stdClass Object ( [id] => 1356774 [title] => Zastrašivanje, prijetnje i napadi zbog murala. Tko je naslikani vojnik? Jedni tvrde hrvatski branitelj, drugi - ustaša [alias] => zastrasivanje-prijetnje-i-napadi-zbog-murala-tko-je-naslikani-vojnik-jedni-tvrde-hrvatski-branitelj-drugi-ustasa [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Dogodio se još jedan napad. Ovoga puta na radnom mjestu. Prišle su mi četiri nepoznate osobe od kojih me jedan udario šakom u tijelo i nazvao me đukelom. Udaljili su se onog trenutka kada sam izvadio mobitel kako bih prijavio događaj.

Tko je organizator ovog progona i tko manipulira s ovim ljudima? Tko je napisao priopćenje za medije nakon kojeg su krenuli napadi na mene i moju obitelj? Je li istina da na razini jedne "Udruge" postoji dogovor da mi se svakodnevno prijeti i da su svi ovi događaji organizirani? Ovo maltretiranje sad već prelazi sve granice i od institucija očekujem hitnu reakciju! Ako netko zna o kome se radi neka javi... Ja nemam izbora osim svaki ovakav događaj prijaviti. Nasilnicima poručujem da ulaze u okvire ozbiljnog kaznenog djela i da će svaki od njih odgovarati. Ja nastavljam jednakim žarom i dalje. Zastrašivanje, prijetnje i udarci me sigurno neće spriječiti u borbi protiv primitivizma i nasilja! Vi ste mi gorivo"

Ovim se riječima Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik, obratio javnosti nakon što je 15. siječnja, po šesti put u razdoblju od mjesec i pol dana, bio napadnut. Prvi put fizički. Napadi na Radetu krenuli od trenutka kada je od gradonačelnika Branka Dukića (HDZ) zatražio uklanjanje murala s likom ‘hrvatskog vojnika‘ na Bulevaru te drugih fašističkih obilježja u javnom prostoru, među kojima se posebno ističe spomen ploča "ustaškom sinu" Rajku Lozi na nogostupu u Vruljici. Uklanjanje murala je istaknuo kao ključni uvjet za podršku SDP-a kod izglasavanja gradskog proračuna.

---

image

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

Jure Mišković/Cropix
---

Tada se još nije znalo, ali sada smo u to sto posto sigurni:

Radeta je tako postao još jedna žrtva dvostruke konotacije, sintagme koju je u javni diskurs uvela Plenkovićeva Komisija za suočavanje s prošlošću, ad hoc skupina stručnjaka koja je, ispravite me ako griješim, imala zadatak dati građanski legitimitet pokliču "za dom spremni" i sličnim ustašlucima. I u tome je, priznajemo, u potpunosti uspjela.

Ali dvostruka konotacija je zaguljena stvar. Jedno te isto je čas jedno, a čas drugo. Ustaše su čas branitelji, a branitelji čas ustaše. Ono što se kod dvostruke konotacije gotovo nikad krivo ne interpretira je da su ustaše partizani, a partizani ustaše.

Kako je to svojedobno objasnio povjesničar Hrvoje Klasić, Komisija je uvela nepostojeći termin dvostruke konotacije u kojem se simbolu može dati dvostruko značenje. "Ta komisija je bila bacanje vrućeg krumpira iz Plenkovićevih ruku jer nije htio donijeti odluku. Stvari o Drugom svjetskom ratu su jasne. Ustaška država Hrvatska je bila saveznica Hitlera, uvela rasne zakone, imala koncentracijske logore i počinila genocid, a za to ne treba Komisija, ne treba ni nas pitati, mogu uzeti američke, engleske knjige o povijesti. Sva obilježja ustaškog režima trebala bi biti zabranjena u normalnoj državi. Veličanje ustaštva je remećenje javnog reda i mira", smatra Klasić.

Zato je za potrebe ovog malog ogleda potrebno prethodno rastumačiti neke osnovne pojmove, pa je najbolje krenuti od onoga o čemu svi govore.

Mural

Radetu je naime koštala dvostruka konotacija murala na križanju Ulice Hrvoja Ćustića i Ulice Ante Starčevića u Zadru, na popularnom Bulevaru. Tamo je Nepoznati Počinitelj, negdje u srpnju 2017. iscrtao ‘hrvatskog vojnika‘ uz natpis "NAŠA OLUJA NE PRESTAJE" i potpisom "TORNADO", poznate zadarske navijače skupine. Bijelom bojom na crnoj podlozi iscrtano je lice sa šljemom i šahovnicom s prvim bijelom poljem. Vijećnik Radeta u muralu je odmah vidio fašističkog vojnika i promociju ustaštva. Tornado, braniteljske udruge, HOS, politički establišment, policija, DORH... u muralu ne vide ništa sporno. Naprotiv, nekidan su ispred te crne fleke prosvjedovali s HOS-ovom zastavom "Za dom spremni", iako se nije radilo o nikakvom komemorativnom skupu ili spomeničkom obilježju, a kamo li o mjestu stradanja pripadnika HOS-a. Poslali su poruku kako ne žele da se taj mural ukloni, jer je "sve na njemu hrvatsko". Zadarska policija, hvala na pitanju, evo već deset dana istražuje cijeli slučaj dokumentiram sa stotinjak novinskih fotografija i videa, ne bi li utvrdila je li u tom uličnom performansu nedajbože bilo kojekakvih protuzakonitih elemenata.

Što nam logično postavlja ključno pitanje: što mural prikazuje, hrvatskog vojnika, ‘hrvatskog vojnika‘ ili ustašu?

Hrvatski vojnik, ‘hrvatski vojnik‘ ili ustaša

Naime, i ustaša je hrvatski vojnik, kao što je hrvatski vojnik i onaj vojnik iz Domovinskog rata. Ali tko je ‘hrvatski vojnik‘? To možemo znati zahvaljujući dvostrukim konotacijama. Mural je, konkretno, napravljen po šabloni skinutoj s interneta. Izvorno, navodno, prikazuje glavu nekog američkog vojnika s bijelom petokrakom, ali kao i svaki generički proizvod, prilagođava se potrebi, pa negdje na šljemu ima sovjetsku zvijezdu petokraku, a negdje ustaški grb. Pardon, da Komisija ne zamjeri, povijesni hrvatski grb s bijelom poljem. Taj generički vojnik s interneta, međutim, neodoljivo podsjeća na jednu jako popularnu sliku mladog ustaškog vojnika. Kad se taj generički model usporedi s izvornom fotografijom ustaškog gojenca, sličnost je frapantna. Praktički izgleda da je ustaški vojnik poslužio kao uzor za izradu šablone s interneta. Ali, nemojte odmah nasjesti i dovesti se u zabludu, jer koji put je gotovo nemoguće razlučiti sve nijanse dvostruke konotacije.

---

image

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić

Luka Gerlanc/Cropix
---

U takvu je zamku, recimo, upao gradonačelnik Dukić. Već 1. kolovoza 2017. kad ga je Danijela Vukoša suočila s ‘povijesnim pitanjem‘.

- Na križanju Ulice Hrvoja Ćustića i Ulice Ante Starčevića, na zidu se nalazi uradak, crtež vojnika s grbom. Po zakonu, to nije grb Republike Hrvatske, to je grb s prvim bijelim poljem kojeg je koristila NDH, kazala je gradska vijećnica SDP-a dodajući kako bi se inicijator izrade grafita, navijačka udruga Tornado, u vrijeme NDH zvala "Associazione dei tifosi di Zarra". Taj vojnik nije bio hrvatski vojnik koji je branio RH, pod tim grbom Hrvatska nije branjena ni u Domovinskom ratu. Gradonačelniče, hoćete li inicirati uklanjanje tog uratka.

Dukić je izašao za govornicu i vrlo kratko odgovorio: "Nisam ni vidio taj uradak... Vidjet ću ga pa ću pogledati...".

Sedam godina kasnije Dukić još uvijek gleda kroz naočale dvostruke konotacije koje su, hvala Komisiji, transparentno neprozirne.

