stdClass Object ( [id] => 1025857 [title] => Ronioci prozivaju vrh službe: HGSS i pročelnik Granić uvaljuju posao Slovencu Koširu [alias] => ronioci-prozivaju-vrh-sluzbe-hgss-i-procelnik-granic-uvaljuju-posao-slovencu-kosiru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već sama najava, točnije, postupak prethodnog savjetovanja za opremanje spasiteljskih timova Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), doveo je do pobune unutar ronilačke zajednice i otvorenih optužbi za pogodovanje i korupciju.

Na meti se našlo aktualno čelništvo HGSS-a, predvođeno pročelnikom Josipom Granićem, koje je i uz pomoć konzultanata izradilo dokumentaciju za projekt Sigurna.hr, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 6.853.345,60 kuna (bez PDV-a).

Dio tog iznosa, točno 564.813,60 kuna (isto bez PDV-a), tiče se opremanja (suha odijela i rukavice, peraje, podvodna rasvjeta, kacige, kompenzatori, kompjuteri, podvodni skuteri...) i obuke za tzv. public safety ronjenje, što je u cijeloj priči i najsporniji detalj.
A sve je potaknuto jednim e-mailom nepoznatog, ali očito vrlo upućenog autora, odaslanog na stotine adresa.

U njemu se prilično dokumentirano nižu jedan za drugim navodi da se sve radi kako bi posao, znači, i nabave opreme i obuke, dobila ista tvrtka, i to konkretno CPA d.o.o. iz Slovenije, te njezin vlasnik Gašper Košir, inače poznati instruktor trener ronjenja.

Instruktor trener

- Da biste mogli obučavati GSS ronioce početnike morate biti instruktor trener, što nema nikakvog smisla osim pogodovanja tvrtki Gašpara Košira, koji je instruktor trener. Početne tečajeve radi instruktor, a instruktor trener školuje instruktore - logično zar ne? Ako odete na internet, brzo ćete doći do zaključka da se radi i o ERDI treningu. Budući da u RH postoje ERDI instruktori, izbačeni su bez ikakve mogućnosti da se jave na natječaj jer nisu instruktori treneri. Vrlo je lako to provjeriti, u Hrvatskoj ima minimalno 50 instruktora trenera i course directora (course director školuje-obučava-trenira i certificira instruktore trenere), ali niti jedan sukladno standardu NFPA 1670.

Na taj način pogodovanja i slaganja natječajne dokumentacije nijedan hrvatski instruktor ne ispunjava uvjete, ali za svaki slučaj, da nama hrvatskim instruktorima ne bi palo napamet da završimo u međuvremenu za instruktora trenera, stavili su da morate imati tri godine iskustva kao instruktor trener – piše autor spomenutog e-maila.

Po njemu, sve je papirnato odradio stručni suradnik HGSS-a i osoba vrlo bliska pročelniku Graniću. Iako ga ne navodi imenom i prezimenom, očito je da se se radi o Nikici Spudiću.

- Stručni suradnik odlučio je da obuka i oprema budu u jednoj grupi, što znači da smo opet svi ispali iz igre, svi hrvatski instruktori, odnosno tvrtke. U Hrvatskoj, ako se bavite obukom, ne prodajete opremu i obratno, ako se bavite prodajom opreme, ne radite obuku. Znači, ne možete se javiti na natječaj jer su korupcijom to onemogućili spajanjem nabave opreme i školovanja u jednu grupu – upozorit će.

Posve nesvjesno i pomalo naivno u cijelu priču je, prema vlastitom kazivanju, uletio Splićanin Mislav Čalo, vrlo poznato i priznato ime u svijetu ronilaštva, koji i zastupa čitav niz renomiranih proizvođača. Njega je upravo Spudić kontaktirao početkom veljače i zatražio da napravi popis opreme za spasioce HGSS-a.

---

image
Vlado Kos/Hanza media
---

- Kontaktirali smo e-mailom i telefonski, dogovorili se da ja napravim skicu, jednu preliminarnu ponudu sa svim specifikacijama. Tražio je da cijene budu normalne, preporučene od proizvođača, odnosno da se ne uračunavaju nikakvi rabati. Nije mi rečeno ni za kakav budžet kojim se raspolaže, pogotovo ne da se sprema natječaj. Ništa ne sluteći, ja sam napravio popis u najboljoj vjeri i poslao ga 12. veljače, očekujući da će jednog dana svi dati svoje ponude. Da sam samo ja, onda bi se radilo o monopolu i smrdilo bi odmah. Zato sam se iznenadio kada sam, kao i stotine drugih iz ovog e-maila, u svibnju i usred koronakrize doznao da se krenulo u nekakvo savjetovanje, da se raspolaže s oko 100 tisuća eura za nabavu opreme i pružanje obuke. Očito je da me se htjelo zloupotrijebiti i cijeli posao, znači, i nabavu opreme i obuku dati samo jednom ponuđaču, ovom iz Slovenije – ogorčen je Čalo.

