stdClass Object ( [id] => 210885 [title] => Svečano otvoren spomenik legendarnoj Četvrtoj brigadi, zvižduci Matiću i Baldasaru [alias] => svecano-otvoren-spomenik-legendarnoj-cetvrtoj-brigadi-zvizduci-maticu-i-baldasaru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVIJE

Cijelih 18 godina od svečanog dočeka Četvrte gardijske brigade nakon akcije Oluja, Split je ovoj postrojbi podigao spomenik. Na križanju Ulica Domovinskog rata i Ulice slobode, danas su generali Ante Gotovina i Damir Krstičević, nešto oko podne, sa spomenika povukli plavu tkaninu.

Prethodno su okupljene pozdravili predstavnici vlasti, pojedini, poput Ive Baldasara, gradonačelnika Splita, i Predraga Matića, ministra branitelja, povremeno ometani zvižducima dijela okupljenih.

Matić je, pak, na kraju ipak izmamio pljesak većine okupljenih:
- Ovdje sam s posebnim ponosom. Hrvatska je imala sedam gardijskim brigada, i kao ministru sve su mi jednako važne i drage – udrio je Matić "kontru" poznatom govoru Gojka Šuška o Četvrtoj kao udarnoj bridgadi.

Ali mogu reći da je, sukladno svojem statusu kao dalmatinske brigade, Četvrta uvijek imala poseban šarm - samo to ću reći. Split nije podigao puno spomenika, što dovoljno govori o tome koliko je teško u Splitu zadobiti priznanje. Četvrta je među najvažnijim asocijacijama na grad Split, kaš što su Hajduk i Sv.Duje, a kao Hajdukovac mogu reći da je Hajduk znao iznevjeriti, ali Četvrta brigada nije nikad!

Najvećim i najglasnijim aplauzom dočekan, je naravno, Ante Gotovina, no on se nije obratio okupljenima.

M. Kavain

NAJAVA

Split će danas zahvaliti svojoj legendarnoj 4. gardijskoj brigadi. Na križanju Ulice slobode i Ulice kralja Zvonimira, Split će imati vječni spomen na sve koji su se suprotstavili agresorskoj sili koja je željela za vijeke izbrisati spomen na Hrvate i hrvatsku državu.

Kako nam je potvrdio Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, definiran je protokol za veliku svečanost.


– Od 10 do 12 sati u ponedjeljak će privremeno biti obustavljen promet automobilima od križanja Ulice slobode i Matice hrvatske, do križanja Ulice slobode i Kralja Zvonimira. Program otvaranja spomenika počinje u 10 sati, a za 11 sati smo predvidjeli sam čin otkrivanja spomenika. Prema protokolu, naše će povijesne, ratne zastave do spomenika nositi sinjski alkari, članovi korčulanske “Moreške”, Šibenske gradske straže, društva “Senjski uskoci”, “Vranskih vitezova”, Poljičani... Nakon kratkog mimohoda, ispred spomenika zastave će preuzeti pripadnici bojne “Pauci” s prepoznatljivim crvenim beretkama. Spomenik će otkriti generali Ante Gotovina i Damir Krstičević.

Očekujemo dolazak nekoliko članova Vlade RH, među njima ministra branitelja Freda Matić i ministra obrane Ante Kotromanovića – kaže nam Zadro, čelnik veterana 4. gardijske brigade.

Također, osim predstavnika Sabora, dolazak je najavio i izaslanik predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Drago Lovrić. Kako kaže Zadro, na otkrivanje spomenika čuvenoj dalmatinskoj ratnoj postrojbi očekuje se dolazak nekoliko tisuća ljudi. Podsjetimo, projektant spomenika u obliku obeliska s naznačenim križem je Studio za dizajn i arhitekturu, a izvođač je gradska tvrtka “Cestar”.

Autor spomenika je Teo Bilas.

DENIS KRNIĆ, I.B.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Regulacija prometa

U povodu manifestacije svečanog otkrivanja spomenika 4. gardijskoj brigadi u Splitu, u ponedjeljak, 2. rujna, od 10 do 12 sati, za sav promet motornih vozila bit će zatvoren dio Ulice slobode od križanja s Ulicom Matice hrvatske do križanja s Ulicom kralja Zvonimira.