Da stvar ne bi ostala na "jeftinom politikanstvu" u obranu dvostruke konotacije i zadarskog murala ustao je naš ugledni povjesničar Mario Jareb. On je odmah za koncilijantni Hrvatski tjednik autoritarno utvrdio da grb koji je zadarski Tornado naslikao na kacigi vojnika nije grb NDH. Onda je u listopad iste 2017. godine vijećnik SDP-a Darko Vrdoljak gradonačelnika Dukića upitao što će napraviti s grafitom "nazi vojnika" na pročelju jedne od zgrada na Bulevaru. "Obratite se udruzi Tornado koja je taj grafit i nacrtala. Njih pitajte što su s tim grafitom mislili. Pročelje zgrade je vlasništvo Saraga, a ja se ograđujem od svih totalitarnih režima. Po meni, tamo ne piše da je lik sa grafita ni ustaša, fašist ni četnik, ništa ne piše", odgovorio mu je Dukić.

Vrdoljak je gradonačelniku rekao da su mu na bulevarski grafit prvi skrenuli pozornost pojedini branitelji koji su cijeli Domovinski rat bili na prvoj liniji bojišnice i koji ne žele da ih se kao hrvatske vojnike iz Domovinskog rata poistovjećuje s ovakvim prikazama. Ukazao je gradonačelniku i da nema logike u njegovom prebacivanju odgovornosti i ograđivanju jer bi tako u Zadru svatko mogao crtati i pisati što ga je volja i ako autor ne da suglasnost nitko nacrtano i napisano ne bi smio obrisati ma koliko to neprihvatljivo bilo.

Viva la Damatia italiana

Ali onda se dogodio incident. Negdje krajem veljače 2019. ispod murala na Bulevaru, uz jednu od najprometnijih cesta u Zadru, Nepoznati je Počinitelj napisao Viva la Dalmazia Italiana (Živjela talijanska Dalmacija).

Nepoznati autori koji su medijima prijavili svoju intervenciju napisali su usput da je dopisana poruka na muralu koji prikazuje ustaškog vojnika te kako je Zadranima jako stalo da poklonici ustaškog režima budu vjerodostojni u svojim idejama i da je autorima grafita žao gledati njihovo neznanje. Red je, dodali su ovi zajebanti, da ove današnje ustaše počnu učiti talijanski i da ne poštuju samo neke preminule ustaške vođe nego je vrijeme da poštuju i današnje suverene predstavnike vlastite ideologije i najmanje što mogu učiniti je da budu vjerodostojni i da ih pozdrave na njihovom jeziku: Viva la Dalmazia Italiana!

– Poruka koja je osvanula na grafitu na Bulevaru vjerojatno je isprovocirana skandaloznim govorom predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o talijanskoj Dalmaciji i Istri. Pretpostavljam da se ovim činom htjelo ukazati na poruke koje svakodnevno slušamo u našem društvu i koje minoriziraju slugansku politiku NDH naspram fašističke Musolinijeve Italije. Stoga, koliko god s jedne strane bilo žalosno da se u 21. stoljeću i dalje bavimo ustašama i partizanima dok nam prijatelji i rodbina iseljavaju u Irsku u potrazi za boljim životom, toliko je i očekivano da građani preuzmu inicijativu dok se vlast oglušuje na konstantne poruke i povike "Za dom spremni" prešutno ih na taj način odobravajući. Naši branitelji su ginuli za Zadar i slobodnu Hrvatsku, a ne za Zaru i talijansku Dalmaciju, komentirao je tada Erol Gaši, gradski vijećnik SDP-a, dodajući da "mural na Bulevaru treba ukloniti jer se na njemu, očito je, nalazi ustaški vojnik.

---

image

Hrvoje Klasić, povjesničar i autor dokumentarnih filmova.
 

Darko Tomaš/Cropix
---

Stvar je međutim postala ozbiljna. U srpnju 2020. zadarska profesorica povijesti umjetnosti, Antonija Mlikota, objavila je na svom FB sliku murala s Bulevara i upitala se: "Kako je ovo moguće, 1941. ispod istog vojnika je pisalo DUCE A NOI!, danas piše TORNADO. Tko si ti ljudi i koja iredentistička struja ih plaća da crtaju crne košulje u Zadru, znaju li oni što su crne košulje radile u Zadru i okolici? Na crnokošuljaškog vojnika nacrtati NDH-a grb u Dalmaciji je oksimoron, jer je upravo NDH prodala Dalmaciju Italiji. Prva obljetnica pripojenja Dalmacije Italiji svečano je proslavljena u tada fašističkom i crnokošuljaškom Zadru, najprije svečanom povorkom ljudi iz okolice koji su provozeći se na kolima ili pješke podignutom desnicom morali pozdravljati guvrenera Bastianinija i ostale crnokošuljaše, zatim postrojavanjem djece i mladih iz okolice u crnim fašističkim uniformama na Đilu, s misom koju je predvodio nadbiskup ispred velikog grba Dalmacije."

Podsjetila je i da crna nije navijačka boja Zadra nego plava i bijela, da je ona za navijačku skupinu Tornado napravila puno navijačkih vinjeta i da crnokoušuljaški vojnik nije Tornado.

- Tko su ti ljudi, imaju li svijest o povijesti Zadra? Crne košulje u Zadru su ledile krv u žilama, umlatili su, mučili, sakatili, silovali, izgladnjivali tisuće ljudi, otvorili su nekoliko logora gdje su one koje nisu ubili slali za roblje u Italiju? I danas nam u slobodnom i hrvatskom Zadru netko pakira crne košulje pod navijanje, to je iscrtano bojama plaćenim iz proračuna, tko su ljudi u gradskoj vlasti koji tu iredentističku i fašističku ikonografiju podržavaju? Ne može, ne može u ime slobode i onih koji su ovu zemlji branili i stvarali, ne može u ime svih oni koje su crne košulje mučile, ubile, ponižavale, pretvorile u robove… Ne može, ne može u ime kršćanstva za koje se izjašnjava većina, ne možeš biti kršćanin i podržavati fašizam – napisala je Mlikota, zgražajući se nad fašizmom i iredentističkim pretenzijama nad Zadrom i Dalmacijom.

Zadarska kristalna noć

Onda su se, očekivano, u cijelu priču s dvostrukim konotacijama, na svoj suptilan način uključili srpski mediji. Portal Srbija, pod naslovom "Evropskom parlamentu smeta mural Ratka Mladića u Beogradu, a ne reaguju na sraman grafit u Zadru koji postoji više od pet godina i veliča fašizam, ustaštvo i progon Srba", piše: "Naime, na muralu koji se nalazi u centru Zadra nalazi se vojnik crne legije sa šlemom, a na sredini šlema se može videti šahovnica, koja počinje belim poljem, što je oznaka Ustaša i Nezavisne Države Hrvatske koja je uz pomoć Hitlerove Nemačke postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine. Kako je moguće da evroparlamentarcima ne smeta fašistički mural na kome piše "Oluja ne prestaje" aludirajući na zločinačku operaciju u kojoj je proterano 250.000 Srba? Da stvar bude još gora, Hrvati su 1991. godine u blizini mesta na kome je oslikan mural, porazbijali više od 100 lokala čiji su vlasnici bili Srbi u čuvenoj "Zadarskoj noći" po uzoru na Hitlerovu "Kristalnu noć". Već smo navikli na dvostruke aršine i beskrajno licemerje evroparlamentaraca, ali ovoga puta Viola fon Kramon je prevazišla samu sebe.

Zadarska kristalna noć ili Progon zadarskih Srba 1991. je naziv za rušilački pohod hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991. godine, kada je više od 2.000 Hrvata naoružanih palicama, motkama, kamenicama, šipkama, flašama krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba (kuća ili vikendica) i lokala firmi iz SR Srbije. Uništeno je više od 130 objekata i 470 srpskih kuća...

Prosvjed i prostata

Neko vrijeme je vladala tišina, ali onda je 2021. HDZ-u gradskom vijeću izgubio većinu, a dvostruke konotacije su poprimile neke nove konotacije. Kod Radete i SDP-a su manje više ostale iste, ali su sada dobile novu političku ulogu. Naime, uoči sjednice na kojoj je trebalo izglasati gradski proračun Radeta je u ime SDP-a kao jedna od uvjeta podrške postavio uklanjanje fašističkih obilježja u Zadru. "Mi nismo tražili ništa posebno osim da poštujete zakone RH. Vi ste kukavica i nemate onu stvar. Pokazali ste da šačica ljudi može vama upravljati, kazao je Radeta.

