StoryEditorOCM
Hrvatskauništen je

U svježem povrću iz Albanije pronađena štetna kemikalija, može uzrokovati karcinom

Piše VIJESTI SD
26. ožujka 2024. - 22:54

U svježem povrću iz Albanije otkrivena je štetna kemikalija koja može biti kancerogena.

Kako izvještavaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje uz prometu hranom, u pošiljci svježeg kupusa iz Albanije na hrvatskoj je granici analizom uzoraka otkriven pesticid metalaksil.

Uništen je

Srećom, kupus nije završio na policama dućana, već je uništen.

Analizom je utvrđena prisutnost metalaksila u udjelu od 0,14 mg/kg, a nije dopuštena ni najmanja prisutnost. Brojnim studijama provedenim na životinjama zaključeno je kako dugotrajna izloženost metalaksilu može uzrokovati karcinom.

I u pošiljci pasteriziranih krastavaca iz Srbije u veljači su otkriveni ostaci pesticida metalaksila. Srećom, i to se dogodilo na hrvatskoj granici pa kamion nije ušao na hrvatsko tržište. Tada je otkrivena prisutnost metalaksila u koncentraciji od 0,022 mg/kg. Krastavci su vraćeni pošiljatelju u Srbiju.

Vraćeni i krastavci

Lani u rujnu sa slovenske je granice vraćeno čak 18.000 tona svježih krastavaca iz Srbije, također zbog metalaksila za kojeg se vjeruje da može biti kancerogen u većim količinama.

Fungicid metalaksil sprječava trulež povrća, odosno plamenjaču, te u Srbiji nije zabranjen. No, u Europskoj uniji je zabranjena njegova upotreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:31