Ima i prozorčić

I njemu je, kao i brojnim drugima, za oko zapeo još jedan detalj. Tiče se upravo obuke i bazena u kojemu bi se ona održavala: osigurava ga odabrani ponuditelj, dubina mu treba biti 4,5 metara i bočni zidovi moraju imati prozorčiće kako bi se nadgledalo ronjenje. Upravo sve ono čime raspolaže prozvani Košir.

- Pa 40 kilometara dalje, konkretno u Padovi, imate puno bolji bazen, Y-40. U njemu se rade svi referentni testovi i instruktoraže spašavanja. Ima ne prozorčiće, već ogromne staklene stijenke cijelom dužinom za nadgledanje procesa. Pametnom dosta! - reći će Čalo.

Ostao je iznenađen detaljom do kojeg smo došli nakon našeg razgovora, a to je da su i neke od konkurentskih tvrtki iz Hrvatske bile pozvane očitovati se na uvjete koje je predvidio HGSS. Dvije od tri su, naime, bez imalo ustručavanja napisale da se otvoreno pogoduje Koširu i sve potencijalne hrvatske ponuđače izbacuje iz igre.

Jedna od njih je "Dragor Lux", čiji je vlasnik Dražen Gorički.

- Mi smo napravili svoje komentare i sve je to imate javno dostupno na Elektroničkom oglasniku javne nabave "Narodnih novina". Od deset naših sugestija usvojene su dvije, ostale nisu. Među ovima koje su odbijene je i ona glavna, odnosno da se razdvoji nabava opreme od obuke. Na to nisu pristali ni na kasnijem sastanku koji je održan prošlog tjedan u HGSS-u s njihovim ljudima i konzultantima. To zapravo znači da se na natječaj, kada jednog dana bude raspisan, neće moći javiti nijedna hrvatska tvrtka – kazao nam je Gorički.

---

Čalo: Unutar svojih granica


Ostane li sve kao sada, Gorički i njegova tvrtka dvoje hoće li se uopće javiti na natječaj.

- Ja ću poslati ponudu unatoč tome što je sve već kontaminirano i što bi najbolje bilo krenuti sa svim ispočetka. Pa što bilo da bilo. Ali samo znam da svaka država koja drži do sebe, pogotovo u ova vremena, svaku specijalističku obuku i nabavu nastojat će zadržati unutar svojih granica – poručuje Čalo.

---

---

Pogodovanja nema, dio primjedbi usvojen



U utorak smo razgovarali i s Josipom Granićem iz HGSS-a. Po njemu, sve optužbe za pogodovanje i korupciju su deplasirane iz prostog razloga što se radilo tek o postupku prethodnog savjetovanja.

- Nikakav natječaj, a pogotovo konačni odabir nisu odrađeni. To znači da se nikome nije moglo ni pogodovati. Svrha je bila pustiti stvar u raspravu i da ljudi kažu svoje. Dio njihovih primjedbi je usvojen, dio nije – pojasnio je pročelnik HGSS-a.

Iako nije želio precizirati što je konkretno korigirano, iz dostupne dokumentacije u "Narodnim novinama" može se vidjeti da će se odustati od uvjeta instruktora trenera i tražit će se samo instruktora za obuku, te da bazen u kojem će se sve to odvijati neće nužno morati imati prozorčić sa strane.

Ono na čemu najviše inzistiraju domaće tvrtke, da se razdvoje nabava opreme i obuka, ostalo je i dalje u igri, a time i najviše šanse da posao za mjesec-dva, kada natječaj bude raspisan i do konca godine finiširan, što je rok koji najavljuje Granić, dobije upravo Slovenac Košir. Njemu u prilog ide i činjenica da raspolaže svojom opremom i kadrom koji se upravo traži.

