StoryEditorOCM
Hrvatskapet puta upozoren

Zaposlenik Hrvatske lutrije stalno kasnio; otvarao poslovnicu u 11 umjesto u 8. Dobio je otkaz, ali sindikati ga brane

Piše Vijesti SD
16. prosinca 2023. - 19:56

Zaposlenik Hrvatske lutrije u više je navrata kasnio ili jednostavno nije dolazio na posao, pa je poslovnica bila zatvorena.

Kad mu je poslodavac htio dati otkaz, Radničko vijeće u kojem sjede predstavnici sindikata tome su se usprotivili tvrdeći kako nema razloga za raskid ugovora o radu.

Kako navode u Hrvatskoj lutriji, njihov radnik Mario u ožujku ove godine zakasnio je na posao, odnosno svoje radno mjesto više od tri sata te je poslovnica Lutrije u Zagrebu otvorena oko 11.30 sati umjesto u 8 sati, prenosi portal Danica.hr.

“Kašnjenje na posao osobito je teška povreda obveze iz radnog odnosa sukladno Pravilniku o radu HL-a, a zbog kašnjenja u otvaranju poslovnice čak 3,5 sati Lutriji je izravno nastala materijalna i financija te reputacijska šteta.

Osim toga, radnik je u radnom odnosu s poslodavcem pisano upozoren pet puta, zadnji puta sedam dana prije tog slučaja, također radi kašnjenja na posao, ali je on neopravdano i 20. ožujka zakasnio”, žale se u Hrvatskoj lutriji.

U HL-u otkrivaju kako je Mario kod njih zaposlen otprilike pet godina i u tom je razdoblju pet puta upozoren na obveze iz radnog odnosa, od toga dvaput za kašnjenje, odnosno nedolazak na posao. Nakon toga, dogodilo se i treće kašnjenje pa su mu odlučili dati otkaz.

Sinidikati okupljeni u Radničkom vijeću HL-a, međutim, uskratili su svoju suglasnost za otkaz navodeći kako je zahtjev slabo obrazložen te im nisu predočeni dokazi o ranijim upozorenjima radnika.

“Zato je sankcija iznimno teška, a Lutrija je morala voditi računa i o socijalnim kriterijima prilikom otkazivanja ugovor o radu”, tumače u Radničkom vijeću zbog čega su uskratili svoju suglasnost na taj otkaz.

Cijeli je slučaj zbog toga u petak završio na sudu. Sutkinja je stala na stranu Hrvatske lutrije te je presudom nadomještena suglasnost Radničkog vijeća za otkaz radniku. Sutkinja smatra kako je odluka o otkazu bila posve zakonita.

Ta je presuda nepravomoćna i Radničko vijeće Hrvatske lutrije na nju se može žaliti u zakonom predviđenom roku, prenosi Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:35