Iz “Prometa” obavještavaju kako će linija javnog gradskog prijevoza br. 18 u navedenom vremenu prometovati dijelom izmijenjenom trasom, i to Pojišanskom – Dubrovačkom – Kranjčevićevom – Matice hrvatske i istim putem natrag.
N.L.

Ante Kotromanović: Treba učiti kako se brani i voli domovina

Među simbolima pobjede u Domovinskom ratu jedan za mene osobno ima posebno mjesto – Četvrta gardijska brigada. Osobito sam ponosan što sam bio njezin zapovjednik. A Četvrta je uvijek bila posebna, najbolja brigada na ovim prostorima. Čast mi je što će u Splitu biti otkriven spomenik svim bitkama koje je brigada izvojevala u Domovinskom ratu. Kada govorim o Četvrtoj, sjećam se svih branitelja koje je srce vodilo, koji su ugradili svoje znanje i svoje motive u slobodu Hrvatske. S posebnom zahvalnošću sjećam se onih “pauka” koji su svoje zdravlje i svoje živote položili u povijesne pobjede.

Ponosan sam na sve uspjehe koje je postigla naša Četvrta, ponosan sam na svaku žrtvu i iskazanu hrabrost, i kao njezin bivši zapovjednik i danas kao ministar obrane. Vjerujem kako će i ovaj spomenik biti mjesto sjećanja, mjesto ponosa. Treba učiti kako se voli, kako se brani i kako se oslobađa domovina, i ostati zapisano kako se iza njihovih koraka rađala sloboda.
Osobito sam zahvalan mojim prijateljima, mojim suborcima iz Udruge 4. gardijske brigade koji njeguju sjećanja na teške, povijesne dane u kojima se kroz najteža rana iskušenja stvarala i stasala, rasla i jačala naša Četvrta. S njezinim znakom smo stvarali slobodnu, demokratsku, jedinu Republiku Hrvatsku.

Zahvalni smo i gradu Splitu koji je osigurao prostor za spomenik i na taj način pokazao kako se ponosi svojom brigadom.
Ona je svojim ratnim putom ispisivala suvremenu hrvatsku povijest. Zaslužuje da je se sjećamo, da iz njezinih pobjeda učimo, da pronalazimo motive u rješavanju naših današnjih izazova. Znak pod kojim se pobjeđuje je IN HOC SIGNO VINCES.
Ministar obrane
Ante Kotromanović

Damir Krstičević: Ustao je David protiv Golijata

Vijest da je prijašnji saziv Gradskog vijeća grada Splita, na čelu s tadašnjim gradonačelnikom, donio odluku ukazati čast 4. gardijskoj brigadi i podići joj spomenik na jednom od frekventnijih gradskih raskrižja, iskreno me je dirnula kad sam za nju doznao.

Drago mi je da je i sadašnja vlast u toj odluci prepoznala inicijativu koju je vrijedno podržati i privesti kraju, što je konačno, evo, rezultiralo otkrivanjem spomenika na ponos svima koji su ostavili trag u ovoj doista iznimnoj, udarnoj brigadi HV-a, ali i svim žiteljima Splita i Dalmacije.

Spomenik sam po sebi može biti lijepo umjetničko djelo koje će poslužiti svojoj estetskoj funkciji i predstavljati dekor prostora u kojem se nalazi, ali ja se nadam da ovaj spomenik neće biti samo to.

Želio bih da on prije svega bude simbol. Simbol koji će tamo na križanju ulica znakovitog imena, Ulice slobode i Kralja Zvonimira, podsjećati sadašnji i sve buduće naraštaje kako je na velikom povijesnom raskrižju 1991. godine ovdje živjela jedna iznimna generacija mladića, djevojaka, ljudi uopće... Generacija koja je u trenutku odabrala put i bila odlučna njime kročiti do kraja, bez obzira na zapreke. A zapreke su tada doista izgledale nepremostive.

Doslovno je ustao David protiv Golijata i u stvarnosti pokazao da vjera u pravedan cilj može srušiti svaku statistiku ma koliko ti ona male izglede davala.

