stdClass Object ( [id] => 1167710 [title] => Zahvaljujući 5G mreži ova splitska ekipa planira potpuno digitalizirati ugostiteljstvo, pročitajte kako! [alias] => zahvaljujuci-5g-mrezi-ova-splitska-ekipa-planira-potpuno-digitalizirati-ugostiteljstvo-procitajte-kako [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

5G. U jedan broj i jedno slovo stala je svijetla budućnost puna mogućnosti. Čak je i onoj crnoj sadržanoj u "Y2K" bilo potrebno dodatno slovo. Ovo ne može kraće i jednostavnije. Što je i paradoksalno budući da se iza kratkog i jednostavnog uistinu krije kompleksna tehnologija na kojoj svijet počiva. 5G je nova generacija mobilne mreže koja potiče inovacije i transformira način na koji živimo, radimo i igramo se. Današnje potrebe korištenja interneta traže sve veće brzine za sve više istodobno povezanih uređaja. Zbog toga u Hrvatskom Telekomu grade mrežu budućnosti. Vodeću 5G mobilnu mrežu – najrasprostranjeniju u Hrvatskoj – koja će pomoći u transformaciji poslovanja i unaprijediti učinkovitost mnogobrojnih industrija.

Primjera integracije moderne tehnologije i poslovanja, čak i industrije, u Hrvatskoj je sve više. Startup ekosustav u Hrvatskoj nije toliko opterećen pandemijom, štoviše COVID-19 je nekim granama dao dodatan vjetar u leđa. Startupova je sve više, samim time raste i potreba za resursom o kojem veliki broj njih ovisi – brzom, sigurnom i kvalitetnom vezom.

Jedan od tih startupova je i splitska tvrtka DotYourSpot, koja se želi nametnuti na tržištu managementa ugostiteljskih sadržaja, a čiji bi se proizvod najlakše mogao opisati kao prst na pulsu svakog grada u kojem se DotYourSpot nalazi.

– Trenutačno smo najviše prepoznati po individualiziranim digitalnim QR cjenicima s ugrađenom spojnom točkom za Wi-Fi koje smo prije osam mjeseci stavili na tržište, a već ih koristi više od 200 restorana, kafića, noćnih klubova i hotela diljem Hrvatske i Njemačke. Upravo smo završili s izradom nove verzije digitalnog cjenika, tako da od sada nudimo još i više opcija, mogućnost odabira novih tema, prepoznavanje jezičnih preferencija korisnika cjenika, detaljniju analitiku, automatsku konverziju valuta, isticanje odabranih proizvoda i slično. Uglavnom, s digitalnim cjenicima ostajemo i dalje daleko tehnološki vodeći na tržištu – kazao je osnivač DotYourSpota, 28-godišnji Zlatko Kovačić.

Ukratko, sjeli ste u restoran ili kafić i na stolu imate dva QR koda; skeniranjem jednog dolazite do ponude koju taj objekt ima, a drugog spajate se na Wi-Fi. Nema više traženja jelovnika ili lozinke na računu...

---

image
Saša Burić/Cropix
---

No progresivna splitska ekipa ne planira stati na tome.

– Digitalni cjenik je svakako tek početak cjelovitog rješenja na kojemu radimo. Upravo smo u proteklom mjesecu pokrenuli prvu verziju sustava upravljanja rezervacijama na više od 50 lokacija koji ugostiteljima daje potpunu kontrolu nad rezervacijama u njihovu objektu. Ugostitelji pomoću naših tableta mogu slobodno razmještati i spajati stolove na digitalnome tlocrtu svog objekta te vršiti sve procese rezervacije ili ručno, ili prepustiti našem algoritmu obavljanje te zadaće. Algoritam samostalno raspoređuje goste po stolovima tako da osigura što veću popunjenost uvažavajući želje samoga gosta. To uključuje i pametno prepoznavanje potrebe za spajanjem stolova, koju sustav može samostalno izvršiti. Ugostitelji u realnome vremenu imaju pristup rezervacijama i podacima koje gost s njima želi podijeliti, što omogućuje da gosti dobivaju individualizirane usluge i bonuse kroz loyalty program – kazao je Kovačić, dodajući kako se "tako gostima ponovni dolazak u objekt isplati, za razliku od klasičnog ugostiteljstva gdje gost praktički bude zaboravljen čim napusti lokal".

Sustav za upravljanje rezervacijama također ima integrirano i prepoznavanje glasa i pretvorbu govora u tekst (speech to text), kako bi dodatno olakšao unos rezervacija. Ali...

– Već radimo na novim unapređenjima sustava, uključujući integraciju s POS blagajnama te s našom mobilnom aplikacijom za krajnje korisnike koja će dodatno olakšati cjelokupni postupak – kazao je tehničar za brodostrojarstvo.