I onda je krenulo. Od tada do prosvjeda 11. siječnja, Radeta je pet puta napadnut u Zadru od aktivista i zagovornika dvostruke konotacije kojima je mural na Bulevaru, kao i spomen ploča u Vruljici, normalna i prihvatljiva.

---

image

Marko Skejo

Vojko Bašić/Cropix
---

Onda je bio prosvjed, na kojem se okupio cvijet zadarske nevladine scene, zagovornici i aktivisti dvostruke konotacije na čelu s Markom Skejom, zapovjednikom obrane Škabrnje Markom Miljanićem te jednim od osnivača Tornada Borisom Marinom zvanim Boro Poštar.

- Što se tiče prosvjeda – komentirao je gradonačelnik Dukić u duhu dvostruke konotacije - svatko ima demokratsko pravo izražavati svoje stavove, pa i prosvjedom, ukoliko to, kao što je bilo jučer, rade na miran način i tim prosvjedom nikoga ne ugrožavaju.

Drugi gradski vijećnici – Akcija Mladih, nezavisna lista Enija Meštrovića... - rekli su da ih taj prosvjed, njegov povod i tema, uopće ne zanimaju, osim Marka Vučetića, predsjednika gradskog vijeća.

"Ono što smo jučer vidjeli je tragično u osnovi i komično u manifestaciji jer je riječ o jednom jadu. Bila je to epizoda jada u kojoj su aveti prošlosti zaposjeli sadašnja tijela tih ljudi i pretvorili ih u ruševine. Da, na tim fotografijama imamo HOS koji je nastao kao stranačka vojska, imamo ustaški ‘za dom spremni‘ na zastavi, imamo Skeju koji djeluje kao jedan antropološki pano Hitlera kao imitator s tim brčićima, i sve nam se to odigrava pred očima i ne želimo reagirati. Dakle, to trebamo odbaciti s podsmijehom, moramo to ismijati, a ako ne možemo odbaciti imamo ozbiljan problem. To su zakašnjeli ljudi, koji su usvojili krive koncepte i oni domoljublje identificiraju s kvislinškim izdajama, hrabrost definiraju s egzekucijama, državu i domoljublje s logorima koje je osnivao Pavelić, kazao je Vučetić, dodajući da je inicijativi za uklanjanjem murala zakašnjela, ali ne jer je zakasnio vijećnik Radeta, već Grad Zadar.

Za okupljene prosvjednike je rekao da je "njima nacionalna pripadnost trajno inficirana s ustaštvom u takvoj formi da su položili vijenac ispred ureda državne uprave gdje na spomen obilježju piše da je riječ o ustaškom sinu. Sad oni polažu vijenac ustaškom sinu, tvrdeći da to nema veze s ustaštvom. I taj Rajko Lozo ne bi značio ništa da nije ustaški sin i njegova smrt je u funkciji isticanja ustaštva njegovih predaka. To je jedan logički i moralni kolaps i uistinu se pitam kakav je logičko kategorijalni aparat tih ljudi koji pred ustaškim sinom smatraju da brane hrvatstvo koje nije ustaštvo, rekao je Vučetić obećavši da će kao predsjednik Gradskog vijeća učiniti još napora da sporni mural završi na smetlištu povijesti.

Po(r)uka desetogodišnje Lene

I onda je, 15. siječnja, napadnut Radeta. Policija je potvrdila udarac šakom u stomak i počela su stizati priopćenja, reagirao je zadarski gradonačelnik Dukić, pa zadarski HDZ, saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović, predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić..., napad nisu osudili samo gradski vijećnici Enija Meštrovića i Akcije mladih. Štoviše Ante Rubeša je izjavio da SDP udbaškim metodama pokušava prikriti činjenicu da su u dogovoru s HDZ-om blokirali nikad veći proračun, a Marko Pupić Bakrač je Radetu optužio za šurovanje s HDZ-om.

---

image

Navijačka udruga Tornado

Luka Gerlanc/
---

Ukratko, Zadar je tako postao glavni grad eksperimetalnog dokazivanja opravdanog uvođenja dvostrukih konotacija u povijesni, politički i društveni diskurs. Što sigurno nije slučajno. Jer u samom biću Zadra oduvijek su bile dvostruke konotacije. Stoljećima glavnog grada Dalmacije i desetljećima najveće hrvatske provincije. Talijanskog grada u Jugoslaviji i hrvatskog grada s talijanskom vladom u izbjeglištvu. Grada koji je 1945. oslobođen i grada koji je 1945. pao pod okupaciju. Grada Bežigrada 1991. i grada heroja u Domovinskom ratu...

A tu su i dvostruke konotacije Tornada. Osnovanog 1965., kako čitamo na gradskim zidovimima, službenim stranicama KK Zadar i Wikipediji, kada je Zadar prvi put postao prvak Jugoslavije. Navijačke skupine u kojoj je, kao jedan od osnivača, bio legendarni Boro Poštar. Što znači da je te mitske 1965., kad se Tornado osnivao, Poštar imao nepune tri godine. Ili Tornado nije tada osnovan ili Poštar ne govori istinu? Ili Poštar govori istinu, a Tornado 1965. nije postojao?

Svoj prilog tim dvostrukim konotacijama Tornada u svojoj navijačkoj autobiografiji "Torcida, vaša vira, vaš spas", dao je i Tonći Prlac, živi spomenik splitske Torcide. Ime Tornadu, kako piše, dao je vatreni navijač Zadra, još čuveniji i legendarniji Splićanin, Mario Grubić zvani Kula. I to 11. veljače 1984. u Splitu, kada su se i Prlčevoj kužini, prije utakmice Jugosplastika – Zadar, okupili Zadrani Laf (Enio Nikpalj), Dimnjačar, Frleta i Đeronimo (Tomo Bibinjac).

"U toj priči oko navijača, Kula je kao iz topa puka ime Tornado Zadar. Kula i nitko drugi osin njega nema veze s tin imenonon. To ime je Kulina ideja i ničija druga, jer to san čuja na svoje uši i vidija na svoje oči, šta nije čudno, je li, jer se sve događalo u mojoj kužini (...) kasnije je ideja o imenu Tornado prezentirana na Donatu i to ime je amenova legendarni Boro Poštar, koji je tada bija najuticajniji zadarski navijač."

Zaključimo, dvostruka konotacija je, kao i ljepota, u oku promatrača. Kome se ne sviđa, može zažmiriti. Na jedno oko. Lijevo ili desno. Za logiku dvostruke konotacije je svejedno. Glavno je da se gleda. A ne da se vidi.

Ili, kako bi to rekla jedna desetogodišnja Lena: "Mama, ako vam taj mural toliko smeta, zašto ga niste išli obrisati?"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUDILO U DALMACIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LUDILO U DALMACIJI 2 0 19041 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-19 14:49:26 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-22 08:07:02 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2024-01-21 15:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zastrašivanje, prijetnje i napadi zbog murala. Tko je naslikani vojnik? Jedni tvrde hrvatski branitelj, drugi - ustaša page_title=Zastrašivanje, prijetnje i napadi zbog murala. Tko je naslikani vojnik? Jedni tvrde hrvatski branitelj, drugi - ustaša [metakey] => mural zadar, Daniel Radeta, Branko Dukić, Marko Vučetić, skejo marko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26051701.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26353572.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/24657636.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/24901363.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/21622962.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26240846.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26385413.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26217185.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26384694.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26384689.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26384685.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26384682.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/19\/26384696.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sporni mural<\/p>","

Gradona\u010delnik Zadra Branko Duki\u0107<\/p>","

Marko Vu\u010deti\u0107<\/p>","

Hrvoje Klasi\u0107, povjesni\u010dar i autor dokumentarnih filmova.
\n\u00a0<\/p>","

Marko Skejo<\/p>","

Navija\u010dka udruga Tornado<\/p>","

Braniteljske i navija\u010dke udruge pored murala na Bulevaru<\/p>","","

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizi\u010dki napadnut<\/p>","

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizi\u010dki napadnut<\/p>","

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizi\u010dki napadnut<\/p>","

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizi\u010dki napadnut<\/p>","