Simbol iz kojeg će se odsad zauvijek crpiti vrijednosti domoljublja, hrabrosti, odlučnosti, ustrajnosti i optimizma.
Samo zahvaljujući tim vrijednostima do tada skrivenima u tzv. malim, anonimnim pojedincima ostvario se stoljetni hrvatski san, stvorena je i obranjena hrvatska država. Samo uz takve vrijednosti ona može dalje rasti, razvijati se i konačno opstati!
Želim se stoga nadati da će svaki domoljubni Splićanin, Dalmatinac, Hrvat kad ga put nanese Ulicom slobode ili Zvonimirovom, skrenuti pogled na spomenik Četvrtoj i u njemu naći inspiraciju učiniti nešto dobro za svoju obitelj, svoje prijatelje, svoju zemlju i svoj narod.

Teško je danas čuti, nažalost, sve češće zlonamjerne komentare pojedinaca na račun ratnih veterana kao onih koji su se borili za nekakve sebične ciljeve, za privilegije.

Uvjeravam hrvatsku javnost da nitko od onih koji su krenuli devedeset prve i devedeset druge, pa i kasnije, nije mogao ni razmišljati o nikakvim privilegijama. Svatko imalo realan tko pozna situaciju iz tog vremena reći će da su realne šanse za konačnu pobjedu tada bile gotovo ravne nuli. Tvrdim da je svaki branitelj iz tog vremena bio spreman i odlučan umrijeti za golu obranu svog naroda, svojih bližnjih. Nažalost, suviše ih je takvu žrtvu i položilo. O fizičkim i duševnim ranama onih koji su preživjeli neću ni govoriti.

Ovaj spomenik neka stoga priča i takvu istinu.

Sretan sam da me ratni vihor spojio s takvim ljudskim gromadama. Sretan je i Split što je bio, a ovim spomenikom i ostaje, dom Četvrte gardijske brigade, nezaustavljive sile devedesetih, simbola ponosa i prkosa dalmatinskog čovjeka.
Damir KRSTIČEVIĆ
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Spomenik je napravljen prema zamisliti Studija za dizajn i arhitekturu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjednici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-09-01 18:37:01 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-09-02 14:05:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-09-02 12:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21122 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/09\/02\/AAA\/cetvrta_gardijska5-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada3-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada22-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada21-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada20-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada19-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada18-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada17-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada16-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada15-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada13-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada12-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada11-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada9-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada7-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska20-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada1-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska28-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/spomenik_brigada23-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska19-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska18-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska16-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska15-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska11-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska10-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska9-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska8-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska6-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/Novosti\/4 brigada\/cetvrta_gardijska4-020913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x583"},{"size0":"800x488"},{"size0":"800x493"},{"size0":"800x466"},{"size0":"800x571"},{"size0":"800x501"},{"size0":"800x528"},{"size0":"411x629"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x527"},{"size0":"800x531"},{"size0":"800x508"},{"size0":"424x629"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x512"},{"size0":"800x576"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x559"},{"size0":"800x530"},{"size0":"800x550"},{"size0":"800x485"},{"size0":"800x527"},{"size0":"800x568"},{"size0":"800x491"},{"size0":"800x563"},{"size0":"800x551"},{"size0":"800x512"},{"size0":"800x587"},{"size0":"800x583"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7289529 Threads: 3 Questions: 1519168206 Slow queries: 4617894 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110342846 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/svecano-otvoren-spomenik-legendarnoj-cetvrtoj-brigadi-zvizduci-maticu-i-baldasaru-210885 [printLink] => /vijesti/hrvatska/svecano-otvoren-spomenik-legendarnoj-cetvrtoj-brigadi-zvizduci-maticu-i-baldasaru-210885?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 216139 [name] => četvrtabrigada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cetvrtabrigada [link] => /tag/cetvrtabrigada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 181131 [name] => spomenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spomenici [link] => /tag/spomenici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Spomenik je napravljen prema zamisliti Studija za dizajn i arhitekturu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjednici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svečano otvoren spomenik legendarnoj Četvrtoj brigadi, zvižduci Matiću i Baldasaru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-16-07-44-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/02/AAA/cetvrta_gardijska5-020913.jpg [galleryCount] => 29 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/02/AAA/cetvrta_gardijska5-020913.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada3-020913.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada22-020913.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada21-020913.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada20-020913.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada19-020913.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada18-020913.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada17-020913.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada16-020913.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada15-020913.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada13-020913.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada12-020913.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada11-020913.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada9-020913.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada7-020913.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska20-020913.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada1-020913.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska28-020913.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/spomenik_brigada23-020913.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska19-020913.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska18-020913.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska16-020913.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska15-020913.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska11-020913.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska10-020913.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska9-020913.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska8-020913.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska6-020913.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/Novosti/4 brigada/cetvrta_gardijska4-020913.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}NOVIJE