Spominjemo Zlatkovo bivše zanimanje budući da tu i leži korijen DotYourSpota.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Nakon osam godina provedenih na brodu shvatio sam da to nije ono što me ispunjava pa sam se odlučio vratiti u Split. Ideju za ovaj projekt dobio sam kada sam s curom išao u kafić na piće. Uvijek idemo u taj kafić, ali rijetko kad nađemo mjesto. Onda sam se zapitao: Zašto ovdje često ne možemo sjesti? Da bar unaprijed možemo znati ima li mjesta? I tada mi je palo na pamet da napravimo nešto što bi nam pomoglo da se unaprijed predbilježimo za stol a da ne trebamo za to obaviti telefonski poziv. U sezoni u Splitu ne možete ni sjesti u neke popularne kafiće u određeno doba dana, o noćnim klubovima i restoranima da ne govorim. Upravo iz ovoga problema nastala je ideja za stvaranjem jednostavne aplikacije koja bi istodobno dopustila pretraživanje ugostiteljskih objekata u blizini, provjeru kvalitete objekata i automatsku rezervaciju. Međutim, niti sam programer, niti sam dizajner, a tada nisam čak ni imao pojma kako izgleda proces izrade mobilne aplikacije. Dakle, osim generalnoga koncepta i nekoliko skica na papiru, nisam imao apsolutno ništa. Trebao mi je partner. Morala je to biti stručna osoba, ali prije svega osoba od velikog povjerenja. Jedina osoba za koju sam znao da bi mogla ispuniti oba kriterija bio je moj prijatelj iz djetinjstva Karlo Đuderija. Karlo je tada pristao i zajedničkim snagama krenuli smo na posao i oformili tim – kazao je Kovačić, naglašavajući važnost dobrog ekipiranja i okruživanja timom kvalitetnih ljudi.

– Sljedeći korak nam je izrada mobilne aplikacije za krajnje korisnike, odnosno goste, gdje će moći kupiti kartu za event koji ih zanima ili napraviti rezervaciju u noćnom klubu i/ili restoranu. Za ovaj korak moramo dalje nadopuniti naš loyalty program, te namjeravamo ostvariti niz novih suradnji u Hrvatskoj i inozemstvu. Želimo da DotYourSpot postane centralna aplikacija za rezervaciju ugostiteljskog sadržaja. Svrha aplikacije je da, gdje god se nalazili, pomoću nje možete osjetiti kako grad diše, napraviti rezervaciju, odnosno kupnju karata u nekoliko klikova te se prepustiti momentu – kazao je Zlatko.

Potvrdu kvalitete ideje, ali i samog proizvoda, DotYourSpot je dobio sudjelovanjem na STARTiT akademiji – osmotjednom programu poduzetničke edukacije namijenjenom pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu u organizaciji ICT Županije. Tu su u oštroj i kvalitetnoj konkurenciji osvojili drugo mjesto.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Akademija nam je svakako puno pomogla u sortiranju prioriteta i pronalasku bolnih točaka, uz velike stručnjake poput Mira Hegedića i Filipa Stipančića, koji su nas usmjerili na pravi put prije samog izlaska na tržište, te ispitivanju samog potencijala i interesa krajnjih korisnika te samih vlasnika objekata prije lansiranja projekta. Također nam je bila velika stvar što smo dobili prostor u SpinIT inkubatoru na korištenje povodom osvajanja nagrade za inovativnost i održivost. Ovaj prostor pokazao se kao izvrsno mjesto za vođenje timskih projekata, održavanje sastanaka, ali i druženje. Opremljen je svime što jednom tehnološkom startupu poput našega treba. Ima vrhunski superbrzi internet, 3D printere, rezače i dovoljno radnih mjesta za sve naše programere.

SpinIT poduzetnički inkubator opremljen je i brzom internetskom vezom, te bi skorašnjom implementacijom i on nudio svojim korisnicima, brojnim startupovima, sve benefite moderne superbrze mreže. Sam Zlatko je naglasio ovisnost ne samo DotYourSpota, već i većine digitalno-elektroničkih proizvoda o 5G mreži.

– Mislim da ljudi koji ne rade na razvoju novih tehnologija vjerojatno i nisu svjesni koliko će 5G promijeniti tržište digitalnih usluga. Mi već danas razvijamo svoje aplikacije polazeći od toga da će 5G postati standard u Hrvatskoj. Brži internet i veći opseg podatkovnih paketa dopustit će da svoje digitalne usluge za krajnjeg korisnika učinimo još interaktivnijima te da integriramo neke nove usluge, poput rezervacija točno određenog stola u noćnome klubu ili restoranu, i to u realnome vremenu bez odgode.

Cilj je – kaže Kovačić – da se naš proizvod jednako dobro i brzo koristi u Bruxellesu, Berlinu, Barceloni, ali i u Baškoj Vodi.

