StoryEditorOCM
HrvatskaVREMENSKA PROGNOZA

U Dalmaciji vrlo izgledni grmljavina i jači pljuskovi; subota razmjerno topla, a onda stiže promjena vremena

Piše VIJESTI SD
10. veljače 2024. - 08:38

Neuobičajeno toplo vrijeme nastavit će se i sljedećih dana, ali će biti i razmjerno vjetrovito te nestabilno, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, izvještava HRT.

"I u subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu neuobičajeno toplo te prevladavajuće oblačno. Mjestimice malo kiše past će uglavnom kasno popodne i navečer. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar uz koji će dnevna temperatura porasti na oko 18 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj razmjerno toplo. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom prijepodne, a vjerojatnost za većinom malo kiše raste poslijepodne. Puhat će umjeren jugozapadnjak, na sjeveru i u višim područjima i jak.

Vjetrovito i iznadprosječno toplo i na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj, uz povremeno jak jugozapadni i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, a na moru i jugo. Bit će oblačno uz kišu, lokalno i obilniju, osobito na širem riječkom području. Moguća je i grmljavina.

Grmljavina te intenzivniji pljuskovi još su vjerojatniji u Dalmaciji, gdje će također biti oblačno i vrlo vjetrovito. Puhat će jako i olujno jugo uz koje će more biti i jače valovito. Iznadprosječna toplina se nastavlja - jutarnja temperatura zraka uglavnom od 10 °C u unutrašnjosti do 14 °C na obali i otocima, a popodne od 15 do 17 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će subotu obilježiti kišovito i vjetrovito vrijeme. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a jako i olujno jugo te oštro moglo bi poplaviti poneke rive", rekla je dr.sc. Petra Mikuš Jurković za HRT.

image

Vrijeme - more
 

/Screenshot Hrt

"U nedjelju će jugo na Jadranu postupno slabjeti, no i dalje će prevladavati oblačno uz kišu, lokalno i izraženije pljuskove praćene grmljavinom. U novom tjednu okreće na buru i sjeverozapadnjak, oblaka će biti sve manje, a kiša sve rjeđa.

Stabilnije i sunčanije prema sredini novog tjedna bit će i na kopnu, a uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka niža nego proteklih dana, pa u ponedjeljak u najvišem gorju može zalepršati i poneka pahulja. Ali u nedjelju još većinom oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:57