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizi\u010dki napadnut<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_26051701_1920.jpg":"1920x1080","k_26051701_1280.jpg":"1280x1280","k_26051701_1024.jpg":"1024x1024","k_26051701_640.jpg":"640x640","k_26051701_480.jpg":"480x480","k_26051701_340.jpg":"340x340","k_26051701_220.jpg":"220x220","o_26051701_1280.jpg":"1280x851","o_26051701_1024.jpg":"1024x681","o_26051701_640.jpg":"640x425","o_26051701_480.jpg":"480x319","o_26051701_340.jpg":"340x226","o_26051701_220.jpg":"220x146","h_26051701_1280.jpg":"1280x854","h_26051701_1024.jpg":"1024x683","h_26051701_640.jpg":"640x427","h_26051701_480.jpg":"480x320","h_26051701_340.jpg":"340x227","h_26051701_220.jpg":"220x147","pp_26051701_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051701_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051701_640.jpg":"640x814","pp_26051701_480.jpg":"480x611","pp_26051701_340.jpg":"340x432","pp_26051701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26353572_1920.jpg":"1920x1080","k_26353572_1280.jpg":"1280x1280","k_26353572_1024.jpg":"1024x1024","k_26353572_640.jpg":"640x640","k_26353572_480.jpg":"480x480","k_26353572_340.jpg":"340x340","k_26353572_220.jpg":"220x220","o_26353572_1280.jpg":"1280x853","o_26353572_1024.jpg":"1024x682","o_26353572_640.jpg":"640x426","o_26353572_480.jpg":"480x320","o_26353572_340.jpg":"340x226","o_26353572_220.jpg":"220x146","h_26353572_1280.jpg":"1280x854","h_26353572_1024.jpg":"1024x683","h_26353572_640.jpg":"640x427","h_26353572_480.jpg":"480x320","h_26353572_340.jpg":"340x227","h_26353572_220.jpg":"220x147","pp_26353572_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353572_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353572_640.jpg":"640x814","pp_26353572_480.jpg":"480x611","pp_26353572_340.jpg":"340x432","pp_26353572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_24657636_1920.jpg":"1920x1080","k_24657636_1280.jpg":"1280x1280","k_24657636_1024.jpg":"1024x1024","k_24657636_640.jpg":"640x640","k_24657636_480.jpg":"480x480","k_24657636_340.jpg":"340x340","k_24657636_220.jpg":"220x220","o_24657636_1280.jpg":"1280x846","o_24657636_1024.jpg":"1024x677","o_24657636_640.jpg":"640x423","o_24657636_480.jpg":"480x317","o_24657636_340.jpg":"340x224","o_24657636_220.jpg":"220x145","h_24657636_1280.jpg":"1280x854","h_24657636_1024.jpg":"1024x683","h_24657636_640.jpg":"640x427","h_24657636_480.jpg":"480x320","h_24657636_340.jpg":"340x227","h_24657636_220.jpg":"220x147","pp_24657636_1280.jpg":"1280x1628","pp_24657636_1024.jpg":"1024x1303","pp_24657636_640.jpg":"640x814","pp_24657636_480.jpg":"480x611","pp_24657636_340.jpg":"340x432","pp_24657636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24901363_1920.jpg":"1920x1080","k_24901363_1280.jpg":"1280x1280","k_24901363_1024.jpg":"1024x1024","k_24901363_640.jpg":"640x640","k_24901363_480.jpg":"480x480","k_24901363_340.jpg":"340x340","k_24901363_220.jpg":"220x220","o_24901363_1280.jpg":"1280x854","o_24901363_1024.jpg":"1024x683","o_24901363_640.jpg":"640x427","o_24901363_480.jpg":"480x320","o_24901363_340.jpg":"340x227","o_24901363_220.jpg":"220x146","h_24901363_1280.jpg":"1280x854","h_24901363_1024.jpg":"1024x683","h_24901363_640.jpg":"640x427","h_24901363_480.jpg":"480x320","h_24901363_340.jpg":"340x227","h_24901363_220.jpg":"220x147","pp_24901363_1280.jpg":"1280x1628","pp_24901363_1024.jpg":"1024x1303","pp_24901363_640.jpg":"640x814","pp_24901363_480.jpg":"480x611","pp_24901363_340.jpg":"340x432","pp_24901363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_21622962_1920.jpg":"1920x1080","k_21622962_1280.jpg":"1280x1280","k_21622962_1024.jpg":"1024x1024","k_21622962_640.jpg":"640x640","k_21622962_480.jpg":"480x480","k_21622962_340.jpg":"340x340","k_21622962_220.jpg":"220x220","o_21622962_1280.jpg":"1280x916","o_21622962_1024.jpg":"1024x732","o_21622962_640.jpg":"640x458","o_21622962_480.jpg":"480x343","o_21622962_340.jpg":"340x243","o_21622962_220.jpg":"220x157","h_21622962_1280.jpg":"1280x854","h_21622962_1024.jpg":"1024x683","h_21622962_640.jpg":"640x427","h_21622962_480.jpg":"480x320","h_21622962_340.jpg":"340x227","h_21622962_220.jpg":"220x147","pp_21622962_1280.jpg":"1280x1628","pp_21622962_1024.jpg":"1024x1303","pp_21622962_640.jpg":"640x814","pp_21622962_480.jpg":"480x611","pp_21622962_340.jpg":"340x432","pp_21622962_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26240846_1920.jpg":"1920x1080","k_26240846_1280.jpg":"1280x1280","k_26240846_1024.jpg":"1024x1024","k_26240846_640.jpg":"640x640","k_26240846_480.jpg":"480x480","k_26240846_340.jpg":"340x340","k_26240846_220.jpg":"220x220","o_26240846_1280.jpg":"1280x851","o_26240846_1024.jpg":"1024x681","o_26240846_640.jpg":"640x425","o_26240846_480.jpg":"480x319","o_26240846_340.jpg":"340x226","o_26240846_220.jpg":"220x146","h_26240846_1280.jpg":"1280x854","h_26240846_1024.jpg":"1024x683","h_26240846_640.jpg":"640x427","h_26240846_480.jpg":"480x320","h_26240846_340.jpg":"340x227","h_26240846_220.jpg":"220x147","pp_26240846_1280.jpg":"1280x1628","pp_26240846_1024.jpg":"1024x1303","pp_26240846_640.jpg":"640x814","pp_26240846_480.jpg":"480x611","pp_26240846_340.jpg":"340x432","pp_26240846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26385413_1920.jpg":"1920x1080","k_26385413_1280.jpg":"1280x1280","k_26385413_1024.jpg":"1024x1024","k_26385413_640.jpg":"640x640","k_26385413_480.jpg":"480x480","k_26385413_340.jpg":"340x340","k_26385413_220.jpg":"220x220","o_26385413_1280.jpg":"1280x853","o_26385413_1024.jpg":"1024x682","o_26385413_640.jpg":"640x426","o_26385413_480.jpg":"480x320","o_26385413_340.jpg":"340x226","o_26385413_220.jpg":"220x146","h_26385413_1280.jpg":"1280x854","h_26385413_1024.jpg":"1024x683","h_26385413_640.jpg":"640x427","h_26385413_480.jpg":"480x320","h_26385413_340.jpg":"340x227","h_26385413_220.jpg":"220x147","pp_26385413_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385413_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385413_640.jpg":"640x814","pp_26385413_480.jpg":"480x611","pp_26385413_340.jpg":"340x432","pp_26385413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26217185_1920.jpg":"1920x1080","k_26217185_1280.jpg":"1280x1280","k_26217185_1024.jpg":"1024x1024","k_26217185_640.jpg":"640x640","k_26217185_480.jpg":"480x480","k_26217185_340.jpg":"340x340","k_26217185_220.jpg":"220x220","o_26217185_1280.jpg":"1280x851","o_26217185_1024.jpg":"1024x681","o_26217185_640.jpg":"640x425","o_26217185_480.jpg":"480x319","