– Trenutačno naš digitalni cjenik koristi više od 200 restorana, kafića, noćnih klubova i hotela diljem Hrvatske i Njemačke. Istodobno naš sustav za upravljanje rezervacijama za noćne klubove i restorane, koji smo pustili na tržište prije nepunih mjesec dana, već danas koristi više od 50 objekata diljem Hrvatske. Trenutačno smo zastupljeni u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske, ali i u Njemačkoj, gdje smo počeli s osvajanjem tržišta. Jako smo dobro zastupljeni u svim oblicima ugostiteljskih objekata, ali najveću pojedinačnu skupinu čine restorani. Naime, njima je redovito vrlo bitna kvalitetna prezentacija njihovih jela i vina. Upravo to mi nudimo zahvaljujući preglednim opisima jela, visokoj kvaliteti slika i našem individualiziranom pristupu dizajnu.

Ekipa iz DotYourSpota istodobno i priprema kampanje za Austriju, Švicarsku i Sloveniju. Nova inačica njihova digitalnog cjenika prepoznaje nazive artikala na različitim jezicima te dopušta bitno brže prevođenje cjenika na desetke jezika. Ne samo da je ovo zgodna funkcionalnost za turiste koji ljeti posjećuju jadransku obalu, nego i olakšava izlazak na strana tržišta.

– Sve proizvode razvijamo isključivo s ciljem pružanja najbolje usluge krajnjem korisniku. Kao što sam rekao, krenuli smo u ovaj pothvat jer na tržištu nije postojalo ništa za što sam smatrao da ispunjava naše standarde. Ulaskom u ovaj projekt, za cilj smo postavili stvaranje proizvoda koji će biti brz, pouzdan, jednostavan za korištenje te koji će stvoriti značajnu dodatnu vrijednost krajnjim korisnicima. Vrhunska kvaliteta i fokus na potrebama korisnika okosnice su našeg poslovnog modela. Štoviše, što se investitora tiče, mogu reći da zahvaljujući pametnom upravljanju onim sredstvima kojima raspolažemo, rast i razvoj u potpunosti pokrivamo iz tekućih prihoda. Do sada smo u više navrata odbili moguće investitore jer nam oni u ovoj fazi još nisu neophodni. Kada dođe vrijeme za investiranje u DotYourSpot, vjerujem da ćemo pronaći one investitore koji dijele našu viziju i uvjerenje u "customer first" pristup poslovanju – kazao je Kovačić.

---

Mrvoš: 5G je temelj pametnih gradova

– Budućnost Smart City rješenja trenutačno se razvija u dva smjera. Postoje rješenja koja koriste takozvanu low-power komunikaciju, gdje se većinom radi o malim IoT senzorima koji prikupljaju vrlo jednostavne podatke. Istodobno, Smart City ide i u smjeru rješenja koja zahtijevaju visoku razinu pouzdanosti i prijenos ogromne količine podataka u vrlom kratkom roku ili čak u realnom vremenu. Takva rješenja danas vidimo u sferi videonadzora, pametnih automobila i nekih drugih proizvoda, te će za njihovo funkcioniranje 5G definitivno imati ključnu ulogu – kazao je Ivan Mrvoš, vlasnik i predsjednik Uprave Includea, hardverskog startupa koji razvija i proizvodi smart city infrastrukturu.

---

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Neophodan resurs

Ivan Mrvoš, jedan od iskusnijih aktera IT tržišta, kreator pametne klupe, također je naglasio važnost brzog i pristupačnog interneta kao ključnog resursa potrebnog za proizvode i usluge.
– Include je svoju prepoznatljivost izgradio na Steora pametnim klupama, koje danas u 60 zemalja i više od 500 gradova omogućuju punjenje pametnih uređaja, romobila, bicikla i pokrivaju rastući globalni trend mikromobilnosti. Uz nedavno predstavljene Aerys postaje za mjerenje kvalitete zraka, također proizvodimo i rješenja za upravljanje otpadom, koja smanjuju prikupljanje otpada za 80 posto, čime se smanjuju i CO2 emisije te sami troškovi odvoza. Svi naši proizvodi povezani su na Solos Smart City platformu, koja omogućuje potpunu kontrolu svih pametnih proizvoda, te gradovima pruža uvid, primjerice, u broj napunjenih uređaja, razinu PM čestica u zraku ili pak stanje napunjenosti koševa za otpad na pojedinim lokacijama. S obzirom na to da se radi o jako velikom broju proizvoda i velikoj količini podataka, brzi internet definitivno pridonosi kvaliteti cijelog sustava – pojasnio je Mrvoš.