Cijelih 18 godina od svečanog dočeka Četvrte gardijske brigade nakon akcije Oluja, Split je ovoj postrojbi podigao spomenik. Na križanju Ulica Domovinskog rata i Ulice slobode, danas su generali Ante Gotovina i Damir Krstičević, nešto oko podne, sa spomenika povukli plavu tkaninu.

Prethodno su okupljene pozdravili predstavnici vlasti, pojedini, poput Ive Baldasara, gradonačelnika Splita, i Predraga Matića, ministra branitelja, povremeno ometani zvižducima dijela okupljenih.

Matić je, pak, na kraju ipak izmamio pljesak većine okupljenih:
- Ovdje sam s posebnim ponosom. Hrvatska je imala sedam gardijskim brigada, i kao ministru sve su mi jednako važne i drage – udrio je Matić "kontru" poznatom govoru Gojka Šuška o Četvrtoj kao udarnoj bridgadi.

Ali mogu reći da je, sukladno svojem statusu kao dalmatinske brigade, Četvrta uvijek imala poseban šarm - samo to ću reći. Split nije podigao puno spomenika, što dovoljno govori o tome koliko je teško u Splitu zadobiti priznanje. Četvrta je među najvažnijim asocijacijama na grad Split, kaš što su Hajduk i Sv.Duje, a kao Hajdukovac mogu reći da je Hajduk znao iznevjeriti, ali Četvrta brigada nije nikad!

Najvećim i najglasnijim aplauzom dočekan, je naravno, Ante Gotovina, no on se nije obratio okupljenima.

M. Kavain

NAJAVA

Split će danas zahvaliti svojoj legendarnoj 4. gardijskoj brigadi. Na križanju Ulice slobode i Ulice kralja Zvonimira, Split će imati vječni spomen na sve koji su se suprotstavili agresorskoj sili koja je željela za vijeke izbrisati spomen na Hrvate i hrvatsku državu.

Kako nam je potvrdio Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, definiran je protokol za veliku svečanost.


– Od 10 do 12 sati u ponedjeljak će privremeno biti obustavljen promet automobilima od križanja Ulice slobode i Matice hrvatske, do križanja Ulice slobode i Kralja Zvonimira. Program otvaranja spomenika počinje u 10 sati, a za 11 sati smo predvidjeli sam čin otkrivanja spomenika. Prema protokolu, naše će povijesne, ratne zastave do spomenika nositi sinjski alkari, članovi korčulanske “Moreške”, Šibenske gradske straže, društva “Senjski uskoci”, “Vranskih vitezova”, Poljičani... Nakon kratkog mimohoda, ispred spomenika zastave će preuzeti pripadnici bojne “Pauci” s prepoznatljivim crvenim beretkama. Spomenik će otkriti generali Ante Gotovina i Damir Krstičević.

Očekujemo dolazak nekoliko članova Vlade RH, među njima ministra branitelja Freda Matić i ministra obrane Ante Kotromanovića – kaže nam Zadro, čelnik veterana 4. gardijske brigade.

Također, osim predstavnika Sabora, dolazak je najavio i izaslanik predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Drago Lovrić. Kako kaže Zadro, na otkrivanje spomenika čuvenoj dalmatinskoj ratnoj postrojbi očekuje se dolazak nekoliko tisuća ljudi. Podsjetimo, projektant spomenika u obliku obeliska s naznačenim križem je Studio za dizajn i arhitekturu, a izvođač je gradska tvrtka “Cestar”.

Autor spomenika je Teo Bilas.

