StoryEditorOCM
Hrvatskapovijest nasilja

U Hrvatskoj se poznato ubojstvo u školi dogodilo 1972., u zadarskoj gimnaziji učenik je iz mržnje ubio dva profesora

3. svibnja 2023. - 18:40

Za razliku od SAD-a u kojem je samo prošle godine ubijeno ili ozlijeđeno rekordnih 6000 djece tijekom masovnih pucnjava u školama, u Europi je u posljednjem desetljeću zabilježeno desetak masovnih pucnjava na prostoru škole ili fakulteta, piše Jutarnji list.

Posljednji poznati slučaj školskog masakra u Europi dogodio se 2019. kad je u Poljskoj 18-godišnjak, bivši učenik škole u gradu Brześć Kujawski, otvorio vatru na učenike i učitelje. Godine 2017. na jugoistoku Francuske je 17-godišnjak pucao iz pištolja i ranio četvero školskih kolega. U Španjolskoj je 2015. godine 13-godišnjak ubio jednog učitelja i ranio četiri svoja školska kolege u srednjoj školi u Barceloni. Napadač je bio naoružan samostrelom i mačetom.

U posljednjih deset godina na Starom kontinentu zabilježeno je još šest slučajeva masovnih pucnjava u školama - jedna u Estoniji, jedna u Njemačkoj i četiri u Rusiji.

Na prostoru regije, najbliže masovnoj školskoj pucnjavi bila je Slovenija 2021. kad je uhićen 20-godišnji mladić koji je oružjem naručenim u SAD-u preko dark neta namjeravao izvršiti više ubojstava iz osvete. Mladić je planirao upotrijebiti oružje protiv njemu poznatih osoba iz osvete, među ostalim i u srednjoj školi koju je pohađao. Uhićen je nakon dojave američke službe domovinske sigurnosti.

U Hrvatskoj se poznato ubojstvo u školi dogodilo 1972. kad je na stubištu zgrade zadarske gimnazije 19-godišnji učenik ubio profesore povijesti, podsjeća Jutarnji list. Kako su tada pisali mediji, ubio ih je mladić zatrovan patološkom mržnjom srpskih nacionalista u doba hrvatskog proljeća, a u čast na poginule profesore školska je knjižnica dobila njihova imena.

Njemačka je između 2002. i 2009. imala niz masakra u obrazovnim ustanovama, a između 1996. i 2008. masovne pucnjave u školama dogodile su se u Finskoj i Škotskoj. Nakon niza napada Njemačka je zadužila brojne akademike i stručnjake da osmisle smjernice kako rano uočiti potencijalne napadače. U Švicarskoj, jednoj od europskih zemalja s najvećim brojem vatrenog oružja po stanovniku, nikad nije bilo pucnjave u školi.

Naime, obrazovni sustav u zemlji rano uči djecu da traže kompromise umjesto da ulaze u otvorene sukobe, a uporaba oružja u Švicarskoj obično slijedi stroge društvene norme. U Velikoj Britaniji bio je dovoljan samo jedan slučaj masovnog pokolja u školi, 1996. u Dunblaneu, da se donese zakon koji zabranjuje posjedovanje pištolja kalibra većeg od 5,6 mm.

Iako nema mnogo masovnih pucnjava, regiju potresaju brojni slučajevi vršnjačkog nasilja i nasilja nad učiteljima.

U ožujku ove godine 18-godišnjak je ušetao u Klasičnu gimnaziju u Zagrebu noseći sa sobom mačetu dugačku 47 centimetara i prijetio jednom od učenika. Napadnutog učenika spasio je razredni kolega. Godine 2021. u Srbiji je učenica osmog razreda osnovne škole napala i porezala nožem po licu nastavnicu matematike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:25