izjavio da je svim saborskim klubovima poslao dokaze koji govore kako je premijer Andrej Plenković u slučaju bivše glavne tajnice Ministarstva vanjskih poslova upravljao radom DORH-a, a što je za posljedicu imalo "odluku koja nije bila temeljena na činjenicama i argumentima". 

- Svim sam saborskim klubovima poslao te dokumente, rekao sam da ih proslijede zastupnicima. Ništa se nije dogodilo, zato i radim ovo na televiziji. HDZ-ovci znaju za to, ali se namjerno ne oglašavaju - izjavio je Grmoja za N1, ali nije javno želio govoriti o kakvim se konkretno dokazima radi.

U HDZ-u drže da se radi o Grmojinoj frustraciji zbog odbijanja oporbenog prijedloga da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi moguća ometanja i onemogućavanja neovisnih istraga i procesuiranja slučajeva korupcije, sve u povodu curenja informacija aktualiziranog i tijekom afere Janaf.

Naime, u HDZ-u su uvjereni, kako su nam rekli, da Povjerenstvo koje je oporba predložila naprosto - ima preširoke ovlasti.

Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, to ovako obrazlaže: "Ne može se sudbenu vlast pozivati u parlament i propitivati o aktivnostima i postupcima koji su pred tim sudovima upravo u tijeku. Nema zakonskih mogućnosti za provođenje onoga što su napisali. To bi demontiralo hrvatski pravni i demokratski sustav, to ne možemo prihvatiti! Učinkovita borba protiv korupcije provodi se da se dade neovisnost policiji, USKOK-u, Državnom odvjetništvu, sudovima... Oporba kaže da bi predsjednik vlade trebao znati što se događa u izvidnim radnjama, što radi policija - ne možete se boriti protiv korupcije, a upravljati postupcima u nadležnosti policije."

Bačić zaključuje: "Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti, ne može se zakonodavna vlast uplitati u rad neovisnog tijela kao što je Državno odvjetništvo ili Sabor propitivati rad Ustavnog suda".

Zato iz HDZ-a odmahuju rukom na Grmojine najnovije zvučne izjave i optužbe, i podsjećaju da su njegove današnje tvrdnje po kojima premijer Plenković "štiti svoje prijatelje iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova" zapravo tek "reciklaža izmišljotina Mosta koji se u početku predstavljao kao pokret za borbu protiv korupcije, a danas se pridružuje Milanovićevim pokušajima da se dovede u pitanje neovisan rad nadležnih (pravosudnih) tijela".

---

image
Branko Bačić: Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti
Damjan Tadić/Cropix
---



Uostalom, podsjećaju da je MVEP još prije dvije godine argumentirano odgovorilo na teze koje Grmoja sada opet iznosi: u rujnu 2018. MVEP je odbacio Grmojine tvrdnje o navodnim protupravnim isplatama državnog novca u veleposlanstvu RH u Washingtonu te povredi radne dužnosti u veleposlanstvu u Canberri (temeljene na kaznenoj prijavi i odnašnjim tvrdnjama Damira Sabljaka), napominjući kako je i USKOK "na temelju rezutata provedenih izvida, tijekom kojih je pribavljena cjelokupna relevantna dokumentacija, utvrdio da ne postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela"...

Tijekom poslijepodneva oglasili su se i na Facebooku, njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"U dolini Neretve poznata je izreka: „U Grmoje su kratke noge!“. Dobro je znan i izraz „grmojevština“, sinonim za lažne optužbe, bjesomučna lupetanja i osobne uvrede ispunjene govorom mržnje i gubitničkim frustracijama. Stoga metkovski gradonačelnik Dalibor Milan trlja ruke kada god prozbori Nikola Grmoja - mitraljezac s ćorcima.

Na još jedan Grmojin ćorak - da je Andrej Plenković tobože „zapovijedao DORH-om“ - kratko se osvrnuo naš Branko Bačić za N1 Televizija: Pretpostavljam da se radi o frustraciji. Već sada je više nego jasno da je oporbeni prijedlog o osnutku saborskog istražnog povjerenstva, takav kakav jest, protuustavan i protuzakonit. Ovakav uradak ne bi prošao test ustavnosti ni na 1. godini Pravnog fakulteta. 

Dodajmo da nabujale frustracije zacijelo leže i u činjenici da Most od 2017. naovamo hametice gubi sve izbore u Metkoviću, gradu u kojem je nastao. Dovoljno je reći „G“ od Grmoja - i to je već pola pobjede. A ima i još jedna poznata fraza, premda nije potekla iz doline Neretve: Lupa k'o Maksim po diviziji!"