DENIS KRNIĆ, I.B.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Regulacija prometa

U povodu manifestacije svečanog otkrivanja spomenika 4. gardijskoj brigadi u Splitu, u ponedjeljak, 2. rujna, od 10 do 12 sati, za sav promet motornih vozila bit će zatvoren dio Ulice slobode od križanja s Ulicom Matice hrvatske do križanja s Ulicom kralja Zvonimira.

Iz “Prometa” obavještavaju kako će linija javnog gradskog prijevoza br. 18 u navedenom vremenu prometovati dijelom izmijenjenom trasom, i to Pojišanskom – Dubrovačkom – Kranjčevićevom – Matice hrvatske i istim putem natrag.
N.L.

Ante Kotromanović: Treba učiti kako se brani i voli domovina

Među simbolima pobjede u Domovinskom ratu jedan za mene osobno ima posebno mjesto – Četvrta gardijska brigada. Osobito sam ponosan što sam bio njezin zapovjednik. A Četvrta je uvijek bila posebna, najbolja brigada na ovim prostorima. Čast mi je što će u Splitu biti otkriven spomenik svim bitkama koje je brigada izvojevala u Domovinskom ratu. Kada govorim o Četvrtoj, sjećam se svih branitelja koje je srce vodilo, koji su ugradili svoje znanje i svoje motive u slobodu Hrvatske. S posebnom zahvalnošću sjećam se onih “pauka” koji su svoje zdravlje i svoje živote položili u povijesne pobjede.

Ponosan sam na sve uspjehe koje je postigla naša Četvrta, ponosan sam na svaku žrtvu i iskazanu hrabrost, i kao njezin bivši zapovjednik i danas kao ministar obrane. Vjerujem kako će i ovaj spomenik biti mjesto sjećanja, mjesto ponosa. Treba učiti kako se voli, kako se brani i kako se oslobađa domovina, i ostati zapisano kako se iza njihovih koraka rađala sloboda.
Osobito sam zahvalan mojim prijateljima, mojim suborcima iz Udruge 4. gardijske brigade koji njeguju sjećanja na teške, povijesne dane u kojima se kroz najteža rana iskušenja stvarala i stasala, rasla i jačala naša Četvrta. S njezinim znakom smo stvarali slobodnu, demokratsku, jedinu Republiku Hrvatsku.

Zahvalni smo i gradu Splitu koji je osigurao prostor za spomenik i na taj način pokazao kako se ponosi svojom brigadom.
Ona je svojim ratnim putom ispisivala suvremenu hrvatsku povijest. Zaslužuje da je se sjećamo, da iz njezinih pobjeda učimo, da pronalazimo motive u rješavanju naših današnjih izazova. Znak pod kojim se pobjeđuje je IN HOC SIGNO VINCES.
Ministar obrane
Ante Kotromanović

Damir Krstičević: Ustao je David protiv Golijata

Vijest da je prijašnji saziv Gradskog vijeća grada Splita, na čelu s tadašnjim gradonačelnikom, donio odluku ukazati čast 4. gardijskoj brigadi i podići joj spomenik na jednom od frekventnijih gradskih raskrižja, iskreno me je dirnula kad sam za nju doznao.

Drago mi je da je i sadašnja vlast u toj odluci prepoznala inicijativu koju je vrijedno podržati i privesti kraju, što je konačno, evo, rezultiralo otkrivanjem spomenika na ponos svima koji su ostavili trag u ovoj doista iznimnoj, udarnoj brigadi HV-a, ali i svim žiteljima Splita i Dalmacije.

Spomenik sam po sebi može biti lijepo umjetničko djelo koje će poslužiti svojoj estetskoj funkciji i predstavljati dekor prostora u kojem se nalazi, ali ja se nadam da ovaj spomenik neće biti samo to.

Želio bih da on prije svega bude simbol. Simbol koji će tamo na križanju ulica znakovitog imena, Ulice slobode i Kralja Zvonimira, podsjećati sadašnji i sve buduće naraštaje kako je na velikom povijesnom raskrižju 1991. godine ovdje živjela jedna iznimna generacija mladića, djevojaka, ljudi uopće... Generacija koja je u trenutku odabrala put i bila odlučna njime kročiti do kraja, bez obzira na zapreke. A zapreke su tada doista izgledale nepremostive.