o_26217185_340.jpg":"340x226","o_26217185_220.jpg":"220x146","h_26217185_1280.jpg":"1280x854","h_26217185_1024.jpg":"1024x683","h_26217185_640.jpg":"640x427","h_26217185_480.jpg":"480x320","h_26217185_340.jpg":"340x227","h_26217185_220.jpg":"220x147","pp_26217185_1280.jpg":"1280x1628","pp_26217185_1024.jpg":"1024x1303","pp_26217185_640.jpg":"640x814","pp_26217185_480.jpg":"480x611","pp_26217185_340.jpg":"340x432","pp_26217185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26384694_1920.jpg":"1920x1080","k_26384694_1280.jpg":"1280x1280","k_26384694_1024.jpg":"1024x1024","k_26384694_640.jpg":"640x640","k_26384694_480.jpg":"480x480","k_26384694_340.jpg":"340x340","k_26384694_220.jpg":"220x220","o_26384694_1280.jpg":"1280x1920","o_26384694_1024.jpg":"1024x1536","o_26384694_640.jpg":"640x960","o_26384694_480.jpg":"480x720","o_26384694_340.jpg":"340x510","o_26384694_220.jpg":"220x330","h_26384694_1280.jpg":"1280x854","h_26384694_1024.jpg":"1024x683","h_26384694_640.jpg":"640x427","h_26384694_480.jpg":"480x320","h_26384694_340.jpg":"340x227","h_26384694_220.jpg":"220x147","pp_26384694_1280.jpg":"1280x1628","pp_26384694_1024.jpg":"1024x1303","pp_26384694_640.jpg":"640x814","pp_26384694_480.jpg":"480x611","pp_26384694_340.jpg":"340x432","pp_26384694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_26384689_1920.jpg":"1920x1080","k_26384689_1280.jpg":"1280x1280","k_26384689_1024.jpg":"1024x1024","k_26384689_640.jpg":"640x640","k_26384689_480.jpg":"480x480","k_26384689_340.jpg":"340x340","k_26384689_220.jpg":"220x220","o_26384689_1280.jpg":"1280x840","o_26384689_1024.jpg":"1024x672","o_26384689_640.jpg":"640x420","o_26384689_480.jpg":"480x315","o_26384689_340.jpg":"340x223","o_26384689_220.jpg":"220x144","h_26384689_1280.jpg":"1280x854","h_26384689_1024.jpg":"1024x683","h_26384689_640.jpg":"640x427","h_26384689_480.jpg":"480x320","h_26384689_340.jpg":"340x227","h_26384689_220.jpg":"220x147","pp_26384689_1280.jpg":"1280x1628","pp_26384689_1024.jpg":"1024x1303","pp_26384689_640.jpg":"640x814","pp_26384689_480.jpg":"480x611","pp_26384689_340.jpg":"340x432","pp_26384689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26384685_1920.jpg":"1920x1080","k_26384685_1280.jpg":"1280x1280","k_26384685_1024.jpg":"1024x1024","k_26384685_640.jpg":"640x640","k_26384685_480.jpg":"480x480","k_26384685_340.jpg":"340x340","k_26384685_220.jpg":"220x220","o_26384685_1280.jpg":"1280x853","o_26384685_1024.jpg":"1024x682","o_26384685_640.jpg":"640x426","o_26384685_480.jpg":"480x320","o_26384685_340.jpg":"340x226","o_26384685_220.jpg":"220x146","h_26384685_1280.jpg":"1280x854","h_26384685_1024.jpg":"1024x683","h_26384685_640.jpg":"640x427","h_26384685_480.jpg":"480x320","h_26384685_340.jpg":"340x227","h_26384685_220.jpg":"220x147","pp_26384685_1280.jpg":"1280x1628","pp_26384685_1024.jpg":"1024x1303","pp_26384685_640.jpg":"640x814","pp_26384685_480.jpg":"480x611","pp_26384685_340.jpg":"340x432","pp_26384685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26384682_1920.jpg":"1920x1080","k_26384682_1280.jpg":"1280x1280","k_26384682_1024.jpg":"1024x1024","k_26384682_640.jpg":"640x640","k_26384682_480.jpg":"480x480","k_26384682_340.jpg":"340x340","k_26384682_220.jpg":"220x220","o_26384682_1280.jpg":"1280x853","o_26384682_1024.jpg":"1024x682","o_26384682_640.jpg":"640x426","o_26384682_480.jpg":"480x320","o_26384682_340.jpg":"340x226","o_26384682_220.jpg":"220x146","h_26384682_1280.jpg":"1280x854","h_26384682_1024.jpg":"1024x683","h_26384682_640.jpg":"640x427","h_26384682_480.jpg":"480x320","h_26384682_340.jpg":"340x227","h_26384682_220.jpg":"220x147","pp_26384682_1280.jpg":"1280x1628","pp_26384682_1024.jpg":"1024x1303","pp_26384682_640.jpg":"640x814","pp_26384682_480.jpg":"480x611","pp_26384682_340.jpg":"340x432","pp_26384682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26384696_1920.jpg":"1920x1080","k_26384696_1280.jpg":"1280x1280","k_26384696_1024.jpg":"1024x1024","k_26384696_640.jpg":"640x640","k_26384696_480.jpg":"480x480","k_26384696_340.jpg":"340x340","k_26384696_220.jpg":"220x220","o_26384696_1280.jpg":"1280x853","o_26384696_1024.jpg":"1024x682","o_26384696_640.jpg":"640x426","o_26384696_480.jpg":"480x320","o_26384696_340.jpg":"340x226","o_26384696_220.jpg":"220x146","h_26384696_1280.jpg":"1280x854","h_26384696_1024.jpg":"1024x683","h_26384696_640.jpg":"640x427","h_26384696_480.jpg":"480x320","h_26384696_340.jpg":"340x227","h_26384696_220.jpg":"220x147","pp_26384696_1280.jpg":"1280x1628","pp_26384696_1024.jpg":"1024x1303","pp_26384696_640.jpg":"640x814","pp_26384696_480.jpg":"480x611","pp_26384696_340.jpg":"340x432","pp_26384696_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7542143 Threads: 4 Questions: 1542738361 Slow queries: 4694968 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110990757 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/zastrasivanje-prijetnje-i-napadi-zbog-murala-tko-je-naslikani-vojnik-jedni-tvrde-hrvatski-branitelj-drugi-ustasa-1356774 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zastrasivanje-prijetnje-i-napadi-zbog-murala-tko-je-naslikani-vojnik-jedni-tvrde-hrvatski-branitelj-drugi-ustasa-1356774?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 744734 [name] => mural zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 16:23:28 [main_article_id] => 0 [alias] => mural-zadar [link] => /tag/mural-zadar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 529593 [name] => Daniel Radeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daniel-radeta [link] => /tag/daniel-radeta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 312142 [name] => branko dukic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-dukic [link] => /tag/branko-dukic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 376503 [name] => marko vučetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-vucetic [link] => /tag/marko-vucetic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 725923 [name] => skejo marko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-08 17:24:52 [main_article_id] => 0 [alias] => skejo-marko [link] => /tag/skejo-marko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUDILO U DALMACIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zastrašivanje, prijetnje i napadi zbog murala. Tko je naslikani vojnik? Jedni tvrde hrvatski branitelj, drugi - ustaša [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26051701.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/Cropix [mainImageDesc] =>