---

---

A kad već HDZ-ovci, što je i bilo za očekivati, sve negiraju, pokušali smo se raspitati kod oporbe, pa smo i njih priupitali jesu li dobili dokumente i što u njima stoji. Evo što su nam rekli u Klubu zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Građansko-liberalnog saveza:

- Mi te dokumente nismo dobili! O svemu smo doznali s portala - kazala nam je zastupnica Marijana Puljak.

U slučaju koji Grmoja spominje u naslovnoj ulozi našla se Loreta Bertoša-Kušen, koja je bila raspoređena na radno mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri u vrijeme dok joj je muž tamo bio veleposlanik iako je to po pravilniku MVEP-a bilo zabranjeno. U viša navrata zastupnik Mosta ustvrdio i kako postoje dokazi o brojnim putovanjima Bertoše-Kušen po Australiji i Novom Zelandu u oba svojstva – supruge veleposlanika i zaposlenice u veleposlanstvu.

Slučajem se u rujnu 2018. godine bavio slučajem i odbacio prijavu koju je podnio damir Damir Sabljak, bivši zaposlenik u MVEP-u.

"Protekle četiri godine sam jako uporan, ne odustajem i neću odustati. Ja sam dao riječ čovjeku koji je to razotkrio te je udaljen", poručio je Grmoja u srijedu.

Vlada je, inače, potkraj 2018. godine razriješila Bertoša Kušen s mjesta glavne tajnice, ali je tada rečeno da nije u pitanju slučaj koji spominje Nikola Grmoja, već njezina želja nakon dvije godine na Zrinjevcu bila nastaviti karijeru u diplomaciji.

---

image
Marijana Puljak: Dokumente o kojima govori Grmoja nismo dobili. Sve smo saznali s portala
Goran Mehkek/Cropix
---

---

USKOK: Kaznenu prijavu nismo odbacili ni zbog čijeg pritiska


USKOK je odgovorio na teške optužbe Nikole Grmoje.

"Rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo. To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato", navodi USKOK u priopćenju, prenosi N1.

"USKOK je, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju.

Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje je dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru.

Zastupnik u Hrvatskom saboru je dosad višekratno ponovio te nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad USKOK-a, a potom i DORH-a, namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona", stoji u priopćenju.

---

---

Možemo!: HDZ se opravdano boji istražnog povjerenstva



Politička platforma Možemo! ustvrdila je u srijedu da se HDZ opravdano boji saborskog istražnog povjerenstva koje bi istražilo utjecaj vlasti na istrage i procesuiranja korupcije te poručila da neće odustati dok se taj utjecaj ne istraži na bilo koji način.

"Boje se da bi istražno povjerenstvo moglo doći do odgovora - zašto nemamo osude za korupciju, zašto nakon ukradenih milijardi nemamo krivce i zašto ne služe dugotrajne kazne zatvora. Zašto se građane promptno kažnjava ako nisu na vrijeme platili račun za struju ili ako su krivo parkirali, ali ne i ekipu koja uzima milijune i smatra samu sebe elitom, sastaje se u zatvorenim lobističkim krugovima i klubovima, i skriva lovu po tuđim stanovima i garažama", ističu u priopćenju saborski zastupnici Sandra Benčić i Tomislav Tomašević nakon što je HDZ najavio odbijanje prijedloga oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva. 
Benčić i Tomašević poručuju da neće odustati od ciljeva navedenih u odluci o povjerenstvu, bez obzira hoće li se povjerenstvo oformiti voljom ove HDZ-ove većine. "Naša je poruka HDZ-u: Istražit ćemo to ovako ili onako, pa je vaš strah opravdan", istaknuli su.

Ujedno su opovrgnuli opravdanja premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a za protivljenje povjerenstvu, primjerice da je istraga povjerenstva postavljena preširoko, da bi povjerenstvo dovelo u pitanje nezavisnost sudstva, da institucije već funkcioniraju i da se isti ciljevi mogu postići kroz postojeće saborske odbore. 
Benčić i Tomašević odgovaraju da  povjerenstvo ima vrlo jasan i uzak fokus opisan u cilju, a svodi se na utjecaj politike na istrage i sudstvo te curenje informacija iz istraga.