Doslovno je ustao David protiv Golijata i u stvarnosti pokazao da vjera u pravedan cilj može srušiti svaku statistiku ma koliko ti ona male izglede davala.

Simbol iz kojeg će se odsad zauvijek crpiti vrijednosti domoljublja, hrabrosti, odlučnosti, ustrajnosti i optimizma.
Samo zahvaljujući tim vrijednostima do tada skrivenima u tzv. malim, anonimnim pojedincima ostvario se stoljetni hrvatski san, stvorena je i obranjena hrvatska država. Samo uz takve vrijednosti ona može dalje rasti, razvijati se i konačno opstati!
Želim se stoga nadati da će svaki domoljubni Splićanin, Dalmatinac, Hrvat kad ga put nanese Ulicom slobode ili Zvonimirovom, skrenuti pogled na spomenik Četvrtoj i u njemu naći inspiraciju učiniti nešto dobro za svoju obitelj, svoje prijatelje, svoju zemlju i svoj narod.

Teško je danas čuti, nažalost, sve češće zlonamjerne komentare pojedinaca na račun ratnih veterana kao onih koji su se borili za nekakve sebične ciljeve, za privilegije.

Uvjeravam hrvatsku javnost da nitko od onih koji su krenuli devedeset prve i devedeset druge, pa i kasnije, nije mogao ni razmišljati o nikakvim privilegijama. Svatko imalo realan tko pozna situaciju iz tog vremena reći će da su realne šanse za konačnu pobjedu tada bile gotovo ravne nuli. Tvrdim da je svaki branitelj iz tog vremena bio spreman i odlučan umrijeti za golu obranu svog naroda, svojih bližnjih. Nažalost, suviše ih je takvu žrtvu i položilo. O fizičkim i duševnim ranama onih koji su preživjeli neću ni govoriti.

Ovaj spomenik neka stoga priča i takvu istinu.

Sretan sam da me ratni vihor spojio s takvim ljudskim gromadama. Sretan je i Split što je bio, a ovim spomenikom i ostaje, dom Četvrte gardijske brigade, nezaustavljive sile devedesetih, simbola ponosa i prkosa dalmatinskog čovjeka.
Damir KRSTIČEVIĆ
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/svecano-otvoren-spomenik-legendarnoj-cetvrtoj-brigadi-zvizduci-maticu-i-baldasaru-210885 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6f41111e9f9ae16d61438e23ed5ddd9ed7381064 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve%C4%8Dano+otvoren+spomenik+legendarnoj+%C4%8Cetvrtoj+brigadi%2C+zvi%C5%BEduci+Mati%C4%87u+i+Baldasaru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvecano-otvoren-spomenik-legendarnoj-cetvrtoj-brigadi-zvizduci-maticu-i-baldasaru-210885 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvecano-otvoren-spomenik-legendarnoj-cetvrtoj-brigadi-zvizduci-maticu-i-baldasaru-210885 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Spomenik je napravljen prema zamisliti Studija za dizajn i arhitekturu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjednici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapobjednici

Svečano otvoren spomenik legendarnoj Četvrtoj brigadi, zvižduci Matiću i Baldasaru

Piše PSD.
2. rujna 2013. - 14:19
NOVIJE

Cijelih 18 godina od svečanog dočeka Četvrte gardijske brigade nakon akcije Oluja, Split je ovoj postrojbi podigao spomenik. Na križanju Ulica Domovinskog rata i Ulice slobode, danas su generali Ante Gotovina i Damir Krstičević, nešto oko podne, sa spomenika povukli plavu tkaninu.

Prethodno su okupljene pozdravili predstavnici vlasti, pojedini, poput Ive Baldasara, gradonačelnika Splita, i Predraga Matića, ministra branitelja, povremeno ometani zvižducima dijela okupljenih.

Matić je, pak, na kraju ipak izmamio pljesak većine okupljenih:
- Ovdje sam s posebnim ponosom. Hrvatska je imala sedam gardijskim brigada, i kao ministru sve su mi jednako važne i drage – udrio je Matić "kontru" poznatom govoru Gojka Šuška o Četvrtoj kao udarnoj bridgadi.

Ali mogu reći da je,...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:07