---

---

Brza veza iz – pametne klupe

Mrvoševe pametne klupe nosioci su superbrzog interneta Hrvatskog Telekoma.
– S HT-om surađujemo već dugi niz godina na razvojnim projektima. Prije dvije godine zajedno smo predstavili prvu 5G pametnu klupu, koja je instalirana u Zagrebu, a u proteklih šest godina više od 50 gradova u Hrvatskoj osiguralo je Wi-Fi građanima putem klupa koje su opremljene upravo HT internetom. Vjerujemo da ćemo suradnju nastaviti i u budućnosti, posebice s novim proizvodima za upravljanje otpadom ili mjerenjem kvalitete zraka.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Svijet boljih mogućnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Svijet boljih mogućnosti 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-10 12:56:01 [created_by] => 3230 [created_by_alias] => Vlado Ozretić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-15 07:39:01 [modified_by] => 3230 [publish_up] => 2022-02-15 07:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2494 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20863836.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20863864.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20863884.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20863854.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20863898.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20863836_1920.jpg":"1920x1080","k_20863836_1280.jpg":"1280x1280","k_20863836_1024.jpg":"1024x1024","k_20863836_640.jpg":"640x640","k_20863836_480.jpg":"480x480","k_20863836_340.jpg":"340x340","k_20863836_220.jpg":"220x220","o_20863836_1280.jpg":"1280x853","o_20863836_1024.jpg":"1024x682","o_20863836_640.jpg":"640x426","o_20863836_480.jpg":"480x320","o_20863836_340.jpg":"340x226","o_20863836_220.jpg":"220x146","h_20863836_1280.jpg":"1280x854","h_20863836_1024.jpg":"1024x683","h_20863836_640.jpg":"640x427","h_20863836_480.jpg":"480x320","h_20863836_340.jpg":"340x227","h_20863836_220.jpg":"220x147","pp_20863836_1280.jpg":"1006x1280","pp_20863836_1024.jpg":"805x1024","pp_20863836_640.jpg":"503x640","pp_20863836_480.jpg":"377x480","pp_20863836_340.jpg":"267x340","pp_20863836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1181","hd_20863864_1920.jpg":"1920x1080","k_20863864_1280.jpg":"1280x1280","k_20863864_1024.jpg":"1024x1024","k_20863864_640.jpg":"640x640","k_20863864_480.jpg":"480x480","k_20863864_340.jpg":"340x340","k_20863864_220.jpg":"220x220","o_20863864_1280.jpg":"1280x787","o_20863864_1024.jpg":"1024x629","o_20863864_640.jpg":"640x393","o_20863864_480.jpg":"480x295","o_20863864_340.jpg":"340x209","o_20863864_220.jpg":"220x135","h_20863864_1280.jpg":"1280x854","h_20863864_1024.jpg":"1024x683","h_20863864_640.jpg":"640x427","h_20863864_480.jpg":"480x320","h_20863864_340.jpg":"340x227","h_20863864_220.jpg":"220x147","pp_20863864_1280.jpg":"1006x1280","pp_20863864_1024.jpg":"805x1024","pp_20863864_640.jpg":"503x640","pp_20863864_480.jpg":"377x480","pp_20863864_340.jpg":"267x340","pp_20863864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1078","hd_20863884_1920.jpg":"1920x1080","k_20863884_1280.jpg":"1280x1280","k_20863884_1024.jpg":"1024x1024","k_20863884_640.jpg":"640x640","k_20863884_480.jpg":"480x480","k_20863884_340.jpg":"340x340","k_20863884_220.jpg":"220x220","o_20863884_1280.jpg":"1280x718","o_20863884_1024.jpg":"1024x574","o_20863884_640.jpg":"640x359","o_20863884_480.jpg":"480x269","o_20863884_340.jpg":"340x190","o_20863884_220.jpg":"220x123","h_20863884_1280.jpg":"1280x854","h_20863884_1024.jpg":"1024x683","h_20863884_640.jpg":"640x427","h_20863884_480.jpg":"480x320","h_20863884_340.jpg":"340x227","h_20863884_220.jpg":"220x147","pp_20863884_1280.jpg":"1006x1280","pp_20863884_1024.jpg":"805x1024","pp_20863884_640.jpg":"503x640","pp_20863884_480.jpg":"377x480","pp_20863884_340.jpg":"267x340","pp_20863884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1172","hd_20863854_1920.jpg":"1920x1080","k_20863854_1280.jpg":"1280x1280","k_20863854_1024.jpg":"1024x1024","k_20863854_640.jpg":"640x640","k_20863854_480.jpg":"480x480","k_20863854_340.jpg":"340x340","k_20863854_220.jpg":"220x220","o_20863854_1280.jpg":"1280x781","o_20863854_1024.jpg":"1024x625","o_20863854_640.jpg":"640x390","o_20863854_480.jpg":"480x293","o_20863854_340.jpg":"340x207","o_20863854_220.jpg":"220x134","h_20863854_1280.jpg":"1280x854","h_20863854_1024.jpg":"1024x683","h_20863854_640.jpg":"640x427","h_20863854_480.jpg":"480x320","h_20863854_340.jpg":"340x227","h_20863854_220.jpg":"220x147","pp_20863854_1280.jpg":"1006x1280","pp_20863854_1024.jpg":"805x1024","pp_20863854_640.jpg":"503x640","pp_20863854_480.jpg":"377x480","pp_20863854_340.jpg":"267x340","pp_20863854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20863898_1920.jpg":"1920x1080","k_20863898_1280.jpg":"1280x1280","k_20863898_1024.jpg":"1024x1024","k_20863898_640.jpg":"640x640","k_20863898_480.jpg":"480x480","k_20863898_340.jpg":"340x340","k_20863898_220.jpg":"220x220","o_20863898_1280.jpg":"1280x853","o_20863898_1024.jpg":"1024x682","o_20863898_640.jpg":"640x426","o_20863898_480.jpg":"480x320","o_20863898_340.jpg":"340x226","o_20863898_220.jpg":"220x146","h_20863898_1280.jpg":"1280x854","h_20863898_1024.jpg":"1024x683","h_20863898_640.jpg":"640x427","h_20863898_480.jpg":"480x320","h_20863898_340.jpg":"340x227","h_20863898_220.jpg":"220x147","pp_20863898_1280.jpg":"1006x1280","pp_20863898_1024.jpg":"805x1024","pp_20863898_640.jpg":"503x640","pp_20863898_480.jpg":"377x480","pp_20863898_340.jpg":"267x340","pp_20863898_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38551072 Threads: 3 Questions: 7108395084 Slow queries: 3303721 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608623167 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zahvaljujuci-5g-mrezi-ova-splitska-ekipa-planira-potpuno-digitalizirati-ugostiteljstvo-procitajte-kako-1167710 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zahvaljujuci-5g-mrezi-ova-splitska-ekipa-planira-potpuno-digitalizirati-ugostiteljstvo-procitajte-kako-1167710?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667244 [name] => dotyourspot [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 08:34:47 [main_article_id] => 0 [alias] => dotyourspot [link] => /tag/dotyourspot ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380107 [name] => include [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => include [link] => /tag/include ) [2] => stdClass Object ( [id] => 609783 [name] => 5G [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-05 07:43:34 [main_article_id] => 0 [alias] => 5g [link] => /tag/5g ) [3] => stdClass Object ( [id] => 411942 [name] => HT [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ht [link] => /tag/ht ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Svijet boljih mogućnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zahvaljujući 5G mreži ova splitska ekipa planira potpuno digitalizirati ugostiteljstvo, pročitajte kako! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3230 [name] => Vlado Ozretić [username] => vlado-ozreti [email] => vlado-ozreti@sd.hr [password] => $2y$10$afnpXbqCoSqeBZGo2QW.Nu/cCxasSrqCudiwe.QTMJQMtiC/VsPpy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vlado-ozretic-3230 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1748 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a204b3275fc2a675cadbbc82ee309b2d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20863836.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20863836.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20863864.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20863884.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20863854.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20863898.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