Sporni mural

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26051701.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix

Sporni mural

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26353572.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/24657636.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Marko Vučetić

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/24901363.jpg [title] => Darko Tomaš/Cropix

Hrvoje Klasić, povjesničar i autor dokumentarnih filmova.
 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/21622962.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Marko Skejo

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26240846.jpg [title] => Luka Gerlanc/

Navijačka udruga Tornado

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26385413.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Braniteljske i navijačke udruge pored murala na Bulevaru

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26217185.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26384694.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26384689.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26384685.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26384682.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/19/26384696.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Dogodio se još jedan napad. Ovoga puta na radnom mjestu. Prišle su mi četiri nepoznate osobe od kojih me jedan udario šakom u tijelo i nazvao me đukelom. Udaljili su se onog trenutka kada sam izvadio mobitel kako bih prijavio događaj.

Tko je organizator ovog progona i tko manipulira s ovim ljudima? Tko je napisao priopćenje za medije nakon kojeg su krenuli napadi na mene i moju obitelj? Je li istina da na razini jedne "Udruge" postoji dogovor da mi se svakodnevno prijeti i da su svi ovi događaji organizirani? Ovo maltretiranje sad već prelazi sve granice i od institucija očekujem hitnu reakciju! Ako netko zna o kome se radi neka javi... Ja nemam izbora osim svaki ovakav događaj prijaviti. Nasilnicima poručujem da ulaze u okvire ozbiljnog kaznenog djela i da će svaki od njih odgovarati. Ja nastavljam jednakim žarom i dalje. Zastrašivanje, prijetnje i udarci me sigurno neće spriječiti u borbi protiv primitivizma i nasilja! Vi ste mi gorivo"

Ovim se riječima Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik, obratio javnosti nakon što je 15. siječnja, po šesti put u razdoblju od mjesec i pol dana, bio napadnut. Prvi put fizički. Napadi na Radetu krenuli od trenutka kada je od gradonačelnika Branka Dukića (HDZ) zatražio uklanjanje murala s likom ‘hrvatskog vojnika‘ na Bulevaru te drugih fašističkih obilježja u javnom prostoru, među kojima se posebno ističe spomen ploča "ustaškom sinu" Rajku Lozi na nogostupu u Vruljici. Uklanjanje murala je istaknuo kao ključni uvjet za podršku SDP-a kod izglasavanja gradskog proračuna.

---

image

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

Jure Mišković/Cropix
---

Tada se još nije znalo, ali sada smo u to sto posto sigurni:

Radeta je tako postao još jedna žrtva dvostruke konotacije, sintagme koju je u javni diskurs uvela Plenkovićeva Komisija za suočavanje s prošlošću, ad hoc skupina stručnjaka koja je, ispravite me ako griješim, imala zadatak dati građanski legitimitet pokliču "za dom spremni" i sličnim ustašlucima. I u tome je, priznajemo, u potpunosti uspjela.

Ali dvostruka konotacija je zaguljena stvar. Jedno te isto je čas jedno, a čas drugo. Ustaše su čas branitelji, a branitelji čas ustaše. Ono što se kod dvostruke konotacije gotovo nikad krivo ne interpretira je da su ustaše partizani, a partizani ustaše.

Kako je to svojedobno objasnio povjesničar Hrvoje Klasić, Komisija je uvela nepostojeći termin dvostruke konotacije u kojem se simbolu može dati dvostruko značenje. "Ta komisija je bila bacanje vrućeg krumpira iz Plenkovićevih ruku jer nije htio donijeti odluku. Stvari o Drugom svjetskom ratu su jasne. Ustaška država Hrvatska je bila saveznica Hitlera, uvela rasne zakone, imala koncentracijske logore i počinila genocid, a za to ne treba Komisija, ne treba ni nas pitati, mogu uzeti američke, engleske knjige o povijesti. Sva obilježja ustaškog režima trebala bi biti zabranjena u normalnoj državi. Veličanje ustaštva je remećenje javnog reda i mira", smatra Klasić.

Zato je za potrebe ovog malog ogleda potrebno prethodno rastumačiti neke osnovne pojmove, pa je najbolje krenuti od onoga o čemu svi govore.

Mural

Radetu je naime koštala dvostruka konotacija murala na križanju Ulice Hrvoja Ćustića i Ulice Ante Starčevića u Zadru, na popularnom Bulevaru. Tamo je Nepoznati Počinitelj, negdje u srpnju 2017. iscrtao ‘hrvatskog vojnika‘ uz natpis "NAŠA OLUJA NE PRESTAJE" i potpisom "TORNADO", poznate zadarske navijače skupine. Bijelom bojom na crnoj podlozi iscrtano je lice sa šljemom i šahovnicom s prvim bijelom poljem. Vijećnik Radeta u muralu je odmah vidio fašističkog vojnika i promociju ustaštva. Tornado, braniteljske udruge, HOS, politički establišment, policija, DORH... u muralu ne vide ništa sporno. Naprotiv, nekidan su ispred te crne fleke prosvjedovali s HOS-ovom zastavom "Za dom spremni", iako se nije radilo o nikakvom komemorativnom skupu ili spomeničkom obilježju, a kamo li o mjestu stradanja pripadnika HOS-a. Poslali su poruku kako ne žele da se taj mural ukloni, jer je "sve na njemu hrvatsko". Zadarska policija, hvala na pitanju, evo već deset dana istražuje cijeli slučaj dokumentiram sa stotinjak novinskih fotografija i videa, ne bi li utvrdila je li u tom uličnom performansu nedajbože bilo kojekakvih protuzakonitih elemenata.

Što nam logično postavlja ključno pitanje: što mural prikazuje, hrvatskog vojnika, ‘hrvatskog vojnika‘ ili ustašu?

Hrvatski vojnik, ‘hrvatski vojnik‘ ili ustaša

Naime, i ustaša je hrvatski vojnik, kao što je hrvatski vojnik i onaj vojnik iz Domovinskog rata. Ali tko je ‘hrvatski vojnik‘? To možemo znati zahvaljujući dvostrukim konotacijama. Mural je, konkretno, napravljen po šabloni skinutoj s interneta. Izvorno, navodno, prikazuje glavu nekog američkog vojnika s bijelom petokrakom, ali kao i svaki generički proizvod, prilagođava se potrebi, pa negdje na šljemu ima sovjetsku zvijezdu petokraku, a negdje ustaški grb. Pardon, da Komisija ne zamjeri, povijesni hrvatski grb s bijelom poljem. Taj generički vojnik s interneta, međutim, neodoljivo podsjeća na jednu jako popularnu sliku mladog ustaškog vojnika. Kad se taj generički model usporedi s izvornom fotografijom ustaškog gojenca, sličnost je frapantna. Praktički izgleda da je ustaški vojnik poslužio kao uzor za izradu šablone s interneta. Ali, nemojte odmah nasjesti i dovesti se u zabludu, jer koji put je gotovo nemoguće razlučiti sve nijanse dvostruke konotacije.

---

image

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić

Luka Gerlanc/Cropix
---

U takvu je zamku, recimo, upao gradonačelnik Dukić. Već 1. kolovoza 2017. kad ga je Danijela Vukoša suočila s ‘povijesnim pitanjem‘.

- Na križanju Ulice Hrvoja Ćustića i Ulice Ante Starčevića, na zidu se nalazi uradak, crtež vojnika s grbom. Po zakonu, to nije grb Republike Hrvatske, to je grb s prvim bijelim poljem kojeg je koristila NDH, kazala je gradska vijećnica SDP-a dodajući kako bi se inicijator izrade grafita, navijačka udruga Tornado, u vrijeme NDH zvala "Associazione dei tifosi di Zarra". Taj vojnik nije bio hrvatski vojnik koji je branio RH, pod tim grbom Hrvatska nije branjena ni u Domovinskom ratu. Gradonačelniče, hoćete li inicirati uklanjanje tog uratka.

Dukić je izašao za govornicu i vrlo kratko odgovorio: "Nisam ni vidio taj uradak... Vidjet ću ga pa ću pogledati...".

Sedam godina kasnije Dukić još uvijek gleda kroz naočale dvostruke konotacije koje su, hvala Komisiji, transparentno neprozirne.

Da stvar ne bi ostala na "jeftinom politikanstvu" u obranu dvostruke konotacije i zadarskog murala ustao je naš ugledni povjesničar Mario Jareb. On je odmah za koncilijantni Hrvatski tjednik autoritarno utvrdio da grb koji je zadarski Tornado naslikao na kacigi vojnika nije grb NDH. Onda je u listopad iste 2017. godine vijećnik SDP-a Darko Vrdoljak gradonačelnika Dukića upitao što će napraviti s grafitom "nazi vojnika" na pročelju jedne od zgrada na Bulevaru. "Obratite se udruzi Tornado koja je taj grafit i nacrtala. Njih pitajte što su s tim grafitom mislili. Pročelje zgrade je vlasništvo Saraga, a ja se ograđujem od svih totalitarnih režima. Po meni, tamo ne piše da je lik sa grafita ni ustaša, fašist ni četnik, ništa ne piše", odgovorio mu je Dukić.

Vrdoljak je gradonačelniku rekao da su mu na bulevarski grafit prvi skrenuli pozornost pojedini branitelji koji su cijeli Domovinski rat bili na prvoj liniji bojišnice i koji ne žele da ih se kao hrvatske vojnike iz Domovinskog rata poistovjećuje s ovakvim prikazama. Ukazao je gradonačelniku i da nema logike u njegovom prebacivanju odgovornosti i ograđivanju jer bi tako u Zadru svatko mogao crtati i pisati što ga je volja i ako autor ne da suglasnost nitko nacrtano i napisano ne bi smio obrisati ma koliko to neprihvatljivo bilo.