- Za područje EU-a vrijede ista pravila i ne može se nikoga diskvalificirati - odgovorio je Granić na pitanje zašto se, kada već može, sve ne odradi u Hrvatskoj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nabava opreme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => nabava opreme 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-09 12:00:28 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-10 19:21:59 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2020-06-10 18:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/09\/13849880.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/09\/13849850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Hanza media","Vlado Kos\/Hanza media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","k_13849880_1280.jpg":"1280x1280","k_13849880_1024.jpg":"1024x1024","k_13849880_640.jpg":"640x640","k_13849880_480.jpg":"480x480","k_13849880_340.jpg":"340x340","k_13849880_220.jpg":"220x220","o_13849880_1280.jpg":"1280x851","o_13849880_1024.jpg":"1024x681","o_13849880_640.jpg":"640x425","o_13849880_480.jpg":"480x319","o_13849880_340.jpg":"340x226","o_13849880_220.jpg":"220x146","h_13849880_1280.jpg":"1280x854","h_13849880_1024.jpg":"1024x683","h_13849880_640.jpg":"640x427","h_13849880_480.jpg":"480x320","h_13849880_340.jpg":"340x227","h_13849880_220.jpg":"220x147","pp_13849880_1280.jpg":"1006x1280","pp_13849880_1024.jpg":"805x1024","pp_13849880_640.jpg":"503x640","pp_13849880_480.jpg":"377x480","pp_13849880_340.jpg":"267x340","pp_13849880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13849850_1280.jpg":"1280x1280","k_13849850_1024.jpg":"1024x1024","k_13849850_640.jpg":"640x640","k_13849850_480.jpg":"480x480","k_13849850_340.jpg":"340x340","k_13849850_220.jpg":"220x220","o_13849850_1280.jpg":"1280x853","o_13849850_1024.jpg":"1024x682","o_13849850_640.jpg":"640x426","o_13849850_480.jpg":"480x320","o_13849850_340.jpg":"340x226","o_13849850_220.jpg":"220x146","h_13849850_1280.jpg":"1280x854","h_13849850_1024.jpg":"1024x683","h_13849850_640.jpg":"640x427","h_13849850_480.jpg":"480x320","h_13849850_340.jpg":"340x227","h_13849850_220.jpg":"220x147","pp_13849850_1280.jpg":"1006x1280","pp_13849850_1024.jpg":"805x1024","pp_13849850_640.jpg":"503x640","pp_13849850_480.jpg":"377x480","pp_13849850_340.jpg":"267x340","pp_13849850_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7418791 Threads: 5 Questions: 1530671633 Slow queries: 4654710 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110655988 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ronioci-prozivaju-vrh-sluzbe-hgss-i-procelnik-granic-uvaljuju-posao-slovencu-kosiru-1025857 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ronioci-prozivaju-vrh-sluzbe-hgss-i-procelnik-granic-uvaljuju-posao-slovencu-kosiru-1025857?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312188 [name] => HGSS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hgss [link] => /tag/hgss ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610205 [name] => Gašper Košir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => gasper-kosir [link] => /tag/gasper-kosir ) [2] => stdClass Object ( [id] => 289320 [name] => Josip Granić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-granic [link] => /tag/josip-granic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 610207 [name] => Dražen Gorički [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-goricki [link] => /tag/drazen-goricki ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nabava opreme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ronioci prozivaju vrh službe: HGSS i pročelnik Granić uvaljuju posao Slovencu Koširu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849880.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Hanza media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849880.jpg [title] => Nikola Vilić/Hanza media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/09/13849850.jpg [title] => Vlado Kos/Hanza media ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Već sama najava, točnije, postupak prethodnog savjetovanja za opremanje spasiteljskih timova Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), doveo je do pobune unutar ronilačke zajednice i otvorenih optužbi za pogodovanje i korupciju.

Na meti se našlo aktualno čelništvo HGSS-a, predvođeno pročelnikom Josipom Granićem, koje je i uz pomoć konzultanata izradilo dokumentaciju za projekt Sigurna.hr, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 6.853.345,60 kuna (bez PDV-a).

Dio tog iznosa, točno 564.813,60 kuna (isto bez PDV-a), tiče se opremanja (suha odijela i rukavice, peraje, podvodna rasvjeta, kacige, kompenzatori, kompjuteri, podvodni skuteri...) i obuke za tzv. public safety ronjenje, što je u cijeloj priči i najsporniji detalj.
A sve je potaknuto jednim e-mailom nepoznatog, ali očito vrlo upućenog autora, odaslanog na stotine adresa.

U njemu se prilično dokumentirano nižu jedan za drugim navodi da se sve radi kako bi posao, znači, i nabave opreme i obuke, dobila ista tvrtka, i to konkretno CPA d.o.o. iz Slovenije, te njezin vlasnik Gašper Košir, inače poznati instruktor trener ronjenja.

