StoryEditorOCM
Hrvatskapotpuno nezdravo

U voću i povrću iz Turske otkrivene visoke razine inače zabranjenih pesticida, trebalo je završiti na našem tržištu

Piše PSD.
27. kolovoza 2024. - 09:46

U voću i povrću iz Turske otkrivene su visoke razine zabranjenih pesticida, priopćili su u petak iz europskog sustava za sigurnost hrane, doznaje Danica

U kruškama iz Turske, tako, otkriveni su ostaci pesticida fosmeta i piriproksifena, koji su zabranjeni u EU. Kruške su kontrolirane na bugarskoj granici, a trebale su završiti i na hrvatskom tržištu.

Udjel fosmeta iznosio je 0,037 mg/kg, a piriproksifena 0,026 mg/kg. Nije dopušteno nimalo. Kruške su zato uništene nakon pregleda.

Insekticid fosmet je odlukom Europske komisije zabranjen u EU tek u veljači pretprošle godine. Sumnja se na genotoksičnost i štetno djelovanje na zdravlje ljudi. Za piriproksifen postoji sumnja u kancerogenost.

U svježim paprikama iz Turske pak otkriven je zabranjeni pesticid permetrin, i to u udjelu od čak 1,058 mg/kg. Dopušteno je najvše 0,05 mg/kg, a bilo ga je čak 20 puta više.

Otkrili su ga inspektori na hrvatskoj granici, pa su odmah naložili uništavanje cijele pošiljke. Permetrin je povezan s neurotoksičnošću, a može dovesti i do mnogih fizioloških i bihevioralnih problema, uključujući probleme s motoričkim sposobnostima, učenjem i pamćenjem.

Jedna je studija otkrila i da je izloženost permetrina kod novorođenčadi može oslabiti memoriju beba štetno djelujući na moždane aktivnosti. Permetrin je toksičan za ribe, vodeni život i pčele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 19:19