5G. U jedan broj i jedno slovo stala je svijetla budućnost puna mogućnosti. Čak je i onoj crnoj sadržanoj u "Y2K" bilo potrebno dodatno slovo. Ovo ne može kraće i jednostavnije. Što je i paradoksalno budući da se iza kratkog i jednostavnog uistinu krije kompleksna tehnologija na kojoj svijet počiva. 5G je nova generacija mobilne mreže koja potiče inovacije i transformira način na koji živimo, radimo i igramo se. Današnje potrebe korištenja interneta traže sve veće brzine za sve više istodobno povezanih uređaja. Zbog toga u Hrvatskom Telekomu grade mrežu budućnosti. Vodeću 5G mobilnu mrežu – najrasprostranjeniju u Hrvatskoj – koja će pomoći u transformaciji poslovanja i unaprijediti učinkovitost mnogobrojnih industrija.

Primjera integracije moderne tehnologije i poslovanja, čak i industrije, u Hrvatskoj je sve više. Startup ekosustav u Hrvatskoj nije toliko opterećen pandemijom, štoviše COVID-19 je nekim granama dao dodatan vjetar u leđa. Startupova je sve više, samim time raste i potreba za resursom o kojem veliki broj njih ovisi – brzom, sigurnom i kvalitetnom vezom.

Jedan od tih startupova je i splitska tvrtka DotYourSpot, koja se želi nametnuti na tržištu managementa ugostiteljskih sadržaja, a čiji bi se proizvod najlakše mogao opisati kao prst na pulsu svakog grada u kojem se DotYourSpot nalazi.