Instruktor trener

- Da biste mogli obučavati GSS ronioce početnike morate biti instruktor trener, što nema nikakvog smisla osim pogodovanja tvrtki Gašpara Košira, koji je instruktor trener. Početne tečajeve radi instruktor, a instruktor trener školuje instruktore - logično zar ne? Ako odete na internet, brzo ćete doći do zaključka da se radi i o ERDI treningu. Budući da u RH postoje ERDI instruktori, izbačeni su bez ikakve mogućnosti da se jave na natječaj jer nisu instruktori treneri. Vrlo je lako to provjeriti, u Hrvatskoj ima minimalno 50 instruktora trenera i course directora (course director školuje-obučava-trenira i certificira instruktore trenere), ali niti jedan sukladno standardu NFPA 1670.

Na taj način pogodovanja i slaganja natječajne dokumentacije nijedan hrvatski instruktor ne ispunjava uvjete, ali za svaki slučaj, da nama hrvatskim instruktorima ne bi palo napamet da završimo u međuvremenu za instruktora trenera, stavili su da morate imati tri godine iskustva kao instruktor trener – piše autor spomenutog e-maila.

Po njemu, sve je papirnato odradio stručni suradnik HGSS-a i osoba vrlo bliska pročelniku Graniću. Iako ga ne navodi imenom i prezimenom, očito je da se se radi o Nikici Spudiću.

- Stručni suradnik odlučio je da obuka i oprema budu u jednoj grupi, što znači da smo opet svi ispali iz igre, svi hrvatski instruktori, odnosno tvrtke. U Hrvatskoj, ako se bavite obukom, ne prodajete opremu i obratno, ako se bavite prodajom opreme, ne radite obuku. Znači, ne možete se javiti na natječaj jer su korupcijom to onemogućili spajanjem nabave opreme i školovanja u jednu grupu – upozorit će.

Posve nesvjesno i pomalo naivno u cijelu priču je, prema vlastitom kazivanju, uletio Splićanin Mislav Čalo, vrlo poznato i priznato ime u svijetu ronilaštva, koji i zastupa čitav niz renomiranih proizvođača. Njega je upravo Spudić kontaktirao početkom veljače i zatražio da napravi popis opreme za spasioce HGSS-a.

---

image
Vlado Kos/Hanza media
---

- Kontaktirali smo e-mailom i telefonski, dogovorili se da ja napravim skicu, jednu preliminarnu ponudu sa svim specifikacijama. Tražio je da cijene budu normalne, preporučene od proizvođača, odnosno da se ne uračunavaju nikakvi rabati. Nije mi rečeno ni za kakav budžet kojim se raspolaže, pogotovo ne da se sprema natječaj. Ništa ne sluteći, ja sam napravio popis u najboljoj vjeri i poslao ga 12. veljače, očekujući da će jednog dana svi dati svoje ponude. Da sam samo ja, onda bi se radilo o monopolu i smrdilo bi odmah. Zato sam se iznenadio kada sam, kao i stotine drugih iz ovog e-maila, u svibnju i usred koronakrize doznao da se krenulo u nekakvo savjetovanje, da se raspolaže s oko 100 tisuća eura za nabavu opreme i pružanje obuke. Očito je da me se htjelo zloupotrijebiti i cijeli posao, znači, i nabavu opreme i obuku dati samo jednom ponuđaču, ovom iz Slovenije – ogorčen je Čalo.

Ima i prozorčić

I njemu je, kao i brojnim drugima, za oko zapeo još jedan detalj. Tiče se upravo obuke i bazena u kojemu bi se ona održavala: osigurava ga odabrani ponuditelj, dubina mu treba biti 4,5 metara i bočni zidovi moraju imati prozorčiće kako bi se nadgledalo ronjenje. Upravo sve ono čime raspolaže prozvani Košir.

- Pa 40 kilometara dalje, konkretno u Padovi, imate puno bolji bazen, Y-40. U njemu se rade svi referentni testovi i instruktoraže spašavanja. Ima ne prozorčiće, već ogromne staklene stijenke cijelom dužinom za nadgledanje procesa. Pametnom dosta! - reći će Čalo.

Ostao je iznenađen detaljom do kojeg smo došli nakon našeg razgovora, a to je da su i neke od konkurentskih tvrtki iz Hrvatske bile pozvane očitovati se na uvjete koje je predvidio HGSS. Dvije od tri su, naime, bez imalo ustručavanja napisale da se otvoreno pogoduje Koširu i sve potencijalne hrvatske ponuđače izbacuje iz igre.

Jedna od njih je "Dragor Lux", čiji je vlasnik Dražen Gorički.