Viva la Damatia italiana

Ali onda se dogodio incident. Negdje krajem veljače 2019. ispod murala na Bulevaru, uz jednu od najprometnijih cesta u Zadru, Nepoznati je Počinitelj napisao Viva la Dalmazia Italiana (Živjela talijanska Dalmacija).

Nepoznati autori koji su medijima prijavili svoju intervenciju napisali su usput da je dopisana poruka na muralu koji prikazuje ustaškog vojnika te kako je Zadranima jako stalo da poklonici ustaškog režima budu vjerodostojni u svojim idejama i da je autorima grafita žao gledati njihovo neznanje. Red je, dodali su ovi zajebanti, da ove današnje ustaše počnu učiti talijanski i da ne poštuju samo neke preminule ustaške vođe nego je vrijeme da poštuju i današnje suverene predstavnike vlastite ideologije i najmanje što mogu učiniti je da budu vjerodostojni i da ih pozdrave na njihovom jeziku: Viva la Dalmazia Italiana!

– Poruka koja je osvanula na grafitu na Bulevaru vjerojatno je isprovocirana skandaloznim govorom predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o talijanskoj Dalmaciji i Istri. Pretpostavljam da se ovim činom htjelo ukazati na poruke koje svakodnevno slušamo u našem društvu i koje minoriziraju slugansku politiku NDH naspram fašističke Musolinijeve Italije. Stoga, koliko god s jedne strane bilo žalosno da se u 21. stoljeću i dalje bavimo ustašama i partizanima dok nam prijatelji i rodbina iseljavaju u Irsku u potrazi za boljim životom, toliko je i očekivano da građani preuzmu inicijativu dok se vlast oglušuje na konstantne poruke i povike "Za dom spremni" prešutno ih na taj način odobravajući. Naši branitelji su ginuli za Zadar i slobodnu Hrvatsku, a ne za Zaru i talijansku Dalmaciju, komentirao je tada Erol Gaši, gradski vijećnik SDP-a, dodajući da "mural na Bulevaru treba ukloniti jer se na njemu, očito je, nalazi ustaški vojnik.

---

image

Hrvoje Klasić, povjesničar i autor dokumentarnih filmova.
 

Darko Tomaš/Cropix
---

Stvar je međutim postala ozbiljna. U srpnju 2020. zadarska profesorica povijesti umjetnosti, Antonija Mlikota, objavila je na svom FB sliku murala s Bulevara i upitala se: "Kako je ovo moguće, 1941. ispod istog vojnika je pisalo DUCE A NOI!, danas piše TORNADO. Tko si ti ljudi i koja iredentistička struja ih plaća da crtaju crne košulje u Zadru, znaju li oni što su crne košulje radile u Zadru i okolici? Na crnokošuljaškog vojnika nacrtati NDH-a grb u Dalmaciji je oksimoron, jer je upravo NDH prodala Dalmaciju Italiji. Prva obljetnica pripojenja Dalmacije Italiji svečano je proslavljena u tada fašističkom i crnokošuljaškom Zadru, najprije svečanom povorkom ljudi iz okolice koji su provozeći se na kolima ili pješke podignutom desnicom morali pozdravljati guvrenera Bastianinija i ostale crnokošuljaše, zatim postrojavanjem djece i mladih iz okolice u crnim fašističkim uniformama na Đilu, s misom koju je predvodio nadbiskup ispred velikog grba Dalmacije."

Podsjetila je i da crna nije navijačka boja Zadra nego plava i bijela, da je ona za navijačku skupinu Tornado napravila puno navijačkih vinjeta i da crnokoušuljaški vojnik nije Tornado.

- Tko su ti ljudi, imaju li svijest o povijesti Zadra? Crne košulje u Zadru su ledile krv u žilama, umlatili su, mučili, sakatili, silovali, izgladnjivali tisuće ljudi, otvorili su nekoliko logora gdje su one koje nisu ubili slali za roblje u Italiju? I danas nam u slobodnom i hrvatskom Zadru netko pakira crne košulje pod navijanje, to je iscrtano bojama plaćenim iz proračuna, tko su ljudi u gradskoj vlasti koji tu iredentističku i fašističku ikonografiju podržavaju? Ne može, ne može u ime slobode i onih koji su ovu zemlji branili i stvarali, ne može u ime svih oni koje su crne košulje mučile, ubile, ponižavale, pretvorile u robove… Ne može, ne može u ime kršćanstva za koje se izjašnjava većina, ne možeš biti kršćanin i podržavati fašizam – napisala je Mlikota, zgražajući se nad fašizmom i iredentističkim pretenzijama nad Zadrom i Dalmacijom.

Zadarska kristalna noć

Onda su se, očekivano, u cijelu priču s dvostrukim konotacijama, na svoj suptilan način uključili srpski mediji. Portal Srbija, pod naslovom "Evropskom parlamentu smeta mural Ratka Mladića u Beogradu, a ne reaguju na sraman grafit u Zadru koji postoji više od pet godina i veliča fašizam, ustaštvo i progon Srba", piše: "Naime, na muralu koji se nalazi u centru Zadra nalazi se vojnik crne legije sa šlemom, a na sredini šlema se može videti šahovnica, koja počinje belim poljem, što je oznaka Ustaša i Nezavisne Države Hrvatske koja je uz pomoć Hitlerove Nemačke postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine. Kako je moguće da evroparlamentarcima ne smeta fašistički mural na kome piše "Oluja ne prestaje" aludirajući na zločinačku operaciju u kojoj je proterano 250.000 Srba? Da stvar bude još gora, Hrvati su 1991. godine u blizini mesta na kome je oslikan mural, porazbijali više od 100 lokala čiji su vlasnici bili Srbi u čuvenoj "Zadarskoj noći" po uzoru na Hitlerovu "Kristalnu noć". Već smo navikli na dvostruke aršine i beskrajno licemerje evroparlamentaraca, ali ovoga puta Viola fon Kramon je prevazišla samu sebe.

Zadarska kristalna noć ili Progon zadarskih Srba 1991. je naziv za rušilački pohod hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991. godine, kada je više od 2.000 Hrvata naoružanih palicama, motkama, kamenicama, šipkama, flašama krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba (kuća ili vikendica) i lokala firmi iz SR Srbije. Uništeno je više od 130 objekata i 470 srpskih kuća...

Prosvjed i prostata

Neko vrijeme je vladala tišina, ali onda je 2021. HDZ-u gradskom vijeću izgubio većinu, a dvostruke konotacije su poprimile neke nove konotacije. Kod Radete i SDP-a su manje više ostale iste, ali su sada dobile novu političku ulogu. Naime, uoči sjednice na kojoj je trebalo izglasati gradski proračun Radeta je u ime SDP-a kao jedna od uvjeta podrške postavio uklanjanje fašističkih obilježja u Zadru. "Mi nismo tražili ništa posebno osim da poštujete zakone RH. Vi ste kukavica i nemate onu stvar. Pokazali ste da šačica ljudi može vama upravljati, kazao je Radeta.

I onda je krenulo. Od tada do prosvjeda 11. siječnja, Radeta je pet puta napadnut u Zadru od aktivista i zagovornika dvostruke konotacije kojima je mural na Bulevaru, kao i spomen ploča u Vruljici, normalna i prihvatljiva.

---

image

Marko Skejo

Vojko Bašić/Cropix
---

Onda je bio prosvjed, na kojem se okupio cvijet zadarske nevladine scene, zagovornici i aktivisti dvostruke konotacije na čelu s Markom Skejom, zapovjednikom obrane Škabrnje Markom Miljanićem te jednim od osnivača Tornada Borisom Marinom zvanim Boro Poštar.

- Što se tiče prosvjeda – komentirao je gradonačelnik Dukić u duhu dvostruke konotacije - svatko ima demokratsko pravo izražavati svoje stavove, pa i prosvjedom, ukoliko to, kao što je bilo jučer, rade na miran način i tim prosvjedom nikoga ne ugrožavaju.

Drugi gradski vijećnici – Akcija Mladih, nezavisna lista Enija Meštrovića... - rekli su da ih taj prosvjed, njegov povod i tema, uopće ne zanimaju, osim Marka Vučetića, predsjednika gradskog vijeća.