– Trenutačno smo najviše prepoznati po individualiziranim digitalnim QR cjenicima s ugrađenom spojnom točkom za Wi-Fi koje smo prije osam mjeseci stavili na tržište, a već ih koristi više od 200 restorana, kafića, noćnih klubova i hotela diljem Hrvatske i Njemačke. Upravo smo završili s izradom nove verzije digitalnog cjenika, tako da od sada nudimo još i više opcija, mogućnost odabira novih tema, prepoznavanje jezičnih preferencija korisnika cjenika, detaljniju analitiku, automatsku konverziju valuta, isticanje odabranih proizvoda i slično. Uglavnom, s digitalnim cjenicima ostajemo i dalje daleko tehnološki vodeći na tržištu – kazao je osnivač DotYourSpota, 28-godišnji Zlatko Kovačić.

Ukratko, sjeli ste u restoran ili kafić i na stolu imate dva QR koda; skeniranjem jednog dolazite do ponude koju taj objekt ima, a drugog spajate se na Wi-Fi. Nema više traženja jelovnika ili lozinke na računu...

---

image
Saša Burić/Cropix
---

No progresivna splitska ekipa ne planira stati na tome.

– Digitalni cjenik je svakako tek početak cjelovitog rješenja na kojemu radimo. Upravo smo u proteklom mjesecu pokrenuli prvu verziju sustava upravljanja rezervacijama na više od 50 lokacija koji ugostiteljima daje potpunu kontrolu nad rezervacijama u njihovu objektu. Ugostitelji pomoću naših tableta mogu slobodno razmještati i spajati stolove na digitalnome tlocrtu svog objekta te vršiti sve procese rezervacije ili ručno, ili prepustiti našem algoritmu obavljanje te zadaće. Algoritam samostalno raspoređuje goste po stolovima tako da osigura što veću popunjenost uvažavajući želje samoga gosta. To uključuje i pametno prepoznavanje potrebe za spajanjem stolova, koju sustav može samostalno izvršiti. Ugostitelji u realnome vremenu imaju pristup rezervacijama i podacima koje gost s njima želi podijeliti, što omogućuje da gosti dobivaju individualizirane usluge i bonuse kroz loyalty program – kazao je Kovačić, dodajući kako se "tako gostima ponovni dolazak u objekt isplati, za razliku od klasičnog ugostiteljstva gdje gost praktički bude zaboravljen čim napusti lokal".

Sustav za upravljanje rezervacijama također ima integrirano i prepoznavanje glasa i pretvorbu govora u tekst (speech to text), kako bi dodatno olakšao unos rezervacija. Ali...

– Već radimo na novim unapređenjima sustava, uključujući integraciju s POS blagajnama te s našom mobilnom aplikacijom za krajnje korisnike koja će dodatno olakšati cjelokupni postupak – kazao je tehničar za brodostrojarstvo.

Spominjemo Zlatkovo bivše zanimanje budući da tu i leži korijen DotYourSpota.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Nakon osam godina provedenih na brodu shvatio sam da to nije ono što me ispunjava pa sam se odlučio vratiti u Split. Ideju za ovaj projekt dobio sam kada sam s curom išao u kafić na piće. Uvijek idemo u taj kafić, ali rijetko kad nađemo mjesto. Onda sam se zapitao: Zašto ovdje često ne možemo sjesti? Da bar unaprijed možemo znati ima li mjesta? I tada mi je palo na pamet da napravimo nešto što bi nam pomoglo da se unaprijed predbilježimo za stol a da ne trebamo za to obaviti telefonski poziv. U sezoni u Splitu ne možete ni sjesti u neke popularne kafiće u određeno doba dana, o noćnim klubovima i restoranima da ne govorim. Upravo iz ovoga problema nastala je ideja za stvaranjem jednostavne aplikacije koja bi istodobno dopustila pretraživanje ugostiteljskih objekata u blizini, provjeru kvalitete objekata i automatsku rezervaciju. Međutim, niti sam programer, niti sam dizajner, a tada nisam čak ni imao pojma kako izgleda proces izrade mobilne aplikacije. Dakle, osim generalnoga koncepta i nekoliko skica na papiru, nisam imao apsolutno ništa. Trebao mi je partner. Morala je to biti stručna osoba, ali prije svega osoba od velikog povjerenja. Jedina osoba za koju sam znao da bi mogla ispuniti oba kriterija bio je moj prijatelj iz djetinjstva Karlo Đuderija. Karlo je tada pristao i zajedničkim snagama krenuli smo na posao i oformili tim – kazao je Kovačić, naglašavajući važnost dobrog ekipiranja i okruživanja timom kvalitetnih ljudi.

– Sljedeći korak nam je izrada mobilne aplikacije za krajnje korisnike, odnosno goste, gdje će moći kupiti kartu za event koji ih zanima ili napraviti rezervaciju u noćnom klubu i/ili restoranu. Za ovaj korak moramo dalje nadopuniti naš loyalty program, te namjeravamo ostvariti niz novih suradnji u Hrvatskoj i inozemstvu. Želimo da DotYourSpot postane centralna aplikacija za rezervaciju ugostiteljskog sadržaja. Svrha aplikacije je da, gdje god se nalazili, pomoću nje možete osjetiti kako grad diše, napraviti rezervaciju, odnosno kupnju karata u nekoliko klikova te se prepustiti momentu – kazao je Zlatko.