- Mi smo napravili svoje komentare i sve je to imate javno dostupno na Elektroničkom oglasniku javne nabave "Narodnih novina". Od deset naših sugestija usvojene su dvije, ostale nisu. Među ovima koje su odbijene je i ona glavna, odnosno da se razdvoji nabava opreme od obuke. Na to nisu pristali ni na kasnijem sastanku koji je održan prošlog tjedan u HGSS-u s njihovim ljudima i konzultantima. To zapravo znači da se na natječaj, kada jednog dana bude raspisan, neće moći javiti nijedna hrvatska tvrtka – kazao nam je Gorički.

---

Čalo: Unutar svojih granica


Ostane li sve kao sada, Gorički i njegova tvrtka dvoje hoće li se uopće javiti na natječaj.

- Ja ću poslati ponudu unatoč tome što je sve već kontaminirano i što bi najbolje bilo krenuti sa svim ispočetka. Pa što bilo da bilo. Ali samo znam da svaka država koja drži do sebe, pogotovo u ova vremena, svaku specijalističku obuku i nabavu nastojat će zadržati unutar svojih granica – poručuje Čalo.

---

---

Pogodovanja nema, dio primjedbi usvojen



U utorak smo razgovarali i s Josipom Granićem iz HGSS-a. Po njemu, sve optužbe za pogodovanje i korupciju su deplasirane iz prostog razloga što se radilo tek o postupku prethodnog savjetovanja.

- Nikakav natječaj, a pogotovo konačni odabir nisu odrađeni. To znači da se nikome nije moglo ni pogodovati. Svrha je bila pustiti stvar u raspravu i da ljudi kažu svoje. Dio njihovih primjedbi je usvojen, dio nije – pojasnio je pročelnik HGSS-a.

Iako nije želio precizirati što je konkretno korigirano, iz dostupne dokumentacije u "Narodnim novinama" može se vidjeti da će se odustati od uvjeta instruktora trenera i tražit će se samo instruktora za obuku, te da bazen u kojem će se sve to odvijati neće nužno morati imati prozorčić sa strane.

Ono na čemu najviše inzistiraju domaće tvrtke, da se razdvoje nabava opreme i obuka, ostalo je i dalje u igri, a time i najviše šanse da posao za mjesec-dva, kada natječaj bude raspisan i do konca godine finiširan, što je rok koji najavljuje Granić, dobije upravo Slovenac Košir. Njemu u prilog ide i činjenica da raspolaže svojom opremom i kadrom koji se upravo traži.

- Za područje EU-a vrijede ista pravila i ne može se nikoga diskvalificirati - odgovorio je Granić na pitanje zašto se, kada već može, sve ne odradi u Hrvatskoj.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Hanza media Vlado Kos/Hanza media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ronioci-prozivaju-vrh-sluzbe-hgss-i-procelnik-granic-uvaljuju-posao-slovencu-kosiru-1025857 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f2bad09024d54e37e3f478f0194d817e2d667d17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ronioci+prozivaju+vrh+slu%C5%BEbe%3A+HGSS+i+pro%C4%8Delnik+Grani%C4%87+uvaljuju+posao+Slovencu+Ko%C5%A1iru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fronioci-prozivaju-vrh-sluzbe-hgss-i-procelnik-granic-uvaljuju-posao-slovencu-kosiru-1025857 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fronioci-prozivaju-vrh-sluzbe-hgss-i-procelnik-granic-uvaljuju-posao-slovencu-kosiru-1025857 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nabava opreme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanabava opreme

Ronioci prozivaju vrh službe: HGSS i pročelnik Granić uvaljuju posao Slovencu Koširu

10. lipnja 2020. - 20:43

Već sama najava, točnije, postupak prethodnog savjetovanja za opremanje spasiteljskih timova Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), doveo je do pobune unutar ronilačke zajednice i otvorenih optužbi za pogodovanje i korupciju.

Na meti se našlo aktualno čelništvo HGSS-a, predvođeno pročelnikom Josipom Granićem, koje je i uz pomoć konzultanata izradilo dokumentaciju za projekt Sigurna.hr, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 6.853.345,60 kuna (bez PDV-a).

Dio tog iznosa, točno 564.813,60 kuna (isto bez PDV-a), tiče se opremanja (suha odijela i rukavice, peraje, podvodna rasvjeta, kacige, kompenzatori, kompjuteri, podvodni skuteri...) i obuke za tzv. public safety ronjenje, što je u cijeloj priči i najsporniji detalj.
A sve je potaknuto jednim e-mailom nepoznatog, ali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:02