StoryEditorOCM
Hrvatskatužna godišnjica

Sabor odao počast žrtvama Srebrenice; Plenković: ‘Ne smijemo dopustiti da se takvo ikad više ponovi!‘

Piše hina
11. srpnja 2023. - 10:24
Zagreb, 310323. Trg svetog Marka. Zastupnici glasuju o raspravljenim tockama na danasnjem zasjedanju Hrvatskog sabora. Na fotografiji: sabornica.Damjan Tadic/Cropix

Srebrenički genocid nikada se ne smije zaboraviti ni dopustiti da se takvo zlo ponovi, poručio je premijer Andrej Plenković na 28. godišnjicu pokolja 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. 

"S osjećajem dubokog pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima prisjećamo se genocida u Srebrenici u kojemu je pogubljeno više od 8 tisuća nedužnih bošnjačkih muškaraca i dječaka", rekao je hrvatski premijer.

"Nikada ne smijemo zaboraviti njihovu patnju ni dopustiti da se takvo zlo ponovi", naglasio je. 

Danas je 28. godišnjica genocida u Srebrenici što su ga bosanski Srbi počinili nad zatočenim bošnjačkim muškarcima. 

"Genocid u Srebrenici jedna je od najtamnijih stranica europske povijesti i Europa se prisjeća svoje odgovornosti i neuspjeha u zaštiti žrtava, rekli su jučer u zajedničkoj izjavi visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za proširenje Oliver  Varhelyi.

Inače, Hrvatski sabor danas se minutom šutnje prisjetio 28. obljetnice pokolja osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici.  

 "Pozivam Vas da minutom šutnje izrazimo duboko suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim najbližima", pozvao je zastupnike potpredsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ).

 Podsjetio je pritom da je Sabor, u znak sjećanja na srebreničku tragediju, donio odluku da se 11. srpnja proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:01