Potvrdu kvalitete ideje, ali i samog proizvoda, DotYourSpot je dobio sudjelovanjem na STARTiT akademiji – osmotjednom programu poduzetničke edukacije namijenjenom pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu u organizaciji ICT Županije. Tu su u oštroj i kvalitetnoj konkurenciji osvojili drugo mjesto.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Akademija nam je svakako puno pomogla u sortiranju prioriteta i pronalasku bolnih točaka, uz velike stručnjake poput Mira Hegedića i Filipa Stipančića, koji su nas usmjerili na pravi put prije samog izlaska na tržište, te ispitivanju samog potencijala i interesa krajnjih korisnika te samih vlasnika objekata prije lansiranja projekta. Također nam je bila velika stvar što smo dobili prostor u SpinIT inkubatoru na korištenje povodom osvajanja nagrade za inovativnost i održivost. Ovaj prostor pokazao se kao izvrsno mjesto za vođenje timskih projekata, održavanje sastanaka, ali i druženje. Opremljen je svime što jednom tehnološkom startupu poput našega treba. Ima vrhunski superbrzi internet, 3D printere, rezače i dovoljno radnih mjesta za sve naše programere.

SpinIT poduzetnički inkubator opremljen je i brzom internetskom vezom, te bi skorašnjom implementacijom i on nudio svojim korisnicima, brojnim startupovima, sve benefite moderne superbrze mreže. Sam Zlatko je naglasio ovisnost ne samo DotYourSpota, već i većine digitalno-elektroničkih proizvoda o 5G mreži.

– Mislim da ljudi koji ne rade na razvoju novih tehnologija vjerojatno i nisu svjesni koliko će 5G promijeniti tržište digitalnih usluga. Mi već danas razvijamo svoje aplikacije polazeći od toga da će 5G postati standard u Hrvatskoj. Brži internet i veći opseg podatkovnih paketa dopustit će da svoje digitalne usluge za krajnjeg korisnika učinimo još interaktivnijima te da integriramo neke nove usluge, poput rezervacija točno određenog stola u noćnome klubu ili restoranu, i to u realnome vremenu bez odgode.

Cilj je – kaže Kovačić – da se naš proizvod jednako dobro i brzo koristi u Bruxellesu, Berlinu, Barceloni, ali i u Baškoj Vodi.

– Trenutačno naš digitalni cjenik koristi više od 200 restorana, kafića, noćnih klubova i hotela diljem Hrvatske i Njemačke. Istodobno naš sustav za upravljanje rezervacijama za noćne klubove i restorane, koji smo pustili na tržište prije nepunih mjesec dana, već danas koristi više od 50 objekata diljem Hrvatske. Trenutačno smo zastupljeni u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske, ali i u Njemačkoj, gdje smo počeli s osvajanjem tržišta. Jako smo dobro zastupljeni u svim oblicima ugostiteljskih objekata, ali najveću pojedinačnu skupinu čine restorani. Naime, njima je redovito vrlo bitna kvalitetna prezentacija njihovih jela i vina. Upravo to mi nudimo zahvaljujući preglednim opisima jela, visokoj kvaliteti slika i našem individualiziranom pristupu dizajnu.

Ekipa iz DotYourSpota istodobno i priprema kampanje za Austriju, Švicarsku i Sloveniju. Nova inačica njihova digitalnog cjenika prepoznaje nazive artikala na različitim jezicima te dopušta bitno brže prevođenje cjenika na desetke jezika. Ne samo da je ovo zgodna funkcionalnost za turiste koji ljeti posjećuju jadransku obalu, nego i olakšava izlazak na strana tržišta.

– Sve proizvode razvijamo isključivo s ciljem pružanja najbolje usluge krajnjem korisniku. Kao što sam rekao, krenuli smo u ovaj pothvat jer na tržištu nije postojalo ništa za što sam smatrao da ispunjava naše standarde. Ulaskom u ovaj projekt, za cilj smo postavili stvaranje proizvoda koji će biti brz, pouzdan, jednostavan za korištenje te koji će stvoriti značajnu dodatnu vrijednost krajnjim korisnicima. Vrhunska kvaliteta i fokus na potrebama korisnika okosnice su našeg poslovnog modela. Štoviše, što se investitora tiče, mogu reći da zahvaljujući pametnom upravljanju onim sredstvima kojima raspolažemo, rast i razvoj u potpunosti pokrivamo iz tekućih prihoda. Do sada smo u više navrata odbili moguće investitore jer nam oni u ovoj fazi još nisu neophodni. Kada dođe vrijeme za investiranje u DotYourSpot, vjerujem da ćemo pronaći one investitore koji dijele našu viziju i uvjerenje u "customer first" pristup poslovanju – kazao je Kovačić.