"Ono što smo jučer vidjeli je tragično u osnovi i komično u manifestaciji jer je riječ o jednom jadu. Bila je to epizoda jada u kojoj su aveti prošlosti zaposjeli sadašnja tijela tih ljudi i pretvorili ih u ruševine. Da, na tim fotografijama imamo HOS koji je nastao kao stranačka vojska, imamo ustaški ‘za dom spremni‘ na zastavi, imamo Skeju koji djeluje kao jedan antropološki pano Hitlera kao imitator s tim brčićima, i sve nam se to odigrava pred očima i ne želimo reagirati. Dakle, to trebamo odbaciti s podsmijehom, moramo to ismijati, a ako ne možemo odbaciti imamo ozbiljan problem. To su zakašnjeli ljudi, koji su usvojili krive koncepte i oni domoljublje identificiraju s kvislinškim izdajama, hrabrost definiraju s egzekucijama, državu i domoljublje s logorima koje je osnivao Pavelić, kazao je Vučetić, dodajući da je inicijativi za uklanjanjem murala zakašnjela, ali ne jer je zakasnio vijećnik Radeta, već Grad Zadar.

Za okupljene prosvjednike je rekao da je "njima nacionalna pripadnost trajno inficirana s ustaštvom u takvoj formi da su položili vijenac ispred ureda državne uprave gdje na spomen obilježju piše da je riječ o ustaškom sinu. Sad oni polažu vijenac ustaškom sinu, tvrdeći da to nema veze s ustaštvom. I taj Rajko Lozo ne bi značio ništa da nije ustaški sin i njegova smrt je u funkciji isticanja ustaštva njegovih predaka. To je jedan logički i moralni kolaps i uistinu se pitam kakav je logičko kategorijalni aparat tih ljudi koji pred ustaškim sinom smatraju da brane hrvatstvo koje nije ustaštvo, rekao je Vučetić obećavši da će kao predsjednik Gradskog vijeća učiniti još napora da sporni mural završi na smetlištu povijesti.

Po(r)uka desetogodišnje Lene

I onda je, 15. siječnja, napadnut Radeta. Policija je potvrdila udarac šakom u stomak i počela su stizati priopćenja, reagirao je zadarski gradonačelnik Dukić, pa zadarski HDZ, saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović, predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić..., napad nisu osudili samo gradski vijećnici Enija Meštrovića i Akcije mladih. Štoviše Ante Rubeša je izjavio da SDP udbaškim metodama pokušava prikriti činjenicu da su u dogovoru s HDZ-om blokirali nikad veći proračun, a Marko Pupić Bakrač je Radetu optužio za šurovanje s HDZ-om.

---

image

Navijačka udruga Tornado

Luka Gerlanc/
---

Ukratko, Zadar je tako postao glavni grad eksperimetalnog dokazivanja opravdanog uvođenja dvostrukih konotacija u povijesni, politički i društveni diskurs. Što sigurno nije slučajno. Jer u samom biću Zadra oduvijek su bile dvostruke konotacije. Stoljećima glavnog grada Dalmacije i desetljećima najveće hrvatske provincije. Talijanskog grada u Jugoslaviji i hrvatskog grada s talijanskom vladom u izbjeglištvu. Grada koji je 1945. oslobođen i grada koji je 1945. pao pod okupaciju. Grada Bežigrada 1991. i grada heroja u Domovinskom ratu...

A tu su i dvostruke konotacije Tornada. Osnovanog 1965., kako čitamo na gradskim zidovimima, službenim stranicama KK Zadar i Wikipediji, kada je Zadar prvi put postao prvak Jugoslavije. Navijačke skupine u kojoj je, kao jedan od osnivača, bio legendarni Boro Poštar. Što znači da je te mitske 1965., kad se Tornado osnivao, Poštar imao nepune tri godine. Ili Tornado nije tada osnovan ili Poštar ne govori istinu? Ili Poštar govori istinu, a Tornado 1965. nije postojao?

Svoj prilog tim dvostrukim konotacijama Tornada u svojoj navijačkoj autobiografiji "Torcida, vaša vira, vaš spas", dao je i Tonći Prlac, živi spomenik splitske Torcide. Ime Tornadu, kako piše, dao je vatreni navijač Zadra, još čuveniji i legendarniji Splićanin, Mario Grubić zvani Kula. I to 11. veljače 1984. u Splitu, kada su se i Prlčevoj kužini, prije utakmice Jugosplastika – Zadar, okupili Zadrani Laf (Enio Nikpalj), Dimnjačar, Frleta i Đeronimo (Tomo Bibinjac).

"U toj priči oko navijača, Kula je kao iz topa puka ime Tornado Zadar. Kula i nitko drugi osin njega nema veze s tin imenonon. To ime je Kulina ideja i ničija druga, jer to san čuja na svoje uši i vidija na svoje oči, šta nije čudno, je li, jer se sve događalo u mojoj kužini (...) kasnije je ideja o imenu Tornado prezentirana na Donatu i to ime je amenova legendarni Boro Poštar, koji je tada bija najuticajniji zadarski navijač."

Zaključimo, dvostruka konotacija je, kao i ljepota, u oku promatrača. Kome se ne sviđa, može zažmiriti. Na jedno oko. Lijevo ili desno. Za logiku dvostruke konotacije je svejedno. Glavno je da se gleda. A ne da se vidi.

Ili, kako bi to rekla jedna desetogodišnja Lena: "Mama, ako vam taj mural toliko smeta, zašto ga niste išli obrisati?"

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Jure Mišković/Cropix Darko Tomaš/Cropix Vojko Bašić/Cropix Luka Gerlanc/ Jure Mišković/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix
Luka Gerlanc/Cropix

Sporni mural

Luka Gerlanc/Cropix

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić

Jure Mišković/Cropix

Marko Vučetić

Darko Tomaš/Cropix

Hrvoje Klasić, povjesničar i autor dokumentarnih filmova.
 

Vojko Bašić/Cropix

Marko Skejo

Luka Gerlanc/

Navijačka udruga Tornado

Jure Mišković/Cropix

Braniteljske i navijačke udruge pored murala na Bulevaru

Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

Jure Mišković/Cropix

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je zbog murala fizički napadnut

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zastrasivanje-prijetnje-i-napadi-zbog-murala-tko-je-naslikani-vojnik-jedni-tvrde-hrvatski-branitelj-drugi-ustasa-1356774 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bc66c1315be8ebaefde909428c55d2806fe0566e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zastra%C5%A1ivanje%2C+prijetnje+i+napadi+zbog+murala.+Tko+je+naslikani+vojnik%3F+Jedni+tvrde+hrvatski+branitelj%2C+drugi+-+usta%C5%A1a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzastrasivanje-prijetnje-i-napadi-zbog-murala-tko-je-naslikani-vojnik-jedni-tvrde-hrvatski-branitelj-drugi-ustasa-1356774 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzastrasivanje-prijetnje-i-napadi-zbog-murala-tko-je-naslikani-vojnik-jedni-tvrde-hrvatski-branitelj-drugi-ustasa-1356774 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUDILO U DALMACIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaLUDILO U DALMACIJI

Zastrašivanje, prijetnje i napadi zbog murala. Tko je naslikani vojnik? Jedni tvrde hrvatski branitelj, drugi - ustaša

Piše Ivica Nevešćanin
21. siječnja 2024. - 16:58

"Dogodio se još jedan napad. Ovoga puta na radnom mjestu. Prišle su mi četiri nepoznate osobe od kojih me jedan udario šakom u tijelo i nazvao me đukelom. Udaljili su se onog trenutka kada sam izvadio mobitel kako bih prijavio događaj.

Tko je organizator ovog progona i tko manipulira s ovim ljudima? Tko je napisao priopćenje za medije nakon kojeg su krenuli napadi na mene i moju obitelj? Je li istina da na razini jedne "Udruge" postoji dogovor da mi se svakodnevno prijeti i da su svi ovi događaji organizirani? Ovo maltretiranje sad već prelazi sve granice i od institucija očekujem hitnu reakciju! Ako netko zna o kome se radi neka javi... Ja nemam izbora osim svaki ovakav događaj prijaviti. Nasilnicima poručujem da ulaze u okvire ozbiljnog kaznenog djela i da će svaki od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:17