StoryEditorOCM
Hrvatskaljetna ‘pravila‘

Šokantna snimka s popularne plaže ‘zapalila‘ društvene mreže: ‘Je li moguće da je zatvorena za obične građane?‘

Piše barbara Ban/JL
7. srpnja 2023. - 15:55

Na plaži lošinjskog hotela Alhambra/Augusta uz Park Čikat mogu se kupati svi koji žele, ali za to moraju platiti ulaznicu. Naime, zadnjih dana internetom kruži snimka na kojoj se vidi kako su vrata za ulazak na tu plažu zaključana, pa se mnogi pitaju je li ulaz na plažu samo za goste hotela uz karticu te je li takvo ponašanje koncesionara za prijavu inspektoratu.

Odgovor je jednostavan – radi se o plaži s naplatom. Kažu to za Jutarnji list u Primorsko-goranskoj županiji koja je tvrtki Jadranka turizam d.o.o. još 2015. godine dodijelila koncesiju gdje je propisana naplata ulaska, no ne i ograničavanje ulaska samo na goste hotela.

- Plaža Alhambra/Augusta jedna je od plaža dodijeljenih u koncesiju temeljem Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaža u uvali Čikat, Grad Mali Lošinj ("Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 5/15). S obzirom na to da je člankom 2. Odluke o davanju koncesije za konkretnu plažu propisana naplata ulaska, no ne i ograničavanje ulaska samo na goste hotela, od koncesionara smo zatražili žurno očitovanje, poručila nam je pročelnica upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić.

I dobili su odgovor koncesionara da je pristup plaži omogućen svima koji žele koristiti njezine sadržaje, uz plaćanje ulaznice na recepciji hotela.

- Na navedeni način koncesionar navodi da osigurava održavanje i čistoću plaže, pružajući svim posjetiteljima kvalitetno iskustvo. No, kako više ne bi dolazilo do nesporazuma i pogrešne predodžbe od strane potencijalnih korisnika plaže ili javnosti općenito, koncesionar se obvezao na ulazu u plažu postaviti odgovarajuću obavijest, zaključuje Linčić Mužić.

Inače, prema odluci iz 2015. godine o davanju koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaža u uvali Čikat tvrtka Jadranka hoteli dobili su koncesiju na plaže Hortensija, Bellevue, Alhambra/Augusta te Mirasol/Hygea. Ukupna površina tih plaža je nešto manje od 40 tisuća kvadrata kopna i mora, a od svih plaža bez naplate je jedino plaža Mirasol/Hygea koja ima 5.371 kvadrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:57