StoryEditor
Hrvatskauživo

Na sjednici Vlade o brojnim temama: ‘Pronašli smo četiri rješenja za presudne minuse, a ulazak u crveno je očekivan‘

Piše PSD
9. rujna 2021. - 12:38

Sjednica Vlade RH održava se od u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, piše jutarnji.hr.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković je svim učenicima i nastavnicima poželio uspješnu školsku godinu.

- Nadamo se da će element odgovornosti osigurati da se škola što dulje odvija po modelu A. Što se tiče turističke sezone, možemo biti jako zadovoljni, iako je Hrvatska od danas u crvenom. U financijskom smislu omogućili smo da se sezona odvija bez ikakvih alarma koji bi odvraćali ljude da dolaze u Hrvatsku. Današnje statistike za srpanj govore koliko je uspješna godina iza nas, rekao je Plenković.

- Kad je riječ o covidu, suočeni smo s delta sojem i došli smo na otprilike 52 posto odrasle cijepljene populacije. Vlada je učinila sve, cjepiva ima dovoljno na raspolaganju. Treba se prisjetiti mjera, prozračivanja, fizičke distance, maski, higijene, apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno. Logika je jasna, mjere ograničenja su bile primjerene, neke su na snazi, no u usporedbi s mnogim drugima omogućujemo jako kvalitetan život. Važno je da brojevi hospitaliziranih, onih s težim oblicima bolesti i preminulih držimo sve niže. Od 10 preminulih danas dvoje je bilo cijepljeno, a oni su bili s komorbiditetima. Apeliram na starije od 60 da se cijepe, poručio je premijer.

Plenković je komentirao prešutna prekoračenja.

- Imali smo sastanak s predsjednicima uprava banaka. Gotovo 95 posto svih prekoračenja je u režimu prešutnih. Mi smo utvrdili četiri temeljna načela, aspekt socijalne osjetljivosti, gledat ćemo da ne bude nagle odluke koja bi im onemogućila korištenje te usluge. Svaki potrošač mora znati da prelazi s prešutnog na dopušteni, treće je da troškovi prelaska budu mali, i četvrto da razine efektivne kamatne stope budu limitirane. Prepoznali smo ovaj problem sa svih mogućih aspekata i rješenje ćemo naći - zaključio je premijer.

Potom se osvrnuo na popis stanovništva.

- Tri su točke bitne, prvo - snimit ćemo stanje na dan 31. kolovoza, uvodimo po prvi put mogućnost elektroničkog popisivanja. Građani sami mogu od 13. do 26 rujna obaviti popis za sebe i svoju obitelj, a onda kreće uobičajenim putem, putem popisivača. Imat ćemo novu sliku Hrvatske 2021. godine, kaže Plenković.

Ministar Tomo Medved potom se osvrnuo na obnovu nakon potresa.Za 874 kuće izrađen je elaborat za obnovu, 428 kuća je dosad obnovljeno.

U tijeku su radovi na 186 kuća. Do 15. rujna ugovorit će se obnova 1500 kuća, a do 1. lispotada još 1500. Utrošeno je zasad 18,5 milijuna kuna.

- U proscesu javne nabave za izgradnju zamjenskih višestambenih zgrada zaprimljeno je devet ponuda. Donijeli smo 46 odluka od prošle sjednice Vlade, 39 objekata je trenutno na uklanjanju, izvijestio je Medved.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako su po broju novozaraženih u vrhu Splitsko-dalmatinska županija, Zagreb, Zagrebačka te Osječko-baranjska županija. Od 5360 zaraženih, 81,2 nije bilo cijepljeno - kazao je Beroš.

- U tjednom razdoblju do 5.9. 16,6 posto novooboljelih odnosilo se na decu među kojima je najviše onih u dobi od 15 do 18 godina- rekao je i dodao kako se KBC Split bilježi najgore brojke i kako je prosječna dob hospitaliziranih niža za šest godina, a dob na respiratoru pala je za pet godina.

- Respiratorni problemi razvijaju se nešto brže nego ranije pa je pacijentima brže potrebna potpora - kazao je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović je dodao kako porast broja zaraženih ne iznenađuje s obzirom na velik broj turista.

- Stožer će ići s produženjem mjera idući tjedan - kazao je i napomenuo kako je najbolja mjera cijepljenje.

item - id = 1125968
related id = 0 -> 1138116
related id = 1 -> 1138097
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 17:21