---

Mrvoš: 5G je temelj pametnih gradova

– Budućnost Smart City rješenja trenutačno se razvija u dva smjera. Postoje rješenja koja koriste takozvanu low-power komunikaciju, gdje se većinom radi o malim IoT senzorima koji prikupljaju vrlo jednostavne podatke. Istodobno, Smart City ide i u smjeru rješenja koja zahtijevaju visoku razinu pouzdanosti i prijenos ogromne količine podataka u vrlom kratkom roku ili čak u realnom vremenu. Takva rješenja danas vidimo u sferi videonadzora, pametnih automobila i nekih drugih proizvoda, te će za njihovo funkcioniranje 5G definitivno imati ključnu ulogu – kazao je Ivan Mrvoš, vlasnik i predsjednik Uprave Includea, hardverskog startupa koji razvija i proizvodi smart city infrastrukturu.

---

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Neophodan resurs

Ivan Mrvoš, jedan od iskusnijih aktera IT tržišta, kreator pametne klupe, također je naglasio važnost brzog i pristupačnog interneta kao ključnog resursa potrebnog za proizvode i usluge.
– Include je svoju prepoznatljivost izgradio na Steora pametnim klupama, koje danas u 60 zemalja i više od 500 gradova omogućuju punjenje pametnih uređaja, romobila, bicikla i pokrivaju rastući globalni trend mikromobilnosti. Uz nedavno predstavljene Aerys postaje za mjerenje kvalitete zraka, također proizvodimo i rješenja za upravljanje otpadom, koja smanjuju prikupljanje otpada za 80 posto, čime se smanjuju i CO2 emisije te sami troškovi odvoza. Svi naši proizvodi povezani su na Solos Smart City platformu, koja omogućuje potpunu kontrolu svih pametnih proizvoda, te gradovima pruža uvid, primjerice, u broj napunjenih uređaja, razinu PM čestica u zraku ili pak stanje napunjenosti koševa za otpad na pojedinim lokacijama. S obzirom na to da se radi o jako velikom broju proizvoda i velikoj količini podataka, brzi internet definitivno pridonosi kvaliteti cijelog sustava – pojasnio je Mrvoš.

---

---

Brza veza iz – pametne klupe

Mrvoševe pametne klupe nosioci su superbrzog interneta Hrvatskog Telekoma.
– S HT-om surađujemo već dugi niz godina na razvojnim projektima. Prije dvije godine zajedno smo predstavili prvu 5G pametnu klupu, koja je instalirana u Zagrebu, a u proteklih šest godina više od 50 gradova u Hrvatskoj osiguralo je Wi-Fi građanima putem klupa koje su opremljene upravo HT internetom. Vjerujemo da ćemo suradnju nastaviti i u budućnosti, posebice s novim proizvodima za upravljanje otpadom ili mjerenjem kvalitete zraka.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zahvaljujuci-5g-mrezi-ova-splitska-ekipa-planira-potpuno-digitalizirati-ugostiteljstvo-procitajte-kako-1167710 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=30df478a30ea83ad453bc957b76f4fe49567baba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zahvaljuju%C4%87i+5G+mre%C5%BEi+ova+splitska+ekipa+planira+potpuno+digitalizirati+ugostiteljstvo%2C+pro%C4%8Ditajte+kako%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzahvaljujuci-5g-mrezi-ova-splitska-ekipa-planira-potpuno-digitalizirati-ugostiteljstvo-procitajte-kako-1167710 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzahvaljujuci-5g-mrezi-ova-splitska-ekipa-planira-potpuno-digitalizirati-ugostiteljstvo-procitajte-kako-1167710 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Svijet boljih mogućnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSvijet boljih mogućnosti

Zahvaljujući 5G mreži ova splitska ekipa planira potpuno digitalizirati ugostiteljstvo, pročitajte kako!

Piše Vlado Ozretić
15. veljače 2022. - 08:34

5G. U jedan broj i jedno slovo stala je svijetla budućnost puna mogućnosti. Čak je i onoj crnoj sadržanoj u "Y2K" bilo potrebno dodatno slovo. Ovo ne može kraće i jednostavnije. Što je i paradoksalno budući da se iza kratkog i jednostavnog uistinu krije kompleksna tehnologija na kojoj svijet počiva. 5G je nova generacija mobilne mreže koja potiče inovacije i transformira način na koji živimo, radimo i igramo se. Današnje potrebe korištenja interneta traže sve veće brzine za sve više istodobno povezanih uređaja. Zbog toga u Hrvatskom Telekomu grade mrežu budućnosti. Vodeću 5G mobilnu mrežu – najrasprostranjeniju u Hrvatskoj – koja će pomoći u transformaciji poslovanja i unaprijediti učinkovitost mnogobrojnih industrija.

Primjera integracije moderne tehnologij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:09