Zakon o istražnim povjerenstvima kaže da prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva mora sadržavati cijelo područje i čitav krug pitanja, a ne jedno pitanje, kako tvrdi Plenković.

Tumače i da nezavisnost sudstva ne podrazumijeva zabranu nadzora nad pravosuđem kao sustavom, te da povjerenstvu nije cilj istraživanje pojedinačnih slučajeva, već istraživanje načina rada sustava, njegovih slabih točaka otpornosti na korupciju, i kapaciteta za suočavanje s velikim korupcijskim slučajevima.

Povjerenstvo ne bi dovelo u pitanje nezavisnost sudstva, već bi predstavnike sudbene vlasti, na temelju njihovog iskustva, pitalo kako oni smatraju da se može unaprijediti sustav.

Na tvrdnju predsjednika Vlade da “institucije funkcioniraju”, pitaju kako je onda tjednik "Express" mogao objaviti popis 60 velikih korupcijskih afera, od kojih je samo nekoliko završilo pravomoćnim sudskim presudama, a većina je vezana uz HDZ-ove članove. 

Smatraju da se istraga ne može provesti u postojećim saborskim odborima, jer oni nemaju iste ovlasti kao što bi imalo istražno povjerenstvo. Saborskom istražnom povjerenstvu zakon daje moć kakvu nema nijedno radno tijelo Sabora. Naime, nitko ne smije odbiti svjedočenje ili predaju dokumentacije saborskom istražnom povjerenstvu, pod prijetnjom kazne. 

Zaključuju da  kako se Plenković i HDZ boje da bi se istražno povjerenstvo bavilo sustavnim manjkavostima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, i tada bi na vidjelo izašlo da je upravo HDZ stvorio i održava sustav koji je slab i neotporan na političke utjecaje, pa zbog toga ne može do kraja riješiti nijednu veliku korupcijsku aferu. (Hina)

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Damjan Tadić/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Goran Mehkek/Cropix
Nikola Grmoja aktualizirao je vlastite optužbe iz 2018. godine
Damjan Tadić/Cropix
Branko Bačić: Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti
Goran Mehkek/Cropix
Marijana Puljak: Dokumente o kojima govori Grmoja nismo dobili. Sve smo saznali s portala
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/hdz-porucuje-da-su-grmojini-dokazi-o-mijesanju-premijera-u-rad-dorh-a-reciklaza-mostovih-izmisljotina-iz-2018-puljak-nismo-dobili-nikakve-dokaze-1049293 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fbd5cf1c7ce9bb9916d373eb1411bce700f8d960 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HDZ+poru%C4%8Duje+da+su+Grmojini+%E2%80%98dokazi%E2%80%98+o+mije%C5%A1anju+premijera+u+rad+DORH-a+recikla%C5%BEa+Mostovih+izmi%C5%A1ljotina+iz+2018.+godine.+Na+optu%C5%BEbe+odgovorio+i+USKOK&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhdz-porucuje-da-su-grmojini-dokazi-o-mijesanju-premijera-u-rad-dorh-a-reciklaza-mostovih-izmisljotina-iz-2018-puljak-nismo-dobili-nikakve-dokaze-1049293 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhdz-porucuje-da-su-grmojini-dokazi-o-mijesanju-premijera-u-rad-dorh-a-reciklaza-mostovih-izmisljotina-iz-2018-puljak-nismo-dobili-nikakve-dokaze-1049293 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽI SE POKRIĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
PolitikaTRAŽI SE POKRIĆE

HDZ poručuje da su Grmojini ‘dokazi‘ o miješanju premijera u rad DORH-a reciklaža Mostovih izmišljotina iz 2018. godine. Na optužbe odgovorio i USKOK

Piše Zoran Šagolj, PSD
7. listopada 2020. - 16:14

Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, a ja s ovog mjesta na vašoj televiziji tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze! Neka me tuži i DORH, za klevetu i Andrej Plenković, spreman sam odgovarati, a svoje kolege u Saboru pozivam da mi skinu imunitet – kazao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja jutros u programu N1 televizije.

Također je izjavio da je svim saborskim klubovima poslao dokaze koji govore kako je premijer Andrej Plenković u slučaju bivše glavne tajnice Ministarstva vanjskih poslova upravljao radom DORH-a, a što je za posljedicu imalo "odluku koja nije bila temeljena na činjenicama i argumentima". 

- Svim sam saborskim klubovima poslao te dokumente, rekao sam da ih proslijede zastupnicima. Ništa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:17